Slovenija

AVP: Neposrednih razlogov za združevanje ni

, 06. 10. 2020 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
9

V AVP menijo, da iz osnutka zakona o združevanju regulatorjev ni mogoče razbrati neposrednih pozitivnih učinkov združevanja, razen da po navedbi predlagateljev aktivnosti potekajo v luči t. i. debirokratizacije. "Sedanja organiziranost je povsem ustrezna, iz predloženega gradiva pa niso razvidni neposredni razlogi za združevanje," poudarjajo.

V Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP) so glede predloga zakona o agenciji za trg in potrošnike in o agenciji za finančne trge, ki predvideva združitev osmih ključnih regulatorjev pod omenjeni agenciji, v sporočilu za javnost zapisali, da so bili z njim seznanjeni minuli četrtek, da je bil enodnevni rok za pripombe zelo kratek, gradivo pa obsežno.

Ob združevanju opozarjajo na tveganja, ki se lahko pojavijo pri organizacijskih spremembah v smislu strokovnosti in dela do strank, če bi nastale spremembe, ki bi posegale v vsebino in kadrovsko strukturo sektorjev oz. če bi posledično prišlo do krnitve storitev, ki jih s svojim strokovnim delom zagotavljajo za stranke.

AVP je namreč osrednja nacionalna organizacija na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa, navajajo. Izvaja regulatorne, razvojne, strokovne in druge naloge s področja voznikov, vozil, analitsko-raziskovalnih nalog, povezanih z varnostjo cestnega prometa, preventive, vzgoje, usposabljanja v cestnem prometu, neodvisnega raziskovanja dejavnikov za nastanek prometnih nesreč ter strokovnih nalog za pripravo in izvedbo nacionalnega programa varnosti cestnega prometa.

Agencija za varnost v prometu
Agencija za varnost v prometu FOTO: Bobo

V pripombah je zato poudarila, da vsebine dela in dostop do vseh storitev, ki jih AVP zagotavlja za stranke, nikakor ne smejo biti okrnjene. Obenem zaposlenim ne smejo biti kršene pravice iz delovnega razmerja, saj naj bi nova agencija nastopila kot univerzalni pravni naslednik. Prevzemni pravni subjekt celotno "vstopi" v pravni položaj prenosnega pravnega subjekta in je njegov pravni naslednik glede celote pravic, obveznosti in pravnih razmerij.

Ne strinjajo se z navedbo, da predlagani zakon ne bo imel finančnih posledic, saj naj bi bila skladno s predlogom na novo osnovana uprava nove agencije, vsaka reorganizacija pa ima finančne posledice, so še navedli v sporočilu.

Spomnimo

Predlog zakona o Javni agenciji RS za trg in potrošnike in Javni agenciji RS za finančne trge predvideva združitev Agencije za energijo, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK), AVP, Javne agencije za civilno letalstvo RS in Javne agencije za železniški promet RS v novo Javno agencijo RS za trg in potrošnike. Na to agencijo bi se prenesle tudi nekatere naloge s področja varstva potrošnikov, ki jih sedaj opravlja gospodarsko ministrstvo. 

Agencijo za zavarovalni nadzor in Agencijo za trg vrednostnih papirjev pa bi združili v novo Javno agencijo RS za finančne trge. Vodstvi obeh novoustanovljenih agencij bi imenovala vlada.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravisprehajalec
06. 10. 2020 20.22
-1
Vrana vrani ne izkljuje oči, pravi stara Ljudska.
prinašalec2
06. 10. 2020 18.21
+1
Pa še kako upračavičeni razlogi so. Kakšne rezultate pa beležimo zadnja leta od teh " agencij" ipd združenj kjer so si politične stranke vedno nastavile svoj zaslužni kader. Državno upravo in vse podobne ustanove in združenja je potrebno prevetrit in racionalizirat. Ljudje bodite pametni, spet nas hočejo tisti, ki se tam fajn počutijo naplahtat. Naša državna uprava je za to malo državo preobilna in s tem predraga.
Uporabnik1095190
06. 10. 2020 15.58
+1
Enako je treba narediti še marsikje,najprej pri občinah in županih,ki jih je absolutno preveč. Naša občina je nastala pred dobrim desetletjem,ko se je odcepila od sosednje. Pri njih ne moreš urediti nič,večine večino časa sploh ni tam,vsi imajo še neke dodatne funkcije in obveznosti,kar je izgovor,da jih ni tam. Odnosa do občanov sploh ne bi komentiral,ko te gledajo s ciničnimi nasmeški kot bi prišel fehtati nekaj...Sploh jim ni jasno,da so tam zaradi občanov,ljudi,ki jim dajejo njihove nezaslužene plače,banda vzvišena.
Uporabnik1095190
06. 10. 2020 15.37
+1
Seveda,da so proti,kako ne. Trenutno jim prav nič ne manjka. Dobre plače za malo dela in še manj odgovornosti. Nujno je treba čim bolj zmanjšati število takšnih voluharjev,ki so sami sebi namen in strošek za državo in davkoplačevalce.
Kaktus111
06. 10. 2020 18.10
+0
Ravno za občine se je SDS najbolj borila ...... oni so glavni krivci za toliko občin ......!!!!
Lumpx
06. 10. 2020 15.26
+3
Placan clanek z nasim davkoplacevalskim denarjem?
najvsivedo
06. 10. 2020 15.24
+3
OSEM DIREKTORJEV PO 5 TISOČ EU IN NJIHOVI POMOČNIKE ODNESEJO NA MESEC PO 60 TISOČ EU ...TOREJ BOSTA DVA Z POMOČNIKI KOŠTALO DRŽAVO 20 EISOČ EU....JA TAKO BO 40 TISOČ OSTALO DRŽAVI (OKVIRNO )TREBO NAREDITI SELEKCIJO VSEPOVSOD LEVNUHI.
Kaktus111
06. 10. 2020 18.16
+1
Okvirno bo treba dodat 40 tisoč za koordinacijsko skupino vseh teh agencij .......!!!!
123soba
06. 10. 2020 15.06
+6
Od nobene agencije ni nobenih rezultatov in koristi. Samo strošek so. Če bi bil kdo v tej Slo z jajci bi jih ukinil🥴🥴🥴