Slovenija

MOL: Žalosti nas, da smo za uresničitev projekta Center Rog izgubili skoraj tri leta

Ljubljana, 01. 06. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Usoda nekdanje tovarne Rog se bo morda kmalu razpletla. Konec maja se je izteklo sodno varstvo osmim uporabnikom, ki so izgubili tožbo z Mestno občino Ljubljana. Ti morajo do 1. junija območje zapustiti, vendar bo v Rogu ostalo še 100 uporabnikov, s katerimi bo morala občina doseči dogovor. Rogovci zahtevajo javno tribuno o tem, kakšne vsebine naj bodo v centru v prihodnje.

Rogovci občini predlagajo, da o prihodnosti območja razpravljajo na javni tribuni.
Rogovci občini predlagajo, da o prihodnosti območja razpravljajo na javni tribuni. FOTO: Mestna občina Ljubljana

Nedavno je pravnomočna postala še zadnja od osmih tožb, ki jih je Mestna občina Ljubljana (MOL) vložila proti osmim uporabnikom nekdanje Tovarne Rog. V vseh primerih je sodišče odločilo v prid občine in toženim posameznikom naložilo, naj zapustijo Rogove prostore. 

"Postopki, v katerih je MOL tožil za izpraznitev, so zaključeni in jim je ugodeno," je potrdil odvetnik rogovcev Zoran Korenčan. Zadnji toženi posameznik je moral do danes zapustiti nekdanjo tovarno. "So pa notri še drugi uporabniki, vsaj kolikor je meni znano. Proti tem pa nima odločb. Kako bo MOL proti njim postopil, morate njih vprašati," je poudaril.  

Kot pravi odvetnik, teh osem uporabnikov Roga po njegovih informacijah ne uporablja več. Je pa opozoril na nesorazmerno visoke stroške, ki jih morajo ti posamezniki plačati, ker je bila vrednost spora ocenjena na okoli 200.000 evrov. "Kar potegne nesorazmerno visoke stroške za odvetnike, sodne takse ... Stroški, ki so bili naloženi posameznikom, so se nato gibali od tri do sedem tisoč evrov oziroma tudi več. Kolikor je meni znano, ti ljudje zbirajo denar in počasi odplačujejo po obrokih mestni občini," je dodal. 

Na skupščini uporabnikov Roga so ta teden občini poslali dopis, v katerem so sprejeli pogoje za pogajanja, ki jim jih je postavil župan Zoran Janković, in predlagali datum za javno tribuno, ki naj bi bila 18. junija. Kot so poudarili, upajo, da bodo nova pogajanja produktivnejša kot tista leta 2016. Na srečanju s predstavniki občine pa želijo najti mirno in produktivno rešitev konflikta.

"V vsakem primeru se nam zdi bolje imeti neki odprt dialog z občino, kot pa da se to rešuje prek nekih argumentov moči," je poudaril Miha Blažič - N'toko, eden od uporabnikov Roga. Poudaril je, da si uporabniki želijo ohraniti posebnost Roga. "Želimo ohraniti tiste vsebine in načine delovanja, ki so se v zadnjih 13 letih izkazale za pozitivne in ki dobro delajo in za katere v končni fazi priznavajo tudi na občini, da dajejo dodano vrednost Ljubljani. V tem smislu si želimo, da bi te vsebine delovale še naprej in da bi delovale avtonomno," je dejal.

'Žalosti nas, da smo za uresničitev projekta Center Rog izgubili skoraj tri leta'

Na občini pravijo, da jih veseli, da so s končanjem vseh osmih postopkov na sodišču dani pogoji za nadaljevanje investicije v Center Rog. "Žalosti nas, da smo za uresničitev projekta Center Rog izgubili skoraj tri leta. Žal nam je predvsem za okoliške prebivalce, ki so glasno izražali nezadovoljstvo z obstoječim stanjem na tem območju glede varnosti, hrupa in komunalne neurejenosti," so poudarili na občini. 

Dodajajo, da bo s tem "celotno degradirano območje nekdanje tovarne dobilo novo arhitekturno in programsko vsebino, izredno pomembno za razvoj mesta". O nadaljnjih korakih o nekdanji tovarni Rog pa za zdaj niso želeli govoriti.  

Z bližnjega gradbišča odnašali material za barikade

Nekateri uporabniki Roga pa so se prestrašili, da bo zaradi izteka sodnega varstva župan Janković tja poslal gradbenike, zato so pretekli vikend začeli postavljati barikade. O tem je bila obveščena tudi policija. "Občani so obvestili Operativno- komunikacijski center PU Ljubljana, da neznane osebe iz bližnjega gradbišča odnašajo gradbeni material. Na kraju so posredovali policisti, ki so ugotovili, da več oseb iz gradbišča Trubarjeve ceste odvaža gradbeni material (kamni, betonski robniki, plošče ipd..) na območje nekdanje tovarne Rog. Glede na zbrano dogodek nima znakov kaznivega dejanja, bodo pa policisti zbiranje obvestil glede samih okoliščin nadaljevali," so nam pojasnili s PU Ljubljana. 

Nekateri uporabniki Roga so z gradbišča na Trubarjevi odnašali material za barikade.
Nekateri uporabniki Roga so z gradbišča na Trubarjevi odnašali material za barikade. FOTO: 24ur.com

Na mestni občini so opozorili, da je območje že tako polno "raznoraznih odpadkov, ki jih na tem območju leta kopičijo začasni uporabniki in ki predstavljajo veliko ekološko grožnjo okolici. Sami se lahko prepričate o tem, če boste vstopili v notranje prostore nekdanje tovarne, ki ne le da so statično nevarni, ampak so prava ekološka bomba sredi Ljubljane."

Kakšna je bila preteklost in kakšna bo prihodnost Roga?

Območje med Trubarjevo in Rozmanovo ulico ter Petkovškovim nabrežjem v središču Ljubljane je bilo nekoč obrtniško-industrijska cona. Sprva je tam delovala Janeževa strojarna, ki je konec 19. stoletja zaposlovala okoli 100 delavcev, so o Rogu zapisali v občinskem glasilu. Po letu 1900 se je tam začela razvijati industrija usnja in usnjarskih izdelkov, ki je uspevala vse do gospodarskega zloma v 30. letih 20. stoletja. Tudi med drugo svetovno vojno in po njej je industrija v objektih živela, po drugi svetovni vojni pa so tam začeli izdelovati kolesa in pisalne stroje Rog. Nekdanja tovarna Rog je delovala vse do leta 1991, od takrat pa klavrno propada.

Leta 2002 je Mestna občina Ljubljana podpisala pogodbo za nakup nepremičnine z NLB Leasingom. Štiri leta pozneje pa so območje zasedli začasni uporabniki, ki so tam začeli izvajati različne programe na področju kulture, športa in sociale. Občina je leta 2007 predstavila prva izhodišča novega Centra Rog. Začasnim uporabnikom Roga pa je takrat predstavila pravila o uporabi prostorov do začetka obnove, ki so jih ti tudi sprejeli. Pravila med drugim določajo, da v objektu ne sme nihče bivati in da v njem ni dogodkov za več kot 100 obiskovalcev. 

Maketa novega Centra Rog, ki je razstavljena tudi v Mestni hiši.
Maketa novega Centra Rog, ki je razstavljena tudi v Mestni hiši. FOTO: Mestna občina Ljubljana

Občina želi objekte prenoviti in preurediti, v kleti pa zgraditi, kot pravijo, nujno potrebna parkirišča, tovarniško dvorišče pa bo večnamenski park. Poudarjajo, da bo novi Center Rog ostal nepridobitna organizacija. "Deloval bo kot proizvodni, izobraževalni, predstavitveni in družbeni prostor z vsebinskim poudarkom na družbeni odgovornosti," so zapisali na občini. Občinski načrti predvidevajo tudi prostore za komercialno oddajo kavarnicam in trgovinam s pogledom na Ljubljanico. S temi najemninami naj bi se finančno delno podpiralo delovanje neprofitnih programov. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
02. 06. 2019 13.02
+18
So se že odločili, da bodo plačali stroške. Če se sam vselim v stavbo, ki ni moja, ne morem pričakovati, da me bodo kar pustili pri miru. Torej so vedeli, da v kolikor nekoč izgubijo možnost uporabe, posebej, če gre vse skupaj na sodišče, da bodo za njimi prišli tudi razni stroški. Upam, da znajo razmišljati in predvidevati potek zadeve, v kolikor stavba ni njihova last. Da pa bi se pred vselitvijo posvetovali in pogovorili z lastnikom, ne, to pa ne. Priti, se vseliti in trditi, da je to njihovo. To ne pije vode.
ArseneLupin
02. 06. 2019 11.11
+25
Posebno enoto policije poslat noter, in bo kmalu mir, še rajši ruske specialce povabiti na delovni obisk. Takoj bo prazno. Zakaj mora večina državljanov delat, plačevat davke in prispevke, nekim samooklicanim posebnežem pa tega ni treba in uničujejo nesvojo lastnino? Kje je tu enakost pred zakonom?
frufelj
02. 06. 2019 11.02
+20
ok, to da se vselis v neuporabljen prostor se mi zdi pozitivno. Da pa potem odlocas o prostoru na nacin kot lastnik - tukaj ni logike. Nekateri uporabniki Roga se jezijo na nakljucne obiskovalce, da vdirajo v njihovo zasebnost. Kako lahko pricakujes zasebnost ce si se vselil v tujo zgradbo. Ce sprejemas koncept lastnistva, potem izseli iz prostora ki ni tvoj. Ce pa ga ne, to razumem, samo potem tam zivis zacasno. Kaksne barikade fantje, drugace jih bom sel jaz vam v sobo (kjer ne zivite pa zivite) postavljat
dule100
02. 06. 2019 07.32
+23
Kaj pa brivec pravi?
BolecaResnica
02. 06. 2019 12.10
+18
mentorhercul
01. 06. 2019 20.44
+46
Sami kvazi umetniki!
iwilliwillhacku
01. 06. 2019 18.43
+61
nimate kaj zahtevat ker nič ni vaše rogovci. vzeli ste za svoje ostalim občanom ljubljane in jim onemogočili uporabo objekta.
Zmaga Ukrajini ...
01. 06. 2019 20.23
-39
Onemogočili uporabo objekta? Kaj pa si hotel početi tam?
iwilliwillhacku
02. 06. 2019 13.08
+9
ko bo zrihtano in varno bom tam počela marsikaj,.. do zdaj je bilo tam nevarno in podobno nekemu razpadajocemu gradbišču... sem sla 1x in nikoli vec...
Zmaga Ukrajini ...
02. 06. 2019 21.23
-7
Tam, kjer je "zrihtano in varno", že zdaj lahko počneš marsikaj. Mislim pa, da najbrž nisi starejša od 10 let, ... ker bi glede na tvoj komentar očitno rada nekomu spulila igračko iz rok in se z njo sama igrala. Počasi bo treba odrasti. Rogovci imajo pravico, da lahko v skladu z zelo starimi načeli, ki so sicer našli določene odmeve v pravnem redu, delujejo v opuščenih prostorih, ki jih s svojim lastnim delom in trudom usposobijo za javno rabo in tako delujejo v nečem, čemur pravimo javno dobro. Nihče ne more preprečiti ljudem, ki se samoorganizirajo, da bi se samoorganizirali. Rogovci imajo pravico, da lahko v skladu z zelo starimi načeli, ki so sicer našli določene odmeve v pravnem redu, delujejo v opuščenih prostorih, ki jih s svojim lastnim delom in trudom usposobijo za javno rabo in tako delujejo v nečem, čemur pravimo javno dobro. Javno sicer napačno povezujemo zgolj z javnimi ustanovami, ki jih ustanovi država, kot nasprotjem z zasebnimi, ker je javno lahko samo politično, ki ni ne državna ne zasebna sfera, ampak sfera civilne ali občanske družbe. In na tem polju javnega, torej političnega, se gradijo tudi druge oblike skupnosti, ki niso nujno takšne, kot jih predpisuje zakonodaja, ampak so lahko tudi zunaj birokratskih predpisov in so na neki način primarne, kot je primarna neposredna človeška potreba po združevanju, solidarnosti in samopomoči. Skratka na tem mestu ni potreben nov betonski park, nov orjaški nakupovalni center in podoben artefakt divjega neoliberalnega kapitalizma. In, če ti njihove dejavnosti ali »infrastruktura« niso všeč, jih pač ne boš obiskovala. Vendar jim jih tudi nimaš nobene pravice odrekati.
Krainerland
01. 06. 2019 17.24
+51
Otroci dobro situiranih levakov, igrajo socialce, kot njihovi očetje :))
wolfterier
01. 06. 2019 16.20
+30
Resnico brišete,ampak v Kladuši vseeno gori !
JApajaDAja
01. 06. 2019 17.00
+15
arizonadream
02. 06. 2019 07.50
+10
Capital L
19. 01. 2021 10.38
premalo te je fotr naklestu ko si bil balavac,verjetno ne bi pisal bedarij
TolstojV
01. 06. 2019 15.32
+87
Te civilne družbe drugega ne delajo kot brcajo meglo, izkiriščajo proračun, živijo za oblaki imajo se za duhovno empatične saj njihov duh tava in tava in mlati prazno slamo. Sklicujejo se na človekove pravice kadar je družba kritična do njihovega brezdelja. Če slučajno tisti ki hodi v službo in skrbi za družino plačuje davke in prispevke reče kaj proti tej kosmati avangardi je takoj ožigosan z spolno in versko nestrpnostjo!
Haloo
01. 06. 2019 14.59
+64
Na cesto jih postavit če ne zlepa pa zgrda sam jz mislim da bolj zgrda
DeBill
01. 06. 2019 12.54
+57
moreš biti pa omejen egocentrik da ne vidiš, da so vsi proti tebi in uzurpaciji ter rabotam, ki jih počneš, ti pa še vedno isto. tele rogovci so potemtakem v bistvu naši sovražniki
oježeš
02. 06. 2019 13.04
+5
Ne verjamem, da so sovražniki. So pa nespametni in neodgovorni ter sila egoistični.
DeBill
01. 06. 2019 12.47
+59
lokacija roga je resen ekološki problem, rogovci pa težaki, ki tega ne razumejo. koliko in kakšni odpadki so zakopani na dvorišču ne ve nihče. to bo treba očistit in to čim prej, da ne bo kakšnega izpiranja ali podobno, rogovci pa samo zaustavljajo postopek.
DeBill
01. 06. 2019 12.44
+83
kaj to da so kradli po gradbiščih nima znaka kaznivega dejanja? pa zbirajo počasi denar za kazen. Kako pa, če nimajo dohodkov? nagnat bagro delat pa bo.
pop greznica
01. 06. 2019 12.37
-25
kaj se tako vžigate za teh nekaj klošarjev, več škode nam naredijo tisti v kravatah
JApajaDAja
01. 06. 2019 14.10
+56
smola je, ker kravatarji redijo in podpirajo "te klošarje" ...narod pa plačuje oboje !
wolfterier
01. 06. 2019 15.56
+32
Japajadaja,točno tako je,kot si napisal.Nevladnike podpira vlada z našim denarjem !!!
BolecaResnica
01. 06. 2019 11.02
+67
Verjetno levica ščiti svoje volilce(99%prejemniki socialne pomoči) da se stroji ne brnijo... Delozirajo starejše onemogle a tu ne morejo delozirat teh parazitov davkoplačevalskega denarja???
DeBill
01. 06. 2019 12.53
+39
ti paraziti trdijo, da je rog bolj njihov kot od vseh. zakaj pa si prisvajajo skupno lastnino. jaz bi jim za vsa leta uzurpacije zaračunal ekonomsko najemnino, saj so služili iz tega. tisti pa, ki sodelujejo, dobijo sodelovanje in to okrepljeno še naprej. ve se katera društva so to in le ta po večini za ljudi tudi kaj naredijo. torej naj bodo v novem rogu take vsebine, saj to pa ljudje potrebujemo.
Haloo
01. 06. 2019 10.53
+24
Rogovska mafia na če to vržt
wolfterier
01. 06. 2019 10.40
+34
Jankovići si že manejo roke.Koliko odškodnine bo pa Zoki zahteval od nevladnikov,me res zanima,leta so zastonj tam afne guncali !
NPC24ur
01. 06. 2019 11.02
+64
Nevladne organizacije je treba prepovedat. Zadnjic je bil clabrk kako so oni bogi prostovoljci, ko bi jim pa ukinili placila, se pa bunijo, cakaj, a nisi prostoviljec?!
crazy but true
01. 06. 2019 12.26
+31
A ste ze pozabili na novico, da je drzava obljubila placo par sto "nevladnikom" iz drzavnega proracuna? Sicer pa.. kaj jim bo denar, ce se naselijo nekam in recejo "to je zdej nase!"..
JApajaDAja
01. 06. 2019 14.12
+17
...in čez 80,+ let se bodo nezakonito pridobljene nepremičnine vračale lastniku....zoki, zdrži! :-)
BolecaResnica
01. 06. 2019 10.32
+83
Brezplačno posodim 34t bager in nafta ter strojnik na moj račun...
krnekilojz
01. 06. 2019 10.45
+60
tako se govori! ta sramota nima kaj delati sredi mesta, zdaj pa še po metelkovi usekat, da se junci preselijo iz centra.
crazy but true
01. 06. 2019 12.27
-4
Iz centra??? Kako bi pa potem ziveli? Pa menda nocete da bi produktivno delali kje???
DeBill
01. 06. 2019 12.45
+26
kr neki frendov bi še svojga pripeljalo so rekli, to bi se dalo splanirat v parih dneh
odtvojebejbejebach
01. 06. 2019 15.07
-17
dej naslov pa da vidimo če imaš tolk jajc kot gobca!
BolecaResnica
02. 06. 2019 08.28
+10
Gobec ti ima tisti kateri te na svet spravil! Tisti kateri ti ni priučil delovnih navad in za to zivis prisesan na socialne transferje in zivis v rogu!
grumf
01. 06. 2019 10.07
+75
Ntoko, zdej bi se pa pogovarju.. Se mi zdi, da je blo že dost tega pogovarjanja, da je čas, da lastnik začne končno upravljati svojo lastnino.
wolfterier
01. 06. 2019 10.41
+38
krnekilojz
01. 06. 2019 10.46
+53
za 13 let al kok časa že smrdijo tam in delajo škodo mestu!
BrezZavor
01. 06. 2019 10.04
+70
Za vse postopke, ki sledijo ima občina vso podporo ljudi ne samo v mestu ampak cele države. Naj se zavali črn dim iz izpuhov gospodarskih vozil! Šaltaj in gas do daske!