Slovenija

Ministrstvo medicinski fakulteti: Nadaljujte s storitvami, odloči naj sodišče

Ljubljana, 05. 12. 2023 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z., T.D., A.K.
Komentarji
71

Potem ko je medicinska fakulteta zagrozila, da bo prenehala izvajati vse storitve za ljubljanski UKC, če ji ta ne poplača nakopičenega dolga, so se odzvali na ministrstvu za zdravje. Nesprejemljivo se nam zdi, da bi kateri koli deležnik iz finančnih razlogov prekinil izvajanje zdravstvenih storitev, saj bi bilo to na škodo pacientov, je povedal državni sekretar. Apeliral je na medicinsko fakulteto, naj nadaljuje z izvajanjem storitev in naj končno odločitev tega spora prepusti sodišču. To pomeni, da se bodo zaradi nesoglasij kopja spet lomila na plečih pacientov, pa so prepričani zastopniki pacientovih pravic.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Bodo pacienti potegnili najkrajšo?
    08:44
    Iz 24UR ZVEČER: Bodo pacienti potegnili najkrajšo?
  • Iz SVETA: Kaj bo s preiskavami?
    03:13
    Iz SVETA: Kaj bo s preiskavami?

Zastopnik pacientovih pravic Marjan Sušelj si ne predstavlja, da bi se napoved Medicinske fakultete uresničila: "Medicinska fakulteta izvaja številne preiskave, med njimi so biopsija, citopatologija, diagnostika na področju infekcijskih bolezni. To so dejansko ključne oziroma zelo pomembne storitve!" Njihova prekinitev bi lahko imela za paciente hude posledice - brez diagnostike ni zdravljenja, dodaja: "Na nek način bi bilo ogroženo zdravljenje na področjih, kjer je čas še kako pomembna dimenzija. Tukaj mislim predvsem na področje raka. Obe inštituciji pod taktirko države, pod taktirko pristojnih ministrov, ministrice, bi morali iskat sprejemljive, izvedljive rešitve!"

Kot smo poročali v ponedeljek, je medicinska fakulteta po številnih neuspešnih poskusih dogovora z vodstvom UKC Ljubljana odstopila od mediacije. Dekan Igor Švab pravi, da njihov dolg presega 43 milijonov evrov. 

Na dogajanje se je danes odzvalo ministrstvo za zdravje. Kot je povedal državni sekretar Marjan Pintar, so s sporom seznanjeni. Z obeh strani so prejeli informacijo, da je postopek mediacije prekinjen in da se bo nadaljeval sodni postopek v civilni pravdi. Prejeli so tudi informacijo, da bo medicinska fakulteta prekinila z izvajanjem dejavnosti za UKC Ljubljana.

"Nesprejemljivo se nam zdi, da bi kateri koli deležnik v procesu zdravljenja iz finančnih razlogov prekinil izvajanje zdravstvenih storitev. Nesprejemljivo se nam zdi, da bi to storil na škodo pacientov in pacientk," je poudaril. Apeliral je na medicinsko fakulteto, naj nadaljuje z izvajanjem zdravstvenih storitev in naj končno odločitev prepusti sodišču, ki je tudi pristojen organ. 

Po njegovih besedah naj bi cene teh storitev pravno sicer potrjevalo tudi ministrstvo, vendar po njemu dostopnih informacijah le-to ni prejelo nobene vloge za to. "Glede na to, da težav ni bilo, je to potekalo v dogovoru med strankama." Če je predvideno potrjevanje cen, bomo to vsekakor pregledali, je še napovedal. "V prvi vrsti pa si bo ministrstvo prizadevalo, da zavaruje življenje in zdravje ljudi," je še dejal.

Potrdil je tudi to, da je imela medicinska fakulteta v preteklosti iz tega naslova pozitiven poslovni izid.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Shutterstock

Spomnimo. Švab je včeraj povedal, da je že tako velik dolg UKC-ja do medicinske fakultete skokovito narasel med epidemijo, zdaj pa imajo tega dovolj. Če bi šlo v tem tempu dalje, bi bile kmalu ogrožene plače zaposlenih, obveznosti do dobaviteljev in prepotrebne investicije. Lani so za našo največjo bolnišnico samo na dveh inštitutih naredili skoraj 600 tisoč preiskav. V skrbi za paciente vse naročene storitve kljub neplačevanju še vedno opravljajo, a to bi se utegnilo že v prihodnjem tednu povsem spremeniti. "8. decembra bomo začeli s pripravami za zaustavitev storitev," je še dejal Švab in napovedal, da bodo storitve nehali izvajati 15. decembra. Po njegovih besedah to za bolnike v praksi pomeni, da bi se precej podaljšale dobe zdravljenja. 

Čeprav sodelujejo s številnimi zdravstvenimi ustanovami, imajo težave samo z ljubljanskim UKC, krive pa naj bi bile sicer previsoke cene storitev. "Cene storitev, ki jih izvajamo, so določene od države in so na primer na primeru patologije že deset let nespremenjene," je dejal. 

Leta dialoga, iskanja rešitev in dogovora niso prinesla rezultatov. Da bi zavarovali terjatve, so šli v tožbo, spor so nato skušali rešiti z mediacijo. UKC-ju so predlagali, naj do konca leta poravna dobrih 13 milijonov dolga, ostalo do konca junija prihodnje leto. Tekoče račune naročenih mikrobioloških preiskav pa bi poravnali vsaj 70-odstotno.

Od mediacije so odstopili v četrtek, ko so od UKC dobili "njihovo interpretacijo tega, kaj se je na mediaciji dogovarjalo". "Njihov predlog je za nas nesprejemljiv, ker nam ne omogoča ekonomskega preživetja." Pričakujejo, da bo klinični center vendarle pristal in se s podpisom zavezal njihovemu predlogu, ki po prepričanju Švaba ne povečuje znanih finančnih težav UKC-ja.

UKC Ljubljana: Navedbe o dolgu 43 milijonov ne držijo

Vodstvo UKC je že včeraj v odzivu pisno sporočilo, da je to zadnja v vrsti eskalacij medicinske fakultete, ki da skuša vršiti pritiske na UKC Ljubljana, kar se jim zdi neetično. "Fakulteta skuša spor reševati na plečih pacientov," so zapisali. 

V današnjem zahtevku za popravek pa so pojasnili, da navedbe glede dolga UKC Ljubljana do medicinske fakultete v višini 43 milijonov evrov ne držijo. "Odnos z MF je tudi v luči prizadevanj UKC Ljubljana za stroškovno učinkovitost predmet poglobljene analize, ki se izvaja s pomočjo mednarodno priznane inititucije. UKC Ljubljana je v relevantnem obdobju 20202023 plačal za storitve MF že več kot 46 milijonov evrov, za UKC Ljubljana pa je kakršen koli dodaten dolg do MF sporen, torej ne obstaja," so zapisali. 

MF je namesto, da bi prepustil, da o zahtevku odloči arbitraža, predvidena z arbitražno klavzulo, najprej pričel spor pred sodiščem, sedaj pa skuša s pritiski prejudicirati izid spora, torej priti do plačila spornih zneskov, namesto da bi počakal na zaključek postopka. Istočasno MF ovira forenzično preiskavo, ki je v teku, in ne razkrije podatkov, ki bi bili potrebni za zaključek analiz, so še dodali.

Prav tako ne drži, še pravijo v UKC, da bi bile cene vseh storitev, ki jih opravlja MF, določne od države. "Cene vsaj v pretežnem delu niso regulirane, ravno tako ne drži, da bi bilo stališče UKC Ljubljana, da naj bi se storitve opravljale po "tržnih cenah". Ravno obratno, MF zaračunava previsoke cene in kot javni (visokošolski) zavod na storitvah, ki jih izvaja za UKC Ljubljana, neupravičeno ustvarja visoke presežke prihodkov nad odhodki in zaračunava neupravičeno visoke cene."

Kot izhaja iz zadnjega objavljenega letnega poročila za leto 2022, je MF samo za leto 2022 izkazoval kumulativni dobiček (oziroma formalno presežek prihodkov nad odhodki) v višini več kot 41 milijonov evrov, ki je tudi posledica zaračunavanja storitev MF UKC-ju po (po mnenju UKC) neustreznih in previsokih cenah, od tega je takšnega presežka iz dejavnosti MF več kot 7,5 milijona evrov v letu 2022, pri čemer velik del tega izvira iz poslovanja z UKC, letno poročilo MF pa predvideva, da je oziroma bo MF izplačal več kot 3,7 milijona evrov nagrad iz delovne uspešnosti vezano na rezultate leta 2022.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kaveljc
06. 12. 2023 09.03
+1
V državi, kjer zaradi korupcije ponikne letno 4 milijarde evrov, je vse možno.
nostalgik
06. 12. 2023 08.17
+3
DRŽAVNA UPRAVA -- SKUP LOPOVOV IN KLOŠARJEV
Slava_Rusiji
05. 12. 2023 21.07
+0
Vse propada počasi.
apage
05. 12. 2023 19.52
+7
Kaj ko bi enako naredili za prispevke, če si dolžan državi? Ja neee kje pa, tam pa ne plačaš 1 mesec pa pride izvršba, šele na to pismo iz sodišča o izvršbi. Aja tukaj je pa UKC dolžan pa država to podpira? Klošarji eni
Slava_Rusiji
05. 12. 2023 21.09
+2
Oni so dolžni milijone, tebe bodo pa peglali za 10 €.
glavcaena
05. 12. 2023 19.21
+7
se pravi da se podpira plačilna nedisciplina
Slava_Rusiji
05. 12. 2023 21.06
-1
Pajo_36
05. 12. 2023 19.21
+8
Ahaaaa korona scam ahaaa. se pravi, država dala denar UKC, oni najeli MF, izginilo 43 miljonov, noben pred kamere. aj bil Matoz? Snežič? Kacin? 43 miljonov € poslov ti ne more izginit, ker če si posel naredil, moraš prej poslat račun pa kdo ga more zavrnit pa to ane???
bojer
05. 12. 2023 19.16
+2
Kje pa smo? Če so za nas bolnike izvajali storitve, jih na UKC tudi plača. Nikomur se ni treba sedaj naslajati nad bolnimi in jih izkoriščati, če direktor UKC ustvarja zgubo in noče plačevati storitev, ki so bile za njih izvedene.
Grdoba1
05. 12. 2023 18.57
+4
Ne razumem. Plačajo naj, ne pa da si zmišljujejo kakšne barve avto bo imel direktor.
Con-vid 1984
05. 12. 2023 18.46
+3
🤣, nadaljujte z delom za džabe
Slava_Rusiji
05. 12. 2023 21.06
deny-p
05. 12. 2023 18.26
+7
Če je naročnik neke storitve, je slednji tudi plačnik al kako je zdaj po novem.....????
Samo12
05. 12. 2023 17.00
+5
Leta 2021 je v Sloveniji na kar 73 odstotkih izvedenih javnih razpisih sodeloval le en ponudnik. Smo bili na prvem mestu v EU. Zanimiv podatek, a takrat je tudi Golob kriv? Da slisimo sekto, kaki izgovori in na koga bojo spet letele obtožbe za njihove grehe ( golfi, maske, DARS, nepremičnine na Gorenjski, nepojasnen izvor denarja, svetovalci)
Pikaponca
05. 12. 2023 16.58
-3
To ureja Tanja Fajon kako se je napihovala ko žaba, ko bom jes pri koritu sedela tega ne bo. Fuj Fajonka..
Pikaponca
05. 12. 2023 16.59
-2
Kake čakalne vrste dan dva do specialista, še pomnite TOVARIŠI ?
Samo12
05. 12. 2023 17.07
+5
Ti si sedela, pa si veliko bolj pri ljudeh povzročala željo po bruhanju. Zdaj pa bi rada ponovno? Nic ni bilo od tebe kopriva, razen zdraha in sovraštva ter lazi
zibertmi
05. 12. 2023 17.21
+2
vse kar je posvojenec zapravil in uničil se ne da popravit stoletja.in ukc,kdo ima večino lovk v zdravstvo.od tegale ukc do celjske bolnice in golnika
zibertmi
05. 12. 2023 16.54
+6
ukc pravi,da fakulteta izsiljuje in hočeto prevalit na paciente,za koga izvaja dela fakulteta.za ukc.potem naj račun plača.če so v minusu na ukc pa naj ukrepajo.znižajo plače dohtarjem,če ne gre drugače,vejetno je rezerv kolikor hočeš.sam zakaj bi se ukvarjal s tem,če vedno država polača.se pravi mi
marina1004
05. 12. 2023 18.05
+3
kr--en
05. 12. 2023 18.35
Javi se za zdravstvenega ministra. Rabijo sveže moči z novimi idejami.
kr--en
05. 12. 2023 18.36
+2
Mirko Igor
05. 12. 2023 16.54
+5
Z drugimi besedami. Podpiramo NEPLAČEVANJE.
Sixten Malmerfelt
05. 12. 2023 16.47
+1
sploh ne rabijo obdukcij delat, saj jih itak v zdravstvu polovico zašuštrajo in potem krijejo te patologi zdravnikom hrbet!
nebel
05. 12. 2023 16.26
+0
To je najbolj beden izgovor, da ne bodo pacienti trpeli. Firme ki poslujejo po potrjenem ceniku pa lahko potem v imenu skrbi za paciente pocrkajo in potem ti ne bodo imeli sploh nobene storitve razen preplačane iz tujine. Temu se po Svobodi reče reforma.
nebel
05. 12. 2023 16.28
+0
Popravek, ne firme ampak potrjene partnerske institucije.
Uporabnik1888402
05. 12. 2023 16.04
+11
UKC je drzavni. Med faks je drzavni. Drzava sama sebi dolzna ...
SlabaGuma
05. 12. 2023 16.03
+9
Torej javni inštitut (MF) ki je plačan iz javnih sredstev za vse investicije, opremo itd računa po tržni ceni storitve UKC, drugi javni inštituciji za storitve, katere bi lahko oz moralo biti naročeno po javnem naročilu. Kako lahko sploh inštitucija ki je polno financirana iz proračuna opravlja tržno dejavnost. In potem ta javna inštitucija, ki dela kot sicer v osnovi kot izobraževalna inštitucija, izplačuje miljone nagrad vodsvtu. Ne vem nekaj je tu narobe...aja seveda o zdravstvu govorimo, tu je vse narobe, predrago in koruptivno. Jaz računa ne plačam se mi obesijo na vse, naredim kakšno napako prijave ddv za par eur plačam kazen, tu pa miljoni malo sem malo tja pa vse na vidiku javnosti in nič. Je pa zanimivo, da UKC nima pogodbe z MF za izvajanje storitev po dogovorjenem ceniku, in to o vrednosti desetine miljonov. Ne vem, smešno je vse skupaj. Nič UKC, jaz za 50% rabat na MF cene izvajam storitve s pomočjo neodvisnih mednarodnih inštitutov. Sem preveril cene, na 50% rabat bom kot posrednik še vedno dobro zaslužil.
Nickname123
05. 12. 2023 16.34
+1
Joj no tukaj ni govora o dejanski MF, ampak o inštitutih pod mf ki opravljajo zdravstvene storitve se pravi diagnostiko za Ukc npr IMI ( inšt. za mikrobiologijo in imunologijo)Sam Ukc nima ne financ in prostora za te dejavnosti
Sixten Malmerfelt
05. 12. 2023 16.48
+6
po možnosti pa še isti človek dela v ukc in na MF!kam smo prišli...
delfin11
05. 12. 2023 15.59
+2
Kaj tu pametujejo..PLacaj in pika..kaj se izgovarjate na bolnike.pri izplacilu plače me nihče ne vpraša a bom dal ..temvec vzamejo koliko rabijo.tu bi pa eni ,da bi jim delali a plačali ne bi..kaj se nori delate
mazo111
05. 12. 2023 15.59
+0
Butalistan, Srečen Božič