Slovenija

Policija aretirala pet obmejnih policistov, v hišnih preiskavah zasegli 90.000 evrov

Maribor, 10. 02. 2020 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po večmesečni preiskavi mednarodne kriminalne združbe so policisti odvzeli prostost petim obmejnim policistom s Policijske uprave Maribor ter še eni osebi. Osumljeni so, da so v zameno za podkupnino žigosali potne liste državljanom tretjih držav ter jim tako nelegalno omogočali bivanje v schengenskem prostoru. Policija je med hišnimi preiskavami zasegla več potnih listov in 90.000 evrov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pridržali pet obmejnih policistov
    02:44
    Iz 24UR: Pridržali pet obmejnih policistov
  • Iz SVETA: Žigi za podkupnino
    02:42
    Iz SVETA: Žigi za podkupnino

V soboto v popoldanskih urah je več kot 50 policistov enot, pristojnih za notranjo varnost slovenske policije, Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in posebnega oddelka Specializiranega državnega tožilstva, izvedlo več preiskovalnih aktivnosti v povezavi z zlorabami na območju držav schengenskega območja, sporočajo z Generalne policijske uprave. Kazniva dejanja s področja korupcije je policija odkrila tudi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov. 

Pet obmejnih policistov danes pred preiskovalnega sodnika 

Gre za večmesečno preiskavo mednarodne hudodelske združbe, ki je delovala tako na območju Slovenije kot v drugih državah. Pri tem so bili, kot je prvi poročal Večer, k izvrševanju kaznivih dejanj napeljani tudi policisti mejnih prehodov Gruškovje in Zavrč. 

Policija je tako odvzela prostost petim policistom z mariborske policijske uprave. Gre za štiri zaposlene na Postaji mejne policije (PMP) Gruškovje in enega na PMP Zavrč. Osumljene bodo pripeljali pred preiskovalnega sodnika, trenutno se nahajajo v pridržanju. Danes so jim že vročili sklep o prekinitvi delovnega razmerja,"saj so s svojimi ravnanji okrnili ugled policije oz. kršili pogodbene obveznosti", sporočajo s policije. 

Grozi jim osem let zapora zaradi kaznivih dejanj sprejemanja in dajanja podkupnine ter zlorabe uradnega položaja. 

V hišnih preiskavah so zasegli več potnih listov.
V hišnih preiskavah so zasegli več potnih listov. FOTO: GPU

Preko kurirjev dostavljali potne liste policistom 

Večmesečna notranjevarnostna preiskava je pokazala, da je kriminalna združba osebam tretjih držav zagotavljala nemoteno bivanje v schengenskem prostoru brez podaljševanja zakonitega roka, kot ga določajo schengenski predpisi – oseba mora namreč v skladu s predpisi po treh mesecih zapustiti schengenski prostor, kazniva dejanja pa so se izvrševala tako, da tem osebam ni bilo treba zapustiti schengena. 

Preko kurirjev so policistom v Sloveniji dostavili potne liste državljanov tretjih držav, ki bivajo na schengenskem območju in so potrebovali žige, ne da bi zapustili schengen. "Vsak policist je prejel potni list, ga obdelal, kot je bil zahtevek imetnika, torej z datumom vhoda in izhoda iz schengenskega prostora, in ta ožigosan potni list se je po isti poti vračal na območje Avstrije in državljanom, ki so na tak način nezakonito bivali v schengenu," je v izjavi za javnost dejal Franc Pavlin, vodja Sektorja za notranje preiskave. 

Do kontaktov s policisti je prihajalo zunaj mejnih prehodov. 

Predkazenski postopek še vedno poteka, policija še ni prijela vseh članov kriminalne združbe. Poleg petih policistov so aretirali še eno osebo, je dodal Pavlin. 

Med hišnimi preiskavami zasegli 90.000 evrov 

V nedeljo popoldan je policija izvedla več hišnih preiskav in drugih preiskovalnih dejanj, ena hišna preiskava je potekala tudi na območju Avstrije. Pri tem so zasegli več predmetov, med drugim 19 potnih listov, ki so že bili pripravljeni na žigosanje, in gotovino v višini 90.000 evrov. 

Policija je v soboto izvedla zaključno akcijo večmesečne preiskave.
Policija je v soboto izvedla zaključno akcijo večmesečne preiskave. FOTO: POP TV

'Policija dokazala, da je netolerantna do vseh korupcijskih tveganj v svojih vrstah' 

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo.

"Kriminalno združbo smo odkrili sami v notranjevarnostni preiskavi. Z našim učinkovitim sistemom zagotavljanja notranje varnosti smo prišli do teh podatkov, lahko trdim, da imamo učinkovit sistem zagotavljanja notranje varnosti," pravi Pavlin. "Kot policista me je prizadelo," je dejal v odziv na pridržanje petih policistov, "lahko pa trdim, da smo organizacija, ki se pravilno odzove do takih korupcijskih tveganj, do zlorab. Policija je že večkrat dokazala, da je netolerantna do vseh korupcijskih tveganj v svojih vrstah." 

Bobnarjeva odredila izredni strokovni nadzor 

Generalne direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je skupaj s policisti za notranjo varnost koordinirala delo v tem primeru, je že odredila izredni strokovni nadzor z namenom preveritve učinkovitosti izvajanja nadzora nad uslužbenci na mejnih prehodih. 

S podobnimi primeri se ukvarjajo tudi v drugih državah na zunanji schengenski meji. Tveganje za zlorabe dovoljenega kratkoročnega bivanja v EU pa naj bi se, tako GPU, odpravilo v letu 2022 s tehnično rešitvijo oz. sistemom vstopa in izstopa, ki bo avtomatiziral preverjanje vstopa in izstopa potnikov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (582)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bbreg
11. 02. 2020 17.01
+3
Pravijo kalo nizke plače imajo, se pa pelješ mimo polijcijske postaje pa ni privat avta pod 20.000 evr. Pa da se razume, hiša tudi mora biti urejena.
felix58
11. 02. 2020 13.08
+0
Prebral sem le nekaj komentarjev, ker se mi ne da dalje...in rečem vam, da v naši fari mamo župnika, ki je odvisnež od alkohola, čudim se, da mu nadrejeni ne da za pihat ali pa plcaji, saj se ga ob vsaki maši vsiple in degustira kar pred verniki, da ga gledajo in špožirajo sline (ker bi oni tudi)...no, če bi jaz hodil k maši bi ga ziher s telefonom posnel in če druga ne, ga dal na FC, saj to je nezaslišano kaj se vse dogaja....
gulmor
11. 02. 2020 09.56
+9
Suspenz in dosmrtna prepoved opravljanja javnih funkcij.
felix58
11. 02. 2020 13.12
+6
Poglej, tile policisti kot piše so že v suspenzu...in v pridržanju (kakem že pa mi itak ni jasno) in pa sledi sodba (če ne bo obsodbe, potem niso krivi. Potem morajo dobiti službo in plače za nazaj). Tako kot vrli naše estradniki v politiki. Ni mi jasno, kaj dela poslanec v parlamentu, če je pa bil obsojen. Ni mi jasno, da obsojenec iz zapora ga celo priopeljejo in ima govor....pa madonca, tu je nekaj hudo narobe. A nismo vsi enaki pa naj bo to cerkveni križ ali pa tista tehtnica sodišča ??????????????
Spark
11. 02. 2020 09.17
+10
Jaz pa ne obsojam policistov,vsi imamo vsak dan državo ministre,direktorje,župane,za zgled,sama korupcija in kraje.Zakaj lahko samo eni,potem bodimo vsi taki in je.A jih bodo suspendirali,kaj pe vse ostale lopove?Ki pokradejo milijonkrat več?
Krematorij666
11. 02. 2020 12.46
+7
halooo sparky... če lahko oni lahko tudi mi pelje v čisti kaos, anarhijo. Nikjer nisem zasledil, da v ustavi piše kak člen Zob za Zob ali ko želiš kaj več kot zaslužiš Postrezi si sam. Policija že nekaj časa izgublja kredibilnost in zaradi takšnih primerov mi še bolj najebemo. Zakaj? ravno zato, ker ti lahko uide kakšna takšna, če lahko vi zakaj pa jaz ne smem se užaljen policaj, ker si ga zmerjal z lopovom spravi v podroben pregled in z nasmehom piše kazni. Če mu kaj rečeš pa hladno odgovori, nisem socialna služba in me ne zanima vaše finančno stanje... torej, veš kaj lahko in kaj ne a po toči zvoniti je prepozno.
felix58
11. 02. 2020 12.55
+1
Spark...očitno imaš svojo vizijo. Ampak potem daj, naredi nekaj kot pišeš, "kaj pa ostale lopove". Polovi jih, pelji k tožilcu in na sodišče in potem v arest. Samo prvo jim poberi ukradeno...prej pa še kandidiraj za poslanca, predlagaj novo, tako torej tvojo zakonodajo in prepričaj večino, da bo to sprejeto, drgač nebo iz tega nič. Bodi realen, se vsedi, spij hladen pir in razmisli kaj lahko stori en navadni državljan proti tolikšnim ?
felix58
11. 02. 2020 12.57
+3
Sicer pa, to tvojo idejo oz. razmišljanje podpiram, saj da ni to prav, kaj vse se dogaja, samo midva in pa še kdo, tega ne bomo spremenili
Uporabnik458403
11. 02. 2020 09.01
+15
Jemanja podkupnine, za kar jim grozi do osem let zapora, so ovadeni 49-letni Vlado Cafuta, 40-letna Sebastijan Hozjan in Samo Lipovec in 35-letni Damjan Žunko (vsi štirje so iz Postaje mejne policije Gruškovje) ter 47-letni Aleš Lesar iz Postaje mejne policije Zavrč.
felix58
11. 02. 2020 13.01
+4
Si pa na tekočem, si novinar ali pa njihov sodelavec...nič mi ne pomenijo imena, saj nobenega osebno ne poznam. Zame so policisti policisti takrat, ko so v uniformi in mi njegovo ime ne pomeni ničesar, ker če me nebo kaznoval Franček me bo pa Jožek in to je eno in isto...
FrnikulaTesla
11. 02. 2020 08.55
+3
Tko je so koncno sami sebe zacel hapsit... Ce ni kriminala, mi policije. Se prav ga morjo sami narest. Ane
grgrgr
11. 02. 2020 08.37
+8
Policija je ena sama korupcija, ne da je ne tolerirajo... Da greš za policaja morš pričakovat da bos moral navaden folk zatirati in razne dzankovice varovat... Ce to ni korupcija pa ne vem...
Krematorij666
11. 02. 2020 08.03
+21
Poslušal sindikalista, ki je opravičeval takšna dejanja z premajhno plačo in apeliral na vlado po dvigu, da se ta riziko zmanjša na minimum....alooooo. Potem vsi ampak res vsi, ki delajo za minimalca dobijo imuniteto za oborožene rope? Težava je v pokvarjenih osebah, ki bodo pokvarjene ni važno s kakšno plačo in na katerem položaju. Ta sindikalist bi moral biti prvi na spisku za odstranitev položaja zaradi neobjektivnega dojemanja kriminala.
vicom
11. 02. 2020 07.11
+21
Ko sem bil majhen sem zelel postati policaj. Na sreco sem izbral študij. Zdaj bi me bilo sram.
supertrobentica
11. 02. 2020 09.38
-4
vicom ne razumem, kaj zelis s tem povedat? zelis povedat da v policiji ni treba nic vedet? ti povem je zelo sirok spekter znanja, ocitno si premalo razgledan. mislis da v zdravstvu, tovarnah, itd ni plevela ji kvarijo zgled poklicov? jaz ti povem ogromno plevela je, zal. plevel ki bi delal za visoko placo po liniji najmanjsega odpora. Glej široko v svet ne ozkogledo pa LP
majmun11223344
10. 02. 2020 21.48
+26
Naj bo vzrok kakršenkoli že, enostavno sramota, ampak res sramota, da to dela policist.
Carmenlula
10. 02. 2020 21.27
+34
Vzeli so si dodatek za pripravljenost )) tako kot pokvarjeni profesorji, pa ni bilo nič, ko je ta stroka kradla dobesedno in vampirila na blagajni ali kot so na Primorski prodajali diplome po sitemu ( 2+1 ) prideš plačaš neseš ali ko so nezakonito nvpisalimkarv1200 študentov ali tako kot Mrak Kopačeva ter Nusdorferca,, ki sta kar nezakonito ugrabile otroke..policaji imajo kje vzeti zgled..
Jinx
10. 02. 2020 21.05
+32
Vsakemu teh policijskih švercerjev bi morali domov dati par teh migrantov, pa naj dela 3 službe in jih živi!
reakcionar
10. 02. 2020 20.42
+24
Tisto na sliki poleg pasošev je enkratni telefon - telefon za enkratno uporabo. Pokličeš, naročiš likvidacijo, prekineš in odvržeš. A je to mislilo ostati v Sloveniji, ali pa samo tranzit. Upam da slednje.
Frelance
11. 02. 2020 08.09
-3
V Sloveniji od 25.6.1991 nimamo več "pasošev" ampak potne liste. GSM, ki je na gornji fotki sploh ni GSM kot piše "Reakcionar", saj gre za diktafon, ki ga uporabljajo novinarji pri svojem delu. Drugače pa ima pisec bujno domišljijo glede naročanja umorov, ker v dogodku vidi teorijo zarote.
TheEarthIsFlat
10. 02. 2020 20.42
+36
Po moje je MNZ eno veliko leglo kriminala,
felix58
10. 02. 2020 20.36
+14
Ni mi jasno, kaj se je v teh primerih sploh delalo, da se je nekaj žigosalo o vstopu in izstopu...prav je, da policija ali kdo pač je ugotovil te nečedne posle, in če so ugotovili teh pet ljudi, ki so to počeli (upam da tole ni le vrh ledene gore?) in upam, da bo sodišče ugotovilo kar je prav in da bodo storilci obsojeni (nepa da na sodišču vse pade, zastara in ljudje s tožbami za svoja kriminalna dejanja že zmagujejo)
kojnusar
10. 02. 2020 20.33
+20
braaaaavo. kako fantasticen dan. popoldanski sp.
NPC24ur
10. 02. 2020 20.22
+27
Ampak problem.je varda s plasticnimi pistolcami iz placa. Hahaha Banana drzava. Ve se da politimi masno racunajo za te nelegalne prestope, to ni mala organizacija. Za tihotapljenjem stoji korporacija mocnih ljudi ;)
Akuster
10. 02. 2020 20.21
+29
Odlično, da so tako netolerantni za korupcijo v svojih vrstah........še bolj bi jih spoštovali, če bi bili tako netolerantni do korupcije, ki dela veliko škodo tudi davkoplačevalcem!!! Mogoče pa tisto ni več domeni naše policije ampak elite!!
Slovan
10. 02. 2020 20.12
+17
Sami sebe pucajo... Mrde bi se zdravstvo to moralo storiti!
Bu?niburek
10. 02. 2020 20.12
+18
Svet je pokvarjen ni kaj