Slovenija

Arso začel ugotavljati morebitno okoljsko škodo po izpustu Uniorja

Ljubljana/Zreče, 18. 11. 2022 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
0

Predstavniki Arsa so, potem ko so v četrtek prejeli informacijo o izpustu v Uniorju, obiskali tovarno. Kot so sporočili, so v skladu s pristojnostmi pričeli z ugotavljanjem morebitnega nastanka okoljske škode na tleh, zavarovanih vrstah, habitatnih tipih ali vodah. Prvi mož zreške skupine je sicer zagotovil, da dogodek po prvih preliminarnih analizah ni vplival na okolje. Na pristojnem ministrstvu pa so napovedali notranji nadzor na okoljskem inšpektoratu.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so ob tem še pojasnili, da danes poteka odvzem vzorcev tal na območju, kamor domnevajo, da je segel vpliv izpusta iz tovarne.

Na Ministrstvu za okolje in prostor pa so napovedali, da bodo sprožili postopek notranjega nadzora, da ugotovijo okoliščine očitno nepravočasnega ukrepanja okoljskega inšpektorata, saj je po njihovem nedopustno, da se pristojni inšpektor po dogodku ni seznanil z dejstvi na terenu. Kot so pojasnili danes, so bili z dogodkom seznanjeni šele v četrtek, zato so takoj zahtevali čimprejšnjo napotitev predstavnikov Inšpektorata za okolje in prostor ter Arsa, da bi ugotovili dejansko stanje ter dosedanje ukrepanje podjetja.

Na okoljskem ministrstvu menijo, da je nedopustno, da se pristojni inšpektor po onesnaženju ni seznanil z dejstvi na terenu.
Na okoljskem ministrstvu menijo, da je nedopustno, da se pristojni inšpektor po onesnaženju ni seznanil z dejstvi na terenu. FOTO: POP TV

Ob tem, so razložili, so z namero terenskih obiskov seznanili tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), da bi ta na podlagi poročila o inšpekcijskem ogledu in ugotovitev Arsa podal morebitne ukrepe občanom glede vpliva na zdravje ljudi in ocenil tveganje, ki so mu bili ob dogodku izpostavljeni občani.

Ker se zavedajo, da je v takšnih primerih verodostojno in pravočasno obveščanje vseh javnosti, še posebej pa neposredno prizadetih, osnovni pogoj za pravočasno ukrepanje in odpravljanje morebitnih škodljivih posledic, bodo o tem primeru sproti obveščalo javnost o vseh pridobljenih informacijah in ustrezno ukrepali, so še dodali.

V Uniorju so v sredo javnost seznanili z izrednim dogodkom, ki se je zgodil že 26. oktobra, ko je iz kadi za galvanizacijo zaradi okvare naprave za čiščenje odpadnih plinov v zrak ušla manjša koncentracija kromovega trioksida. Takoj ob dogodku so sicer obvestili Inšpektorat za okolje in prostor, a do četrtka zreškega podjetja ni obiskal nihče od pristojnih državnih organov, da bi ugotovil, ali je izpust ogrožal zdravje ljudi.

V podjetju so dogodek obžalovali, opravičili pa so se tudi za način komuniciranja z javnostjo, saj o dogodku niso obvestili niti občine niti bližnje osnovne šole. Ob tem so poudarili, da so bili v času dogodka, kar se tiče preprečitve morebitnih nadaljnjih tveganj, zelo proaktivni pri reševanju in sanaciji stanja.

Prvi mož zreške skupine Darko Hrastnik je zagotovil, da dogodek po prvih preliminarnih analizah, ki so jih opravili sami s pomočjo Inštituta Talum, ni vplival na okolje, je pa povzročil škodo na vozilih, na katera sta omenjeno zmes v pari zanesla dež in veter, o čemer smo pisali včeraj.

Vendar pa so v podjetju analize opravili šele 7. novembra, torej dva tedna po dogodku. Po zagotovilih Hrastnika vrednosti emisij kroma na izpustu niso presegale predpisanih mejnih vrednosti, enako, z izjemo dveh točk znotraj tovarne, velja tudi za izmerjene emisije snovi v tleh, ki so jih merili na treh točkah znotraj in treh zunaj tovarne.

Na Arsu so v četrtek pojasnili, da o dogodku niso bili obveščeni, sicer pa mora podjetje samo poznati svoje obveznosti ob nesreči. Obvestiti bi moralo najmanj številko 112, ta pa bi potem vodila odziv po svojem protokolu.

Uhajanje pare so pred zdaj že skoraj mesecem dni prvi zaznali zaposleni, ki so imeli vozila na parkiriščih podjetja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.