Slovenija

Pahor, Juncker in Grabar-Kitarovićeva, vsi vztrajajo pri svojih stališčih

Bukarešta, 18. 09. 2018 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.V./ U.Z./ STA
Komentarji
106

Ob robu Pobude treh morij v Bukarešti se je Pahor srečal z Junckerjem in Grabar-Kitarovićevo. Na neformalnem srečanju so govorili o arbitraži in, kot je kasneje povedal Pahor, vse tri strani, ne glede na objavo mnenja pravne službe Evropske komisije, vztrajajo pri svojih stališčih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pri arbitraži popuščanja ne bo
    02:37
    Iz 24UR: Pri arbitraži popuščanja ne bo
  • Iz SVETA: O arbitražni razsodbi
    02:39
    Iz SVETA: O arbitražni razsodbi
  • Pahor v Bukarešti
    01:06
    Pahor v Bukarešti

Ob večerji so imeli predsednik Borut Pahor, njegova hrvaška kolegica Kolinda Grabar-Kitarović in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker daljši pogovor o nadaljnjih korakih glede uveljavitve arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Pahor je povedal, da Hrvaška, ne glede na mnenje pravne službe Evropske komisije, ki ga je Juncker "prezrl", še naprej predlaga nov dvostranski sporazum, Slovenija pa vztraja pri uveljavitvi meje, ki je bila določena z arbitražno razsodbo.

Pahor je ob tem poudaril, da je dialog edina pot, ki zagotavlja uveljavitev arbitražne razsodbe po mirni poti. Prav tako ne pričakuje, da bo komisija hitro in čez noč spreminjala stališča glede slovenske tožbe proti Hrvaški. Ne verjame niti, da "si bo Hrvaška jutri zaradi objave tega stališča premislila glede arbitraže".

Pahor pravi, da ne glede na objavo mnenja pravne službe komisije, vse tri strani vztrajajo pri svojih stališčih.
Pahor pravi, da ne glede na objavo mnenja pravne službe komisije, vse tri strani vztrajajo pri svojih stališčih. FOTO: AP

Je pa po njegovem mnenju nedavna objava mnenja pravne službe Evropske komisije pustila neko sled, ne samo pri komisiji, slovenski in hrvaški javnosti, ampak tudi v mednarodni javnosti. "Mislim, da je okrepila stališče Slovenije in našega vztrajanja, da je treba odločitev sodišča spoštovati," je poudaril. Objava daje tudi nek nov vzvod slovenskim prizadevanjem za ohranitev "zelo številnih zaveznikov, ki vztrajajo pri tem, da je treba sodbo arbitražnega sodišča v celoti upoštevati", je dejal Pahor.

Neimenovani vir iz urada hrvaške predsednice je danes potrdil srečanje Grabar-kitarovićeve in Pahorja v Bukarešti. "Glede na to, da nimata izvršnih pooblastil glede tega vprašanja, podpirata prizadevanja obeh vlad, da bi z dialogom uredili omenjeno odprto vprašanje", je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenija bo prihodnje leto gostila Pobudo treh morij 

V Bukarešti so sicer sklenili, da bo prihodnje leto Slovenija gostila Pobudo treh morij. Ob tem je Pahor ocenil, da lahko Slovenija prihodnje leto pobudi doda neko novo razsežnost. "Iniciativa, ki poskuša dati kontekst večji povezanosti vzhodnega dela Evrope z zahodom in svetom nasploh v transportu, energiji in procesu digitalizacije, dobiva neko zanimivo politično perspektivo," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Letošnjega srečanja se je prvič udeležil tudi Juncker, ki je udeležence skušal opogumiti da ne ustvarijo novega koridorja le med severom in jugom, ampak tudi vzhodom in zahodom, da bi sooblikovali projekt, ki bo nagovoril vse Evropejce. "Vedno sem mislil, da mora Evropa dihati z obema pljučnima kriloma, vzhodnim in zahodnim," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Timmermans: Arbitražna razsodba je podlaga za rešitev spora o meji

Evropska komisija - predsednik Juncker in jaz - smo že dolgo v stiku z vladama obeh držav, pa je danes v Bruslju poudaril prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans in dodal, da se mora osebno še bolje spoznati z novo slovensko vlado, česar se res veseli.

Komisija po njegovih besedah išče rešitev na podlagi arbitražne razsodbe. Videli smo dialog med državama, volilni proces je nekoliko upočasnil ta dialog, je dodal. "A naj bom zelo jasen. Z Junckerjem sva obema vladama na voljo pri iskanju rešitve, ker verjameva, da v EU ne bi smelo biti spora o meji. Razsodba je seveda podlaga za to rešitev," je odgovoril na vprašanje, zakaj Junckerjeva komisija pri tem vprašanju ni sledila mnenju lastne pravne službe.

Vajgl: Juncker z neupoštevanjem mnenja pravne službe kršil zavezanost vladavini prava

Po ponedeljkovem odzivu evropskih poslancev pa se je danes oglasil še Ivo Vajgl (Alde/DeSUS). Po besedah člana odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve ni novost, da visoki predstavniki Evropske unije iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) vedno znova uporabljajo moč EPP za nekritično podporo vladam in politikom v državah, ki jih vodijo sestrske stranke.

"V primeru povsem nekorektnega in pristranskega ravnanja predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ki je zaničljivo spregledal mnenje svoje lastne pravne službe, pa je novo dejstvo, da si je zaradi ideološke in strankarske pripadnosti dovolil prekršiti zavezanost vladavini prava. Takšno ravnanje zahteva javno pojasnilo in sprejem odgovornosti," je izpostavil Vajgl.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nevzdrzni
19. 09. 2018 10.55
+2
Pa kaj ta borat misli? Podaril jim je vse, jih spustil v EU in sedaj misli da mu bodo popustili? To so znani vojni zločinci in koloboranti kateri sami sebi ne verjamejo ne da bi se jim drugi! Razen seveda nas vrli mavrični borat
BUONcaffee
19. 09. 2018 09.58
Rožice ji ni dal????
apodgra
19. 09. 2018 07.04
+1
Vso spoštovanje do starejših ljudi,. Dragocene so njihove izkušnje ,ki jih nobena teorija ne more kar tako povoziti in zanemarit To kar , pa se gre evropska komisija s senilnim predsednikom Junckerjem na čelu , pa je dno greznic. Če taki človek vodi največjo in najbolj zahtevno telo te unije ,potem vemo , kako gnila ja te evropska unija , Pa saj ni evropska unija zveza upokojencev . Tudi naši poslanci hodijo v Brusel samo po plačo. Edina poslanka ,ki je še najbolj delavna je Fajonova in ki nima dlake na jeziku. Kaj je že Violeta Bulc in kdo je njo predlaga za komisarko , a ja Hrvatje . Hrvatska za most na Pelješac dobila 80% nepovratnih sredstev, Slovenija za drugi tir samo 15%.
transs
18. 09. 2018 22.33
+2
Greznica v bruslju je naredila še eno jamo več.... Vladavina prava je skret papir.....
Malopezde14
18. 09. 2018 21.45
+5
pa dejte hrvati to čokolindo sterat v tri PM
sjos
18. 09. 2018 21.15
+0
Borči, Borči tolk let si v politiki pa se ša vedno nisi dosti naučil. Dokument - mnenje pravne službe lahko uporabljaš kot argument in podobno samo, če ti ga uradno da EK ne pa nemški časopis
misterbin
18. 09. 2018 21.12
+4
Daj Pahor raje odstopi in se skrij
Nimasmisla
18. 09. 2018 20.47
+12
sedaj se pač nimamo kaj pogovarjat čas je naš zaveznik vmes pa je treba po celi europi razlagat kaj je naredil pijanček in njegov intimni prijatelj
JoniBravo
18. 09. 2018 20.46
+4
Na srečo je stališče komisije irelevantno za tisto, kar hočemo doseči. Ko se bo začel sodni postopek, bo tam samo pravna služba in sodišče.
optimist11
18. 09. 2018 20.25
+0
Če sem prav videl se Je Pahor zopet objemal z Junkerjem. Ali res nima jajc da bi mu pokazal kam sodi in bi se z njim pozdravil kot se za državnike spodobi? Menim pa , da vse to nima velikega vpliva na razsodbo sodišča, tako da počakamo na njo. In ko Hrvati še te nebodo priznali?
klenoo
18. 09. 2018 21.01
+6
Podpiral ga je, da nebi revse nazgano po tleh padlo!!!
Lexys
18. 09. 2018 19.46
+13
Ali bo kdo vprašal po odgovornosti tudi evroposlanko gospo Violeto Bulc, ker je vedela za ugotovitve pravne komisije EK, pa ni obvestila Slovenije- Vlade in DZ in njenih državljanov, temveč je enostavno pozabila, kdo ji je omogočil to delovno mesto. "Hvala" gospa Bulc, da ste pozabili na svojo domovino in na njene državljane.
JoniBravo
18. 09. 2018 19.30
+17
Timmermans je dal danes zelo jasno stalisce: "Ponavljam ze znano stalisce, Jaz in Juncker sva pripravljena na posredovanje v tej zadevi, v kolikor bi se obe drzavi s tem strinjali, saj misliva da nebi smelo biti sporov glede mej med clanic EU, kot osnova za to pa je seveda arbitrazna razsodba." .....Skratka v prevodu pove, da meja ni dolocena, zato se ponujata kot posrednika pri mirni ureditvi tega vprasanja, kot izhodisce za ta pogojanja pa bi vzeli arbitrazno razsodbo (ne kot pravnomocen akt, ampak kot izhodisce za nova pogajanja ob meji. Tip je tocno ponovil (z drugimi besedami) stalisce hrvatov. Sodba ne obstaja, dajmo se spet o meji pogovarjat, midva s kredibilnim Junckerjem pa bova posrednika med drzavama. .... Lepo prosim, kako ti ljudje pridejo na take funkcije? To je cisto subtilno ignoriranje prava.
BUONcaffee
18. 09. 2018 19.24
+10
Saj je Pahor sam kriv da je tako, sedaj pa glumi žrtev.
BUONcaffee
18. 09. 2018 19.24
+4
Sem mislil, da sta na poroki. A vidim da nista, hi, hi,.....
vinogradnik33
18. 09. 2018 19.13
+24
Nič novega bi lahko rekli , Zver in Tomčeva samo potrjujeta to , na kar nekateri opozarjamo od osamosvojitve dalje , da je SDS proti državi Sloveniji ! To , da javno nastopita proti vladavini prava in podreta manipulativnega Junckerja , je dokaz več , da SDS v navezi Juncker , Plenkovič in Orban ( vsi so v isti stranki !) želi speljati Slovenijo v diktaturo in brezpravje in želi nadaljevati s podarjanjem Slovenskega ozemlja Hrvatom , kot ga je Janša 1990 za lažje prodajanje orožja !
Frigo
18. 09. 2018 18.57
+2
Hr ne se dat vzemite tisto gnojicno jamo pa jo vi uredite tako kot se spodobi
sodelujem
18. 09. 2018 18.47
-2
Vajgl pa res ma kaj za povedat. Imel je cajt da bi vsemu svetu ne samo EU dopovedal,da morje ni hrvaško,pa se je samo izvijal skupaj z erjavcem in vso pravno elito v Bruslju,tako da naj bo rajši tiho.!
piljan
18. 09. 2018 18.42
+8
Konec ,koncev je razumljivo ,da Plenki fehta Junkija,naj bo tiho.Ubogi tisti premier,ki bo moral slej kot prej priznati arbitražo.Tako si je kupil čas,Hrvaški novinarji so pa še malo po svoje napisali.
MiGo85
18. 09. 2018 18.28
+16
Bravo Vajgl....tako je pravo razmišljanje !!! Evropa je popolnoma pogorela pri tej razsodbi pri nepodpori sprejete arbitraže ned državama !!!! To ni to...potem lahko dela vsak kar hoče in kot se mu zazdi samo da je v pravi stranki ki ima trenutno vodilnega moža v EU !!!! TO JE ABSURD ❗❗❗
etul
18. 09. 2018 18.16
+6
Drugo leto mi gostimo konferenco treh morij,resnično upam,da bomo do drugega leta še imeli kaj morja.