Slovenija

Avstrija bo na Šentilju izvedla vajo 'protimigrantske' patrulje, slovenska policija se z njo ne strinja

Ljubljana, 11. 06. 2018 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
0

Približno 600 avstrijskih policistov in vojakov bo na slovenski državni praznik ob mejnem prehodu Šentilj skušalo zajeziti fiktivni migrantski val. Avstrija bo namreč javnosti predstavila svojo novo obmejno patruljo Puma. Slovenska policija se z datumom, krajem in konceptom vaje ne strinja.

Konec junija bo na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj potekala vaja nove avstrijske obmejne patrulje, ki so jo poimenovali Puma. Njeno delovanje bodo javnosti predstavili 25. junija, na slovenski državni praznik. Na stotine policistov in vojakov bo demonstriralo, kako bi ravnali, če bi se v Avstrijo zgrnila kolona beguncev in migrantov. 

Slovenska policija: Število migrantov ni tolikšno

Iz slovenske policije so nam potrdili, da so seznanjeni s predlogom omenjene vaje in da so jih avstrijski kolegi povabili k sodelovanju. "Izrazili smo nestrinjanje tako z datumom, predvidenim krajem kot tudi konceptom vaje. Število migrantov, ki vstopajo v Avstrijo iz Slovenije, ni tolikšno, da bi zahtevalo take vaje," so poudarili na ministrstvu za notranje zadeve. 

Dodali so, da so letos iz Avstrije prejeli zgolj 13 vrnjenih migrantov. Avstrijski policiji so zato predlagali, da vajo izvede na drugi lokaciji na avstrijskem ozemlju. 

Razkazovanje moči?

"Radi bi bili pripravljeni za takšen primer – upamo pa, da se takšno izredno stanje ne bo zgodilo," je avstrijski notranji minister Herbert Kickl zavrnil kritike, da gre zgolj za razkazovanje moči, poroča avstrijski Kleine Zeitung. Vajo naj bi si ogledali tudi notranji ministri oziroma šefi policije balkanskih držav. Kot opazovalec se bo vaje udeležil tudi predstavnik slovenske policije. 

Enota Puma ne bo samostojna enota, temveč bodo njeni pripadniki opravljali običajno delo v kateri izmed policijskih postaj po državi. Če bi okoliščine to zahtevale, pa bi se enota zbrala v 24 urah. Enota bo v polni postavi zaživela šele septembra.

Podobno vajo so avstrijski varnostni organi v sodelovanju z madžarskimi opravili lani septembra na meji z Madžarsko.
Podobno vajo so avstrijski varnostni organi v sodelovanju z madžarskimi opravili lani septembra na meji z Madžarsko. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja