Slovenija

AVK bo preverila, ali sta Petrol in OMV zlorabila svoj položaj na trgu

Ljubljana, 21. 06. 2022 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Agencija za varstvo konkurence naj bi po ponedeljkovem fiasku z gorivi začela uradni postopek, v katerem bo preverjala, ali sta največja trgovca z naftnimi derivati v državi zlorabila svoj prevladujoči položaj na trgu. AVK sicer pozdravlja ponovno regulacijo pogonskih goriv, hkrati pa predlaga razmislek o zmanjšanju vstopnih ovir pri umeščanju bencinskih servisov v prostor, ureditev obveščanja potrošnikov o cenah in sporočanja oz. uveljavljanja novih, nereguliranih cen.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) se je odzvala na dogajanje v zadnjih dneh, ko je bila velika gneča na bencinskih servisih, ponekod pa je celo zmanjkalo določenih vrst goriva. Največ težav je bilo pri Petrolu, ki je s 318 bencinskimi servisi vodilni v državi. 

Kot poroča portal Necenzurirano, bodo na AVK preverili, ali sta Petrol in OMV Slovenija, ki obvladujeta veliko večino trga, zlorabila svoj položaj. Med drugim s tem, da sta prepočasi polnila rezervoarje pod svojimi bencinskimi črpalkami oz. jih namerno praznila.

Na AVK so izpostavili, da že dlje časa aktivno spremljajo razmere na trgu pogonskih goriv in usmerjajo svoje aktivnosti v ugotavljanje dejstev in okoliščin, na podlagi katerih bodo lahko presodili, ali je treba ukrepati v skladu z zakonskimi pristojnostmi. "Morebitnih postopkov pred agencijo oziroma konkretnih aktivnosti agencije v zvezi s trenutnim dogajanjem na predmetnem trgu pa zaradi interesa samega postopka ne moremo podrobneje komentirati," so navedli.

Zanimalo naj bi jih, kako so se gibale zaloge bencina in dizla po posameznih bencinskih servisih po napovedani odpravi regulacije cen, kdaj sta Petrol in OMV začela polniti te zaloge in koliko cistern sta za to uporabila, kakšna je bila poraba na posameznih bencinskih servisih in za koliko je odstopala od dolgoletnega dnevnega povprečja.

Za ukrepanje naj bi se AVK odločila tudi zato, ker je do pomanjkanja goriva prišlo pri večini bencinskih servisov po državi, ne samo na tistih, kjer je veliko tranzitnega prometa. Pod drobnogledom bo tudi morebitno usklajeno delovanje oz. kartelno dogovarjanje med trgovci.

Najvišja zagrožena kazen je do 10 odstotkov letnega prometa družbe. V primeru, da AVK od naftnih trgovcev ne bi prejela podatkov, ki jih potrebuje za analizo dogajanja, pa jim lahko odmeri globo v višini do enega odstotka prometa.

Zaradi pričakovane podražitve goriv ob uvedbi ponovne regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest po posebni formuli z omejenimi maržami, ki je danes nadomestila do zdaj veljavno začasno omejitev cen pogonskih goriv po vsej državi, se je sicer v zadnjih dneh povpraševanje več kot podvojilo.

Naftni trgovci se zato sklicujejo na logistične težave zaradi povečanega obiska bencinskih servisov. "Toda jasno je tudi, da Petrolu in OMV prodaja velikih količin pogonskih goriv po nižjih cenah v dneh tik pred podražitvijo nikakor ni bila v interesu," ugotavljajo na portalu Necenzurirano.

Petrol in OMV Slovenija obvladujeta večino slovenskega trga pogonskih goriv.
Petrol in OMV Slovenija obvladujeta večino slovenskega trga pogonskih goriv. FOTO: Shutterstock

So naftni trgovci čakali na podražitve?

Vlada pod vodstvom Roberta Goloba se je odločila ukiniti začasno omejitev cen pogonskih goriv na bencinskih servisih zaradi zahtevkov naftnih trgovcev za povrnitev škode zaradi najvišjih dovoljenih cen v dveh obdobjih v preteklih mesecih.

Namesto tega se je odločila za ponovno omejitev marž naftnih trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest in odpravo nekaterih dajatev. Tako so se danes, ko je uredba začela veljati, goriva podražila. 95-oktanski bencin na črpalkah zunaj avtocest stane 1,755 evra, dizel pa 1,848 evra, kar je 19,5 oz. 18 centov več kot doslej. Na črpalkah ob avtocestah in hitrih cestah, kjer trgovci cene določajo sami, sta omenjeni gorivi približno za 20 centov dražji.

Na portalu ugotavljajo, da je zato bolj verjetno, da se naftnim trgovcem v zadnjih dneh ni izplačalo prodajati pogonskih goriv, saj so vedeli, da se bodo zelo kmalu podražila. Petrol na svojih bencinskih servisih v povprečju proda med 15.500 in 17.000 litrov dizla oz. bencina na dan. Če bi povečano količino goriva prodali danes, ne pa v ponedeljek ali v nedeljo, bi v Petrolu ustvarili za več sto tisoč evrov več prihodkov, saj so ga doslej kupovali dražje, kot so ga prodajali, navajajo pri Necenzurirano.

AVK podpira regulacijo cen

AVK se je sicer danes odzvala na ponovno regulacijo goriv. Spomnili so, da so na trgu izvedli dve raziskavi, in sicer leta 2017 in 2021. Čeprav omejevanja konkurence takrat neposredno niso zaznali, pa so zaznali dovolj indicev, da lahko trdijo, da trg pogonskih goriv v takem formatu – visoko koncentriran trg z malo ponudniki, homogen produkt, visoke vstopne ovire, pomanjkljiva zakonodaja, ipd. – ne deluje učinkovito z vidika konkurence.

AVK s prvo raziskavo v letu 2017 ni zaznala elementov, katerih cilj ali učinek bi bil preprečevati, omejevati ali izkrivljati konkurenco na ozemlju Slovenije. Tako ni zaznala sumov določanja cen ali drugih poslovnih pogojev, povezanih z nabavo oz. prodajo pogonskih goriv, delitve trga med udeleženci ali zlorabe prevladujočega položaja enega ali več podjetij.

Je pa ugotovila visoke vstopne ovire na že visoko koncentriranem trgu pogonskih goriv, za katerega velja majhno število udeležencev z visokimi tržnimi deleži. Takšna tržna struktura je po pojasnilih AVK že sama po sebi problematična z vidika obstoja konkurence med podjetji, saj omogoča udeležencem tudi ob odsotnosti sklepanja raznih omejevalnih ravnanj usklajeno delovanje, in sicer "tiho dogovarjanje", kjer manjši ponudniki le sledijo večjim.

Zaznala je tudi, da so po sprostitvi oz. deregulaciji cen 98- in 100-oktanskega bencina ter kurilnega olja predvsem največji distributerji (Petrol, OMV) prenehali javno objavljati cene na obcestnih zaslonih pri nekaterih bencinskih servisih, kar zmanjšuje zagotavljanje javnih informacij o cenah pogonskih goriv.

Pomanjkanje goriva na bencinskih servisih.
Pomanjkanje goriva na bencinskih servisih. FOTO: Damjan Žibert

Deregulacija cen ni privabila novih ponudnikov

V raziskavi iz leta 2021 je AVK potrdila ugotovitve iz predhodne raziskave, saj je trg še vedno visoko koncentriran. Vstopa novih ponudnikov ni bilo, drugi največji ponudnik pogonskih goriv, avstrijska družba OMV, celo izstopa iz trga, saj ga prevzema tretji največji ponudnik, madžarski Mol.

"Potrdilo se je tudi, da ima največji vpliv na oblikovanje maloprodajnih cen nabavna cena goriva, hkrati pa je agencija zaznala, da je večina ponudnikov po deregulaciji zvišala marže, zato na dvig cen goriv ni vplivala samo nabavna cena, ki seveda predstavlja največji del cene goriva, pač pa tudi možnost oblikovanja cen po višjih cenah, kar je bilo pred deregulacijo omejeno," so poudarili.

AVK je po podrobni analizi spreminjanja cen ugotovila, da cene pogonskih goriv v obdobju po deregulaciji cen od 1. oktobra 2020 do 31. avgusta 2021 med ponudniki niso bile vedno enake. So bili pa pogosto enaki datumi sprememb maloprodajnih cen med različnimi ponudniki, kar potrjuje ugotovitve iz prve raziskave, da visoko koncentrirani trg pogonskih goriv ne deluje konkurenčno oz. ugodno za potrošnika in da manjši ponudniki takoj sledijo spremembam cen velikih ponudnikov.

Po pojasnilih AVK spremljanje in prilagajanje cenam konkurentov samo po sebi ni sporno z vidika konkurenčnega prava, če ni posledica prepovedanega omejevalnega ravnanja podjetij (omejevalnega sporazuma ali zlorabe prevladujočega položaja).

Agencija je ugotovila, da sistem napovedovanja in spreminjanja cen v Sloveniji, ki se odraža v napovedovanju in vnosu cen v aplikacijo Goriva.si, omogoča hitro prilagajanje cen drugih ponudnikov (lahko tudi zgolj v pol ure), tako da ponudniki posebnega sporazuma, ki bi jim zagotavljal usklajeno delovanje, niti ne potrebujejo. Ugotovila je tudi, da ni prišlo do spremembe niti na področju objavljanja cen na informativnih panojih, saj nekateri ponudniki, predvsem največji, še vedno ne objavljajo cen na teh zaslonih, kar bi potrošniku omogočalo transparentno primerjavo cen.

"Agencija je v zaključku (ponovno) predlagala vladi zmanjšanje vstopnih ovir pri umeščanju bencinskih servisov v prostor, ureditev obveščanja potrošnikov na informacijskih panojih in ureditev obveznosti sporočanja oz. uveljavljanja novih cen pogonskih goriv," je še poudarila AVK.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fichte
22. 06. 2022 15.25
+0
Že tako je preveč bencinskih servisov. Zdaj bi jih pa še gradili. Butale. Saj je bil sistem 14 dnevnega prilagajanja cene čisto dober. Pa ga je Vizjak spremenil, da je lahko njegov sošolec Darijo Južna dobil večji donos na delnico.
Kana-1
22. 06. 2022 11.40
+1
Glupost na višku . Kdo bo zaščitil lastnike zgrajenih objektov starih nad 50 let zgrajenih brez gr.dovoljenja z strani pravnih prednikov ,zdaj pa nam ob legalizaciji hočejo naprtiti z plačilom komunalnega prispevka in stroški urzupacije . Menim da za objekte ki niso bili predmet inšpekcijskih postopkov z strani države to nebi smelo biti predmet obračunavanja v uvodu navedenih finančnih o veznosti .. Prijetno razmišljanje ...
ni_mi_vse_eno
21. 06. 2022 21.48
-1
Spet bo nekdo zaslužil za vikend na morju, da se ne bo odkrilo nič spornega, hehe.
Patriot78
21. 06. 2022 19.49
Tale zapis pove vse : ''V 21. stoletju ne moreš natočiti goriva v kmetijski stroj, da bi lahko pospravil krmo, natočit goriva, da greš v službo, vrtec, šolo po otroke....'' Zdaj pa še enkrat preberite, kaj se dogaja, to je najbrž šele začetek. Narod ob našem standardu tako kmetijstva, plačne politike(beri minimalc) ne bo v nedogled moral tankati gorivo po 2€/l ali več....sledi nam angleški scenarij - preberite kaj se dogaja s stavko uslužbencev javnega prometa....butale
za naše
21. 06. 2022 19.33
-1
Večini so dostavili gorivo čez noč ,kaj je tu narobe😂😂😂😂
24bata
21. 06. 2022 19.05
+0
Čudno,da so vsi naftni dobičkarji naenkrat meli probleme z dobavo goriva.
BlankNick
21. 06. 2022 18.59
+2
V kolikor naš preljubi AVK ne najde kršitev bo samo še dodatna potrditev, kako ljudje na visokih oziroma vodilnih položajih niso enaki pred zakonom in delajo kar počnejo. Da je zmanjkalo goriva je bila laž in zavajanje.
čevapgpt
21. 06. 2022 18.53
+1
seveda so čakali podražitve. vsak pol rezervar pri avtu je 9€ plusa za v žep. ko se bodo hvalili z dobičkom pa upam da pade kakšna ovadba za vojno dobičkarstvo.
ArseneLupin
21. 06. 2022 18.36
+1
Te dva trgovska bedaka je pač potrebno bojkotirati! Potem pa naj plešejo pri praznih blagajnah in polnih zalogah!
mrpiagg
21. 06. 2022 18.29
+1
Avk ne bo ugotovil nic pametnega, ker so itak vsi povezani …..
Jožajoža
21. 06. 2022 17.48
+1
danes bi morali imeti hišne preiskave vizjak,sds nadzorniki petrola,počivalšek,janša,.......
za naše
21. 06. 2022 19.34
+0
joža, ne moreš pozabiti stare vlade saj sem vedel ,da ti bo žal za njimi
MetkinPorivačFantOdFare
21. 06. 2022 17.43
+0
Pri nas kjer stanujem je cena na liter dizla 2.45 CHF . Lep pozdrav
za naše
21. 06. 2022 19.36
+1
cool1
21. 06. 2022 17.24
+2
Če bodo od Janše izterjali minus, ki jim ga je povzročil z regulacijo cene goriv, bodo že nekaj naredili, ni pa potrebno dobiček naganjati v nebo....
Uporabnik1899572
21. 06. 2022 17.05
-2
Golob bo ziher nasel razlog, da je kriv JJ in ne nespretni manevri vlade
zemljan10
21. 06. 2022 17.04
Nisem bral članka, ampak samo naslov. Moraš bit pa res strašno pameten, da to pogruntaš.
Gorazd Dueh
21. 06. 2022 16.36
+7
Ta svet je že davno bankrotiral,pri življenju ga drži laž o neomejeni gospodarski rasti.To ni realno.Paraziti ki vladajo svetu se hranijo z vašo krvjo,cena vsega vašega truda je bolezen in smrt.Ne kregajte se ljudje,preživimo lahko samo tako da začnemo sodelovati in se osvoboditi odvisnosti od sistema.Kako?Nehajte ga hraniti s svojim delom in trudom
bruzor
21. 06. 2022 16.34
+2
v vsaki pravno in ustavno delujoči državi bi do danes vodilna struktura petrola in omvja že bila zamenjana in pod sankcijami, kajti da se zgodi pomanjkanje strateškega energenta brez objektivnih razlogov, je to ogrožanje varnosti in stabilnosti države v vseh pogledih. ne vem kako butast človek moraš bit da verjameš njihovi razlagi zakaj je do pomanjkanja prišlo... ma ta država je muppet show... žal...
Kojikreten
21. 06. 2022 16.31
+1
In mi be*ci vam verjamemo???
Gorazd Dueh
21. 06. 2022 16.24
+0
Narod spreglej,vse je laž,desnica ali levica oboji obstajajo samo zato da delajo kaos in širijo laži.Politika ni zato da bi delala za mir in blaginjo naroda,ampak da ljudi med seboj skrega in jim potem vlada.Politik je plačan lažnivec levi ali desni.Tukaj je potrebno dodati še cerkev ki vse to blagoslavlja in vodi
maske-so-padle
21. 06. 2022 16.11
+3
Hahahaha. AVK bo preverila. HAHAHAHAHA. Nismo vedeli, da ta agencija sploh še obstaja glede na število kršitev s področja varstva konkurence. Nazadnje sem za njih slišal med pivovarsko vojno Union Laško. Takrat so se "super" odločili. Obe pivovarni sta v tujih rokah posledično vsa ostala industrija pijač. Union celo polnijo v Laškem.