Lokalne volitve 2022

Bajec Rakovcu očita, da so večji projekti ostali nedokončani

Kranj, 02. 12. 2022 22.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
0

Slabi dve uri pred začetkom volilnega molka pred drugim krogom lokalnih volitev še zadnje soočenje kandidatov za župana Kranja, prestolnice Gorenjske. V drugem krogu se bosta pomerila aktualni župan iz vrst SD Matjaž Rakovec in njegov izzivalec Ivo Bajec. Kaj ponujata meščanom, kakšna je njuna vizija vodenja Kranja?

Aktualni župan Kranja Matjaž Rakovec je v prvem krogu za las zgrešil zmago, v drugem krogu pa se bo pomeril z Ivom Bajcem, ki ga podpirajo v strankah SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije. Rakovca veseli, da se bo v nedeljo soočil ravno z Bajcem. Zakaj? "Vesel sem, ker zna pohvaliti in ima hkrati kritičen pogled. Najin dialog je bil vedno strpen," je dejal. 

Na vprašanje, zakaj se je odločil za kandidaturo, je Bajec odgovoril, da je bil štiri leta predsednik nadzornega sveta mestne občine in je lahko opazoval, kako občina diha, kaj se z njo dogaja in kaj se da še storiti. Pripravil sem program, za katerega ocenjujem, da ga lahko izvedem, pravi. Kot je poudaril, je razlika med njim in Rakovcem v tem, da je aktualni župan svoj program zastavil za osem let, sam pa meni, da lahko projekte izvede v štirih letih. 

Rakovcu očita, da so številni večji projekti ostali nedokončani, saj po njegovi oceni niso bili pravilno zastavljeni. "Zato so veliki, ker potrebuješ več časa," pojasnjuje Rakovec. Navedel je primer projekta nove avtobusne postaje in dejal, da postopki potekajo zelo dolgo. Investitorji, ki bodo gradili novo stanovanjsko sosesko v Kranju, so na gradbeno dovoljenje čakali štiri leta, pravi. 

Na vprašanje, s kom bo ob morebitni zmagi sklepal zavezništva, je Rakovec odgovoril, da zadnja štiri leta v mestnem svetu niso imeli koalicije in so z vsemi zelo dobro sodelovali. "Zadnja proračuna sta bila sprejeta brez praske," je poudaril. Veseli ga, da so tokrat prejeli največ mestnih svetnikov. 

Matjaž Rakovec in Ivo Bajec.
Matjaž Rakovec in Ivo Bajec. FOTO: POP TV

Bajec je prepričan, da mora župan sodelovati z večino svetnikov, in sicer s ciljem, da se izpeljejo vsi zastavljeni projekti. "To ni visoka politika, to je mestni svet." Če bo izvoljen, se bo najprej lotil ureditve starega mestnega jedra, ki je zaspalo. Kot je navedel, priseljenci v mestnem središču kupujejo prostore, kjer so bile nekoč restavracije, nato pa tam živijo. "Ni kontrole, oni pa to izkoriščajo," meni. 

Po besedah Rakovca je bil zadnji zazidalni načrt sprejet 1983, nihče pa ga do nastopa njegovega mandata ni posodobil. Kot je dejal, pripravljajo nov občinski prostorski načrt, že v tem mandatu pa so naredili korak naprej k oživitvi mestnega jedra. 

Bajec je obljubil, da bo v svojem mandatu zgradil koncertno dvorano, kar Rakovec ocenjuje za neizvedljiv projekt. "Nerealno je zgraditi koncertno dvorano v štirih letih, zato tega ne bom obljubil. Nimamo zemlje, potem je treba spremeniti namembnost, postopki trajajo." 

Če ne bo izvoljen za župana, Bajec pravi, da bo svetnik s konstruktivnimi predlogi, ki bo podprl vse projekte, ki bodo za blaginjo Kranja. Sicer pa je prepričan, da bo v nedeljo uspel prepričati volivce. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja