Slovenija

Avstrija znova uvedla zdravstvene kontrole na meji

Ljubljana, 05. 06. 2020 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Jana Ujčič
Komentarji
192

Avstrija je znova uvedla zdravstveni nadzor ob vstopu v državo. Ne glede na odprtje meje za Slovenijo lahko, sodeč po odredbi, odredijo karanteno tudi za Slovence, in sicer v primeru, da so bili v zadnjih 14 dneh na Hrvaškem ali v Italiji. Na avstrijsko-slovenski meji je sicer danes že nastala zmeda, saj slovenska policija avstrijskih državljanov, ki so želeli v Slovenijo prek mejnega prehoda v Gornji Radgoni, ni spustila v državo. Notranji minister Aleš Hojs je potrdil, da je prišlo do šuma v komunikaciji med vrhom ministrstva in policijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odpiranje notranjih meja EU
    03:07
    Iz 24UR: Odpiranje notranjih meja EU
  • Iz 24UR: Jubilejna novinarska konferenca
    01:19
    Iz 24UR: Jubilejna novinarska konferenca
  • Iz 24UR: Zdravstvene kontrole
    02:27
    Iz 24UR: Zdravstvene kontrole

Z današnjim dnem na mejnem prehodu Šentilj oziroma Špilje znova potekajo zdravstvene kontrole. Na eni strani merijo temperaturo voznikom tovornjakov iz držav, ki niso na avstrijskem seznamu, na drugi pa imajo za voznike osebnih vozil pripravljene posebne izjave za vstop v državo. In to le dan po tem, ko je Avstrija odprla mejo za Slovenijo in ko so včeraj te zdravstvene kontrole ustavili. 

Načeloma to pomeni zdravstveno kontrolo tudi za Slovence. Če bi Slovenec denimo ob vstopu v Avstrijo na vprašanje policista odgovoril, da je bil v zadnjih 14 dneh na Hrvaškem ali Italiji, mora imeti s seboj potrdilo o neokuženosti. V nasprotnem primeru bo moral v Avstriji, kjer se bo nahajal, v 14-dnevno karanteno. V praksi so danes slovenska vozila normalno spuščali čez mejo brez zdravstvene kontrole, zgolj s kontrolo osebnih dokumentov. 

Kot je za 24UR povedal Manfred Walch, načelnik okrožja Lipnica, načeloma ne bodo motili prometa, ki je v tem obdobju povečan, vozil, ki imajo slovenske registrske tablice, pa verjetno ne bodo kontrolirali. Odredba, na podlagi katere izvajajo zdravstvene kontrole, velja do 15. junija, kot dodaja Walch, pa ne pričakuje, da jo bo Avstrija podaljšala. 

Na meji z Avstrijo pri Gornji Radgoni je sicer danes prišlo do zapleta, saj so slovenski policisti dobili navodilo, da odločitev o tem, da avstrijski državljani lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev, v veljavo stopi v petek opolnoči. Kot je dejal govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, zaplet, ki je posledica šuma v komunikaciji, urejajo in bo kmalu rešen.

Kacin je pojasnil, da so policisti dobili navodilo, da se promet za avstrijske državljane sprošča šele opolnoči s petka na soboto, in ne v noči s četrtka na petek. Dejal je, da mu je notranji minister Aleš Hojs potrdil, da je prišlo do šuma v komunikaciji med vrhom ministrstva in policijo. Po Kacinovih besedah se stvari zdaj urejajo in zaplet naj bi bil zelo hitro rešen. Ob tem se je Kacin še opravičil avstrijskim državljanom, ki so imeli težave pri prehodu v Slovenijo.

Slovenska vlada je v četrtek, potem ko je Avstrija odpravila zdravstveni nadzor na mejah z vsemi sosednjimi državami razen z Italijo, sklenila, da lahko državljani Avstrije od danes vstopajo v Slovenijo brez omejitev. 

Nadzor na meji z Avstrijo.
Nadzor na meji z Avstrijo. FOTO: POP TV

Odpiranje meja v Evropi je odvisno od epidemiološke slike posameznih držav

Kacin je danes glede odpiranja meja v Evropi potrdil, da je ciljni datum 15. junij, a je to odvisno od epidemiološke slike. Ob tem je izpostavil primer Severne Makedonije, kjer v zadnjih dneh beležijo zelo veliko število novih okužb.

Glede Italije je pojasnil, da so tam še štiri dežele, ki imajo precej veliko število okužb, a deželi Furlanija - Julijska krajina in Benečija, ki sta najbliže Sloveniji, nista problematični za sprostitev. Ker imajo Italijani v svojih potnih listih navedeno tudi regijo, iz katere prihajajo, naj bi bilo v soboto ob obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v Ljubljani govora tudi o možnosti delne sprostitve za Italijo.

V zvezi z možnostjo avtobusnih prevozov slovenskih turistov na Hrvaško je Kacin povedal, da težav, kadar gre za prevoz na večdnevni dopust, ni, drugače je za enodnevne kopalne izlete. "Policiji se o tem dogovarjata in verjamem, da bo dogovor možen," je dejal.

Vlada je danes na spletni strani objavila tudi pojasnilo glede karantene za potnike iz tretjih držav. Ker je 28. in 29. maja prišlo do nejasnosti pri tolmačenju posameznih določil odloka o ukrepih za preprečitev širjenja koronavirusa, so bile ustno odrejene karantene tudi osebam, ki so v Slovenijo prišle iz tretjih držav in imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče.

Zdaj je bilo tolmačenje odloka poenoteno, zato tem osebam odločbe o odreditvi karantene ne bodo izdane, če tega ne bodo želele in bodo ministrstvu to tudi sporočile, je pojasnila vlada. Omenjene osebe lahko ustno izrečeno karanteno prekinejo, če ministrstvu za zdravje pisno sporočijo, da ne želijo izdaje odločbe o odreditvi karantene, so pojasnili.

 

Na seznamu držav, iz katerih je v Slovenijo mogoče vstopati brez omejitev, sta poleg Avstrije za zdaj le še Hrvaška in Madžarska. Za državljane preostalih držav po vstopu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena razen v primeru 17 izjem. Te med drugim veljajo za tiste, ki imajo v Sloveniji rezervirane nočitve, lastnike nepremičnin v Sloveniji in tiste, ki pridejo iz zdravstvenih razlogov. Izjeme so tudi delovni migranti, imetniki diplomatskih potnih listov in tisti, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.

Govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je v četrtek povedal, da vlada na podlagi epidemioloških podatkov preučuje možnost, da bi na seznam vključili države iz bližnje soseščine v jugovzhodni Evropi, pa tudi nekatere druge.

Notranji ministri podprli skupni pristop za odpravo omejitev na notranjih in zunanjih mejah EU

Notranji ministri so se v razpravi osredotočili na sproščanje ukrepov na notranjih mejah in vzpostavitev prostega pretoka oseb v Evropski uniji. Ministri so se strinjali s priporočili Evropske komisije, in sicer naj odprava ukrepov poteka usklajeno, pregledno in po fazah, pri čemer je treba upoštevati epidemiološke razmere v posameznih državah članicah ter načeli sorazmernosti in nediskriminacije. Večina držav članic bo ukrepe na notranjih mejah odpravila do 15. junija, ostale do konca junija.

Slovenski notranji minister Aleš Hojs je kolege seznanil s postopnim sproščanjem ukrepov pri prehajanju slovenske državne meje. "Ti so v skladu s smernicami Evropske komisije," je ocenil Hojs in dodal, da "Slovenija podpira skupni pristop na ravni Evropske unije in poziv Evropske komisije državam članicam, naj pospešijo odpravo ukrepov za čimprejšnjo ponovno vzpostavitev delovanja schengenskega prostora s prostim pretokom oseb".

Ministri so se v razpravi dotaknili tudi ukrepov na zunanjih mejah EU in tudi tu podprli skupni evropski pristop, ki temelji predvsem na epidemiološki situaciji v tretjih državah. Ob tem je minister Hojs dejal, da je Slovenija pripravljena na izmenjavo informacij o razmerah glede covid-19 v tretjih državah z Evropsko komisijo in državami članicami, podpira pa tudi pripravo skupnih meril na ravni Evropskega centra za preprečevanje bolezni ECDC.« Evropska komisija bo prihodnji teden objavila sporočilo o postopni odpravi omejitev za nenujna potovanja v Evropsko unijo iz tretjih držav, del sporočila bo tudi seznam tretjih držav, za katere bodo veljala potovanja brez omejitev.

Malteška delegacija je obvestila države članice o njenih težavah, s katerimi se soočajo pri izkrcanjih migrantov. Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je pozvala države članice EU k solidarnosti z Malto, pri čemer je posebej poudarila, da si pod tem predstavlja premeščanje oseb. Minister Hojs je ob tem povedal, da je malteškega notranjega ministra že pred tednom obvestil, da v tem trenutku Slovenija ne more prevzeti dodatnih bremen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PUMA
06. 06. 2020 21.25
+0
Bilo bi lahko precej drugače a za vse je kriva naša Slovenska politika a naši se raje obračajo proti balkanu namesto da bi z sosednjo Avstrijo uspostavili tesnejše stike in kolikokrat se je že slišalo po raznim obvestili za javnost da je pred predorom proti Avstriji tolikšna in tolikšna kolona tovornih vozil a mnogi zarez ne razumejo če se prične nabirati pred predorom na naši strani nabirati kolone a zakaj torej med Hrvaško Slovensko mejo ne zaprejo vstop tovornim vozilom dog se ne odpre tekoče prehajati skozi predor proti Avstriji a so naši politiki gluhi ali slepi ali pa zgolj všečni Hrvacki in kljub zamaškom kar veselo spuščajo tovorna vozila v Slovenijo a namesto da bi se tesneje povezali z Avstrijo in ne se še temu čuditi če bo Avstrija za kakšen mesec na mejo postavila še vojake za kontrolo prehodov meje med Slovenijo in Avstrijo pa za boga se naša politika boji Hrvaške ali kaj a šengen bo naša politika itak podarila Hrvaški u to sem skoraj prepričan in sped bodo sosedje Hrvatje Slovensko politiko prepeljali žejne preko Mure,narobe svet ta politika je za vsmeti in celotna nova garnitura mora vstopiti v parlament in bo verjetno bolše ma dovolj je do vraga...
MM 93
06. 06. 2020 13.36
+0
Nikoli jim ne bo kapnilo, da niso prenašalci samo tisti, ki so zadnji čas bili na Hrvaškem, Italiji..., ampak potencialno vsi ostali ljudje, s katerim so se omenjeni družili in od kje Avstrijski strokovnjaki vedo. Torej tisti, ki je bil v Italiji.., ne sme v Avstrijo brez karantene, tisti, ki so se z njim družili, pa lahko. To so strokovnjaki, ki gledajo zelo ozko in na kratko razdaljo, ki jih je povsod po svetu PREVEČ.
calmato
06. 06. 2020 13.26
+4
Avstrijci so okuzili pol Evrope,sedaj pa zafrkavajo tiste države kot Slovenijo in Hrvasko ki imajo boljšo sliko okuzenosti kot Avstrija.Jaz bi njim po prihodu v Slovenijo odredili vsaj sedem dnevno karanteno!Mislim tudi da ne bo propadel nihce,ce pridejo ti avstrijski turisti ali ne!
Banion
06. 06. 2020 13.02
-2
Logično da kontrolirajo zdravje, saj moraš res biti malo omejen da v teh časih laziš okoli kjer ti ni ne treba in nimaš kaj iskati
Brakedirt
06. 06. 2020 11.22
-9
kjer je komunajzl jovan, tam je zmeda.
Tomek0
06. 06. 2020 10.37
+3
Kr tak naprej
Tomek0
06. 06. 2020 10.37
+4
Tomek0
06. 06. 2020 10.36
+7
Bravo jodlari
Mungos2
06. 06. 2020 10.23
+9
Edino pravilno !!!!
brabusednet
06. 06. 2020 10.10
+9
Še nekaj ukužb in bodo mejo spet zaprli.Se bojijo Balkancev,kot hudič križa.Vedo,da je to razpuščena druščina,ki ni naučena reda in pravil.
poper00
06. 06. 2020 09.59
+14
Hojs pa kako vam ne neha šumet?Otroci v vrtcu bi vse skupaj mnogo bolje ispeljali.
Nikolajev
06. 06. 2020 09.50
+6
Zelo dobro delajo Avstrijci, bo manj Nemcev, Avstrijcev in Čehov na Hrvaškem
superjezek
06. 06. 2020 09.48
+10
Ker si vedno znova izposojamo denar od drugih držav se jim moramo vedno prilagajat. Ko rečejo hop moramo skočit! Za to je kriva in zaslužna vsa vlada v 30 letih. Vse kar so znali delat je kraja državnega premoženja in korupcija na vseh državnih institucijah še najbolj pa na sodiščih, da imajo kritje hrbta in za lopovščino nikoli ne odgovarjajo. Kljub raznim svetovalcem niso sposobni ustvarjati lastnega gospodarstva. Gre jim le pobiranje vsestranskih davkov. Več kot očitno je da je trenutna vlada kradla vsem na očem zato je ne morem podpirati, čeprav sem želel in mislil, da bo veliko bolje delala od prejšnje, ki so samo vse skupaj zasmehovali in statično opazovali. Ne podpiram niti protestnike, ki protestirajo največ zato ker so prisesani na državni denar in se bojijo Janše ker jim bo pipico priprl. To so razne nevladne organizacije, ki zrak mešajo ali pa celo tihotapijo migrante. To so kulturniki, ki to sploh niso in jih je potrebno dati na prosti trg in se naj tako preživljajo. Če se tako visoko cenijo in se imajo za najbolj pametne se jim ne bo težko preživljat brez davkoplačevalskega denarja. Bo pa res veliko manj časa za lenarjenje in časa za nekulturno delo.. V državi je potrebno poskrbeti za dostojno življenje predvsem tistim, ki so pridni, zanesljivi in delavni. Tudi za invalide je potrebno poskrbeti, da imajo dostojno življenje ne pa za zdrave lene ljudi, ki celi dan sedi v bifeju ali služi postrani še neki denar. Še nekaj.., pazite se ljudi, ki se utikujejo v druga življenja in ljudi, ki so nestrpni in si izmišljujo laži, da bi oni lagodno živeli naprej.
polnostabla
06. 06. 2020 09.41
+9
Šum v komunikaciji...šumi, šumi...pogosto jim šuminpo glavah...mislim da drugega ni kot bučno šumenje, ki nas...kot državo spravlja v sramoto...
Walter Pravicek
06. 06. 2020 08.20
+9
Hojs je zelo HITRO oznanil vest,da bo,kot bo,a pozabil,da bom kot bodo mavstrijci rekli.Tam je on nula-še prevajalca potrebuje.Toraj:Slovenec na Hrvaško,pa nato po nakupih v Avstrijo,tam pa,ko pove,da je bil na hrvatski obali v karanteno.
jakec1575
05. 06. 2020 21.54
+6
mal se politicno dr_kajo med sabo na meji.
motorist_mb
05. 06. 2020 21.37
-5
Kurz je res v k....!
sebak81
05. 06. 2020 21.25
+18
Mora pa pošteno šumeti.. prvi dan odprtja mej smo bili zavrnjeni z razlogom, da njihova politika še ni potrdila in oni (vojska) še niso dobili ukaza..
kajpavzdevek
05. 06. 2020 21.23
+17
To je začetek dolge 3.svetovne vojne ki bo potekala brez enga izstreljenega patrona
simeoni
05. 06. 2020 21.22
+44
Kolikor ima slovenska vlada šumov v komunikacijah,tudi najstarejši radiji na žarnice niso imeli. Vseskozi jim šumi,vsi nekaj delajo in ne vedo kaj delajo,važno je da jim šumi.Toliko šuma v glavi do sedaj še ni imel nihče.To kar se zgodi v vladi ta trenutek, je čez pol ure preklicano in spet drugi šum v glavah in drugačna navodila, drugačni ukrepi,drugačen šum med Kacinom,Hojsom,Janezom,Logarjem,praktično res vsem šumi.Pustite beli prah.