Magazin

'Sistem bomo obrnili na glavo.' Sindikat upa na kompromis, a ne izključuje nove stavke

Ljubljana, 07. 12. 2019 18.02 |

Načelnik Upravne enote Ljubljana napoveduje obsežno reorganizacijo.
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
29

"Tukaj smo zaradi državljanov in naša storitev mora biti čim lažje dostopna," pravi novi načelnik Upravne enote Ljubljana, ki napoveduje obsežne spremembe in reorganizacijo. "Predlogi niso slabi, so vredni razmisleka in nadaljnje dodelave," pravijo v sindikatu, a dodajajo, da se z načrtovanimi spremembami ne strinjajo popolnoma. In tako upajo, da bodo našli srednjo pot.

Preobremenjenost na delovnem mestu in predvsem vsakodnevne nadure so zaposlene na znameniti Tobačni v Ljubljani že novembra lani pripeljale do stavke, napoved nove pa je že prvi dan na položaju pričakala tudi novega načelnika Upravne enote Ljubljana, Bojana Babiča. Stavka je bila nato preklicana s podpisom sporazuma o stavkovnih zahtevah – vodstvo in sindikat sta se dogovorila, da se bo odslej spoštovalo delovni čas zaposlenih. 

In kako to deluje v praksi? Novi načelnik upravne enote zatrjuje, da podpisano "spoštujejo do zadnje vejice in pike". "Moja dolžnost načelnika je izenačiti pravice strank in naših zaposlenih, obremenitev je zaradi tega zmanjšana na redni delovni čas." Ob 18. uri, ko se končajo uradne ure, so torej še obravnavane stranke, ki so takrat še na okencih, nato pa upravna enota zapre svoja vrata. 

Dnevno lahko v povprečju obravnavajo do 350 strank in tako sedaj prenehajo razdeljevati listke s številkami, ki določajo vrstni red, ko pridejo do te številke. "Zaposleni so zadovoljni, ker lahko končno odhajajo domov ob neki normalni uri. Hkrati poudarjam, da so sami dejali, da so še vedno pripravljeni delati nadure, če bi nastala potreba po tem, dokler to le ni vsakdanja praksa," dodaja Babič. 

Da se sporazuma držijo in se delo zaključi ob koncu uradnih ur, je potrdil tudi predsednik Sindikata delavcev UE Ljubljana Dragan Stanković. 

Načelnik Upravne enote Ljubljana napoveduje obsežno reorganizacijo.
Načelnik Upravne enote Ljubljana napoveduje obsežno reorganizacijo. FOTO: Damjan Žibert

Se je pa ob tem pojavila nova težava za stranke: "So ljudje, ki to izkoriščajo, vzamejo po več listkov in jih podelijo prijateljem. Potem prihaja do nejevolje strank, imamo kar nekaj pritožb, da se to dogaja," pravi BabičA dolge čakalne dobe in predvsem dolgotrajnost postopkov ostajajo – predvsem na oddelku za tujce, ki je najbolj obremenjen – izrazito povečanje števila strank beležijo že zadnji dve leti: "Predvsem gradbena podjetja iščejo delavce, teh v Sloveniji ni veliko na trgu, a ti delavci se morajo tu prijaviti," pravi načelnik upravne enote. 

'Imamo torej trikrat istega človeka, ki ga obravnavajo vsaj tri osebe. To verigo nameravam skrajšati'

Nastale težave, ki so pripeljale tudi do stavke zaposlenih, so se na Tobačni nabirale več let, novi načelnik pa sedaj načrtuje dolgoročne rešitve oziroma "reorganizacijo, kjer bomo sistem obrnili na glavo". 

"Tobačna je začela delati leta 2007, zdaj smo leta 2019 – torej 12 let so se stvari izvajale na enak način. A v teh 12 letih se je marsikaj spremenilo, od zakonodaje do števila ljudi, ki potrebujejo naše storitve. Bilo je ogromno sprememb, mi smo pa še vedno v istih prostorih, delamo na isti način in vsakemu je jasno, da na tak način enostavno ne gre več naprej." 

Babič namerava ukiniti okenca, kjer stranke oddajajo raznorazne vloge. Ob tem je predstavil primer na oddelku za tujce: "Sedaj pridete, vzamete listek, pridete na vrsto, ste potem obravnavani na okencu, oddate npr. vlogo za prebivanje, delovno dovoljenje in podobno. Svetovalec na okencu vam pomaga, pove kaj potrebujete, potem pa ta vloga roma v glavno pisarno, kjer se skenirajo dokumenti, potem gre vloga do svetovalca, ki pa dejansko kot strokovni delavec to vlogo obravnava." Svetovalec vlogo prebere, opozoril kaj ji manjka, pozove na dopolnitev. Potem se oseba drugič pojavi na okencu, prinese manjkajoče dokumente, ki se jih nato preveri, in zatem se še tretjič pozove človeka, da pride to dovoljenje iskati, postopek opiše Babič.

"Imamo torej trikrat istega človeka, ki ga obravnavajo vsaj tri osebe – okence, glavna pisarna, svetovalec. To verigo nameravam skrajšati." 

To namerava storiti prav z ukinitvijo okenc, zaživela pa naj bi služba za pomoč strankam, kjer bodo le-tem svetovali. Ob tem bodo uredili pisarniški prostor, kjer bodo svetovalci neposredno sprejemali stranko. "In ker ga bodo neposredno sprejeli, bomo preskočili tisti prvi del poti preko glavne pisarne. Hkrati bo svetovalec tudi pri sebi skrajšal čas, saj mu ne bo potrebno brati vloge, ampak se bo v pogovoru s človekom lahko seznanil z njegovo situacijo, kaj potrebuje, kaj mu manjka – mu to tudi povedal ter predal z datumom in številko, kaj vse mora še prinesti. In od tukaj naprej bo začel teči rok. Samo v tem delu skrajšamo obravnavo stranke za približno 15 od 30 dni," razlaga Babič. 

Ko bo stranka prinesla dopolnitev vloge, bo to lahko oddala na informacijskem okenčku, "svetovalec bo dobil, vse kar potrebuje, in potem se samo še obvesti osebo, da pride na informacijsko okence, kjer bo dovoljenje pobral. S tem bomo skrajšali obdobje čakalnih vrst, obravnavalo se bo več stran z manjšim številom ljudi." 

V pristojnem sindikatu na drugi strani glavno težavo Tobačne vidijo v ogromnem številu strank, veliko večjem kot v drugih, manjših upravnih enotah, kjer deluje omenjeni sistem. "Menimo, da ni smiselno spreminjati, da eni zaposleni sprejemajo stranke na okencih, drugi se ukvarjajo z vodenjem postopka," pravi Stanković. Prav zaradi velikega števila strank se sistem po njegovih besedah v Ljubljani ne bi prijel, "načelnik pa ima tukaj ravno obratno stališče". 

Babič namerava uvesti tudi sistem naročanja, saj se trenutno dogaja, da oseba pride na Tobačno, dobi listek s številko, npr. 355, in ugotovi, da tisti dan ne bo na vrsti – listek pa zvečer propade in drugi dan mora znova v vrsto. "Imamo pritožbe, da človek pride trikrat, pa trikrat ni obravnavan. In potem se zgodi, da ljudje pridejo tudi ob 3 zjutraj, zato da tisti dan sigurno pridejo na vrsto." 

Z načrtovanim sistemom naročanja pa bi bili v primeru, da prvi dan ne pridete na vrsto, obravnavani naslednji dan. "In s tem se bomo znebili nejevolje ljudi, ker bo vsak človek, ki bo prišel, tudi obravnavan – tudi če ne tisti dan, pa naslednji." 

Dodatnih zaposlitev zaradi načrtovanih sprememb Babič ne načrtuje, bodo pa povečali število svetovalcev, "ampak na račun ljudi, ki so do sedaj delali na okencu in že izpolnjujejo pogoje za svetovalca". 

"Tukaj smo zaradi državljanov in naša storitev mora biti čim lažje dostopna," pravi novi načelnik Upravne enote Ljubljana.
"Tukaj smo zaradi državljanov in naša storitev mora biti čim lažje dostopna," pravi novi načelnik Upravne enote Ljubljana. FOTO: Damjan Žibert

'Zakaj bi nekdo, ki stanuje v Šiški, hodil na Tobačno?'

Ker želi razbremeniti Tobačno, namerava Babič obdržati vsaj dve pisarni in vzpostaviti vsaj dva okenca na izpostavah Šiška, Moste, Vič in Center – te se sicer predvidoma konec januarja selijo za Bežigrad, na Linhartovo 13. Na teh izpostavah se trenutno obravnavajo zgolj vloge s področja kmetijstva, prostora, gradbena dovoljenja ... Na omenjenih izpostavah pa bi po novem lahko ljudje, ki hodijo na Tobačno, to isto storitev uredili tam: "Zakaj bi nekdo, ki stanuje v Šiški, hodil na Tobačno," se sprašuje Babič. "Na teh okencih bi lahko urejali vse kar se tiče vozniških in prometnih dovoljenj, osebnih izkaznic, potnih listov in dovoljenj za prebivanje … oddali pa boste lahko tudi drugo vlogo npr. za izdajo gradbenega dovoljenja..." 

Na ta način želi na območju Ljubljane omogočiti več točk za urejanje dokumentov, in, kot že omenjeno, razbremeniti Tobačno. "Mi smo tukaj zaradi državljanov, za vas, in naša storitev mora biti čim lažje dostopna. In to je moja ideja, kako bi to zagotovil," še dodaja. 

'Načelnik je šel v neko drugo smer, kjer vidi rešitev, mi pa se s tem ne strinjamo najbolj'

Vsi omenjeni ukrepi naj bi v veljavo, tako si je zamislil Babič, stopili v roku šestih mesecev. A Babič za to potrebuje še zeleno luč pristojnega ministrstva, prav tako že potekajo pogajanja s sindikatom oziroma delovno skupino, ki je bila oblikovana lani, načelnik pa jim je že predstavil ideje za spremembe in reorganizacijo. 

Pravi, da je sindikat neposredno vpleten v razvijanje sprememb ter da so "naklonjeni spremembam". A obenem priznava, da z vsemi spremembami le niso vsi zadovoljni: "Vedno je neko število ljudi, ki se bodo upirali spremembam." 

Težave, ki so naposled pripeljale do stavke, so se na Tobačni v Ljubljani nabirale več let.
Težave, ki so naposled pripeljale do stavke, so se na Tobačni v Ljubljani nabirale več let. FOTO: Damjan Žibert

"O predlogih nismo enotnega mnenja," priznava predsednik sindikata delavcev UE Ljubljana in dodaja, da ima "načelnik neko idejo, ki jo je predstavil, zaposleni pa se ne strinjamo, da bi to prineslo želeni učinek, v smislu večjega števila rešenih vlog. Občutno bi se spremenil način dela." Obenem upa, da se bodo našli na sredini. 

"Njegovi predlogi po našem mnenju niso slabi, so vredni razmisleka in nadaljnje dodelave. Konec koncev ima neko osnovno zamisel, nima pa dodelanih stvari." Glede predlogov sindikata, kako rešiti nastalo situacijo na Tobačni v Ljubljani, pravi, da je treba predvsem pripraviti stranke, da bodo prišle na okencu, na obravnavo, bolj pripravljene. "Delovna skupina je prišla do nabora možnih predlogov, ampak načelnik je šel zdaj v neko drugo smer, kjer vidi rešitev, mi pa se s tem ne strinjamo najbolj," še dodaja Stanković. In upa, da bodo našli kompromis med zamislimi načelnika in pogledi sindikata ter se sporazumeli, a pri tem ne izključuje možnosti nove stavke, v primeru, da gre načelnik naprej z omenjenimi spremembami brez soglasja sindikata. 

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravisprehajalec
08. 12. 2019 13.35
-2
Sindikat in sindikalni boj je le domena javnega sektorja in uprave. Pri čemer so oboji inštitucija Države. Človek dobi vtis, da je vse skupaj le neka zrežirana predstava....
Rookoko
08. 12. 2019 11.53
+0
Samo jamranje...
Tomaz1980
08. 12. 2019 10.41
+4
Zakaj pa ima ta prispevek črno ozadje? BEDNO! :(
ahim1225
08. 12. 2019 10.48
+3
Ker je UE državni organ in njo hudič jemlje!
Simoni?
08. 12. 2019 07.36
+29
V letošnjem letu je kranjska upravna enota izdala okoli 2.400 delovnih dovoljenj za tujce. Lani so jih izdali malenkost manj kot 2.000. Priselilo se je še okoli 8.300 njihovih ožjih in "malce manj ožjih" družinskih članov. V veliki večini gre za kosovske albance. Zanimivo je to da v nobeni kranjski tovarni nimajo zaposlenih več kot le 3. albance. Kaj dela ta horda ljudi, ki je število prebivalcev Kranja v pičlih 4. letih dvignila za skoraj 20 odstotkov? Upravne enote bi morale razčistiti te težave in ne koliko nadur bi morala narediti že tako preobremenjena uslužbenka na okencu. Je kdo v naši javni upravi sploh še normalen? Naši otroci bodo morali že v vrtcih hoditi na ure albanskih pravljic, zdravstveni domovi nujno rabijo albansko govoreče medicinsko osebje. Vsi se jim morajo prilagajati. Edino centri za socialno delo in slovenska davkarija ne poznajo nobenih jezikovnih ovir. Priseljeni albanci dobro obvladajo koga je treba najprej podmazati. Vsi tujci, ko nekam pridejo se morjo prilagajati avtohonemu prebivalci. Izjema v EU je žal, le Slovenija. Kranjske ulice že močno spominjajo na Podujevo in Uroševac iz prejšnjega tisočletja. Kmalu bomo še sami na svoji koži čutili kako se je živelo v 13. stoletju.
ahim1225
08. 12. 2019 08.55
+14
Dobro ste napisali, izpostavljam pa velik problem! V Slovenijo pridejo "sezonski migrantje", za njim pride žena (ena ali dve) in kup otrok in babice in dedki in..., potem so pa kar naenkrat vsi na sociali, kasneje zaprosijo pa za državljanstvo, ki ga zagotovo dobijo. To so počeli na Jesenicah, Trbovljah, Velenju, Kranju, Kamniku, skratka povsod tam, kjer so rabili "sezonske" delavce, ki so nato ostali........
aloalo
08. 12. 2019 09.53
+8
Res je, sicer sem živel na planini (2), in sem se odselil ravno zaradi šiptarije. V kranju za vikend skoraj ne slišiš več slovenskega jezika. Noro, kam smo pršli.
est
08. 12. 2019 07.29
+9
Na gradbeno čakomo že 437 dni iz česar sledi, da tale gospod na veliko naklada in "strelja" v prazno. "Najljubši" pa mi je izgovor, da delajo po predpisih.
ni_mi_vse_eno
08. 12. 2019 08.56
+14
Mi smo 3 leta plačevali davek na nepozidano stavbno zemljišče, potem se odločili graditi, nam pa niso dali dovoljenja. Dve leti sem vsak teden hodil do župana in moledoval, potem mi je bilo dovolj in sem denar zahteval nazaj. Župan mi je dal denar nazaj in mi obljubil, da nikoli ne bom mogel graditi. Župan se je zamenjal in nato sem normalno lahko gradil. Hotel je modre kuverte, pa jih od mene ni dobil. :)
pennywajz
07. 12. 2019 21.38
+12
mene zanima, kako je ta model ratu nacelnik?
Domendo
07. 12. 2019 21.10
+8
Ko jamskemu človeku daš telefon v roke se bo prej naučil rokovat z njim kot ti ljudje z novim sistemom. Odpustit in zaposlit ljudi, ki so že šolani za nov sistem. Ti zavirajo razvoj.
sagesse
07. 12. 2019 20.08
+36
Ni res, da je taka potreba po tujih delavcih, res pa je da so državljani tretjih držav,, ex juga, ex sovjetska zveza... preštudirali slovensko zakonodajo v nulo, kar se tiče socialnih pravic in se selijo k nam ma polno, kjer uživajo vse pravice socialne države.. Brezplačno šolstvo, zdravstvo... Na tisoče imajo v sloveniji začasna ali stalna prebivališča, dobivajo socialne pomoči, otroške doklade, živijo pa v matičnih državah. Ker se njihovi dejanski naslovi ne preverjajo, prihaja do totalnega izigravanja slovenskih zakonov. O tem pišem že par let, toda sptemeni se nič. In nenazadnje so zaposleni na upravni enoti zasuti z delom in jih razumem. Vseskozi pozivajo vlado, da spremeni zakonodajo, toda naletijo na gluha ušesa.... Le komu v sloveniji je interes, da tujci tako izigravajo slovensko zakonodajo.... Samo namig... Zakaj je putin že 2 slovenski ministrici za delo in socialne zadeve nahradil z najvišjim priznanjem za civilne osebe.. Ali kdo vidi smisel v tem? Jaz ne.... In vse to plačujejo slovenci. Kaj imamo slovenci od tega, da je ruska ali ukrajinska družina v sloveniji 4 leta, kasirajo vse možno in se kasneje vrnejo domov. Delavci z balkana, morajo biti v sloveniji najmanj 1 leto, da gredo kasneje delati v avstrijo ali nemčijo. Žena in otroci pa živijo od socialne podpore, čeprav niso vplačali niti evra davka.... Le komu je to interes... Le komu....
Uporabnik1552103
07. 12. 2019 21.54
+13
Napisal si jasno ,razumljivo in spostljivo. Kdo lahko odgovori na to?
ahim1225
08. 12. 2019 16.39
+2
Odgovori lahko samo tisti, ki se je zamislil tako bedasto zakonodajo, poslanci tako ne poznajo zakonov, oni "samo" glasujejo.
Malinha
08. 12. 2019 17.21
+0
Sagić, tudi tvoja kvazi žena Ilona, Rusinja, se je preselila k nam na polno, kjer uživa vse pravice socialne države, ti sam pa na polno pljuvaš po le tej državi in prisegaš zahodu. Imaš kvazi ženo iz vzhoda, delovno halo imaš v najemu v Avstriji, prisegaš zahodu, pljuvaš po Sloveniji. Pa seveda plačuješ davke v Sloveniji. Plačo imaš pa 300.000 evrov. Le komu je to interes.. Le komu.. He he... lol.
proofreader
07. 12. 2019 20.02
+2
Ali zaposleni že znajo kakšen tuj jezik?
proofreader
07. 12. 2019 20.01
+5
Eno dodatno okence na dan odžene dolge vrste stran.
mikitr
07. 12. 2019 19.59
+5
Ti se hecajo,ne vsi ,jih je pa veliko,ki jim malo več dela pomeni mobing.
tali?ni tom
07. 12. 2019 19.48
+14
pa zakaj so sami tuji priimki in imena
Melita Medved
07. 12. 2019 19.13
+1
Nikoli nisem opazil, da bi tam delali nadure. 15 minut pred koncem delovnega časa postanejo vsi živčni in začnejo hitet. Nekaj nadminut potem res naredijo, ne pa nadur. Če bi pa s polovično hitrostjo zadnjih 20 minut delali cel delovni čas, ne bi bilo pa nikjer nobene vrste.
proofreader
07. 12. 2019 20.02
-2
Na oddelku za tujce so vrste, ker jih je premalo in so počasni.
TOX6
07. 12. 2019 19.03
-7
to so lokalne novosti-saj imajo polno migrantov naj jih zaposlijo sigurno so bolj efektivni od obstoječe garniture?????
komar
07. 12. 2019 18.58
+10
Sistem in drzava je ze v riti,ne pa na glavi.
ni_mi_vse_eno
07. 12. 2019 18.43
+15
Sistem je že na glavo. Največ delajo tisti, ki sprejemajo tuje delavce. 350 na dan.
trgft
07. 12. 2019 18.41
+12
V dobi računalnikov!Estonijo bi lahko povprašali,kako in kaj!
Naglič
08. 12. 2019 07.05
+10
Vprašaj se, kaj bi Estonci naredili , če bi na vsakem okenčku dobili po enih 250 kosovskih albancev na dan. Slovenija bo leta 2040 imela najmanj šest milijonov prebivalcev.
TITO 50
07. 12. 2019 18.18
+12
Iz vsake slovenske občine naj na Tobačno pošljejo po enega lenuha na pomoč.
korintos23
07. 12. 2019 18.24
+17
Ali pa naj gredo Slovenci delat in ne bo toliko prijav tujih državljanov.