Slovenija

AVK: Združitev Dnevnika in Večera ne bo ogrozila konkurence

Ljubljana, 29. 07. 2019 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.Š. / N.P. / STA
Komentarji
38

Agencija za varstvo konkurence je sprejela odločitev v primeru združevanja časopisnih hiš Dnevnik in Večer. Ugotavlja, da je koncentracija skladna s pravili konkurence, zato združitvi ne nasprotuje. Vodstvi časopisov pozdravljata odločitev agencije, medtem ko v Društvu novinarjev Slovenije pozivajo k ohranitvi pluralnosti medijskih vsebin in delovnih mest.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je sprejela odločitev v primeru združevanja časopisnih hiš Dnevnik in Večer. Ugotavlja, da je koncentracija skladna s pravili konkurence, zato združitvi ne nasprotuje. Vsebina odločbe sicer še ni objavljena, AVK pa je do vročitve strankam v postopku ne komentira. 

Agencija za varstvo konkurence je sprejela odločitev v primeru združevanja časopisnih hiš Dnevnik in Večer.
Agencija za varstvo konkurence je sprejela odločitev v primeru združevanja časopisnih hiš Dnevnik in Večer. FOTO: 24ur.com

"Vodstvi medijskih družb, ki izdajata dnevna časopisa Dnevnik in Večer, pozdravljata odločitev Agencije za varstvo konkurence, ki je izdala pozitivno odločbo o nameravani združitvi dnevnih časopisov Dnevnik in Večer v eni družbi. S tem smo pridobili še zadnje regulatorno dovoljenje, ki je potrebno za začetek postopka združevanja. Gre za premik, ki ga glede na zaostrene razmere na trgu tiskanih medijev obe družbi ocenjujeta za nujnega," sta v izjavi za javnost zapisala direktor Večera Uroš Hakl in predsednik uprave Dnevnika Bojan Petan

"Živimo v časih, ko se vsi klasični mediji borijo za svoj obstoj"

"Odločitev, da se Dnevnik in Večer povežeta in združita v skupnem izdajateljskem podjetju, je zagotovo ena najpomembnejših odločitev v zgodovini obeh časnikov," je potezo AVK komentiral odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak.

Po njegovih besedah je bila odločitev sprejeta zato, da bi lahko časnika stala in obstala. "Živimo pač v časih, ko se časopisi, a ne le časopisi, marveč vsi klasični mediji, ki stavijo na kakovost informacije, profesionalizem in na lastno verodostojnost, borijo za svoj obstoj," je opozoril Lesjak in zagotovil, da bosta oba časopisa "ostala, kar sta: ljubljanski Dnevnik in mariborski Večer".

40-odstotni delež na oglaševalskem trgu tiskanih medijev

Dnevnik je izdajatelj medijev Dnevnik in Dnevnik.si, Večer skupina pa je lastnica izdajatelja dnevnika Večer in Vecer.com. V družbi DV mediji bosta imela Dnevnik in Večer skupina vsak po 50-odstotni delež. 

Skupna družba Dnevnika in Večera bo imela na oglaševalskem trgu tiskanih medijev 40-odstotni delež in prav zato naj bi člani sveta AVK toliko časa premlevali o združitvi, je danes poročal Radio Slovenija.

Večer ima naklado dobrih 19.000, Dnevnik pa več kot 21.000 izvodov, družbi pa bi lahko po nekaterih ocenah zgolj z racionalizacijo stroškov dela prihranili milijon evrov. Oba časnika sta sicer lani skupno pridelala za okoli poldrugi milijon čistega dobička.

Oba časnika bi še naprej izhajala ločeno, kot Večer in Dnevnik. V novi družbi naj bi časnika združila moči pri urejanju zunanje in notranje politike ter športa, medtem ko naj bi regionalne teme pokrivala ločeno. Vsaj delno bi se utegnili združiti tudi naročniški oddelki, trženje in administracija.

DNS: Lastniki doslej skopi z informacijami o posledicah združitve

Na pričakovano združitev Dnevnika in Večera pa so se odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), kjer so pozvali k ohranitvi kakovosti in profesionalnosti vsebin obeh medijev, nadaljnjemu obstoju ločenih blagovnih znamk, pluralnosti medijskih vsebin in tudi ohranitvi delovnih mest. Pričakujejo tudi natančne in korektne informacije o posledicah združitve.

Kot so v novinarskem združenju opozorili v današnjem sporočilu za javnost, vodstvi obeh družb in lastniki doslej informacij o posledicah združitve niso posredovali v zadostni meri. Izrazili so tudi bojazen, da bi preživetvena strategija in pričakovani sinergijski učinki, s katerimi je utemeljeno združevanje, dolgoročno postali pogubni, zato so vse akterje pozvali k transparentnosti, tehtnim premislekom, vključevanju uredništev in odgovornim potezam v nadaljnjih korakih povezovanja medijev.

"Lastniki v procesu združevanja ne smejo upoštevati samo ekonomskega interesa, ampak tudi javni interes – to pa so kakovostni, poglobljeni in preiskovalni mediji v sicer vse bolj opustošeni slovenski medijski krajini. Oba medija sta ena od temeljev slovenskega kakovostnega novinarstva, vsak v svojem okolju hrbtenica javnega mnenja. Njuno (za)majanje bi imelo nepopravljive posledice za celoten medijski in demokratični prostor," opozarjajo v DNS.

V sodelovanju s Sindikatom novinarjev Slovenije in svetoma delavcev Dnevnika in Večera je DNS v tej zadevi sicer podal tudi vlogo za vstop v postopek izdaje soglasja v postopku združevanja pri ministrstvu za kulturo in s tem za priznanje statusa stranskih udeležencev, a je bila ta zavrnjena. "Prepričani smo, da neutemeljeno in smo zato tudi sprožili upravni spor, katerega razplet še čakamo," so še dodali.

Milosavljević opozarja na nevarnost za pluralnost medijev 

Marko Milosavljević s Fakultete za družbene vede (FDV) opozarja predvsem na vprašanje, ali bo prišlo do združevanja notranjepolitičnih redakcij. Po njegovih besedah gre v tem primeru za zelo pomembno spremembo, ki je "ključna stvar z vidika medijev in javnosti".

Za javnost so "potencialno manj nevarna povezovanja" tista, pri katerih gre za redakcije za razvedrilo ali redakcije, ki urejajo druge dodatne vsebine. Če bi prišlo do povezovanja teh redakcij, je to zaradi potencialnih odpuščanj novinarjev sicer relevantno z vidika novinarske skupnosti, z vidika javnega interesa pa po njegovi oceni manj. Povezovanje notranjepolitične redakcije pa je, tako Milosavljević, "vidik, ki globoko zareže v javni interes in v pluralnost medijskega prostora". Če je AVK odobrila tovrsten način povezovanja, bo takšna odločitev po njegovi oceni gotovo zaznamovala "področje pluralnosti medijev in zelo občutljiva vprašanja varovanja raznolikosti informacij in komentarjev, do katerih ima slovenska javnost možnost priti". Združevanje notranjepolitičnih redakcij pri dveh od štirih osrednjih slovenskih časopisov pa obenem samodejno pomeni, da prihaja do nekakšnega povezanega ali celo centraliziranega nadzora nad notranjepolitičnimi prispevki.

Marko Milosavljević s FDV.
Marko Milosavljević s FDV. FOTO: POP TV

"Če ima ena oseba nadzor nad zapisi v dveh ključnih nacionalnih časopisih, ima ta oseba zelo močan vpliv na javnost, na javno mnenje, saj ima vpliv na to, kako se o neki stvari poroča ali kako se ne poroča," je pojasnil. Že s svojo politiko zaposlovanja in odpuščanja namreč kroji, kdo bo o nečem poročal in kdo ne, kdo ne bo več pisal, kdo bo urednik in kdo bo denimo poročal o nekih manj pomembnih temah.

Kot je poudaril Milosavljević, je vloga družbe in državnih regulatorjev ravno v tem, da presodijo javni interes in potencialno tveganje zanj. Delno vlogo ima tu gotovo ministrstvo za kulturo, deloma pa po njegovem prepričanju tudi AVK.

Pri tovrstnih presojah se namreč po njegovih besedah preogosto upošteva le ekonomski trg, ne pa tudi intelektualnega. "Ko pride pri nekih medijih pride do združevanja, se ta intelektualni trg pogosto krči," je še pojasnil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jg57
30. 07. 2019 08.37
+2
pri nas ena opcija obvladuje mnogo več kot 2/3 kapitala, posledično pa tudi medije, policijo in sodstvo. Zato res ni higienično tako opcijo podpirati na volitvah. Ampak to je teorija, praksa pa kaže drugače.
Kruh+sol!
29. 07. 2019 18.53
+3
Bi bila pa norost tistega, ki bere te leve cajtnge.
endva
29. 07. 2019 17.04
+6
Seveda ne bo, ker je levo-liberalna kontinuiteta tako zagotovljena... Nikjer v razviti demokraciji ne bi dovolili združitve drugega in tretjega časopisa... No, razen v Venezueli in v Severni Koreji!!!
Levcekk
29. 07. 2019 16.02
+3
Saj je vseeno pise se pac tisto kar drzava in politika narekuje leva ali desna pac vseeno lopovske elite skupaj drzijo in vedno se gre za denar.
Recenzor
29. 07. 2019 14.50
+12
To je pa zelo pametna odločitev - odslej ne bo treba iskati partijske diktate v obeh cajtngih!
wolfterier
29. 07. 2019 15.44
+12
Še DELO naj priključijo,da bodo vsi skupaj,a ne,isti tiči skup letijo !
oježeš
29. 07. 2019 14.28
+3
Naj se že združijo. Upam, da bo potem le nekdo uredil spletno stran. zdaj na večeru ne moreš niti spodobno prebrati nek zapis, ker se spletna kar naenkrat sredi branja osveži. Če nimaš teksta za komentiranje pripravljenega, ga lahko pišeš 10 x in ga še ne moreš objaviti, ker enostavno med osvežitvijo strani ta izgine.
KleniSDSar
29. 07. 2019 13.12
-11
Baje bojo Demokracijo izdajali kot strip. Je problem nepismenosti med desnico..
Marjan h.1966
29. 07. 2019 14.46
-9
Jih boli,da jim je Reportere pobegnil. Mislim,da bi demokracija morala izhajati kot slikanica saj sdssevci verjamejo samo to kar pove njihov zapornik
Recenzor
29. 07. 2019 14.50
+9
To povejta svojemu gasilskemu zabavljaču ki obvlada tri stavke - pravzaprav enega in istega pove v eno smer, nato v drugo smer, v tretjem poskusu pa skombinira zadnji in prvi del.
Marjan h.1966
29. 07. 2019 15.15
-7
KleniSDSar
29. 07. 2019 16.27
-2
janezpodre
29. 07. 2019 12.24
+23
Men je prov hudo, ko bodo tilele papirnati cajtengi propadl, pa tolk lepo so se šipe pomivale z njimi.
dartford
29. 07. 2019 12.36
+13
Common_sense
29. 07. 2019 11.43
+31
Kmalu bo konec. Skupaj torej 40.000 izvodov. Se nekaj let pa teh trobil ne bo vec. Evolucija.
oježeš
29. 07. 2019 14.30
+7
Nobene škode. Saj je tako ali tako 2/4 trača, 1/4 pa zamislic od piscev, ki ne znajo napisati kaj realno, ampak edino po njihovem prav.
dule100
29. 07. 2019 11.18
+38
Bliža se konec - končno!
Cesar Millan - Vodja krdela
29. 07. 2019 12.06
+25
Vsi tisti ,ki te časopise prebirate vam povem ,da je boljše jit na pivo ,ker vas bo manj bolela glava !! saj so tako ali tako same laži prevare ali izmišljotine .
piko2263
29. 07. 2019 11.16
+45
dnevnik in večer, tudi za tazadnjo brisat nista več dobra!!! rdeči noski vodijo vse v propad... komaj čakam dne, ko bodo njihovi pisunčki morali na cesto in na zavoddddddddd, pa da jih pol vidim, koliko bodo še podpirali rdeče noske!!!
biggbrader
29. 07. 2019 11.23
+29
Serpentinšek jim bo dal delo na vladi in v parlamentu. To je njegov kader iz kvote 571.
Brakedirt
29. 07. 2019 13.19
-2
oježeš
29. 07. 2019 15.13
-6
Volga Malek
29. 07. 2019 11.09
+32
Lahko se trudijo ampak uspeha ne bo. Ze dolgo ne berem domacih casopisov ki niso verodostojni in neodvisni vir obvescanja. S cenzuro informacij in svobodo obvescanja o resnicnih problemnih nase druzbe se lansirajo olepsane verzije in se vsiljuje javno mnenje javnosti ker javnost ki zacne razmisljat s svojo glavo je nevarna. Vecino zivljenja sem prezivela na Zahodu kjer je pluralnost medijev in informacij s svobodo misli in besed. Mi smo dalec od svobode misli mi imamo demokracijo le na papirju demokraturo pa v resnicnosti. Zakaj demokratura ? Vrnitev famoznega 133. clena v novi izvedbi s staro vsebino. Tega na Zahodu ni.
modelx
29. 07. 2019 11.14
-19
Demokracija ti je pa vrhunec verodostojnosti, a ne. če je kaj treba ukiniti je ukinitev naci časopisov
oježeš
29. 07. 2019 15.19
+3
Problem je samo v tem, da si demokracijo predstavlja vsak po svojem okusu, novinarji pa pišejo, kar želi njihov lider. Ni več samostojnega razmišljanja, pravice in objektivnosti, ampak le tisto kar hoče nekdo kateremu je podrejen novinar in ga ima za svojega vzornika. Časi, ko so novinarji pisali po dejanskih dogodkih so minili, danes se vsak klanja in udinja tistemu, od katerega pričakuje nekaj tudi za sebe. Poštenja že dolgo ni več nikjer.
proofreader
29. 07. 2019 11.07
-25
Janša bi lahko spet pričel izdajati Pavliho, ko si je že tako želel postati urednik.
dule100
29. 07. 2019 11.22
+25
Ne potrebuje, saj je lider največje slovenske politične stranke! Pavliha bi bil za SD ali lunatika!
oježeš
29. 07. 2019 15.20
+1
Ne žali časopisa Pavliho. Veliko je povedal skozi sarkazem in krcal je tisto kar se je dogajalo, ne kar želi nek posamezni politik.
jesenvoyo
29. 07. 2019 10.59
+27
Že dolgo ne kupujem časopisov.
biggbrader
29. 07. 2019 10.57
+32
Konkurenco bo povzročil le časnik "komunist", če ga bojo "rdeči noski" v kratkem ponatisnili.
proofreader
29. 07. 2019 11.06
-18
Malinha
29. 07. 2019 11.07
-5
bigić, 'dolžen' si mi odgovor; opiši razliko, v dveh, treh stavkih, med bolonjskim študijem in 'nebolonjskim' študijem. Samo da preberemo kaj o tem meni štab.
dule100
29. 07. 2019 11.23
+7
proofreader
29. 07. 2019 10.56
+11
To še izhaja?
mkug5g
29. 07. 2019 10.46
+32
režimskima časopisoma pada naklada,
Cisto na hitro
29. 07. 2019 10.40
+40
Itak, da ne bo ogrozila konkurence. Saj sta oba časnika partijski glasili. Rudeće in še bolj rudeće.
biggbrader
29. 07. 2019 10.58
+27
oježeš
29. 07. 2019 15.22
-2
Saj toliko rdeče, kot nosijo ogrinjala v Vatikanu.