Slovenija

Bajuk za deželo vrednot

Ljubljana, 23. 08. 2008 20.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Novi Sloveniji so predstavili kandidate za volitve. Predsednik stranke Andrej Bajuk je poudaril, da v Sloveniji živimo bolje kot pred štirimi leti.

Kot je poudaril predsednik NSi Andrej Bajuk, so v sedanji vladi ministri NSi "doprinesli ključne stvari, da je Slovenija leta 2008 boljša dežela za vse". Predsednik NSi pričakuje, da bo stranka "žela še več zaupanja kot doslej".

Bajuk je poudaril, da sedanja koalicija ne bi nastala, če Nova Slovenija (NSi) pred osmimi leti s svojo ustanovitvijo ne bi "odigrala ključne vloge". "Rad bi videl, da bi bila Slovenija dežela vrednot," je dejal in dodal, je ključna vrednota za NSi spoštovanje človekovega dostojanstva. Obenem je povedal, da je velika vrednota tudi družina.

Družina je temeljna vrednota

"Dobro vemo, da delo ni dokončano in da gre življenje naprej," je povedal Bajuk in poudaril, da je treba "še veliko storiti, da bomo v naši deželi začutili normalnost in da bo Slovenija postala pravna država, je še dejal.
"Dobro vemo, da delo ni dokončano in da gre življenje naprej," je povedal Bajuk in poudaril, da je treba "še veliko storiti, da bomo v naši deželi začutili normalnost in da bo Slovenija postala pravna država, je še dejal. FOTO: POP TV

"Verjamemo, da je ravno družina temeljna vrednota, za katero smo se borili in se bomo borili še naprej," je pojasnil in nadaljeval, da je družina podlaga trdnosti slovenskega naroda. Ob tem je poudaril, da so od leta 2004, ko je NSi v vladi, povečali javna sredstva za pomoč družini za 69 do 70 odstotkov. "In tako bo še naprej," je napovedal.

"Dobro vemo, da delo ni dokončano in da gre življenje naprej," je povedal Bajuk in poudaril, da je treba "še veliko storiti, da bomo v naši deželi začutili normalnost in da bo Slovenija postala pravna država, v kateri bodo ljudje zaupali institucijam naše državne ureditve". Kot je dodal, se bo NSi zavzemala, da bo Slovenija čim prej postala normalna evropska država.

Po besedah predsednika NSi mora Slovenija napraviti ključne korake, da bi bilo še boljše. Pri tem je poudaril pomen podjetnosti, saj meni, da je ravno podjetnost porok, da bo slovenski narod še naprej živ. NSi se bo zavzemala, tako njen predsednik, da bo "podjetna slovenska duša prišla do izraza na vseh področjih, ne samo v gospodarstvu".

Bajuk: Verjamemo v mlade moči

Glede vrednot je Bajuk še dejal, da NSi ne bo vsiljevala svojih vrednot, "a zahtevamo pravico, ki nam jo daje demokracija, da bo naš glas, ki je glas ljudsko-krščanskega gibanja, vedno prisoten". Po njegovih besedah je NSi pravi in resnični dedič slovenskega ljudsko-krščanskega gibanja.

Predsednik NSi je dejal, da je v NSi skoraj 20 odstotkov članov, ki so mlajši od 35 let. Ob tem je pojasnil, da je na njihovi kandidatni listi okoli 17 odstotkov kandidatk in kandidatov, ki spadajo v to starostno skupino. Po Bajukovem mnenju je to dokaz, da v stranki verjamejo v mlade moči.

"In zato ima NSi lepo prihodnost, ker imamo takšen podmladek," je dejal in zatrdil, da se je njihov podmladek pripravljen žrtvovati za skupno dobro. Pojasnil je tudi, da so v stranki pri sestavljanju kandidatne liste skušali najti ravnovesje med "tistimi z energijo in vizijo ter s tistimi z izkušnjami".

Na kandidatni listi tudi Šturm

Na kandidatni listi NSi za državnozborske volitve je 85 kandidatov, od tega 24 kandidatk in 61 kandidatov. Med drugim kandidirajo vsi dosedanji poslanci razen Majde Zupan. V volilnem okraju, kjer je leta 2004 kandidirala Zupanova, pa bo letos kandidiral Bajuk.

Kandidirali pa bodo med drugim tudi minister za pravosodje Lovro Šturm, ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar, državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Šverc ter direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Marko Pogačnik. Na konvenciji je NSi tudi slavnostno obeležila osmo obletnico ustanovitve stranke.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porsche303gt@yahoo.com
26. 08. 2008 21.06
Morda še za vse tiste, zakaj jaz tako sovražim to vlado, sem sovražil prejšnjo in bom tudi bodoče, neglede kdo bo na oblasti ( Janša, Šrot, Pahor, Jelinčič, Kresal,...) Ker so v vsej svoji zgodovini vladavine dokazali da jim ni mar za narod in da za boljši jutri nebodo storili nič. Vse gre gor vključno z nepremičninami, mladi pa nemoremo zaživeti na svojem kot naši starši. Kje je PROBLEM ? To kar bom zdaj napisal ve vsak ni nobena DOKTRINA, pa vendar bom napisal vse to. Bogati višek denarja vlagajo v nepremičnine. PAMETNO. Ostali reveži, ki ne dobijo kredita so njihovi podnajemniki. ŽALOSTNO. Izpustil bom LJUBLJANO. Povprečna najemnina se giblje med 250-400€ in več za eno do dvosobno stanovanje. Če bi država odobrila HIPOTEKARNI KREDIT za vse tiste ljudi, ki še niso lastniki nepremičnin, bi zelo dosti naredila za NAROD. Hipotekarni kredit pomeni, da dokler ti ne odplačaš zadnjega obroka nisi lastnik oz. če prenehaš plačevati, ti BANKA, ki je lastnik tega ZAPLENI in dalje proda. Tako, da tu ni nobenega tveganja za BANKO, vso tveganje prevzame KREDITOJEMALEC. In še izračun. Povprečno stanovanje ( rabljeno ) stane 80.000 €. Če ti oplačuješ 300€ mesečno 30 let, vplačaš 108.000€ oz. če plačujem 350€/mesečno vplačaš 126.000€. Torej če bi država odobrila take vrste KREDIT, bi večina družin vzela hipoteko za stanovanje in nebi jim bilo več treba biti podnajemnik. Obrok bi bil približno enak kot NAJEMNINA. ( Govorim o kreditu 80.000€, za višino obroka se mi ne da računat, bi pa bil po moji oceni nelje 350€ ). Ljudje bi dosti lepše živeli, brez stresa in vedeli bi da bo to enkrat njihovo. In še cena nepremičnin bi po moji oceni padla za najmanj 30%, kajti noben več nebi želel biti najemnik in vsi ti lastnik stanovanj, da pač ne bi bila prazna jih začeli prodajati in denar začeli vlagati drugam. Večja kot je ponudba, nižje so cene. KONKURENCA. To so osnovna sredstva za ustvarjenje družine, IMETI STANOVANJE, biti na SVOJEM, vendar tako dobrih stvari naši politiki nebodo naredili nikoli, ker potem vsi bli na svojem in BOGATAŠI NEBI MELI NA ČEM SLUŽITI. Nepremičnina je najbolj varna naložba, in to se politika dobro zaveda, zato smo že v osnovi obsojeni na PROPAD. Kdaj se bomo IZENAČILI z ZAHODOM in imeli ENAKE POGOJE kot druge RAZVITE DEMOKRATIČNE DRŽAVE ???
porsche303gt@yahoo.com
26. 08. 2008 20.17
Prvo se opravičujem za tri enake komentarje, samo so med njimi časovni razmiki, kajti kot kaže tudi včasih PORTAL pop tv zataji, se pa mi je že zgodilo, da mojega komentarja sploh ni bilo gor, čeprav je lepo napisalo ODDANO. Zato sem po eni URI popi... in dal novega gor. @ meritokrat. Moram povedati, da imaš VEČINOMA prav in se strinjam kaj si napisal. Hočem pa povedati, da se je ZUNANJI BRUTO DOLG DRŽAVE v zadnjih štirih letih povečal za 150 %. in da je dolg prvih 13 let samostojnosti znašal le 15 mrd €. Nikjer ne vidim, da bi se katero koli novo ali nova podjetja odprla v zadnjih štirih letih. 22 mrd € je veliko denarja, dobro sem not so vštete CESTE,... Če ne drugo, bi nove službe deževale kot dež. Hotel sem le povedati DA DRŽAVA, navidezno vlaga ogromno denarja v PODJETJA ( jim odobri kredite ), katera potem gredo v STEČAJ, da se dolg ODPIŠE, ampak se NE in ostaja v BRUTO zunanjem dolgu, katerega bo potrebno enkrat odplačat. Poanta je v tem, dajim ostane denar katerega niso vložili, je pa vse skupaj prikazano kot da ga ni. Koliko podjetij je samo šlo v ZADNJIH DESETIH LETIH v stečaj. Tu se pere denar. Noben podjetnik ne kupi podjetja za 2,3 miljone € in potem ga poda v STEČAJ. Če logično gledamo on zgubi VLOŽEK, ampak odzadaj pa so ravno ti neodplačani krediti, kateri denar pa PRISTANE na KAJMANSKIH OTOKIH. Napisal si (če misliš drugače, se oglasi in bova moj kredit pokrila iz proračuna, prav?). . To žal nebo šlo, ker potem bi vsi to delali, vbistvu javnost sploh ne sme vedeti za take stvari, ker bi potem prišlo do KAOSA. Če pa boš spoznal BAJUKA, pa ti bo on vbistvu vse uredil, samo tu ne govorimo o vsotah o tisočih, ampak o milijonih. Tak da če imaš pod 10 M € kredita ga ne kliči, ker nebo POSLA. Za take male denarje si politiki ne mažejo rok. Vendar se odpisujejo podjetniški dolgovi, to se ve in ve se kdo bogati na ta račun. In BAJUK je naredil ogromno škode SLOVENIJI z tem prekomernim zadolževanjem. Žal bom pa še vedno trdil " In Slovenija nebo nikoli posojala denar Italiji oz. Avstriji ". Kajti FED da kredit + OBRESTI in SLO lahko da dalje ta kredit po KREDIT + OBRESTI + OBRESTI. In to je tako kot če bi jaz šel na banko direkt vzeti kredit. Ali pa bi prijatelj vzel kredit in bi ga jaz odplačeval z obrestmi + še njegova provizija ( njegove obresti ). Pri velikih denarjih nič ni zastonj. V tem primeru kot si ga ti opisal GRE za neka MUTNA POSLA, za katera jaz ali ti ne vema. Vendar bodi brez skrbi, da vsak ki vzame kredit jemlje DIREKTNO in ne preko posrednikov. Tu so MILIJONI v igri.
meritokrat
26. 08. 2008 19.34
Pa še nekaj, porsche303g. Napisal si: " In Slovenija nebo nikoli posojala denar Italiji oz. Avstriji ". Verjetno si zasledil, da je Banka Slovenije pred časom kupovala t.i. mortgabe backed securities. Američani (npr. Freddie Mac in Fannie Mae) so nepremičninske kredite zapakirali v obveznice z najvišjo bonitetno oceno in nekaj teh obvezcic je najverjetneje kupila naša centralna banka, zaradi česar bo zdaj utrpela izgube. Zdaj mi pa povej, kaj je nakup obveznice drugega kot da nekomu posodiš denar?
meritokrat
26. 08. 2008 19.06
porsche303gt: še vedno ne razumeš. Poglej na wikipedii, kaj je to zunanji dolg (foreign debt) in v katerem delu gre za javni dolg (public debt) oziroma dolg z jamstvom države. Potem poglej na web straneh Banke Slovenije, koliko bruto zunanjega dolga odpade na javni dolg oziroma dolg, za katerega jamči država. Tako dobiš dolg, ki ga bomo plačali davkoplačevalci. Probleme imaš tudi z razlikovanjem zasebnega in javnega. Država se nima kaj zadolževati za vlaganje v podjetja. To je naloga podjetnikov. Če pa se zasebno podjetje X zadolži za investicijo v novo proizvodnjo linijo, bo podjetje X ta kredit samo vrnilo in minister za finance nima s tem nič (če misliš drugače, se oglasi in bova moj kredit pokrila iz proračuna, prav?). Tudi ne davoplačevalci. In ta dolg se bo poznal v bruto zunanjem dolgu države. Tukaj je tudi odgovor na tvoje "logično razmišljanje" - seveda predstavlja v strukturi zunanjega bruto dolga velik delež dolg pravnih oseb. Nikogar nočem zagovarjati, ampak malo hecno se mi zdi, da brez dokazov vsevprek obtožuješ in kritiziraš ljudi z doktoratom z UC Berkeley, pri čemer sam kažeš tako slabo znanje ekonomije, da ne bi izdelalniti prvega letnika najbolj obskurnega poslovnega faksa.
porsche303gt@yahoo.com
26. 08. 2008 16.51
NADALJEVANJE ZADOLŽUJEŠ se ko v nekaj investiraš. Naprimer DRŽAVA vzame 10 mrd € kredita, da bo SUBVENCIONIRALA mlada podjetju. In ker noben ne izpoljnjuje KRITERIJEV, nobeden ne dobi KREDITA, Bajuk in JANŠA pa ta denar preusmerita na KJAMNSKE OTOKE. VIDIŠ to je kraja in to me MOTI. Če bi država investirala v ZNANOST in TEHNOLOGIJO, morda v SLABO STOJEČA PODJETJA, kot druge DRŽAVE npr. FRANCIJA, Nemčija. Jaz pa v tem trenutku NEVIDIM kam je šlo teh novih 22 mrd € investiranih v zadnjih ŠTIRIH letih odkar je BAJUK na čelu FINANC. Sicer vsako tele ve da v NJIHOVE ŽEPE. Podjetje potrebuje 1.000.000€ osnovnega kapila oz kredit. Bajuk vzame 50.000.000€ kredita in odobri podjetju 1.000.000€, ter pove podjetju da more prikazati, da se je zadolžilo za 50.000.000€. Ostalih 49.000.000€ si razdelijo. Podjetje kasneje prodajo novemu lastniku, TA RAZGLASI BANKROT oz. poda STEČAJNO MASO ( podjetje propade ), na cesti ostane 100 ljudi. Vsi ki so pa BILI vpleteni pa imajo PROVIZIJO. TAKO DELUJE SLOVENSKO GOSPODARSTVO. Odkod si pa misli da stečaji PRINAŠAJO Takšne dobičke in TAKO BOGATE LJUDI. Od države sposodiš 50 M €, jih investiraš 1 M €, podjetje BANKROTIRA, ti zgubiš 1 M €, v RESNICI pa je prikazano da si IZGUBIL vseh 50 M €. Ostali denar pa RAZDELIŠ. DOLG PA OSTANE SLOVENIJI in tako pridemo do teh 22 mrd € v ŠTIRIH LETIH. PRANJE DRŽAVNEGA DENARJA. In potem taki LAIKI kot ti mislijo,da so se podjetja ZADOLŽILA. SAMO VPRAŠAJ SE KOLIKO PODJETIJ JE PROPADLO. Na tisoče, in tu se NAJVEČ DENARJA OPERE, torej tistega TVOJEGA za katerega misliš DA SO SE PODJETJA ZADOLŽILA. Malo ekonomije ti ne bi škodilo, plus tega še enkrat si poglej koliko je CIVILNEGA KREDITA in KOLIKO PODJETNIŠKEGA. Če bi se v zadnjih 4 letih investiralo toliko denarja iz BRUTO dolga v podjetja, potem takem si DANES nebi bilo težko službo najti. Moram pa povedati, da si jo je zelo težko. SAMO logično razmišljaj in ne pusti si metati peka v OČI. Upam da sem ti zdaj dovolj jasno ponazoril, lahko pa še bolj na dolgo in široko in še bolj razločno in enostavno
porsche303gt@yahoo.com
26. 08. 2008 16.50
@ meritokrat Dejal si da so več kot pol BRUTO dolga NAŠI KREDITI. Ni RES. Malo LOGIČNO RAZMIŠLJAJ. V Sloveniji je 500.000 ljudi zaposlenih. Povprečen Slovenec zasluži 400-900€, v to skupino spada 75-80% prebivalstva, vsi razen tistih ki ŽIVIJO V LJUBLJANI. In ti ljudje so kreditno SPOSOBNI za nekje 10-18.000 €. Torej recimo povprečno 15.000€. Zelo bogatih ljudi, ki si lahko privoščijo 100.000€ in več KREDITA je malo. PEŠČICA. Tako da od malih ljudi se nabira ta vsota 4,2 mrd € dolga PLUS morda procent velikih ljudi. GREMO RAČUNAT. 500.000 ljudi KRAT 15.000€ KREDITA, pridemo na 7,5 mrd €. Razmerje bogatašev - revežev je v SLO 10% : 90 %. Torej, če bi se VSI FULL zakreditirali bi bil DOLG 7,5 mrd €. Ampak pozabljaš da od teh 500.000 ljudi je morda le 200.000 ljudi zaposlenih za nedoločen ČAS. In samo ti dobijo KREDIT + Morda tisti za določen čas, z malimi OVINKI. Nepoznam nobenega, ki bi imel 1.000 € plače in bi dobil HIPOTEKARNI KREDIT V SLO 100.000 € za STANOVANJE na 30 LET. Slovenija še je ena redkih DEMOKRATIČNIH držav, ki da HIPOTEKO na HIPOTEKO. Da ti v praksi razložim. Če si že lastnik NEPREMIČNINE, dobiš na to nepremičnino hipototeko s katero si lahko kupiš novo. ČE PA nisi lastnik, nemoreš priti do stanovnja. TO VEM iz prakse. LAhko pošlješ na banko človeka ali pa greš sam in se pozanimaš. FINANCE in RAČUNOVOSTVO je moja stroka, tako da vem kaj govorim. No v AMERIKI, AVSTRALIJI, ŠPANIJI, pa ti greš na BANKO in rečeš na TO nepremičnino mi dajte HIPOTEKO in ti jamčiš z tisto nepremičnino, katera še ni tvoja KREDIt. Pri nam je obratno. Zakaj ti zdaj to pišem. ZATO, ker revež brez NEPREMIČNINE, nemore priti do HIPOTEKE za stanbovanje za 30 let, lahko dobi kvečjemu 20.000€ kredita, s katerim si pa lahko pri nakujpu STANOVANJA RIT OBRIŠE. In POTEM TAKEM pridemo 200.000 ljudi krat 15.000 € na 3 mrd € oz. KOT PIŠE NA BANKA SLOVENIJI 4,2 mrd €. IN ZAČNI ENKRAT BRAT STVARI NA INTERNETU TAKO KOT JE TREBA. Da ti še RAZLOŽIM KAKO DELUJE SVETOVNO BANČNIŠTVO. Vsi si denar sposojajo od FED-a. To je družba, ki PRINTA denar in se ima za BANKO VSEH BANK in je v PRIVAT ROKAH. Tako da BILL GATES nikoli ni bil in nikoli nebo najbogatejši človek. Si že kdaj slišal za KLANE J.P.Morgan in pa Rockfeller ? To so BOGATAŠI in to je tista PEŠČICA ljudi, ki DRŽI 85% SVETOVNEGA GOSPODARSTVA. Zato pravijo da le nekaj na prste preštetih ljudi DRŽI 85% Svetovnega gosppodarstva v ROKAH. In FED posoja denar celemu svtu, vključno SLOVENIJI. Njihov cilj je da se čim več zadolžiš. In Slovenija nebo nikoli posojala denar Italiji oz. Avstriji ( tvoj primer AVTA -> NE DRŽI ). Ampak se bodo vsi ZADOLŽEVALI pri FED-u VKLJUČNO Z AMERIKO, kajti kot sem že rekel AMERIKA ni lastnik tega, ampak je to v PRIVAT rokah. Dejstvo pa je da pri sposoji države vedno mora biti nekaj REZERVE, v GOTOVINI in temu se REČE NETO. Torej v prejšnjem MOJEM KOMENTARJU in primerjavi z 10.000 € nisi RAZUMEL BISTVA. Država si je sposodila 37 mrd € in od tega dolga še ima 7 mrd € GOTOVINE, mogoče bo jutri potrebno obnavlajti ceste, bodisi graditi bolnice, ali pa bo se tisoč in več ljudi zakreditiralo. In zato potrebuješ REZERVNI DENAR, ker nikoli neveš, če ti bo banka odobrila ponovni KREDIT. Se nadaljuje.
porsche303gt@yahoo.com
26. 08. 2008 16.37
SE NADALJUJE OD PREJŠNJEGA KOMENTARJA Sicer vsako tele ve da v NJIHOVE ŽEPE. Podjetje potrebuje 1.000.000€ osnovnega kapila oz kredit. Bajuk vzame 50.000.000€ kredita in odobri podjetju 1.000.000€, ter pove podjetju da more prikazati, da se je zadolžilo za 50.000.000€. Ostalih 49.000.000€ si razdelijo. Podjetje kasneje prodajo novemu lastniku, TA RAZGLASI BANKROT oz. poda STEČAJNO MASO ( podjetje propade ), na cesti ostane 100 ljudi. Vsi ki so pa BILI vpleteni pa imajo PROVIZIJO. TAKO DELUJE SLOVENSKO GOSPODARSTVO. Odkod si pa misli da stečaji PRINAŠAJO Takšne dobičke in TAKO BOGATE LJUDI. Od države sposodiš 50 M €, jih investiraš 1 M €, podjetje BANKROTIRA, ti zgubiš 1 M €, v RESNICI pa je prikazano da si IZGUBIL vseh 50 M €. Ostali denar pa RAZDELIŠ. DOLG PA OSTANE SLOVENIJI in tako pridemo do teh 22 mrd € v ŠTIRIH LETIH. PRANJE DRŽAVNEGA DENARJA. In potem taki LAIKI kot ti mislijo,da so se podjetja ZADOLŽILA. SAMO VPRAŠAJ SE KOLIKO PODJETIJ JE PROPADLO. Na tisoče, in tu se NAJVEČ DENARJA OPERE, torej tistega TVOJEGA za katerega misliš DA SO SE PODJETJA ZADOLŽILA. Malo ekonomije ti ne bi škodilo, plus tega še enkrat si poglej koliko je CIVILNEGA KREDITA in KOLIKO PODJETNIŠKEGA. Če bi se v zadnjih 4 letih investiralo toliko denarja iz BRUTO dolga v podjetja, potem takem si DANES nebi bilo težko službo najti. Moram pa povedati, da si jo je zelo težko. SAMO logično razmišljaj in ne pusti si metati peka v OČI. Upam da sem ti zdaj dovolj jasno ponazoril, lahko pa še bolj na dolgo in široko in še bolj razločno in enostavno
porsche303gt@yahoo.com
26. 08. 2008 16.35
@ meritokrat Dejal si da so več kot pol BRUTO dolga NAŠI KREDITI. Ni RES. Malo LOGIČNO RAZMIŠLJAJ. V Sloveniji je 500.000 ljudi zaposlenih. Povprečen Slovenec zasluži 400-900€, v to skupino spada 75-80% prebivalstva, vsi razen tistih ki ŽIVIJO V LJUBLJANI. In ti ljudje so kreditno SPOSOBNI za nekje 10-18.000 €. Torej recimo povprečno 15.000€. Zelo bogatih ljudi, ki si lahko privoščijo 100.000€ in več KREDITA je malo. PEŠČICA. Tako da od malih ljudi se nabira ta vsota 4,2 mrd € dolga PLUS morda procent velikih ljudi. GREMO RAČUNAT. 500.000 ljudi KRAT 15.000€ KREDITA, pridemo na 7,5 mrd €. Razmerje bogatašev - revežev je v SLO 10% : 90 %. Torej, če bi se VSI FULL zakreditirali bi bil DOLG 7,5 mrd €. Ampak pozabljaš da od teh 500.000 ljudi je morda le 200.000 ljudi zaposlenih za nedoločen ČAS. In samo ti dobijo KREDIT + Morda tisti za določen čas, z malimi OVINKI. Nepoznam nobenega, ki bi imel 1.000 € plače in bi dobil HIPOTEKARNI KREDIT V SLO 100.000 € za STANOVANJE na 30 LET. Slovenija še je ena redkih DEMOKRATIČNIH držav, ki da HIPOTEKO na HIPOTEKO. Da ti v praksi razložim. Če si že lastnik NEPREMIČNINE, dobiš na to nepremičnino hipototeko s katero si lahko kupiš novo. ČE PA nisi lastnik, nemoreš priti do stanovnja. TO VEM iz prakse. LAhko pošlješ na banko človeka ali pa greš sam in se pozanimaš. FINANCE in RAČUNOVOSTVO je moja stroka, tako da vem kaj govorim. No v AMERIKI, AVSTRALIJI, ŠPANIJI, pa ti greš na BANKO in rečeš na TO nepremičnino mi dajte HIPOTEKO in ti jamčiš z tisto nepremičnino, katera še ni tvoja KREDIt. Pri nam je obratno. Zakaj ti zdaj to pišem. ZATO, ker revež brez NEPREMIČNINE, nemore priti do HIPOTEKE za stanbovanje za 30 let, lahko dobi kvečjemu 20.000€ kredita, s katerim si pa lahko pri nakujpu STANOVANJA RIT OBRIŠE. In POTEM TAKEM pridemo 200.000 ljudi krat 15.000 € na 3 mrd € oz. KOT PIŠE NA BANKA SLOVENIJI 4,2 mrd €. IN ZAČNI ENKRAT BRAT STVARI NA INTERNETU TAKO KOT JE TREBA. Da ti še RAZLOŽIM KAKO DELUJE SVETOVNO BANČNIŠTVO. Vsi si denar sposojajo od FED-a. To je družba, ki PRINTA denar in se ima za BANKO VSEH BANK in je v PRIVAT ROKAH. Tako da BILL GATES nikoli ni bil in nikoli nebo najbogatejši človek. Si že kdaj slišal za KLANE J.P.Morgan in pa Rockfeller ? To so BOGATAŠI in to je tista PEŠČICA ljudi, ki DRŽI 85% SVETOVNEGA GOSPODARSTVA. Zato pravijo da le nekaj na prste preštetih ljudi DRŽI 85% Svetovnega gosppodarstva v ROKAH. In FED posoja denar celemu svtu, vključno SLOVENIJI. Njihov cilj je da se čim več zadolžiš. In Slovenija nebo nikoli posojala denar Italiji oz. Avstriji ( tvoj primer AVTA -> NE DRŽI ). Ampak se bodo vsi ZADOLŽEVALI pri FED-u VKLJUČNO Z AMERIKO, kajti kot sem že rekel AMERIKA ni lastnik tega, ampak je to v PRIVAT rokah. Dejstvo pa je da pri sposoji države vedno mora biti nekaj REZERVE, v GOTOVINI in temu se REČE NETO. Torej v prejšnjem MOJEM KOMENTARJU in primerjavi z 10.000 € nisi RAZUMEL BISTVA. Država si je sposodila 37 mrd € in od tega dolga še ima 7 mrd € GOTOVINE, mogoče bo jutri potrebno obnavlajti ceste, bodisi graditi bolnice, ali pa bo se tisoč in več ljudi zakreditiralo. In zato potrebuješ REZERVNI DENAR, ker nikoli neveš, če ti bo banka odobrila ponovni KREDIT. ZADOLŽUJEŠ se ko v nekaj investiraš. Naprimer DRŽAVA vzame 10 mrd € kredita, da bo SUBVENCIONIRALA mlada podjetju. In ker noben ne izpoljnjuje KRITERIJEV, nobeden ne dobi KREDITA, Bajuk in JANŠA pa ta denar preusmerita na KJAMNSKE OTOKE. VIDIŠ to je kraja in to me MOTI. Če bi država investirala v ZNANOST in TEHNOLOGIJO, morda v SLABO STOJEČA PODJETJA, kot druge DRŽAVE npr. FRANCIJA, Nemčija. Jaz pa v tem trenutku NEVIDIM kam je šlo teh novih 22 mrd € investiranih v zadnjih ŠTIRIH letih odkar je BAJUK na čelu FINANC.
porsche303gt@yahoo.com
26. 08. 2008 15.21
Sicer vsako tele ve da v NJIHOVE ŽEPE. Podjetje potrebuje 1.000.000€ osnovnega kapila oz kredit. Bajuk vzame 50.000.000€ kredita in odobri podjetju 1.000.000€, ter pove podjetju da more prikazati, da se je zadolžilo za 50.000.000€. Ostalih 49.000.000€ si razdelijo. Podjetje kasneje prodajo novemu lastniku, TA RAZGLASI BANKROT oz. poda STEČAJNO MASO ( podjetje propade ), na cesti ostane 100 ljudi. Vsi ki so pa BILI vpleteni pa imajo PROVIZIJO. TAKO DELUJE SLOVENSKO GOSPODARSTVO. Odkod si pa misli da stečaji PRINAŠAJO Takšne dobičke in TAKO BOGATE LJUDI. Od države sposodiš 50 M €, jih investiraš 1 M €, podjetje BANKROTIRA, ti zgubiš 1 M €, v RESNICI pa je prikazano da si IZGUBIL vseh 50 M €. Ostali denar pa RAZDELIŠ. DOLG PA OSTANE SLOVENIJI in tako pridemo do teh 22 mrd € v ŠTIRIH LETIH. PRANJE DRŽAVNEGA DENARJA. In potem taki LAIKI kot ti mislijo,da so se podjetja ZADOLŽILA. SAMO VPRAŠAJ SE KOLIKO PODJETIJ JE PROPADLO. Na tisoče, in tu se NAJVEČ DENARJA OPERE, torej tistega TVOJEGA za katerega misliš DA SO SE PODJETJA ZADOLŽILA. Malo ekonomije ti ne bi škodilo, plus tega še enkrat si poglej koliko je CIVILNEGA KREDITA in KOLIKO PODJETNIŠKEGA. Če bi se v zadnjih 4 letih investiralo toliko denarja iz BRUTO dolga v podjetja, potem takem si DANES nebi bilo težko službo najti. Moram pa povedati, da si jo je zelo težko. SAMO logično razmišljaj in ne pusti si metati peka v OČI. Upam da sem ti zdaj dovolj jasno ponazoril, lahko pa še bolj na dolgo in široko in še bolj razločno in enostavno
porsche303gt@yahoo.com
26. 08. 2008 15.20
@ meritokrat Dejal si da so več kot pol BRUTO dolga NAŠI KREDITI. Ni RES. Malo LOGIČNO RAZMIŠLJAJ. V Sloveniji je 500.000 ljudi zaposlenih. Povprečen Slovenec zasluži 400-900€, v to skupino spada 75-80% prebivalstva, vsi razen tistih ki ŽIVIJO V LJUBLJANI. In ti ljudje so kreditno SPOSOBNI za nekje 10-18.000 €. Torej recimo povprečno 15.000€. Zelo bogatih ljudi, ki si lahko privoščijo 100.000€ in več KREDITA je malo. PEŠČICA. Tako da od malih ljudi se nabira ta vsota 4,2 mrd € dolga PLUS morda procent velikih ljudi. GREMO RAČUNAT. 500.000 ljudi KRAT 15.000€ KREDITA, pridemo na 7,5 mrd €. Razmerje bogatašev - revežev je v SLO 10% : 90 %. Torej, če bi se VSI FULL zakreditirali bi bil DOLG 7,5 mrd €. Ampak pozabljaš da od teh 500.000 ljudi je morda le 200.000 ljudi zaposlenih za nedoločen ČAS. In samo ti dobijo KREDIT + Morda tisti za določen čas, z malimi OVINKI. Nepoznam nobenega, ki bi imel 1.000 € plače in bi dobil HIPOTEKARNI KREDIT V SLO 100.000 € za STANOVANJE na 30 LET. Slovenija še je ena redkih DEMOKRATIČNIH držav, ki da HIPOTEKO na HIPOTEKO. Da ti v praksi razložim. Če si že lastnik NEPREMIČNINE, dobiš na to nepremičnino hipototeko s katero si lahko kupiš novo. ČE PA nisi lastnik, nemoreš priti do stanovnja. TO VEM iz prakse. LAhko pošlješ na banko človeka ali pa greš sam in se pozanimaš. FINANCE in RAČUNOVOSTVO je moja stroka, tako da vem kaj govorim. No v AMERIKI, AVSTRALIJI, ŠPANIJI, pa ti greš na BANKO in rečeš na TO nepremičnino mi dajte HIPOTEKO in ti jamčiš z tisto nepremičnino, katera še ni tvoja KREDIt. Pri nam je obratno. Zakaj ti zdaj to pišem. ZATO, ker revež brez NEPREMIČNINE, nemore priti do HIPOTEKE za stanbovanje za 30 let, lahko dobi kvečjemu 20.000€ kredita, s katerim si pa lahko pri nakujpu STANOVANJA RIT OBRIŠE. In POTEM TAKEM pridemo 200.000 ljudi krat 15.000 € na 3 mrd € oz. KOT PIŠE NA BANKA SLOVENIJI 4,2 mrd €. IN ZAČNI ENKRAT BRAT STVARI NA INTERNETU TAKO KOT JE TREBA. Da ti še RAZLOŽIM KAKO DELUJE SVETOVNO BANČNIŠTVO. Vsi si denar sposojajo od FED-a. To je družba, ki PRINTA denar in se ima za BANKO VSEH BANK in je v PRIVAT ROKAH. Tako da BILL GATES nikoli ni bil in nikoli nebo najbogatejši človek. Si že kdaj slišal za KLANE J.P.Morgan in pa Rockfeller ? To so BOGATAŠI in to je tista PEŠČICA ljudi, ki DRŽI 85% SVETOVNEGA GOSPODARSTVA. Zato pravijo da le nekaj na prste preštetih ljudi DRŽI 85% Svetovnega gosppodarstva v ROKAH. In FED posoja denar celemu svtu, vključno SLOVENIJI. Njihov cilj je da se čim več zadolžiš. In Slovenija nebo nikoli posojala denar Italiji oz. Avstriji ( tvoj primer AVTA -> NE DRŽI ). Ampak se bodo vsi ZADOLŽEVALI pri FED-u VKLJUČNO Z AMERIKO, kajti kot sem že rekel AMERIKA ni lastnik tega, ampak je to v PRIVAT rokah. Dejstvo pa je da pri sposoji države vedno mora biti nekaj REZERVE, v GOTOVINI in temu se REČE NETO. Torej v prejšnjem MOJEM KOMENTARJU in primerjavi z 10.000 € nisi RAZUMEL BISTVA. Država si je sposodila 37 mrd € in od tega dolga še ima 7 mrd € GOTOVINE, mogoče bo jutri potrebno obnavlajti ceste, bodisi graditi bolnice, ali pa bo se tisoč in več ljudi zakreditiralo. In zato potrebuješ REZERVNI DENAR, ker nikoli neveš, če ti bo banka odobrila ponovni KREDIT. ZADOLŽUJEŠ se ko v nekaj investiraš. Naprimer DRŽAVA vzame 10 mrd € kredita, da bo SUBVENCIONIRALA mlada podjetju. In ker noben ne izpoljnjuje KRITERIJEV, nobeden ne dobi KREDITA, Bajuk in JANŠA pa ta denar preusmerita na KJAMNSKE OTOKE. VIDIŠ to je kraja in to me MOTI. Če bi država investirala v ZNANOST in TEHNOLOGIJO, morda v SLABO STOJEČA PODJETJA, kot druge DRŽAVE npr. FRANCIJA, Nemčija. Jaz pa v tem trenutku NEVIDIM kam je šlo teh novih 22 mrd € investiranih v zadnjih ŠTIRIH letih odkar je BAJUK na čelu FINANC. Sicer vsako tele ve da v NJIHOVE ŽEPE. Podjetje potrebuje 1.000.000€ osnovnega kapila oz kredit. Bajuk vzame 50.000.000€ kredita in odobri podjetju 1.000.000€, ter pove podjetju da more prikazati, da se je zadolžilo za 50.000.000€. Ostal
meritokrat
26. 08. 2008 14.17
porsche303gt: zdi se mi, da ne razumeš razlike med bruto zunanjim dolgom in neto zunanjim dolgom. Bruto zunanji dolg je suma vseh obveznosti rezidentov do nerezidentov. Recimo, če si ti za nov avto pri avstrijcu sposodiš 10.000€, k bruto zunanjemu dolgu prispevaš 10.000€. Ker pa so tudi nerezidenti kaj dolžni rezidentom, moraš za izračun neto zunanjega dolga ta dolg odšteti od bruto. Recimo: če jaz posodim 8.000€ italijanu, neto zunanji dolg zmanjšam za teh 8.000€. Ko govoriš o bruto zunanjem dolgu, moraš pogledati njegovo strukturo. Državni dolg je po podatkih Banke Slovenije pribl. 10% bruto zunanjega dolga. Naslednjih 10% je dolg Banke Slovenije. Naslednjih 45% odpade na bančni sektor in 22% na podjetja in druge finančne institucije. Torej za več kot 67% bruto zunanjega dolga ne jamči država, ampak gre za dolg posameznikov in podjetij, ki ga bodo morali sami vrniti in Bajuk s tem nima nič. Kje si ti prišel do 4,2mrd€ pa ne vem.
DeafGirl
26. 08. 2008 13.21
V Sloveniji je okrog 2000 gluhih, okvirno 200.000 pa je naglušnih. Koliko od njih uporablja slovenski znakovni jezik kot materni jezik, ni točnih številk. Koliko od njih ni na tekočem s političnim stanjem v republiki Sloveniji, ni znano. Mnogi od njih si želijo biti obveščeni o stanju v republiki Sloveniji na enak način kot polno slišeči. Glavni informacijski vir pa je televizija. Na RTV SLO kratijo te pravice informiranja gluhim. Res je, da je sedaj veliko podnaslovljenih oddaj, vendar je za gluhe še vedno premalo. Premalo bo sedaj v predvolilnem času, ko bo osrednja tema na RTV SLO volitve v DZ. RTV SLO se brani, da je nemogoče prevajati v živo v slovenski znakovni jezik vse predvolilne oddaje. Vendar noče niti poskusiti. Noče si vzeti izziva, da bi televizijo in vse oddaje v živo približala tudi gluhim. Vse uradne prošnje so naletela na gluha ušesa. Na gluha ušesa sicer slišečih odgovornih na RTV SLO. Branijo se z obljubami o podnaslovljenih ponovitvah predvolilnih oddaj. Vendar so tudi gluhi normalni ljudje, ki hodijo v službo in imajo toliko opravkov v vsakdanjem življenju kot polno slišeči. Zato gluhi in vsi naglušni, katerim je materni jezik slovenski znakovni jezik, zahtevamo tolmača oz. vsakega tolmača za vsako osebo, ki bo nastopila v teh predvolilnih oddajah. Ali je to nemogoče za RTV SLO?
porsche303gt@yahoo.com
25. 08. 2008 20.44
@ meritokrat No potem pa bodimo v NULO NATANČNI. Vsi KOMERCIALNI KREDITI skupaj ( kratkoročni, dolgoročni ), znašajo 4,2 milijardi €. To je ta naša zadolženost ( LJUDSKA ). Ampak od nas bo DRŽAVA ZASLUŽILA, ker vse te kredite odplačujemo z OBRESTMI VRED, AMPAK za ostalih 33 milijard € bo pa DRŽAVA plačala oz. mi sami. BRUTO zunanji dolg je važen, kajti BRUTO tudi VRNEŠ, nemoreš sem noter šteti naložbe, katere ti denar povrnejo, če ti sploh, kajti jaz nevem KAM DRŽAVA VLAGA, RAZEN V LASTNE SKLEDE NA KAJMANSKIH OTOKIH ( po domače rečeno v LASTNE ŽEPE + BRUSELJSKE ). In država bo morala vrniti teh BRUTO 37 mrd € in ne 7,4 mrd € NETO. To je podobno kot, če bi si jaz sposodil BRUTO 10.000€. Plačal s tem denarjem stroške odobritve, nakoncu kupil avto za 7.000 € in ostalo bi mi recimo še 2.500 € NETO in potem bi jaz odplačal SVOJ DOLG v NETO obliki z 2.500 €. Kaj nebi bilo to fajn. Vsaki teden bi si vzel novi krediti. V manj kot letu dni bi prišel do HIŠE in to BREZ DELA. Ampak to ni mogoče. Koliko si sposodiš TOLIKO TUDI VRNEŠ + OBRESTI. In BRUTO ZUNANJI DOLG sLOVEnije je problem. Če se motim me popravi.
meritokrat
25. 08. 2008 19.29
@porsche303gt: pozabil si napisati, da je več kot pol od 37 mrd bruto zunanjega dolga, zasebni dolg. Mojega kredita ti menda ne bi vračal iz proračuna?! Pozabil pa si tudi napisati, da je neto zunanji dolg 7,4mrd.
Tonček Balonček
25. 08. 2008 18.11
Bajuku s eje življenski standard v zadnjih dveh letih gotovo dvignil, vsakomur pa je lahko jasno, da Evropa nagrajuje tiste "vzhodne" politike, ki znajo iz svojih državljajnov iztisniti kar se da veliko!! Bravo!
igor.zemljic1@telemach.net
25. 08. 2008 17.02
V Novi samostojni SLOVENIJI bi živeli bolje,če nebi bilo NSi.Torej g.Bajuk čas je,da vas volilci iz parlamenta prestavijo tja,kamor po vsem tem kar ste storili SLOVENIJI, tudi sodite to je pred parlament in na ulici pokažete ljudem, ali resnično mislite kaj spremeniti,saj do sedaj niste ničes-ar na bolje ampak vse na slabše.Vaše znanje iz financ ni sporno, vendar pa ste ga očitno zlorabili proti lastnim državljanom in ga uporabili v prid tistim, ki imajo že tako in tako polne riti.Spomnim se vašega stavka :" V Sloveniji moramo ustvariti elite!"-in vam je to že delno uspelo vendar na račun siromakov,ki pa so bili prikrajšani pri socialnih transferjih z izgovorom,češ treba je šparat! Ja gospodje novoslovenci in dame novoslovenke lahko je "srati" po ljudeh iz poslanskih klopi,težje pa je iti med njih in reči,JAZ sem tisti butec,ki sem zagovarjal ta zakon. Če imate ta pogum,da to priznate potem ste vredni zaupanja,sicer pa si raje kupite motike in se vrnite k prvo-bitnosti
porsche303gt@yahoo.com
25. 08. 2008 17.00
@ pikanet PODPIŠEM se pod tvoj komentar. TOČNO tak JE.
pikanet
25. 08. 2008 16.46
Seveda je dobil nagrado za finančnika,če je pa iz naše boge kure(slovenije) iztisnil tolk denarja v Bruslj,kot ga ne plačujejo največje države.Oziroma imajo te države bolj sposobne finančnike,tako da one denar iz Bruslja prejemajo...
porsche303gt@yahoo.com
25. 08. 2008 13.55
@ nx01 Zelo me motijo taksni ljudje s taksnimi komentarji kot ti CITIRAM TE "Sodite ga po njegovem delu, ki pa je bilo dokaj uspešno." Napiši PROSIM konkretno kaj je za tebe USPEH in kaj je ON uspesnega napravil. Dejstva in ne samo njegovo delo je zelo uspešno. PO ČEM JE USPEŠNO?????? Ne moti me, da je ARGENTINEC, niti me ne moti da je JANŠA SLOVENEC, ME PA ZELO MOTI KAJ DELAJO Z TO DRŽAVO. Zunanji dolg je od leta 1991-2004 znašal 15 milijard €, dne 31.5.2008 37 milijard €. JE TO ZA TEBE TA USPEH? Si tudi ti dobila MILIJARDO € PROVIZIJE, da sedaj kvasiš neumnosti in praviš kako je BAJUK uspešen človek. Prosim preberi si vse moje prejšnje komentarje in tudi TI ali VI začnite KONKRETNO pisati komentarje in ne tja v en dan. To kar pa bo sedaj NAPISANO ODSPODAJ niso moje besede, ampak besede nekoga iz drugega foruma leta 2007. Stanje javnih financ, Vir Banka Slovenije Mimogrede še pomembno dejstvo: volitve so bile 3.10.2004. 31.10.2004, torej konec meseca v volilnem letu je celotni bruto zunanji dolg znašal 15,1 mrd EUR. Potem pa meseci in leta z glavnimi igralci: Simoniti, Vasle, Možina, Bajuk, Mate, Janša in ostala čreda "strokovnjakov". Tako počasi mimogrede pridemo do 31. aprila 2007. In v teh dveh letih in pol je ob celi plejadi idiotizmov te vlade (bog ne daj kritizirati jo, kajne) stanje javnih financ katastrofa. Dolg je pred osmimi meseci znašal 29,5 mrd EUR. Da ne omenjam zadolževanja mimo proračuna, ker so ti tvoji "ekonomisti" recimo DARS statistično izvzeli iz postavk proračuna. Ne filozofiraj mi z nekimi konvergenčnimi kriteriji in podobnimi "strokovnimi" floskulami, ker nimaš pojma o čem govoriš. """ To je bilo napisano pred letom DNI. Če kdo želi in pač ne zna uporabljata mu lahko sam poiščem zadolževanje sLOVEnije po letih 1991-2008 in ga ponovno dam sem gor, kajti enkrat sem ga že. @ nx01 Ali je morda za tebe uspešen tisti človek, ki si z DAVKOPLAČEVALSKIM denarjem kupi v AVSTRALIJI VILO in si jo da opremiti po najdražjem OKUSU. Iz tega VIDIKA je Bajuk zelo USPEŠEN, iz strani da pa bi kaj naredil za narod PAČ NE. Ja in ko bo sLOVEnija BANKROTIRALA kot ARGENTINA jo bo BAJUK and Co. ( Janša,...) , pobrisala v Avstralijo. Sedaj pa te naprošam @ nx01, daj tehtne ARGUMENTE, ZAKAJ JE PO TVOJE BAJUK opravil uspešno DELO za SLO.
nx01
25. 08. 2008 13.36
Prvo Borec - zavedni slovenci niso pobijali sonarodnjakov, to so počeli zaslepljeni, od komunistov dopingirani slovenci. 2. "Dokaj" je v politiki sprejemljiva beseda, pri sexu pa ne, tu se strinjam z tabo. Ampak v tej temi komentiramo politiko.