Slovenija

Arso po požaru: Prve analize vode niso pokazale onesnaženja

Ljubljana / Cerknica, 18. 06. 2019 21.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vse od obsežnega požara v podjetju Fragmat pristojne službe opravljajo terenske preglede in stalno spremljajo situacijo v okolju. Da bi pravočasno zaznali in preprečili morebitno onesnaženje pitne vode, je Agencija RS za okolje in prostor vzpostavila več merilnih mest, kjer dnevno analizirajo vzorce vode. Prve analize niso pokazale onesnaženja.

Da bi pravočasno zaznali in preprečili morebitno onesnaženje pitne vode po obsežnem četrtkovem požaru v podjetju Fragmat, je Agencija RS za okolje in prostor (Arso) vzpostavila več merilnih mest, kjer dnevno vzorči. Eno mesto je v Rakovem Škocjanu, od koder bi po predvidevanjih Instituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU morebitno onesnaženje do črpališča Malni v trenutnih hidroloških razmerah potovalo en dan in pol. 

Prve analize vzorcev v Rakovem Škocjanu, odvzetih v soboto in nedeljo niso pokazale onesnaženja. Jutri bodo znani najnovejši rezultati analize meritev vode na opazovalnem merilnem mestu v Rakovem Škocjanu, ki jih je opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Če bodo analize pokazale onesnaženost vode, bo Civilna zaščita opozorila KOVOD Postojna, ki upravlja vodovod, da sprejme varnostne ukrepe za zaščito pitne vode. NIJZ bo na osnovi rezultatov po potrebi izdal nova priporočila za prebivalce.

Rezultati včerajšnjih analiz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so pokazali, da požar ni onesnažil tamkajšnje zemlje.
Rezultati včerajšnjih analiz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so pokazali, da požar ni onesnažil tamkajšnje zemlje. FOTO: POP TV

Danes sta Arso in NIJZ izdala priporočilo za področje vrtine RŠ 3/94 in zajetja Rak Rak, da uporabniki Centra za šolske in obšolske dejavnosti Rakov Škocjan in hotela Rakov Škocjan ter uporabniki, ki imajo na tem območju lastno oskrbo z vodo, vode ne pijejo in ne uporabljajo za pripravo hrane (kuhanje, pranje živil). Priporočilo je preventivne narave in velja do preklica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bledi1000000
19. 06. 2019 21.33
A je laboratorij sploh akreditiran za to metodo? Tudi vzorčenja samo petih vzorcev je več kot sporno. Že podatek, da so ciklični ogljikovodiki pod mejo detekcije metode kaže na to, da je nekaj narobe. Gost črn dim, ki se je valil preko naših glav, je zadosten dokaz, da je prišlo do nepopolnega zgorevanja umetnih mas, produkti pa so med drugimi tudi aromatski ogljikovodiki, katere bi metoda morala vsaj detektirat. Kaj pa je potem v prahu in sajah, ki so se usedle na površje? In kam je zginil ta prah? Na rastlinah ga ni, v podtalnici tudi ne.
brigajsezase
19. 06. 2019 09.03
+3
Naj naredijo druge analize....bo takoj druga zgodba.....farmacija pa ploska.
mario7
18. 06. 2019 21.59
+19
Zakaj sortiramo odpadke ? Brez veze. Od požara v Fragmatu bom doma v kurilnici skuril vse odpadke.iz gospodinjstva(plastiko,gumo) in tudi gradbene odpadke od obnove hiše(stiropor,lake,razredčila) Prav tako bodo zgorele odpadne avtomobilske gume. Saj kot vidimo,ves ta stup ne onesnažuje okolja ...