Slovenija

'Naša deklica se lahko uči na domu, ne more pa iti v šolo'

Ljubljana, 16. 10. 2023 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
66

September je za nami in z njim tudi prvi mesec novega šolskega leta. Za skoraj vse otroke. Spomladi smo pisali o deklici Ariani, ki zaradi hudega zdravstvenega stanja ne more v šolo, šola pa nikakor "noče" priti k njej. Takrat so se nakazovale rešitve, videti je bilo, da se bo deklica, čeprav doma, vendarle lahko šolala brez dodatnih preprek. Kako smo se motili.

Ariana, ki je vmes dopolnila devet let, ima redko bolezen, Dravetov sindrom. Gre za težko obliko epilepsije, pri kateri napade sprožajo zunanji dražljaji, kot na primer dnevna svetloba, previsoka ali prenizka temperatura, hrup ... Napadi se vrstijo, tudi če deklica zboli, kar je še en argument za šolanje doma. 

Ariana (slika je zamegljena, ker družina deklice noče izpostavljati)
Ariana (slika je zamegljena, ker družina deklice noče izpostavljati) FOTO: Družinski arhiv
Čakaš večer, noč, da se sploh lahko sprehodiš, da lahko stopiš ven. Poleti je najtežje, čakaš do devete ure zvečer. Arianina mama

Življenje družine, ki jo poleg Ariane, mame in očeta sestavlja še starejši brat, so morali povsem prilagoditi dekličini bolezni. V njihovi hiši vlada mir, prostori so zatemnjeni, paziti morajo, da ni pretoplo niti prehladno, na sprehod gredo lahko, šele ko se stemni, poleti je to zelo pozno. "Ni izletov v hribe, poležavanja na plaži. Na morje sicer gremo, a se z Ariano kopamo zvečer, ponoči," pripoveduje mama (ime je znano uredništvu). Izziv je že sama pot, ne samo na morje, tudi do, na primer, sorodnikov v bližini. Deklico zavijejo, skrijejo pred dnevno svetlobo. Vse zato, da ne bi doživela epileptičnega napada.

Izogibanje sprožilcem, ki se od obolelega do obolelega razlikujejo, je edini način, da se njihovo število čim bolj zmanjša, saj zdravila za Dravetov sindrom ni. In več kot je napadov, slabše je zdravstveno in razvojno stanje takšnega otroka. 

Naša deklica se lahko uči na domu, ne more pa iti v šolo. Arianina mama

 "Če ne preprečuješ napadov, jih ima nešteto," pravi mama. Hčerko ima ves čas na očeh, po sedmih letih bolezni takoj prepozna, če se približujejo kritični trenutki. "Otroka prepustiti nekomu kar tako, to ne gre," pojasni, zakaj Ariana ne more biti v razredu med svojimi vrstniki. 

57. člen ustave: Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se financira iz javnih sredstev.

Breme na plečih staršev, šola lahko le pomaga

In spet smo na začetku tega članka. September je že mimo, novo šolsko leto pa se za Ariano še ni zares začelo. Starši še tega ne vedo, koliko ur pouka z učiteljem na teden ji bodo tokrat odobrili. Tudi to se je izkazalo za loterijo. V lanskem šolskem letu jih je najprej imela pet, nato dve. Ko je mama zgodbo predstavila v medijih, je iz dveh nastalo pet ur, a sta kmalu – kot jim je bilo pojasnjeno, ker je zmanjkalo denarja – spet ostali le dve.  

Pri vzpostavitvi možnosti izobraževanja na domu ni bilo predvideno, da bi celoten pouk preslikali iz šole na dom. Ministrstvo za izobraževanje

Izvajalca izobraževanja morajo poiskati starši, zakon jim to odgovornost nalaga, pa čeprav, kot mama večkrat poudari, odločitev, da bo deklica ostala doma, ni njihova kaprica. "Pri izobraževanju na domu gre za obliko izobraževanja, kjer starši prevzamejo odgovornost za izobraževanje svojih otrok," vztrajajo na ministrstvu za izobraževanje, kjer so leta 2016 v pravilnik vendarle dodali določilo, po katerem lahko staršem pri iskanju učitelja na pomoč priskoči šola. 

V konkretnem primeru gre za šolo za otroke s posebnimi potrebami, ki ji mama očita, da pravega posluha – vsaj za njeno hčer – ne pokaže. 5. septembra so starše pisno obvestili, da učitelja za njihovo hčerko ni. "Šola je opravila poizvedbo po ustreznem kadru tako na matični šoli kot na gorenjskih osnovnih šolah s prilagojenim programom in širše. Izvajalca ni našla, saj specialno rehabilitacijskih pedagogov primanjkuje," so jim sporočili in jim vrnili žogico: "V primeru, da ustreznega izvajalca ne boste mogli zagotoviti (šola ga glede na zgoraj zapisano ni našla), menimo, da bi deklica morala obiskovati pouk v šoli.

To pa je rešitev, ki bi lahko resno ogrozila njeno zdravje. Kar je po besedah Arianine mame jasno navedeno tako v zdravniškem potrdilu kot tudi v odločbi o usmeritvi, ki jo je izdal Zavod RS za šolstvo.  

Sogovornica se ob tem sprašuje, kako je ob drugih učencih okolje sploh mogoče prilagoditi tako, da bi bilo dejavnikov, ki pri hčerki sprožajo epileptične napade, čim manj. Bi pouk potekal v mraku? Kako bi zagotovili, da ne bi bilo za otroke tako značilnega direndaja? 

Arianina mama dvomi, da je razred mogoče prilagoditi tako, da bi bilo za deklico varno. Epileptične napade namreč pri njej med drugim sprožata tudi dnevna svetloba in hrup. (Slika je simbolična.)
Arianina mama dvomi, da je razred mogoče prilagoditi tako, da bi bilo za deklico varno. Epileptične napade namreč pri njej med drugim sprožata tudi dnevna svetloba in hrup. (Slika je simbolična.) FOTO: Adobe Stock

Ravnateljica: Zakon je, kakršen je, mi se ga moramo držati

Ravnateljica omenjene šole (naslova šole in imena ravnateljice zaradi zaščite otrokove identitete ne bomo objavili) očitke zavrača. Trudili smo se zagotoviti učitelja, a nam letos to ni uspelo, je povedala. Ustreznega kadra primanjkuje, ob trenutni zakonodaji pa ima šola zvezane roke. "Dejansko je na področju zagotavljanja pomoči na domu dobiti za otroke s posebnimi potrebami ustrezen profil praktično misija nemogoče. Ker je zakonodaja tako naravnana, da so ustrezni profili specialni rehabilitacijski pedagogi, učitelji z drugo izobrazbo pa morajo imeti dodatna specialna znanja," je pojasnila. "Ne le, da starši ne dobijo pomoči, tudi mi je ne dobimo, nobeden je ne dobi," je dodala. 

Ob tem je poudarila, da tu ne govorimo o izvajanju predvidenega pouka v celoti, ampak gre le za pomoč staršem. Ti namreč v celoti prevzamejo odgovornost za  šolanje otroka, ki ostane doma. Ne glede na izobrazbo. 

3. člen Pravilnika o osnovnošolskem izobraževanju učencev s posebnimi potrebami na domu pravi, da ustrezni pogoji za izobraževanje učencev na domu obstajajo, če starši zagotovijo:

 -        izvajalca izobraževanja na domu, ki izpolnjuje pogoje za izvajanje javno veljavnih programov otrok s posebnimi potrebami v skladu z zakonom, ki ureja organizacijo in financiranje vzgoje in izobraževanja, in drugimi predpisi ter

-        opremo oziroma didaktične pripomočke, potrebne za doseganje ciljev in standardov znanja, določenih z učnimi načrti.

"Strokovna skupina, ki pripravlja individualiziran program, skupaj z izvajalcem med drugim opredeli, koliko ur na teden glede na letni obseg sredstev bo izvedel izvajalec, obseg izobraževanja v zakonodaji pa ni določen. Pri vzpostavitvi možnosti izobraževanja na domu namreč ni bilo predvideno, da bi celoten pouk preslikali iz šole na dom. Tudi za izobraževanje na domu učencev s posebnimi potrebami so namreč v prvi vrsti odgovorni starši, v strokovno pomoč pa jim je ustrezen izvajalec," so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje. 

Starše, ki jim delo z otrokom s posebnimi potrebami že tako vzame skoraj ves razpoložljiv čas, boli, da so tudi pri njegovem šolanju prepuščeni sami sebi. "V šoli je kader zagotovljen, na domu pa pričakujejo, da bomo koga našli, kar je zelo težko. Kot fizične osebe ne moremo oddati niti zaposlitvenega oglasa," pravi dekličina mama. 

Začasno rešitev so našli, deklico prihajata poučevat upokojena učiteljica in študentka specialne pedagogike. A ker nobena nima ustrezna izobrazbe, jima sredstva, ki bi bila sicer na voljo za Arianino šolanje, ne pripadajo. Vsi stroški so tako na plečih staršev. 

"Ona ne more v šolo, šolo ji je treba zagotoviti," mama v pogovoru poudari preprosto dejstvo, nato pa doda, da z možem vse večkrat razmišljata, da bo njun otrok morda ostal brez osnove šole. Že zdaj zaostaja za vrstniki, kar glede na število ur pouka, ki ji pripadajo, ni nepričakovano. "S snovjo je ostala zadaj, ampak ne po svoji krivdi, ne vemo, kakšne so njene učne sposobnosti, napreduje, ampak mi mislimo, da v skladu s številom ur, ki jih dobi.

Bi Ariana lahko šla v šolo? Mama odločno: Ne!

Kot smo že omenili, je šola, potem ko ustreznega učitelja ni našla, staršem predlagala, naj hčerko pošljejo k pouku. "Mi želimo zaradi deklice same, da bi se všolala, to je mnenje, priporočilo," pravi ravnateljica, ki ob tem pojasnjuje, da šola nima pristojnosti, da bi določala ali spreminjala veljavno odločbo o šolanju na domu. "Absolutno je treba upoštevati odločbo, strokovna mnenja," je poudarila. 

Če bi obiskovala šolo, bi imela na razpolago kadrovsko zasedbo, tako učitelja kot spremljevalce, je nadaljevala. Kaj pa prilagoditve, ki jih deklica nujno potrebuje, kot so minimalna svetloba in zvočna izolacija? Tu bi lahko nastala težava. 

Za katere pogoje je treba poskrbeti, opredeli komisija za usmerjanje, kjer sodelujejo tudi starši, je povedala, a postopek steče, šele ko se odločijo, da otroka pošljejo v šolo. "Nato preverijo pogoje na šoli, kamor se otrok vključuje. Če šola to lahko zagotovi, ima pogoje za všolanje. Preverja se, dokler se ne dobi ustanova, kjer to lahko zagotovijo," je pojasnila. Kar pa bi lahko pomenilo, da bi deklico, ki komaj zmore kratko pot, morali voziti v šolo kilometre daleč. 

Šolanje na domu lahko prekineš kadar koli, vendar to pomeni, da se do konca tistega šolskega leta odrečeš možnosti šolanja na domu. 

Varuh človekovih pravic ugotovil diskriminacijo

V predlogu Zakona o osnovni šoli je predvidena možnost kombinacije izobraževanja na domu in občasnega obiskovanja pouka za tiste otroke, ki imajo življenjsko ogrožajoče zdravstvene težave oziroma zdravstvene omejitve, vendar ne na željo staršev, ampak bo o tem presojala komisija za usmerjanje. Predlog spremembe zakona je v pripravi. Ministrstvo za izobraževanje

Na strani šole je po odgovoru sodeč tudi ministrstvo. "Država za otroke s posebnimi potrebami zagotavlja različne programe in prilagoditve v največji možni meri, zato se v ustrezni program lahko vključi vsak otrok, ne glede na svoje primanjkljaje, ovire oziroma motnje, šola pa zanj zagotovi varno okolje. Izobraževanje na domu poteka izključno na željo staršev in ne zato, ker se otrok v šolo ne bi mogel vključiti," so zapisali.

Varuh človekovih pravic medtem ugotavlja, da so otroci, kot je Ariana, diskriminirani. Pristojno ministrstvo je pozval, naj zadevo uredi, in kot zdaj ugotavlja, gredo predlagane spremembe v pravo smer. Novela Zakona o osnovni šoli, ki je od julija v medresorskem usklajevanju, namreč predvideva, da bi se z odločbo o usmeritvi tem otrokom omogočile fleksibilne oblike izobraževanja v šoli, na domu ali na daljavo. Še vedno pa bi morali učitelja priskrbeti starši. "Ocenjujemo, da so bile predlagane spremembe korak v pravo smer, ki bo otrokom, kot je hči pobudnice, v večji meri omogočal stik z vrstniki in nudil pomoč pri učenju, brez ogrožanja njihovega zdravja," sporočajo iz varuhovega urada, kjer pa vendarle niso povsem zadovoljni.

Otroci s posebnimi potrebami, ki se šolajo doma, imajo manj predmetov, Ariana, na primer, le dva, matematiko in slovenščino. Odpadlih ur ne nadomeščajo, dodatna strokovna pomoč, ki jo imajo na voljo otroci v šolah, ne obstaja. Varuh je zato ministrstvo za izobraževanje pozval, "da pri spremembi zakonodaje oceni primerne prilagoditve za te otroke tudi v zvezi z vprašanji ocenjevanja, učenja vseh predmetov, ki se poučujejo v razredu, nadomeščanja odpadlih ur, dejavnosti na domu in drugih pedagoških dejavnosti".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User2187838
17. 10. 2023 08.21
+0
Verjamem, da je za starše hido. Samo, če ni ustreznega kadra in če šla ne more zagotoviti ustreznih pogojev, pač ne gre. Pa tudi, kako lahko pričakuješ od nekoga, da bo prevzel odgovornost za poučevanje deklice, ker se lahko pri delu z njo pripeti marsikaj, naj dobi napad, se poškoduje, pa bo še učitelj kriv ali šola. Sploh v današnjem času, ko se ljudje tožarijo vsepovprek, še za oslovo senco.
NotMe
17. 10. 2023 08.45
+2
Točno to, in ZATO jo želijo imeti doma, kjer so možnosti za napad majhne, ne pa v šoli, kjer še zdravi po desetih minutah začnemo vibrirat od vsega trušča
Prebivalec Zemlje
16. 10. 2023 19.14
+8
No zdej pa smo tukaj. Nova priložnost za nekoga, mogoče šolo. Jaz pač samo predlagam. Ustanoviti šlo ki poučuje samo na domu, ubistvu preko interneta. No pri kovidu je to šlo čist lepo. Zakaj v letu 2023 take oblike šolanja še nimamo čudno glede na vso tehnologijo. Saj za take primere. Ja in vem otroci rabijo družbo in to ampak če ne gre pač ne gre.
bojer
16. 10. 2023 18.44
+7
Glede na opis stanja, kaj lahko šola nudi, in če sploh, otročku s takimi težavami?
heartbreaker
16. 10. 2023 16.57
+1
To je bil prav film o tem, k je Nicole Kidman igrala. Tudi imela 2 otroka, ki sta mogla skozi biti v temi, zarad bolezni.
vicente
16. 10. 2023 16.19
-5
ne poznam bolezni vendar bo ta otrok nekoč moral iz hiše oz sobe in vredno je vsaj poskusiti z normalno šolo , ker ne bo mogel biti stalno zaprt in v sobi in z mamo , po moje je vredno poskusiti zaradi otroka samega
Abica
16. 10. 2023 19.45
+7
Koronavirusovec
16. 10. 2023 16.00
-16
Zakaj bi taka deklica sploh rabla izobraževanje?? Ali bo kdaj sploh rabila znanje?? Lepo vas prosim, zakaj matrat ubogo deklico še z učenjem, mar ne trpi že dovolj?
Abica
16. 10. 2023 16.04
+17
Kaj naj ves dan gleda v luft in ne zna ne pisat, ne brat? Nicesar naj se ne nauci, ker ima hendikep?
mmickica
16. 10. 2023 16.12
+17
To je neumno, kar pises. Kaj pa ce jo bodo lahko pozdravili cez nekaj let, ali pa se bo stanje samo umirilo, ko bo nehala rasti. Mene nekaj drugega tukaj cudi in sicer ne razumem, zakaj bi naj ucitelji prisli k njej na dom? A ne poteka izobrazevanje na domu tako, da starsi ucijo otroka, ta pa le opravi izpite, kar bi lahko deklica opravila tudi on line, tako kot med corono. Ne vem zakaj imam obcutek, da starsi tukaj zahtevajo prevec. Kam bi pa prisli, ce bi ucitelji vsakega takega otroka poucevali individualno na domu?! Potem ji naj pa uredijo solanje v zasebni soli, tam to verjetno ne bi bil problem.
NotMe
16. 10. 2023 16.20
+11
škrga škrga
16. 10. 2023 17.03
+3
@mmickica, vprašanje je, ali starši sploh premorejo dovolj informacij, kaj lahko sploh storijo, ali imajo podporo CSD-ja in razvojne ambulante, ki bi jih usmerila na pravi naslov. In, ali imajo dovolj znanja, da bi hčerki sama omogočila primerno znanje, oz. denarja, da bi plačala zasebno šolo, ki bi sploh bila pripravljena sprejeti učenko s takšnimi zdravstvenimi težavami. Učitelji niso usposobljeni za ugotavljanje zdravstvenih težav, še manj pa ukrepanja ob pojavu le-teh.
Novasova
16. 10. 2023 15.51
-2
Občutek imam, da se je mama odločila imeti punčko ves čas ob sebi. Ne pristane na nkben kompromis, četudi bi bil, potencialno, za deklico zelo dober.
AxisDeus
16. 10. 2023 15.39
+3
Zakaj se ne organizira 2-3 učitelje, po možnosti upokojene, na podjemno pogodbo? A teh tudi ni? Prepričan sem, da bi se jih veliko javilo tudi prostovoljno, za kolikor deklica potrebuje (najbrž ne vsak dan 6 ur).
User300173
16. 10. 2023 15.17
+8
Zmerom obstaja v zakonu možnost izredne situacije. Naj ne trošijo neumnosti. Kaj pa na Dolenjskem, kjer pa nočejo v šolo? Socialna pomoč je lahko v materialni obliki inčev ne pošiljaš otrok v šolo, dobiš bone za hrano in položnice, nič več denarja na roke. Tudi to je možno, le hoteti in malo zdrave pameti.
Abica
16. 10. 2023 14.36
+7
Črkobralstvo in birokracija!
Grma53
16. 10. 2023 14.05
-4
Ne jamrat. Poiščite rešitev. Kako brati in se učiti v temi. Ni tako enostavno.
NotMe
16. 10. 2023 14.00
+9
Ob vsem tem se sprašujem, kje je srce razredničarke. Mislim, z vsemi otroki ima vsak nekaj.minut dnevno individualnega dela. Meni se z njimi, jim pregleduje naloge, teste, jih sprašuje. Učitelji učijo 4-6 šolskih ur dnevno, kar je med 3 in 5 ur na dan. Plačani so za osem. Higienski minimum bi bil, da bi si v takih primerih vzeli vsaj par deset minut dnevno za zoom. Če preštejem vse moje neplačane nadure, ki jih opravim pro bono, ker je tako prav, ker smo ljudje, mi rata slabo.O ravnateljici pa raje ne bom.
tornadotex
16. 10. 2023 13.44
+10
Bolano ,ravnatelca se mora bolano držati zakonov...Pri takih ranljivih skupinah ne velja nobeden zakon, le zakon preživetja z čim manjšimi preprekami.
EUROPA
16. 10. 2023 13.35
+7
Bolan narod, bolan zakonodajalec res.
EUROPA
16. 10. 2023 13.34
-6
Grozen odnos javne šole do šolanja na domu, še posebno do drugačnih otrok. Imamo primer OŠ Koseze - povsem neprilagodljivi. Ministrstvo za šolstvo nima izdelanih ustreznih pravilnikov prilagojenih za šolanje na domu in opravljanje predmetnih izpitov. Povsem nečloveško je, da otrok npr. 3.razred odgovarja 3 članski komisiji sam. Kako se potem pritožiti na oceno. Obvezno bi moral biti poleg otroka še starš ali pooblaščena oseba itd.
Janez_53
16. 10. 2023 14.03
+13
No, to je pa preseravanje. A starši bi morali biti prisotni pri ocenjevanju??? Ostali učenci tudi pripeljejo starše (ali odvetnika?) v šolo, ko je otrok vprašan?
Abica
16. 10. 2023 14.38
+8
Drugi otroci imajo komisijo celega razreda, ki se mu še lahko posmehujejo ali kaj takega.
EUROPA
16. 10. 2023 21.03
-2
To je odgovoril učitelj, ki to ni bil nikdar!!!
nimamkaj
16. 10. 2023 13.30
+17
Sramota...Rome pa pustijo pri miru ker so "nedotakljivi"....to je naša Slovenija in super zakoni.. m
Žuža88
16. 10. 2023 13.25
+6
Zakoni gor zakoni dol. Ja zivimo v casu ko se za vsako zadevo isce odgovorno osebo. In ce bo s to punco kar koli narobe, v solskih prostorih, bo ravnatelj ali ucitelj kazensko odgovoren. Tega se pa noben ne zeli it, ker na koncu letas po sodiscih ker te starsi tozijo itd. Jst jih razumem, da hocjo prvo zavarovat sebe, predn se spustijo v vse skupaj. Zal...
NotMe
16. 10. 2023 14.01
+9
Branje....? Njo vabijo v ŠOLO! Imaš pa prav. Ravnateljica bi morala podpisat, da v primeru poslabšanja in napadov kazensko odgovarja
Džouzi
16. 10. 2023 13.24
+7
Zakaj pa lahko imajo na nekaterih šolah s prilagojenim programom v razredu po max tri otroke, za katere skrbita dve učiteljici? Če lahko tam, bi pa tudi tej deklici omogočili učitelja.
škrga škrga
16. 10. 2023 14.37
+5
Prosim, povej na katerih šolah? Ker na OVI Jarše, Center Janeza Levca tega nisem zasledila. Res sta 2 učiteljici-pedagoginji, ki pa ne delata istočasno, ampak v turnusu, saj so otroci-učenci tam prisotni do 9 ur (polnih, ne šolskih). S tem, da je v razredu 6-8 učencev in ne 2. V nižjih razredih so poleg pedagoginje prisotne tudi vzgojiteljice oz. varuhinje, pa še to nisem sigurna, če drži popolnoma.
Džouzi
16. 10. 2023 17.37
Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana. Tako pravijo učiteljice same, da je z njimi še tako imenovana druga učiteljica. Vem za prvo triado.
škrga škrga
16. 10. 2023 19.16
Hvala za odgovor. Mi je sedaj jasno in logično, da je pristop bolj individualen, saj se morajo otroci naučiti znakovnega jezika in opismenjevanja.
Svnski
16. 10. 2023 12.49
-33
Te bolezni bi imela celo življenje, tako da itak ne bo mogla biti zaposlena itd..tak oda tudi šole ne rabi.
jesenvoyo
16. 10. 2023 13.07
+23
Medicina napreduje, tako da ni nujno da se stanje ne bo spremenilo.
jesen?ica
16. 10. 2023 13.31
+19
A naj živi kot bilka v travi ali kaj? Seveda rabi znanje, pa ne za druge, zase !!!
Svnski
16. 10. 2023 13.57
+6
Želim ji najboljše.in upam da medicina kaj napreduje.
Abica
16. 10. 2023 14.39
+10
Lahko dela na daljavo kar veliko stvari, saj nikjer ne piše, da je "neumna"
zaba67
16. 10. 2023 12.49
+17
super zakone imamo, bolan narod, bolani zakonodajalec in bolana država!