Slovenija

Balažic: Slovenija boljša kandidatka

Ljubljana, 07. 09. 2010 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ministrstvu za zunanje zadeve menijo, da bo Slovenija za zdaj kandidirala za nestalno članico Varnostnega sveta ZN. Politika se po mnenju Balažica mora odločiti, ali bo odstopila od kandidature.

Slovenija je že bila nestalna članica VS ZN v letih 1998/1999.
Slovenija je že bila nestalna članica VS ZN v letih 1998/1999. FOTO: Reuters

Uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve Milan Balažic je danes zatrdil, da v Sloveniji za zdaj velja odločitev, da kandidira za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov v letih 2012–2013. Kot je dodal, na MZZ že deluje posebna skupina, ki se ukvarja s projektom kandidature za nestalno članstvo VS ZN, prav tako potekajo določene aktivnosti, ki naj bi se v prihodnjem letu še okrepile.

Balažic je tako zavrnil današnje poročanje časnika Dnevnik, po katerem naj bi tako v krogih blizu premierja Boruta Pahorja kot zunanjega ministra  Samuela Žbogarja razmišljali o možnosti odstopa od kandidature, med drugim zaradi vprašanja stroškov kandidature in nato morebitnega članstva.

Vodilni predstavniki države naj bi bili kandidaturi za nestalno članico VS ZN različno naklonjeni: medtem ko naj bi jo predsednik države  Danilo Türk odločno podpiral, ji je premier manj naklonjen, minister Žbogar pa naj bi bil nekoliko bliže stališču predsednika države, je zapisal Dnevnik.

Politika mora razmisliti

"Če gre za kakršne koli takšne razmisleke, gre za razmisleke v sferi politike, in ne na MZZ. Politika pa mora razmisliti, ali bo vztrajala pri tej kandidaturi, oziroma če so kakršni koli dodatni premisleki, se odločiti, ali gremo na polno do konca ali je kakšen drug strateški razlog, ki Sloveniji morda ne daje kakšne druge strateške prednosti pred to kandidaturo. Gre za odločitve, ki jih je potrebno sprejeti v sferi politike, predvsem v kabinetu predsednika vlade in uradu predsednika države," je še dejal Balažic.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar FOTO: Aljoša Kravanja

Po njegovem mnenju je sicer Slovenija zelo močna kandidatka v vzhodneevropski skupini in ima vse reference, da dobi kandidaturo za nestalno članico VS ZN. Madžarska je sicer po besedah Balažica solidna nasprotnica, a je Slovenija boljša kandidatka z več možnostmi za izvolitev.

Slovenija je že bila nestalna članica VS ZN v letih 1998/1999. Takrat je bil Žbogar, kot še piše danes Dnevnik, eden od članov diplomatske ekipe v New Yorku, vodja slovenske misije pri ZN pa je bil Danilo Türk. Slovenija je med članstvom dvakrat predsedovala VS ZN, in sicer avgusta 1998 in novembra 1999, predsedovala pa je tudi odboru VS za sankcije proti Libiji.

Pet novih nestalnih članic (skupno jih je 10), bo za obdobje 2012–2013 GS ZN izbrala jeseni prihodnje leto. V VS ZN je še pet stalnih članic s pravico veta; to so ZDA, Rusija, Kitajska, Francija in Velika Britanija.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
07. 09. 2010 19.52
PAHOR GRE V LIBIJO,ALI V ZAPOR
Buena Vita
07. 09. 2010 19.51
HE,HE,HE KAJLE ,A
jurimuri1
07. 09. 2010 18.18
naša vladna politika je povzela iz beograda same super, brigajo se za ta zadnjo vas pri bušmanih , kaj se dogaja doma jim pa ni mar
Peter Kralj 1
07. 09. 2010 17.44
Pa saj se Tureku še ni končal mandat. A mu že pada na možgane? Razumite že vendar, da nimam več za kruh, kaj šele da bi plačeval pojanje po Ameriki.
porka.malorka
07. 09. 2010 16.41
Ostopit kaj pak. Ne rabimo še ene brezveznjade,ki nima nobenega vpliva na svetu in se podreja svojemu gosodarju. In da to še plačujemo. bljak
am_staff
07. 09. 2010 14.19
Lastna hvala, cena mala.
whatgoes
07. 09. 2010 13.53
Tega pa mislim, da v teh časih res ne rabimo! Preveč stroškov, nobenega učinka. Smo že bili. Razen, če se lahko kej posla tam zrihta...