Slovenija

Župan Arsenovič nedeljski dogodek obžaluje

Maribor, 20. 04. 2022 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar, STA, Rebeka Tomaduz
Komentarji
451

Potem ko je v javnost prišla informacija, da se je mariborski župan Saša Arsenovič znesel nad 13-letnim fantom, se je župan za dogodek opravičil. Kot je pojasnil, je želel najstnikom samo povedati, da se s tujo lastnino tako ne dela, ni pa fanta davil ali ga udaril, je zatrdil.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Župan ne bo odstopil
    03:54
    Iz SVETA: Župan ne bo odstopil
  • Kakšno sporočilo je z dogodkom posredoval Mariborčanom?
    00:32
    Kakšno sporočilo je z dogodkom posredoval Mariborčanom?
  • Arsenovič o tem, ali se je srečal z očetom najstnika
    00:25
    Arsenovič o tem, ali se je srečal z očetom najstnika
  • Arsenovič o tem, ali bo odstopil
    00:31
    Arsenovič o tem, ali bo odstopil
  • Izjava Saše Arsenoviča
    02:51
    Izjava Saše Arsenoviča

Po nedeljskem dogodku se je oglasil oče 13-letnika. Arsenovič jih je, kot pravi oče, nadiral, a tudi fantje kot danes priznava, so izrekli nekaj neprimernih besed. "Žogice so v smeteh in jih oni ne uporabljajo več. Eden izmed fantov iz te družbe tudi trenira v klubu in je to tudi jasno večkrat potrdil," pojasnjuje in dodaja: "Župan je agresivno reagiral, stekel po kolo, se odpeljal okrog za njimi in se s polno silo zaletel v mojega sina ter v drugega prijatelja, ki ga je zadel v ledvico. Mojega sina je zagrabil za vrat in mu začel groziti in začel dreti čez celo igrišče."

Arsenovič je pojasnil: "Fanta sem želel samo ustaviti in ga poučiti, da se tako s skupno lastnino ne ravna. Nisem ga ne udaril, ne davil, za roko sem ga pa prijel." "Če bi bilo tako, ko trdi župan, bi on poklical mene ali pa Policijo. Če bi ga držal za roko, bi prišel gor in mu rekel, da je naredil pravilno in lahko bi se pogovorili kot odrasli ljudje," še dodaja oče.

Fant ima danes jasno vidne takšne poškodbe na vratu, nam fotografije pokaže oče, Arsenovič pa na to odgovarja: "Ne vem od kje ima poškodovano koleno in modrice na vratu, jaz ga prav gotovo nisem davil, sem ga pa ustavil."

Mariborski župan Saša Arsenovič je po nedeljskem incidentu pojasnil, da dogodek obžaluje in se opravičuje najstnikom ter njihovim staršem. Opravičuje pa se tudi vsem Mariborčanom in Mariborčankam, saj ni deloval, kot bi moral. Kljub žalitvam in objestnosti bi moral manj burno ravnati, zato se je še enkrat opravičil. Želel je fanta le ustaviti in poučiti, da se s skupno lastnino tako ne ravna. Ker je bil fant nemiren, komunikacija ni bila mogoča, je pojasnil. Zatrdil je, da fanta ni ne davil ne udaril, ga je pa prijel za roko. Pojasnil je, da ima vsaka medalja dve plati, eno smo slišali od nekoga, ki ga ni bilo na kraju dogodka, eno pa smo slišali zdaj, je povedal župan in dodal, da nobeno nasilje ni bilo potrjeno, prepričan pa je tudi, da ne bo obsojen. Še enkrat je pojasnil, da bi moral drugače ravnati in najstnike samo opozoriti, da se s tujo lastnino tako ne dela in nato oditi.

Saša Arsenovič
Saša Arsenovič FOTO: 24ur.com

Na dogodek se je medtem odzvala tudi mestna politika, tudi s strani županove koalicije. Nekateri so ga tudi pozvali k odstopu. Arsenovič je povedal, da je o odstopu razmišljal, a se je po tehtnem premisleku, pa tudi številnih pozivih, naj ostane na položaju, odločil, da tega ne bo storil. "Mislim, da smo dovolj dobrega naredili. Vsekakor pa to ni v ponos ne meni ne mestu, zato se za to še enkrat opravičujem," je dejal. "Verjamem, da si politični nasprotniki zdaj poskušajo nabirati točke, a odločitev bo novembra," je dodal.

Spomnimo

Na veliko noč popoldan se je skupina najstnikov zadrževala v bližini teniškega igrišča Branik v središču Maribora in po besedah očeta napadenega 13-letnika iz koša za smeti vzela nekaj rabljenih teniških žogic. Takrat naj bi mimo prišel mariborski župan, ki je od najstnikov zahteval, naj žogice vrnejo, nato pa naj bi se tudi fizično spravil na 13-letnika in ga med drugim tudi davil.

Oče je prijavil napad policiji in podal predlog za pregon zoper župana zaradi domnevnega kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe. Fant naj bi dobil modrice na vratu, kar dokazuje s fotografijo, prav tako naj bi ga bolelo koleno. Župan pravi, da ne ve, od kod ima fant te poškodbe. "Jaz ga prav gotovo nisem davil, sem ga pa ustavil," je dejal danes. Včeraj so mariborski policisti potrdili, da so prejeli ustno kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe.

Po poročanju časnika Večer se je na družbenih omrežjih oglasil očividec dogodka in povedal, da župan fanta ni davil, ga je pa zgrabil, ko je fant želel pobegniti. Predstavnik Teniškega kluba Branik Klemen Kokol pa je zanikal, da bi komur koli dovolili uporabo teniških žogic. Potrdil pa je, da je bila med prazniki na klubskih površinah povzročena škoda.

Arsenovič naj bi napadel najstnika
Arsenovič naj bi napadel najstnika FOTO: osebni arhiv

Arsenovič je bil v preteklosti že deležen očitkov o domnevnem nasilju. Pred volitvami leta 2018 se je moral braniti obtožb, da je pred 20 leti odgriznil del prsta natakarju, lani jeseni naj bi zgrabil za roko in vzel ključe mladeniču, ki se je s skuterjem vozil po peš coni. "Ščitim varnost v peš coni in se trudim, da tam ne bi bilo skuterjev. Ker te urbane prostore ustvarjamo zato, da bi se tam varno srečevali," je glede slednjega povedal v današnji izjavi za medije.

Številni opozarjajo, da je vsakršno nasilje nesprejemljivo. "Četudi so bili motiv in namen zavarovanje premoženja, to ne bi smelo biti opravičilo za morebitno nasilno ravnanje nad mladoletno osebo," so po dogodku pri teniških igriščih sporočili iz koalicijske SD. "Če je župan videl, da je prišlo do uničevanja lastnine, bi moral poklicati policijo. Urejanje takih zadev po principu Šiškove varde je napačno. Zato pričakujemo njegov odstop," je dodal Josip Rotar iz prav tako koalicijske Liste kolesarjev in pešcev. Samostojni mestni svetnik Zvonko Zinrajh je predlagal sklic nujne seje koalicijskih partnerjev. Matic Matjašič iz Liste mladih. Povezujemo, ki je pred dvema letoma izstopil iz koalicije, je županu že spisal odstopno izjavo. "V vsaki zreli demokraciji, v vsakem zrelem mestu bi župan odstopil že v nedeljo, še preden bi mediji izvedeli za to. Z neprimernim odzivom je okrnil ugled funkcije župana in našega mesta," je dejal, potem ko je izjavo danes predal Arsenoviču. "Za javne funkcije, župana pritiče neko obnašanje, nek zgled, ki ne sme preseči meje nasilja," je jasen Matjašič. Hkrati pa dodaja: "Tudi če bi bil župan moj ožji družinski član, brat ali oče, bi ga enako pozval."

Dogodek bo po pričakovanjih odmeval tudi na četrtkovi seji mestnega sveta. Župan je danes še zaključil, da se zaveda, da bi moral ravnati drugače, a oče napadenega otroka tako poznega opravičila, pravi, ne sprejme.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (451)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RESNICA6
04. 05. 2022 13.46
-1
Ni opravičila to je Mafija ki hoče uničiti Slovenijo. Poglejte tega šerifa v Ljubljani Jankoviča. Banda posiljevalska s to farmacevtko ki jo je podiljeval. Nič balkanska pisla. Mene žena uniči druž ino. Ti Balkanki Mafijci pa zvezdede. Narobe svet. Banda Balkanska se je preselila v Slovenijo. Ne
Amasakul
21. 04. 2022 16.31
-1
Dober da ni sina odpeljal na samo in ga si zaželel...
Antony Soprano
21. 04. 2022 12.52
+1
Nevem kaj je fora, da njegov priimek pišete z trdim Č , če vsi vemo, da ima mehkega.
TheUndertaker
20. 04. 2022 21.47
+2
Sam sicer nisem podpornik našega župana Arsenoviča, ampak tole, pa presega vse meje, da se župan mora opravičevat mladoletnim vandalom, pa kje ste to videli. Potem pa starši zaženejo vik in krik, moj otrok pa že ne. Očeta je lahko sram, da ima takega sina. Zadnjič na Engelsovi ulici v Mariboru, dve popolnoma razbiti avtobusni postaji. Župan bi mu moral še kako klofuto primazat.
ni_mi_vse_eno
20. 04. 2022 21.54
+3
Ker mali ni razbil dve avtobusni postaji, ampak je vzel rabljene žogice iz koša za smeti. Župana je lahko sram, da tak politik na tej ravni rešuje konflikt na fizični način. Očitno v govornih sposobnostih ni dovolj močan, kajne?
TheUndertaker
20. 04. 2022 21.57
+1
Mimoidoči so povedali drugače. Ali ste vi mogoče videli kako je bilo?
TheUndertaker
20. 04. 2022 21.59
+1
Pa noben ni reko, da je on razbil avtobusno postajo. Dal sem samo primer kaj se dokaja, kriv pa nobenen. Smrkavcem, pa tak noben ne sme ni rečt.
Anakin Skywalker
21. 04. 2022 08.01
-1
Arsenoviča pa lahko sram da je odgriznil prst.
ni_mi_vse_eno
20. 04. 2022 21.47
Spodaj pa komentarji v podporo nasilnežu, hehe. Kje živite? Pa trener je jasno povedal, da otroci lahko vzamejo rabljene žogice, ker bodo šle v smeti. Župan pa pravi, da je uničil "javno lastnino", hehe. Žogice so javna lastnina, hehe.
Ferjalec
20. 04. 2022 21.44
+2
Predstavnik nekega lepega mesta se ni mogel obrzdati pred mulci, ki so nesluteč za posledice pobrali obrabljene tenis žogice. Zato so organi pregona. Kam pa bomo prišli, če se bomo pričeli kar vse povprek pretepat. Župan, da je to mosin se nebi več vozil z beciklom ampak z invalidskim vozičkom. Sram te naj bo, predstavnik mesta Maribor.
ni_mi_vse_eno
20. 04. 2022 21.43
-1
Arsenovič pa še laže, ni dovolj, da ga je priklopil 13 letnika tako močno, da so mu pokale kapilare na vratu, pa vse fotografirano in posneto. "samo za roko sem ga prijel". Kaj ga je hotel peljat pred oltar?
Jack Herer
20. 04. 2022 21.42
+2
Ma obžaluje lahko ampak kar je storjeno je storjeno in za to je treba odgovarjati.
Srce na levi
20. 04. 2022 21.35
+5
Edini pravi odziv na ravnanje koleričnega župana je odstop. Okoliščine niso pomembne!! Napad (če se je za res zgodil)na kogarkoli predvsem pa na mladoletnika je zavržno dejanje. Imamo policijo, ki po potebi urgira. Nihče ni nad zakonom.
Škrnicl
20. 04. 2022 21.23
-5
Foter premlatil mulca...zaj je pa župan kriv? Komedija...
2fast4
20. 04. 2022 21.21
+2
A da ga obžaluje... Delavke na csd tudi. Same pravice otrok, nič dolžnosti...
glavni Baja
20. 04. 2022 20.37
+0
nebuloze na tej strani 🤧😷😎🙃
Potouceni kramoh
20. 04. 2022 20.37
+1
Nimasmisla
20. 04. 2022 20.35
+3
Mnogo mladine je danes nevzgojene pa ne zagovarjam župana
Ali63
20. 04. 2022 20.32
+1
Fotr sneman v hrbet. Le zakaj? Mulc in starši na CSD, pa da vidimo pol.
ActiveR
20. 04. 2022 20.30
-3
Javna osebnost, župan fizično napade otroka ... zakon predvideva ničelno toleranco do nasilja nad otroki, torej je edino sprejemljiv odstop in kazen ter plačilo za duševno stisko otroka, povzročen stres in poškodbe. Kje ste zdaj NVOji IN CSDji?
Pepo Bolcev
20. 04. 2022 20.22
+0
Ce kot druzba nismo sposobni brezkompromisno obsodit tega dejanja, nam nobene volitve nikoli ne bodo pomagale.
Duh8
20. 04. 2022 20.21
+2
Mulca okoli kepe
Firnk
20. 04. 2022 20.36
+3
Borabora
20. 04. 2022 20.54
+0
Škrnicl
20. 04. 2022 21.23
+0
Pepo Bolcev
20. 04. 2022 20.20
-2
Butalckoti? V cem tocno podpirate zupana? V opravicilu? Al v cem? Tudi to, da ni slo za vandalizem je jasno in stokrat povedano. Ampak hlapckoti, zeljni bica in z oguljenimi koleni, se kar naprej gonijo svoje.
march76
20. 04. 2022 20.19
+4
Se fotra bi mogel....