Slovenija

Avtocesta bo končana

Ptuj, 02. 02. 2007 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DARS je s podjetjema SCT Ljubljana in Primorje Ajdovščina sklenil pogodbo za izgradnjo zadnjega dela avtoceste med Novim mestom in mejo s Hrvaško.

Pot iz Ljubljane do Zagreba, ki sedaj traja slabi dve uri, bo ob končani avtocesti lahko krajša za slabo uro
Pot iz Ljubljane do Zagreba, ki sedaj traja slabi dve uri, bo ob končani avtocesti lahko krajša za slabo uro FOTO: Reuters

Pogodbena vrednost del znaša 33 milijonov evrov, dela pa naj bi bila končana v roku 16 mesecev od uvedbe izvajalca v delo. Odsek predstavlja del avtoceste od Karavank do Obrežja, ki naj bi bil dokončan konec prihodnjega leta. Za dokončanje avtoceste med Karavankami in Obrežjem mora Družbe za avtoceste v RS (DARS) izvesti še postopke javnega naročanja za izgradnjo odsekov Pluska - Ponikve in Ponikve - Hrastje.

Danes sklenjena pogodba poleg 5,5 kilometra trase avtoceste s polnim prečnim profilom vključuje še izgradnjo dveh mostov, štirih nadvozov, podvoza, pet prepustov, več opornih zidov, deviacije 33 regionalnih in lokalnih cest, regulacije potokov pod viadukti ter prestavitev vodovodov, električnih in telekomunikacijskih vodov ter plinovodov.

Porušenih bo pet stanovanjskih objektov in trije gospodarski (vse nepremičnine so že odkupljene), izkopati bo treba približno 1,25 milijona kubičnih metrov zemlje, vgrajenih pa bo približno 0,63 milijona kubičnih metrov nasipov. Za zaščito bivalnega okolja pred hrupom bodo zgradili protihrupne ograje ter nasipe v skupni dolžini 3055 metrov, pogodba pa zajema tudi celotno krajinsko ureditev in kompletno prometno ureditev avtoceste.

Avtocesta
Avtocesta FOTO: Dare Čekeliš
Pogodba za izgradnjo treh viaduktov na avtocestnem odseku Lešnica - Kronovo (Jelše dolžine 345 metrov, Dobovo dolžine 254 metrov in Toplice dolžine 160 metrov) je bila v vrednosti 16,3 milijona evrov sklenjena 6. februarja lani, dela pa potekajo v skladu s terminskim planom. Odsek bo prometu predan predvidoma sredi leta 2008, so še sporočili z DARS.

Avtocesta tudi do Gruškovja
DARS je sklenil pogodbo za začetek gradnje podravskega avtocestnega kraka.
DARS je sklenil pogodbo za začetek gradnje podravskega avtocestnega kraka. FOTO: POP TV

DARS pa je z najugodnejšim izvajalcem, izbranem na javnem razpisu, sklenila pogodbo za začetek gradnje avtoceste Slivnica - Draženci - Gruškovje. 560 metrov dolg odsek med mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje in mejo s Hrvaško bosta podjetji v skupnem nastopu, SCT Ljubljana in Strabag Avstrija, za pogodbeno vrednost 6,1 milijona evrov zgradili predvidoma v šestih mesecih od uvedbe v delo.

Avtocestni odsek Gruškovje - meja s Hrvaško se začne na južni strani mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje, kjer se trasa prične dvigati. Trasa nato v vkopu preide gozdne površine, nato pa se nadaljuje v nasip prek Cimparske grape in se naveže na odsek avtoceste na hrvaški strani.

Kljub temu, da je bila gradnja odseka Slivnica - Draženci predvidena med leti 2007 in 2012, pa je DARS terminske načrte prilagodil tako, da bo dokončana predvidoma že leta 2009. Za dokončanje avtoceste pa je potrebno zgraditi še odsek med Draženci in Gruškovjem, ki je sicer za gradnjo predviden po letu 2013 in za katerega trenutno potekajo postopki za umestitev trase v prostor. Sprejem uredbe o državnem lokacijskem načrtu za ta del avtoceste je predviden v letu 2009, sledi izdelava potrebnih projektov, pridobitev potrebnih zemljišč in izvedba postopka javnega naročanja za oddajo del, dokončanje tega odseka pa je odvisno tudi od razpoložljivosti finančnih sredstev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

didlos
03. 02. 2007 08.47
BO JA --na račun davkoplačevalcev oziroma naroda in to bo plačana dvokratno, zato pa niso hoteli najemati tujih izvajateljev, ker potem ne bi mogli prati denarja--