Slovenija

Po težavah z Arnesovimi spletnimi učilnicami: 'Šole lahko same izberejo ponudnika e-storitev'

Ljubljana, 12. 11. 2020 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
51

Potem ko so se šolarji skoraj vsakodnevno srečevali s težavami, povezanimi s spletnimi učilnicami, so se stvari sedaj sicer nekoliko umirile, a stiska, da se bodo težave ponavljale, ostaja. Arnes zagotavlja, da dela po svojih najboljših močeh, na ministrstvu pa pravijo, da lahko šole same izbirajo ponudnika e-storitev. Za komercialnega ponudnika se je tako že odločilo več kot 600 izobraževalnih ustanov.

V času epidemije, ko smo omejeni le na domače okolje, najbolj trpijo naši socialni stiki. Šolarji se šolajo na daljavo, doma, starši pa prevzemajo vloge delavcev, skrbnikov, učiteljev. Začetek šolanja na daljavo je prinesel tudi številne stiske, saj je bilo nekajkrat oteženo zaradi nedelovanja spletnih učilnic.

Spletne učilnice šolam sicer zagotavlja javni zavod Arnes, akademska in raziskovalna mreža, ki ga je leta 1993 ustanovila vlada. Na šolskem ministrstvu so pojasnili, da je bila odločitev o uporabi spletnih učilnic sprejeta od leta 2004 v okviru več projektov o uvajanju IKT v uporabo v šolo. Od takrat se spletne učilnice v slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodih uporabljajo ves čas.

Spletne učilnice temeljijo na odprtokodni rešitvi Moodle, ki je za uporabo brezplačna in je široko uporabljena v šolskem okolju po vsem svetu. Asistent dr. Matjaž Pančur iz laboratorija za računalniške komunikacije na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani je pojasnil, da je Moodle – odprtokodna rešitev oz. platforma – ena najbolj pogosto uporabljenih v akademskem svetu. "Tudi na Fakulteti za računalništvo in informatiko jo že dolga leta uporabljamo: še več, na Univerzi v Ljubljani je Moodle največkrat izbrana platforma med vsemi fakultetami. V okviru projekta 'Digitalna UL' je bil tako ravno Moodle izbran kot osrednja komponenta digitalizacije pedagoškega procesa na Univerzi v Ljubljani," je povedal in dodal, da Moodle ni nepreizkušena ali morebiti nestandardna rešitev oz. platforma, ni pa edina platforma, saj obstajajo tako plačljive kot odprtokodne alternative.

Akademska in raziskovalna mreža Slovenije – Arnes je javni zavod, ki zagotavlja omrežne storitve organizacijam s področja raziskovanja, izobraževanja in kulture ter omogoča njihovo povezovanje in medsebojno sodelovanje ter sodelovanje s sorodnimi organizacijami v tujini. Arnes gradi, vzdržuje in upravlja infrastrukturo, ki povezuje univerze, inštitute, raziskovalne laboratorije, muzeje, šole, baze podatkov in digitalne knjižnice. Svojim uporabnikom nudi enake storitve kot nacionalne akademske mreže iz drugih držav, s katerimi sodeluje v projektih Evropske komisije pri testiranju, razvoju rešitev in vpeljavi novih internetnih protokolov in storitev. Cilj javnih zavodov ni dobiček. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Pisali smo že o tem, da bi Arnes težave, ki se pojavljajo z dostopom do spletnih učilnic ali nedelovanje teh, lahko rešil tudi z gostovanjem aplikacije na javnem oblaku. Iz Arnesa so nam pojasnili, da gostovanje v javnem oblaku pomeni, da bi storitev še vedno tekla na strežnikih, le da bi bili ti pri zunanjem ponudniku. "Tudi največji zunanji ponudniki imajo končno število razpoložljivih strežnikov in so v času epidemije zaradi obremenitev omejili največje število strežnikov, ki jih posameznim uporabnikom nudijo v uporabo. Večina strojnih virov, ki je na javnih strežnikih na voljo, je počasnejša od tistih, ki jih uporabljamo na Arnesu," so pojasnili. Zakaj se je Arnes odločil, da bo sam gostoval spletne učilnice na lastni infrastrukturi in se ni odločil ali za gostovanje v javnem oblaku velikega komercialnega ponudnika (torej samo najem strežnikov oz. model IaaS) ali celo najel Moodle kot storitev pri kakšnem ponudniku (kot model SaaS/PaaS), je težko oceniti. Pančur je sicer pojasnil, da je tehnično gledano seveda mogoče takšen projekt izpeljati na več načinov: "Izključno na svoji infrastrukturi (ta način je, kot kaže, izbral Arnes), izključno v oblaku (javnem ali zasebnem, torej pri drugem ponudniku) ali hibridno (v tem načinu se javni oblak uporablja predvsem za pokritje t. i. špic – večinoma pa se stvari izvajajo na lastni infrastrukturi). Hibridni oblak je po navadi tehnično zahtevnejša rešitev kot prvi rešitvi."

Iz Arnesa pa pojasnjujejo, da "če želimo zagotoviti boljšo odzivnost storitve, je neprimerljivo bolje, če uporabimo lastne strežnike". "Opremo, ki smo jo kupili na Arnesu, uporabljamo vsaj 6 let, tako raba javnega oblaka tudi v finančnem pogledu ni smiselna, saj so stroški gostovanja višji, na Arnesu pa že imamo lastni podatkovni center. Od posamezne aplikacije je odvisno, ali je primerna za lastno postavitev ali za uporabo v oblaku. Moodle je aplikacija, ki je bila narejena na način, da je ni mogoče na enostaven način širiti z dodatnimi virtualnimi strežniki. Arhitektura storitve tako ni primerna za rabo v javnem oblaku. Prav tako napak v delovanju, ki so odvisne od programske opreme, delovanje v javnem oblaku ne odpravi," so dodali. 

Kot še pravijo, najem storitve Moodle v takem obsegu pri drugemu ponudniku ni mogoč. "V širši regiji ne obstaja tako velika postavitev. Arnesove spletne učilnice sodijo med 100 največjih registriranih postavitev Moodle na svetu. Število registriranih uporabnikov je večje od 200.000, registriranih je več kot 18.000 učiteljev in 167.000 učencev."  In prav veliko število hkratnih uporabnikov, je bil tudi eden izmed razlogov, da je prihajalo do težav. 

Pančur je sicer pojasnil, da je za izpad storitev včasih težava tudi v programski opremi, ne v količini strojne opreme. "Kakšna komponenta sistema je lahko slabše skalabilna in tako postane ozko grlo za celoten sistem. Ocena potrebne strojne opreme je pri tako velikih primerih uporabe precej kompleksna. Če je mogoče, je zelo koristno izvesti npr. stresni test sistema, kjer se simulirajo tipični primeri uporabe oz. primeri, kjer se predvidevajo težave (tipični primer je recimo jutranja špica). To velja tudi za primer, ko bi se gostovale spletne učilnice v oblaku in ne na lastni infrastrukturi," je dejal.

Na Arnesu so nam pojasnili, da jim je za realistične kompleksne teste s simulacijo ogromne množice uporabnikov in zelo različne (deloma precej nepredvidljive) scenarije uporabe ob vseh vzporednih naporih za širitev in prilagoditev infrastrukture ter za razvoj novih funkcionalnosti in storitev ter s tem povezanih aktivnosti preprosto zmanjkalo moči. In tudi to je najverjetneje eden od razlogov, da nastajajo težave. Na šolskem ministrstvu pojasnjujejo, da so v stalnem stiku z Arnesom, da stanje spremljajo ter da so od Arnesa zahtevali poročilo o dogajanju in se odločali na podlagi pridobljenih podatkov.

Šolanje od doma
Šolanje od doma FOTO: Shutterstock

Hkrati na ministrstvu pojasnjujejo, da so šole samostojne pri uporabi e-storitev in lahko uporabijo katero od drugih možnosti. Poleg Arnesovih spletnih učilnic tako nekatere šole uporabljajo tudi podporo izobraževanju na daljavo, npr. MS Teams ali orodja, ki jih ponuja eAsistent. "Tudi Arnes šolam, poleg spletnih učilnic, zagotavlja druga orodja za izobraževanje na daljavo, npr. več videokonferenčnih sistemov (videokonfrenčni sistem Zoom, ki ga šole uporabljajo prek Arnesa, je danes do tega trenutka uporabljalo prek 258.000 uporabnikov), orodja za spletne strani (do storitve Arnes Splet je bilo danes do tega trenutka prek 3.300.000 dostopov)," so dodali na ministrstvu.

Z Microsofta so sporočili, da je slovenskim izobraževalnim ustanovam, vključno z osnovnimi in srednjimi šolami ter visokošolskimi ustanovami, na voljo možnost, da svojim učencem, dijakom in študentom brezplačno ponudijo naročnino na storitve v oblaku Microsoft 365 (prej Office 365) s programi Word, Excel, PowerPoint, OneNote in drugimi. "Vsak uporabnik lahko v obdobju rednega izobraževanja namizne aplikacije Office namesti na do pet računalnikov Windows ali Mac ter pet tabličnih računalnikov ali pametnih telefonov. Prav tako je vključen e-poštni predal velikosti 50 GB in najmanj 1 TB prostora za shranjevanje in izmenjavo datotek v storitvi OneDrive na uporabnika," so pojasnili.

"Ponudba vključuje različico orodja za sodelovanje, sestanke, pogovore in klice Microsoft Teams, ki je bila razvita posebej za izobraževalne ustanove. Microsoft Teams za izobraževanje med drugim vključuje rešitve za lažje ocenjevanje in spremljanje učnega napredka, pripravo in reševanje nalog, digitalne zapiske in poučevanje prek spletnih sestankov (avdio/video). Posebno pozornost pri razvoju namenjamo tudi učencem s posebnimi potrebami, na primer s funkcijami, kot je Immersive Reader," so dodali. Kot še pojasnjujejo, ima kar 950 osnovnih, srednjih šol in visokošolskih zavodov v Sloveniji možnost, da pristopi k omenjeni ponudbi, več kot 600 izobraževalnih ustanov pa se je že odločilo, da to priložnost tudi izkoristi, saj številne izobraževalne ustanove že izvajajo poučevanje na daljavo oziroma hibridno poučevanje s pomočjo orodja Microsoft Teams. "Microsoft prav tako nudi storitve Microsoft 365 za učitelje in izobraževalno osebje. Na voljo so brezplačna ponudba Microsoft 365 A1 in plačljivi ponudbi z dodatnimi funkcionalnosti Microsoft 365 A3 in A5," so še dodali na Microsoftu.

Na šolskem ministrstvu pravijo, da lahko šole same izberejo, katero e-storitev bodo uporabljale.
Na šolskem ministrstvu pravijo, da lahko šole same izberejo, katero e-storitev bodo uporabljale. FOTO: POP TV

Na šolskem ministrstvu pa poudarjajo, da je uporaba Microsoft Teams v polni funkcionalnosti šolam omogočena v okviru pogodbe o uporabi več produktov podjetja Microsoft, ki jo ima za ta namen sklenjeno ministrstvo, vrednost pogodbe pa je 1.191.748,28 evra na leto. Na vprašanje, zakaj je ministrstvo evropska sredstva, namenjena podpori za program 'covid-19 – Dodatna podporna IKT za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa' namenil Arnesu namesto v kakšne druge izobraževalne namene, če bi lahko vse šole v času šolanja na daljavo brezplačno uporabljale Microsoftove storitve, pa so na ministrstvu odgovorili, da Microsoftove storitve niso brezplačne. Se pa ministrstvo zaveda, "da je treba šolam zagotoviti več tehničnih možnosti za izobraževanje na daljavo, saj je pri velikih obremenitvah mogoče, da se težave pri delovanju storitev pojavijo pri vseh uporabnikih". Dodali so še, da šole poleg Arnesovih in Microsoftovih storitev uporabljajo tudi storitve drugih ponudnikov, npr. eAsistent, Google.

Spomnimo, da je junija letos služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko izdala odločitev o finančni podpori za program 'covid-19 – Dodatna podporna IKT za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa'. Program, ki spada pod okrilje ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, se bo financiral iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 4 milijonov evrov. Program izvaja Arnes, kjer so nam pojasnili, kam je šel omenjeni denar. "Od omenjenega zneska je šlo najprej približno 3 milijone evrov za računalnike, ki smo jih razdelili šolam (tudi da jih v primeru krize posodijo otrokom). Okoli milijon evrov je bil namenjen za izboljšanje storitev, v praksi je šlo približno 236.000 za videokonferenčno storitev (Zoom), slabih 180.000 za še dodatno opremo šolam (računalniki, kamere, modemi), preostanek (torej nekaj manj kot 600.000) pa za nadgraditev osnovne infrastrukture (strežniki in zaledna ter komunikacijska oprema), saj je za takšne razširitve delovanja potrebna nadgradnja na vseh nivojih. Pojasniti moram našo trditev, da to ni v celoti namenjeno le šolanju na daljavo – ker so storitve Arnesa za celotno sfero (izobraževanje in raziskovanje, tudi kultura), jih na nivoju infrastrukture, pa tudi posamezne storitve, ne moremo ločiti. Šole so sicer najbolj množičen uporabnik, vendar če so strežniki ali omrežje v podatkovnem centru hitrejši, so hitrejši tudi za raziskovalce in knjižnice, saj velja tudi obratno – če šole 'zasedejo' spletne učilnice ali splet(no gostovanje), trpijo tudi spletne strani ali spletne učilnice npr. knjižnic ..." so pojasnili in dodali, da so mnogo drugega dodatnega dela opravili v okviru obstoječih virov oz. projektov s prerazporeditvijo sredstev (npr. množična izobraževanja v okviru projekta SIO-2020).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DoesItOffendU
12. 11. 2020 20.03
+0
Se pred vsem bi pa rad povedal: ne posiljujte otrok z microsoftom. Ubuntu pa mint pa podobno je zastonj. Dela isto. Ce mal poisces tud na starejsih racunalnikih. Ne rabis zapravit 2500e plus win10pro da pises seminarsko.. samo to vam ne povejo. Ne povejo da ti bo .doc file v open office vcasih kazalo drugace kot v word ker pac je to nacin da vsi placujete microsoft word. In oni si prizadevajo ja. Prodat se malo vec ms. Da dobijo drugo leto se vecji rabat pa da lahko strpajo se malp vec v zep.
DoesItOffendU
12. 11. 2020 19.57
-1
Najprej o MS. "vrednost pogodbe pa je 1.191.748,28 evra na leto." ... kaksno vprasanje se? Naj mi nekdo razlozi v cem se teams razlikuje od skype.a (razen da je skype vecinoma imel shitty service tudi na 30/30Mb simetricni liniji.. zakaj bi menjaval orodje ki je delalo za nekaj kar dela slabse oz je se vedno v beti, in ima nasploh invaziven nacin delovanja. Ni dejansko samo videokonferencni sistem ampak ti nudi tudi remote dostop npr za sodelovanje.. odpre kup novih vektorjev da ne zacnem o tem kako si ne lastite lastnih datotek na tujem sistemu (kar cloud povecini tudi je). Drugo: to da se nam sedaj se celi solski centri obesijo na ze tako rahlo prenatrpano infrastrukturo telekoma ne bo naredilo usluge isp.jem po sloveniji. Ze tako ali tako dobivajo klice zakaj to in ono ne dela ker imajo preobremenjene zakupljene linije in oddajajo vecinoma staro infrastruk. na bakru. Vem ker sem preklical svojcas pol alovenije pod pretvezo da jih bodo cimprej omrezili. Ne mi. Operaterji. Tega je ze 5 let. Optike pa nikjer razen med par bloki. 2020. European union brat. In vi bi delali profit na remote da lahko placate davke. Good luck. Vem za drzavo ki na 4g naredi vec kot pri nas na fiksni ze amortizirani infrastrukturi. Tretje: ne bi vedel splph da na arnesu se karkoli miga po letu 1999. Nisem namrec videl enega oglasa za mr3znega ne za sistemskega administratorja niti informatika za nabavo in koordinacijo ali pa devov. Nic. Se telekom mi zaposluje samo studente ze 30 let in vi se sprqsujete zakaj vam internet ne dela? Resno?
TistoPravo
12. 11. 2020 16.52
+0
Zdj mamo že iz arnesa članek ena dva tri...in tako naprej. Kot korona ena, dva, tristo... :) trend novičarstva se nadaljuje
meval
12. 11. 2020 13.57
+4
Mi smo že od začetka na Teamsih in vse ves čas deluje, resno.
Goveja župa
12. 11. 2020 13.35
+5
na pornhubu naj za serverje uprašajo, vsak trenutek več kot 100.000 uporabnikov online:)))
ajnajs
12. 11. 2020 13.13
+0
otroke v šole takoj. Tole delo od doma je v veliki družino z zumi ob istem času skoraj nemogoče, da vsakemu posebej zagotoviš ustrezen računalnik in predvsem prostor. Doma je nemogoče, pa še stroške imaš s tem višje, da ti vse lahko dela.
novisindikalist
12. 11. 2020 13.11
+3
Koliko evričev bo Arnes vrnil?
Slovenec007
12. 11. 2020 13.08
+4
Šole bodo izbrale komercialnega ponudnika in cene storitev prenesle na položnico za starše pa bo spet en strošek manj za državo...ko pa človek pozabi 0.02€ obresti iz bančnega računa prijavit v dohodnino pa takoj vzamejo otroške doklade za 3 mesce banda mafijska....
čevapgpt
12. 11. 2020 12.58
+2
printanje, skeniranje, pošiljanje, internet. in to večino dneva. po drugi strani pa pridigajo da so otroci preveč za računalniki in elektronskimi napravami.
lakala28
12. 11. 2020 12.00
+8
Neverjetno: delajo po najboljših močeh. Tudi počivalnik po najboljših močeh rešuje življenja. Ob tem pa kradejo, da se vidi že z lune. Če bi poslušali stroko, bi sicer precej manj zaslužili, sistem bi pa mogoče celo delal. Ampak šolanje na daljavo pa ne MORE delovati, če si najmanj ena tretjina otrok tega ne more privoščiti, ker starši nimajo za internet ali pa za spodoben računalnik. Halo? Res ste noji v tej kradovladi skupaj s svojimi podrepniki, da še kar vztrajate na teh lažeh in neumnostih, ki nam jih dnevno prodajate. Bandaaaaaa! No, kustečka, kaj je z daj z nakladanjem o enakosti za vse v sistemu šolanja? Aja, enako bomo vsi zapufani.
kombajn66
12. 11. 2020 11.58
+7
Te barabe na arnesu treba kaznovat. Nesposobni so
Koronaskeptik
12. 11. 2020 11.39
-1
V ponedeljek sem kričal na sina, da je zje... računalnik. In, ko sem bil že čisto na koncu z živci in sem se komaj zadrževal, da ga ne klofnem so po radiu povedali da ta stvar sploh ne deluje. Pomislite kako se je moj sin počutil.
WhiteGenocide
12. 11. 2020 12.32
+11
DoesItOffendU
12. 11. 2020 20.04
+1
Bravo. Pokazes kolk si inteligenten na 24ur. Ne se naucit. Der se.
borjac
12. 11. 2020 11.28
+13
Totalno nesposobna ministrica za šolstvo Kustec, v dveh mesecih šolskih počitnic je verjetno šla na na počitnice, ker ni naredila za nemoten potek šolanja otrok popolnoma NIČ , tu ne sme biti prostora za politiko, kajti tu lahko uničijo celo generacijo otrok, in neko sprenevedanje ministrice po TV novicah, z nekakšnim odigranim sočutnim obrazom ne pomaga nič, je treba delat. Hinavsko podtikanje zakona o maturantih 55.člen v Kovid paket , le kaj naj tak zakon dela v tem paketu, poenotenje pogojev vseh maturantov, poklicnih šol , gimnazij, drugih srednjih šol, je umazani posel desne vlade, Kustecova se pa sočutno nasmiha, nesposobna hinavka.
maske-so-padle
12. 11. 2020 11.11
+12
Ja seveda. Najprej pokasirajo denar od države za vzpostavitev sistema, zdaj pa naj se šole odločijo za komercialnega ponudnika. A bo pa počasi dovolj, banana republika?
ata_jez
12. 11. 2020 10.56
+12
Pornhub ima tako profesionalno opremo kot varovanje podatkov. :-) idealni partner za naše šolstvo. hahahahaha
pozzo
12. 11. 2020 10.40
+10
Ja šole lahko izberejo konercialne ponudnike a finance morajo najti same.
mastablasta
12. 11. 2020 12.23
+2
v tem je poanta. lahko uporabijo obsotječo, če pa jim ni prav lahko uporabijo plačljive zadeve.
pozzo
12. 11. 2020 10.39
+7
Ti očitno ne razumeš kaj pomeni socialni stik. Pa naj se dva otroka podajata žogo preko videoklica, tut poklepetat ne moreta med poukom, it en ušpičit na poti na wc... Kotbi rekel da je videoseks isto kot v živo.
Adana24
12. 11. 2020 10.38
+8
Drzava IQ KOMPOT
Vsepremislim13x
12. 11. 2020 10.16
-6
Arnes je platforma v nacionalnem okvirju. Se mi zdi glede zlorab najbolj varna. Ali pa uporabljamo neke tuje serverje, kjer s podatki pocneje kar zelijo. Mislim, da je nasa Arnes platforma ohranja vecjo varnost glede zlorabe podatkov
Škrat na kvadrat
12. 11. 2020 10.10
+7
Hihi, kako smo omejeni. Drugače povedano, če ima učitelj interes, bo vedno našel pot do svojih učencev. In hihihi, vsi čakajo, da bo kosilo na mizi, brez napora. Država, kjer mora država vse organizirati. Fakultete računalništva, kjer morajo plačati zunanje izvajalce. Nimamo študentov, ki bi za diplomsko razvili osnovni program za šolstvo. Ljudstvo brez vizije.
DoesItOffendU
12. 11. 2020 20.07
Pa ti lahko imas vse genije sveta na feriju pa ce ni infrastrukture da vse to zlaufa.. imas problem. Pa kupi ti ferarija za vozit po mongoliji xD
DoesItOffendU
12. 11. 2020 20.07
Pac.. program more na necem laufat. Tak ko arnesov internet. No in nima kje. Ok?