Slovenija

Balkan v ospredju kongresa o novinarstvu

Ljubljana, 10. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Ljubljani poteka 52. svetovni kongres Mednarodnega tiskovnega inštituta, med udeleženci iz 64 držav pa so tudi hrvaški in črnogorski predsednik Mesić in Djukanović ter član predsedstva BIH Radišić. Prvi delovni dan je bil posvečen Balkanu.

Na kongresu razpravljajo o poklicnih vprašanjih novinarstva in kršitvah medijske svobode
Na kongresu razpravljajo o poklicnih vprašanjih novinarstva in kršitvah medijske svobode FOTO: Reuters

V prenovljeni Unionski dvorani se je svetovni kongres Mednarodnega tiskovnega inštituta (International Press Institute - IPI), ki se je v četrtek zvečer začel s sprejemom udeležencev, danes nadaljeval z delovnim programom. Navzoče je v imenu predsednika republike Milana Kučana nagovoril predsednik državnega zbora Borut Pahor, pozdravili pa so jih še direktor IPI Johann Fritz, predsednik IPI Hugo Bütler in predsednik slovenskega odbora IPI Mitja Meršol.

Ni naključje da si je mednarodni tiskovni inštitut, svetovna mreža novinarjev in urednikov, ki se zavzema za zaščito svobode novinarstva, za svoj 52. svetovni kongres in srečanje izvršnega odbora izbral ravno Ljubljano. Kot je v svojem nagovoru povedal predsedujoči IPI-ja Dr. Hugo Bütler, sicer urednik Neue Zuericher Zeitung, je po enajstih letih razglasitve neodvisnosti od zvezne republike Jugoslavije

"Bojim se gotovih receptov, ki nam jih občasno ponujajo trgovski potniki demokracije", je dejal Stipe Mesić.

Slovenija naujspešnejši model in vzor v vzhodni Evropi za tranzicijo in zato se upravičeno pričakuje, da bo leta 2004 izvolila svoje predstavnike v evropski parlament kot polnopravna članica EU. Slovenija je sinonim ekonomske odprtosti, svobode in politične demkratizacije, h kateri so v bistevni meri pripomogli tudi slovenski mediji, je še poudaril Bütler.

Med udeleženci kongresa so tudi posebni poročevalec o človekovih pravicah v BiH, nekdanji češki zunanji minister Jiri Dienstbier ter predsednika Hrvaške in Črne Gore Stipe Mesić in Milo Đukanović. IPI bo podelil odličje Pionir svobodnih medijev 2002 beograjskemu dnevniku Danas, ki mu je uspelo omogočiti nepristranski pogled na jugoslovanske dogodke in se upreti nenehnim pritiskom srbskih oblasti. Asociacija SEEMO, medijsko združenje jugovzhodne Evrope pa v razpravlja o medijih in preprečevanju konfliktov na makedonskem primeru.

Vizija za Balkan je v Evropi in gospodarskem sodelovanju

Stipe Mesić
Stipe Mesić FOTO: Reuters

Prihodnost Balkana, ki so ga v zgodovini zaznamovale številna nesoglasja med narodi, je v vključevanju v evropske oz. evroatlantske povezave ter regionalnem sodelovanju, države regije pa bodo pri tem potrebovale pomoč mednarodne skupnosti. To je bila osrednja misel predsednika Hrvaške Stipeta Mesića, predsednika Črne gore Mila Đukanovića in člana predsedstva BiH Živka Radišića v njihovih današnjih nastopih na kongresu Mednarodnega inštituta za tisk (IPI) v Ljubljani.

Regionalno sodelovanje je v interesu vseh balkanskih držav in je priložnost za vključitev v Evropsko unijo, ki je skupen cilj vseh, je dejal Mesić. Đukanović je menil, da Balkan še nikoli v zgodovini ni bil bližnje EU kot zdaj, tega cilja pa ne bo moč doseči, če ne bo gospodarskega napredka. Enakega mnenja je bil tudi Radišić, ki je poudaril, da si ti procesi zaslužijo podporo mednarodne skupnosti. Vsi trije so menili, da bi k evropeizaciji njihovih dežel pripomogla tudi izgradnja avtoceste, ki bi prek njihovih držav povezovala Italijo in Grčijo.

Milo Đukanović
Milo Đukanović FOTO: Reuters

Sicer so zavrnili trditev, da od Evrope pričakujejo preveč. Kot je poudaril Đukanović, niso evforični, ampak realni. Predsednik slovenskega državnega zbora Borut Pahor, ki je sodeloval v razpravi, je spomnil, da Evropa za vse države v regiji pomeni navdih in je tudi edini element konsenza med njimi. Mesić pa je poudaril, da je rešitev tako za male kot velike države v združeni Evropi, kjer ne bo več motiva za bojevanje. Vse vojne v Evropi so bile namreč vojne za meje, je spomnil.

Udeleženci so spregovorili tudi o vlogi medijev v procesu tranzicije in približevanja Evropi. Po Mesićevih besedah se je treba v razmišljanju o viziji Balkana odločno soočiti z bližnjo preteklostjo in iz medijev odstraniti politično propagando, ki temelji na jeziku sovraštva. "Medije je treba osvoboditi smrtonosnega objema politike," je poudaril. Radišić je ob tem menil, da lahko pri doseganju napredka mediji odigrajo veliko vlogo, saj so "največji svetovni resurs in moč, ki lahko spremeni svet".

Jutri se bo srečanje nadaljevalo v luči diskusije o EU, s posebnim poudarkom na njeni širitvi.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni