Slovenija

Cerar: Koalicija je enotna in prepričan sem, da je treba vložiti tožbo zoper Hrvaško

Ljubljana / Bruselj, 18. 06. 2018 06.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, / A.K., / Ti.Š.
Komentarji
353

Izteka se trimesečni rok v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne sodbe o meji med državama. Evropska komisija mnenja ne bo podala. Miro Cerar se je že odzval in napovedal tožbo zoper Hrvaško. Predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković pa je dejal, da je Evropska komisija Sloveniji poslala zelo jasno sporočilo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj odločitev Evropske komisije pomeni za Slovenijo?
    04:27
    Iz SVETA: Kaj odločitev Evropske komisije pomeni za Slovenijo?
  • Iz 24UR: Bruselj Sloveniji obrnil hrbet
    02:52
    Iz 24UR: Bruselj Sloveniji obrnil hrbet
  • Iz 24UR ZVEČER: Bruselj Sloveniji obrnil hrbet, kako na 'zaušnico' Evropske komisije gleda Cerar?
    08:51
    Iz 24UR ZVEČER: Bruselj Sloveniji obrnil hrbet, kako na 'zaušnico' Evropske komisije gleda Cerar?

Evropska komisija ne bo podala mnenja v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne sodbe o meji med državama. Slovenija in Hrvaška naj poiščeta rešitev, komisija pa je še naprej pripravljena posredovati, se glasi sporočilo iz Bruslja.

Cerar je povedal, da bo tožba zagotovo vložena do sredine julija. Ob tem je poudaril, da bo vlada odločitev sprejela že v četrtek, za dejansko vložitev tožbe pa bo potem potrebnih še nekaj tednov.
Cerar je povedal, da bo tožba zagotovo vložena do sredine julija. Ob tem je poudaril, da bo vlada odločitev sprejela že v četrtek, za dejansko vložitev tožbe pa bo potem potrebnih še nekaj tednov. FOTO: Aljoša Kravanja

Cerar: To je zelo nevaren precedens za prihodnost EU

Predsednik vlade Miro Cerar je v odzivu povedal, da bo vlada v četrtek sprejela odločitev o tožbi Hrvaške pred Sodiščem EU v Luksemburgu zaradi nespoštovanja prava EU v povezavi z neuresničevanjem arbitražne sodbe. Kot je dodal, je koalicija o tem enotna, v sredo pa bo sklical vodje vseh parlamentarnih strank in jih obvestil o vložitvi tožbe.

Ob tem je Cerar izrazil razočaranje nad ravnanjem Bruslja."Molk Evropske komisije me zelo skrbi, na ta način komisija ne izvršuje svoje dolžnosti, saj je varuhinja pogodb," je opozoril slovenski premier. "To je zelo nevaren precedens za prihodnost EU. To niso enostavne zadeve, zadevajo tudi območje schengena," je poudaril na novinarski konferenci.

Predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković je ocenil, da gre za "zelo jasno sporočilo slovenski strani", da je treba rešitev za vprašanje meje med državama iskati v dvostranskih pogajanjih.

Cerar je povedal, da bo tožba zagotovo vložena do sredine julija. Ob tem je poudaril, da bo vlada odločitev sprejela že v četrtek, za dejansko vložitev tožbe pa bo potem potrebnih še nekaj tednov, da pripravijo ustrezen prevod tožbe, ki so jo pripravili na zunanjem ministrstvu v sodelovanju tako z domačimi kot tujimi odvetniki in strokovnjaki.

"Na vladavini prava EU stoji in pade. Zato je pomembno, da Slovenija vloži to tožbo (...), da se s tem zagotovi standard, ki bo moral v Evropi prevladati, če ne želimo, da ta Evropa skrene v napačno smer," je poudaril Cerar.

Poudaril je še, da je vlada že ob sprožitvi postopka v marcu dobila mandat v državnem zboru, da tudi kot vlada, ki opravlja tekoče posle, lahko vloži tožbo zoper Hrvaško pred Sodiščem EU v Luxembourgu. "Sam sem zdaj prepričan, da je to treba storiti," je poudaril Cerar.

Izrazil je prepričanje, da bo Sodišče EU to tožbo obravnavalo z vso resnostjo, ji tudi ugodilo in ugotovilo, "da mora Hrvaška nemudoma implementirati arbitražno odločbo". "Po tem pa res ne vidim več manevrskega prostora za kakršnakoli pravna izmikanja," je še dejal Cerar.

Spomnil je, da je bila slovenska politika glede vložitve tožbe proti Hrvaški enotna. "Verjamem, da bomo tudi v tem primeru dosegli konsenz za podporo temu dejanje vlade," je dejal Cerar in napovedal, da se namerava v sredo na to temo sestati z vodji vseh parlamentarnih strank, tudi tistih, ki so se uvrstile v nov sklic DZ. Zatem bi vlada v četrtek sprejela sklep o vložitvi tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja prava EU, je napovedal Cerar.

Slovenska evropska komisarka Violeta Bulc si je vztrajno prizadevala, "da bi komisija opravila svojo dolžnost, sprejela ustrezno pravno mnenje in obsodila hrvaško kršenje prava EU".
Slovenska evropska komisarka Violeta Bulc si je vztrajno prizadevala, "da bi komisija opravila svojo dolžnost, sprejela ustrezno pravno mnenje in obsodila hrvaško kršenje prava EU". FOTO: AP

'Hrvaška krši ne le mednarodno pravo, ampak tudi pravo EU'

Izrazil je prepričanje, da Hrvaška z zavračanjem arbitražne razsodbe krši "ne le mednarodno pravo, ampak tudi pravo EU". "Vladavina prava je eden temeljev, na katerih stoji EU," je poudaril premier.

Spomnil je tudi na sporočilo Evropske komisije iz 4. julija lani, ko je nekaj dni po objavi arbitražne razsodbe izrazila pričakovanje tako od Slovenije kot Hrvaške, da jo bosta izvršili. Spomnil je tudi na besede predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja iz govora o stanju v EU iz 13. septembra lani, da morajo članice EU spoštovati tudi sodbe sodišč in da pravna država v EU ni izbira, ampak obveza.

"Evropska komisija v tem primeru iz zgolj političnih razlogov ni prisluhnila pravni argumentaciji, ki jo je nenazadnje ves čas sama podpirala, in zato ostala pasivna," je bil še kritičen Cerar.

Povedal je še, da si je slovenska evropska komisarka Violeta Bulc vztrajno prizadevala, "da bi komisija opravila svojo dolžnost, sprejela ustrezno pravno mnenje in obsodila hrvaško kršenje prava EU". "A očitno je prevladala politična argumentacija nekaterih drugih v komisiji, ki imajo večji vpliv," je še dejal Cerar.

Ni pa hotel komentirati navedb, da naj bi za tako stališče Evropske komisije poskrbeli člani iz družine Evropske ljudske stranke, v kateri je tudi stranka HDZ pod vodstvom hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Kot je dejal, ne želi s prstom kazati na nikogar, je pa opozoril, da je to zelo zaskrbljujoče za vsako članico EU, ki bo "od EU pričakovala neko korektno stališče, pa se bo hkrati bala, da bo politika povozila pravo".

"Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran evropskega in mednarodnega prava ter tako dala jasen signal, da je sporazume in odločitve sodišča treba spoštovati."
"Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran evropskega in mednarodnega prava ter tako dala jasen signal, da je sporazume in odločitve sodišča treba spoštovati." FOTO: POP TV

Pahor: Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran evropskega in mednarodnega prava

Tudi predsednik republike  Borut Pahor je v prvem odzivu poudaril, da je Evropska komisija zamudila priložnost, ko bi lahko s svojim mnenjem politično in pravno okrepila prizadevanje za uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

"Razumem, da ima Evropska komisija možnost, in ne dolžnost, da poda svoje mnenje v skladu z 259. členom pogodbe EU. To spoštujem," je še dodal, kot so sporočili iz njegovega urada.

Kot je še poudaril predsednik republike, je spor glede meje z odločitvijo sodišča rešen, sicer Hrvaška ne bi bila članica Evropske unije, vsebina sporazuma pa ne bi bila del evropskega in mednarodnega prava. Zdaj je med državama samo še spor glede uveljavitve te odločitve.

Mnenje Evropske komisije bi lahko to uveljavitev pospešilo. To bi imelo večplastne koristne posledice za reševanje odprtih dvostranskih vprašanj med državami v Jugovzhodni Evropi in spoštovanje zavez in sporazumov v zvezi s tem, je dodal.

"Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran evropskega in mednarodnega prava ter tako dala jasen signal, da je sporazume in odločitve sodišča treba spoštovati," je povedal. Kljub temu je prepričan, da bo prej ali slej meja med sosednjima državama uveljavljena skladno z odločitvijo sodišča.

Odziv Hrvaške: Pričakovali smo takšno odločitev

Predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković je izjavil, da je bila odločitev Evropske komisije v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški, pričakovana. "Pričakovali smo takšno odločitev. Sledi tistemu, kar smo govorili, da gre za dvostransko vprašanje. Potem ko je Slovenija kompromitirala arbitražni sporazum, smo predlagali, da bi znova začeli dvostranske pogovore", je v odzivu poudaril Jandroković v oddaji hrvaškega radia.

"Mislim, da je to bilo zelo jasno sporočilo slovenski strani, da je treba rešitev vprašanja meje med Hrvaško in Slovenijo iskati v dvostranskih pogajanjih," je še povedal Jandroković, ki je tudi generalni sekretar vladajoče HDZ in eden najtesnejših sodelavcev hrvaškega premierja Andreja Plenkovića.

'Komisija ni dolžna pripraviti poročila'

Pri postopku v okviru 259. člena pogodbe EU gre za iskanje "prijateljske rešitve" in "komisija bo še naprej delovala kot poštena posrednica pri iskanju takšne rešitve", je povedal glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

Glede nadaljnjih korakov pa je dejal, da sta Slovenija in Hrvaška tisti, ki naj se pogovarjata in komentirata. "Rešitev morata poiskati članici, komisija je pripravljena pomagati," je poudaril Schinas.

Slovenija trdi, da hrvaško nespoštovanje arbitražne sodbe vodi v konkretne kršitve prava EU, zato je 16. marca sprožila 259. člen pogodbe EU, na podlagi katerega lahko članica unije toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja evropskega prava.

Ob tem je izpostavil, da komisija v skladu z 259. členom ni dolžna pripraviti "poročila" in da so v preteklih osmih podobnih primerih "poročilo" izdali le štirikrat.

Na vprašanje, ali lahko potrdi neuradne informacije, da pravna služba komisije pritrjuje slovenskim stališčem, da obstajajo kršitve evropskega prava zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe, je dejal, da notranjih dokumentov služb komisije ne komentira.

Je pa ob tem dejal, da je kolegij julija lani o tem razpravljal na podlagi ustne predstavitve pravne službe, ki je postavila parametre za člen 259, v okviru katerega smo še vedno v smislu, da je arbitražni postopek še vedno edini okvir, ki je lahko koristen.

A za to, da poiščeta "prijateljsko rešitev", sta odgovorni članici, je ponovil.

Slovenija lahko po izteku trimesečna roka - torej od torka naprej - toži Hrvaško.
Slovenija lahko po izteku trimesečna roka - torej od torka naprej - toži Hrvaško. FOTO: POP TV

Na vprašanje, ali lahko komisija svoje mnenje poda pozneje, po izteku današnjega roka v okviru 259. člena, je Schinas odgovoril, da omenjeni člen ne določa nikakršnega pravnega roka ali pravne obveznosti za komisijo; ena možnost je poročilo, druga možnost je brez poročila.

"Dejstvo, da se rok izteče danes, jasno kaže, da komisija ne bo izdala poročila," je še povedal Schinas in znova izpostavil, da komisija v polovici podobnih primerov v preteklosti tudi ni izdala poročila.

Danes se izteče trimesečni rok, po katerem lahko Slovenija na Sodišču EU vloži tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne sodbe o meji med državama. Slovenija lahko to stori od torka naprej.

Člen 259 pogodbe o delovanju EU je sicer člen, na podlagi katerega lahko članica unije toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja evropskega prava. Najprej mora o nameri obvestiti komisijo, kar je Slovenija storila s pismom 16. marca.

Člen po tem obvestilu predvideva trimesečni rok. Šele po izteku tega roka lahko Slovenija vloži tožbo. Ali oziroma kdaj bo to storila, za zdaj ni jasno. Po nekaterih neuradnih informacijah je kljub povolilnemu času precejšnja verjetnost, da se gre naprej zelo hitro.

Evropska komisija bi v tem trimesečnem roku lahko podala obrazloženo mnenje, ni pa to nujno. Člen sicer navaja zgolj izraza "obrazloženo mnenje" in "mnenje", nikjer v členu ni omenjeno nikakršno "poročilo", o katerem govori govorec komisije.

A glede na zgodovino njenega ravnanja, se v tem primeru tega ni niti pričakovalo, kvečjemu kakšen splošen komentar stanja. Komisija sicer svoje mnenje vselej poda v okviru sodnega postopka.

Evropska komisija je takoj po razglasitvi arbitražne sodbe izrazila pričakovanje, da jo bosta obe strani uresničili.
Evropska komisija je takoj po razglasitvi arbitražne sodbe izrazila pričakovanje, da jo bosta obe strani uresničili. FOTO: Damjan Žibert

Komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja ponosno razglaša svojo političnost, čeprav naj bi bila ta institucija v prvi vrsti varuhinja evropskega prava. Slovenski primer jasno kaže, kaj se zgodi, ko ti vlogi trčita.

Po neuradnih informacijah namreč pravna služba komisije pritrjuje slovenskim stališčem, medtem ko vodstvo komisije, ki je politično sorodno hrvaškemu vrhu, trdi, da je to dvostransko vprašanje. Vse kaže, da bo torej politika prevladala nad pravom.

Tudi Miro Cerar se je odzval na te informacije in povedal, da je mnenje pravne službe Evropske komisije, o katerem je danes pisal tudi hrvaški časnik Večernji list in ki je tako očitno že zakrožilo v hrvaški javnosti, "v vseh točkah pozitivno za Slovenijo". "V vseh elementih pritrjuje pravnim stališčem naše vlade," je poudaril. S tem je zanikal poročanje hrvaškega časnika, da naj bi pravna služba podrla Slovenska stališča v le dveh točkah.

Bo Evropska komisija podala vsaj splošen komentar stanja?
Bo Evropska komisija podala vsaj splošen komentar stanja? FOTO: AP

Komisija je sicer takoj po razglasitvi arbitražne sodbe izrazila pričakovanje, da jo bosta obe strani uresničili. Kmalu zatem je pravna služba komisije tudi potrdila povezavo med arbitražno sodbo in pravnim redom EU. A potrebne politične spodbude ni bilo.

V prejšnjih dneh so v komisiji na vprašanja o vsem tem odgovarjali le, da zadevo še preučujejo, da ne komentirajo govoric in da bodo medije obvestili, ko bodo lahko povedali kaj novega.

Vlada zanika "intenzivne pogovore" glede arbitražnih zapletov

V vladnem uradu za komuniciranje pa so medtem danes zanikali navedbe hrvaških medijev, da naj bi pred kratkim potekali intenzivni pogovori med slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem glede arbitražnih zapletov. Ni bilo tudi nobenih pogovorov o "memorandumu".

Hrvaški Večernji list je ob sklicevanju na vire, tesno povezane z Evropsko komisijo, navedel, da je Juncker "do pred kratkim intenzivno komuniciral" s Plenkovićem in Cerarjem, da bi se državi dogovorili za skupno rešitev, sprejemljivo za obe strani. Predlagal naj bi podpis memoranduma, v katerem bi arbitražno sodbo predstavili kot dvostranski dogovor

Na Ukomu so zatrdili da "navedbe časnika o dogovarjanju o memorandumu ne držijo - ni bilo nobenih posebnih, kaj šele intenzivnih pogovorov na to temo".

Komisija s svojim mnenjem običajno na strani zmagovalne strani

S Sodišča EU so  posredovali informacije o šestih končanih primerih tožb članice proti članici: v enem je bila tožnica uspešna, v treh tožnice niso bile uspešne, v enem sta vpleteni državi pred koncem postopka našli sporazumno rešitev, v enem pa je tožnica odstopila od tožbe.

Dejansko so bile tako podane štiri sodbe. V vseh primerih je bila komisija s svojim mnenjem na strani zmagovalne strani.

Edini odprt primer na podlagi 259. člena je tožba Avstrije proti Nemčiji zaradi nemškega sistema cestninjenja, sprožena oktobra lani, so še sporočili na sodišču.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (353)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marsikajve
19. 06. 2018 15.15
+1
Ke te javkajo naši politiki in nabijajo brez veze. Takšno stanje kot je sedaj je ja boljše kot pa delitev po arbitraži, ko bi mnogo Slovencev ostalo na Hrvaški. Ti politiki jih celo silijo da zapustijo svoje domove in prostovoljno dajejo ozemlja Hrvaški. Na morju pa itak nebodo meje priznali Hrvati. Nikoli. Torej Arbitraža je zopet rezultat nesposobnosti politikov. Posebno B.P. o čemer bo mu sodila zgodovina kot enemu najbolj nesposobnih politikov v zgodovini samostojne Slovenije.
mallonge
19. 06. 2018 14.56
+1
Nič, kar razlagata Cerar in Erjavec se ne uresniči. Kdo jima sploh lahko še kaj verjame. Ne znata ničesar pa še blefirata. Sta prava čleveška katastrofa.
KranskyJanez
19. 06. 2018 14.56
+0
lastniki piranskega zaliva se zglasite na zemljiški, delajo vpis vseh lastnikov zaliva hehehe
Burtonnn
19. 06. 2018 13.47
Ne razumem tolmačenja ",Hrvaška krši ne le mednarodno pravo, ampak tudi pravo EU'", če neka država drugo izsiljuje, "če ne boste priznali arbitraže ne boste v "shengnu" in niti OECD." Arbitraža ni nobeno mednarodno pravo, drugače bi bile sankcije iz ZN, ampak je nekaj kaj je rezultat mešetarjenja Drenik-Sekolec-Karleto. Urejanje meja tudi ni stvar EU ampak je stvar dveh vpletenih držav in mednarodnega sodišča ne pa nekega arbitražnega sodišča(saj ni urejanje meja nogometna tekma).
vinogradnik33
19. 06. 2018 14.30
Zanimivo , vendar je tako razmišljanje skregano z logiko skupnosti ! Preprost primer : v družini se spreta dva otroka , vmes morajo poseči starši , da ne pride do hujšega konflikta ali celo pretepa , če se sama ne moreta sporazumeti ! Enako je v tem našem primeru : Meje v SFRJ med republikami niso bile jasno začrtane , po razpadu so se morale te meje točno izrisati , ker pa se Hrvaška in Slovenija nista mogli v medsebojnih pogovorih dogovoriti o poteku meje na kopnem , še manj pa na morju sta zaprosili mednarodno sodišče ( arbitražno sodišče ) v HAAGU , da postavi mejo . Slovenija je spoštovanje arbitraže postavila pogoj Hrvaški kot vstop v EU in NATO IN TO STA ZAPISALI V MEDNARODNO POGODBO , ker pa so prav Hrvati prisluškovali našim arbitrom in jih ujeli na konzultacijah so Hrvati odstopili od arbitraže z izgovorom ,da je Slovenija kršila arbitražni sporazum ( sami pa so imeli svojega arbitra stanujočega na lastnem veleposlaništvu !!!!!!! ); arbitražno sodišče je ta konflikt spoznalo za manj pomembnega , ki ne vpliva na izid arbitraže in je nadaljevalo z arbitražo . Ko je stopila v veljavo pravnomočna odločba mednarodnega arbitražnega sodišča , so Hrvati dejali , da implementacije te določbe ne bodo upoštevali , ker je za njih arbitraža nična , po pravnih določbah pa je za OBE DRŽAVI OBVEZUJOČA in tu je ta spor , ki pelje na mednarodno sodišče !
Burtonnn
19. 06. 2018 15.01
Se strinjam. Vendar, s prsti v marmeladi je bila ujeta naša država. Samo sodišče ne more o sebi razsojati, ker so tudi sami sodelovali v stvareh kjer nebi smeli. Tako vsaj posnetki kažejo: prosti prevod;" kaj bi še hoteli, saj boste dobili 2/3 piranskega zaliva"-eden od sodnikov. Iz tega razloga je tudi odstopil sodnik, ki je bil dogovorjen s SLO, da zastopa njene interese. Seveda, Hrvaška se tega drži kot pijanec plota in zato je tukaj smešno govoriti v tej zadevi o mednarodnem i EU pravu.
vinogradnik33
19. 06. 2018 12.26
Politična odločitev JUNCKERJEVE komisije , da ostane neopredeljena do arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško je pogojena s strankarskim soupadanjem simpatij Hrvaške , Junckerjeve stranke in stranke SDS !
SDS_je_poden
19. 06. 2018 10.18
+2
Več kot očitno je, da je Slovenija in njena politika preveč pridno sledila vsem navodilom, ki so prišla iz Bruslja. Ni problema, moramo na sodišče in tam sodbo v 2 točkah zagotovo dobimo, tako trdi tudi pravna služba EK. Potem pa poiskat Junckerja in mu razsodbo zatlačit tja, kamor mu sonce redko posije.
marsikajve
19. 06. 2018 08.56
+0
Edino tožba in sila lahko premakne Hrvate, dolžni so plačati za nadaljevanje arbitraže,to je bilo treba tožit takoj. Ko bi to tožbo dobili je jasno , da arbitraža velja!!!!
korintos23
19. 06. 2018 08.35
+1
EU poka po šivih, po dolgem in počez! Politika nad pravom je vojna, drugo ne ostane! Ne da bomo mi z Hrvati "zaratili", začelo se bo, še malo migrantov, še kako bombardiranje tam spodaj s strani EU, NATO, pa smo tam.
direstraits
19. 06. 2018 07.42
+4
Zanimivo, kako slovenski levi izdajalci hočejo na vsak način vsilit slovensko ozemlje Hrvatarjem. Še kar ni konca, kot da so jim Hrvatarji plačal, za tole sodniško farso, za Hrvaško javnost. Itak, da bodo Hrvatarji to arbitražo enkrat sprejel, saj jim je podarjena in je njihova velika zmaga.
korintos23
19. 06. 2018 08.32
+3
Čuj, kaj pa te vaš Johan tolko krat hodi v Zagreb k Plenkoviču?
korintos23
19. 06. 2018 08.35
+2
A je res da si ti eden bolj pametnih pri SDS?
Nimasmisla
19. 06. 2018 07.20
+4
brez panike in modrovanja pravna služba EU je nakazala kakšna bo odločitev sodišča v luksemburgu in hrvatom dala čas da arbitražno odločbo zavijejo v nov papir in jo servirajo svojemu parlamentu kot njihovo zmago
Kollerik
18. 06. 2018 22.59
-4
Iz vzhoda se baje že nakazuje rešitev za ta problem...Janoš Prijedorski bo uporabil madžarsko mornarico....
Kollerik
18. 06. 2018 22.58
-2
Kot že rečeno, spet nam desničarji kradejo zemljo..
toti mišek
18. 06. 2018 22.45
+2
Bruselj rabi obalo, kjer lahko novodobni sužnji počinejo 10 dni in to Hrvaška ima! Zajeb... so določeni ljudje že leta 91, ko niso začrtali meje in sosedom povedali ,kaj je naše. Rešitve so 2: striktno se držat šengenskih predpisov na vrhuncu sezone ali pa odprt meje in veselo pošiljat migrante v Avstrijo in Italijo.(se bodo razni Junkerji in ostali rito,,kci hitro zbudili....
direstraits
18. 06. 2018 22.42
+4
Leve, nesposobne in LUZERSKO idiotske nove slovenske vlade, si še naprej najbolj želijo Hrvatarji.
direstraits
18. 06. 2018 22.38
+4
Prosim Šarca, da pelje Cerarja v kakšno planinsko kočo,in SI ga zapre,da nam ga ni treba pošlušat.... nocoj pri Odmevih.... katastrofa..
Kollerik
18. 06. 2018 22.58
+0
vtakni si raje kakšen forint v frulo, bo bolje....
zajebant2
18. 06. 2018 22.16
+7
In to jd kriva leva opcija ki je že 25 let na oblasti
Karantanija
18. 06. 2018 22.11
+9
Še en poraz za Slovenijo. Teptajo nas z vseh strani, a poteptali nas ne bodo!
BUONcaffee
18. 06. 2018 22.04
+6
EU je banana skupnost naivnih in nenaivnih držav. Uganite kam spadamo mi????
islamint
18. 06. 2018 22.02
+9
Vse spore do sedaj smo proti hrvatekom izgubili, pa tak bo tudi v bodoče, ker so naši japeki totalno nesposobni, cincavi in naivni.
sodelujem
18. 06. 2018 21.33
+12
In zopet lahko sanjamo o slovenskem morju...... Buči, buči, morje Adrijansko bilo nekdaj.......