Slovenija

Arbitražni spor zaradi NEK

Zagreb, 14. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Hrvaško elektrogospodarstvo (HEP) pripravlja arbitražni spor zoper Slovenijo zaradi kršitve pogodbe o Nuklearni elektrarni Krško. Možno arbitražo naj bi HEP zaupal enemu od treh svetovnih centrov za reševanje investicijskih sporov.

Hrvaška pripravlja arbitražo, ker naj bi Slovenija zmanjševala osnovni kapital NEK-a
Hrvaška pripravlja arbitražo, ker naj bi Slovenija zmanjševala osnovni kapital NEK-a FOTO: POP TV

Kot so zatrdili predstavniki HEP, arbitraža pa ne bo meddržavnega značaja, ampak jo bo HEP kot vlagatelj sprožil proti državi Sloveniji. O takšni nameri uprava HEP-a, po poročanju časnika Večernji list, razmišlja zato, ker naj bi slovenska stran z računovodskimi transakcijami zmanjševala osnovni kapital Nuklearne elektrarne Krško (NEK), podpisovala dolgoročne pogodbe o vzdrževanju s slovenskimi podjetji ter intenzivno zaposlovala slovenske delavce, medtem ko bi po sporazumu morala zaposlovati enako število Slovencev in Hrvatov.

Problem pa ni samo v kršenju odredb. HEP namreč tudi opozarja, da slovenski parlament kljub obvezi do 1. julija ni niti ratificiral medržavne pogodbe o NEK. "Slovenija očitno kalkulira z ratifikacijo pogodbe o NEK in računa, da bo elektrarno vrnila, ko bo dobila Piran. V tem času pa skuša narediti vse, da utrdi svoj položaj, tako da zavrača posredovanje podatkov o poslovanju," so pojasnili v HEP.

Kot so poudarili v HEP, Slovenija neratifikacijo sporazuma opravičuje s tem, da je dala preveriti njegovo ustavnost. S tem se po mnenju vodstva HEP kažejo slabe namere. Da Slovenci Hrvaški nočejo dopustiti vstopa v NEK, pa kaže tudi dejstvo, da se pripravlja tudi referendum, Hrvaška pa z vsakim dnem izgubi več.