Gospodarstvo

NLB uvaja bančne pakete: bo ponudba pretehtala višjo ceno?

Ljubljana, 03. 03. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
151

V največji slovenski banki NLB uvajajo nov poslovni model. Aktivnim komitentom bodo tekom letošnjega leta osebne bančne račune samodejno preoblikovali v bančne pakete. Glavni pomislek pri tem je predvsem višja cena, a na banki odgovarjajo, da bo skupni strošek bančnih storitev s paketi razmeroma nižji. O razširitvi svoje ponudbe in uvedbi paketov pa razmišljajo tudi pri SKB.

Kot so povedali na NLB, želijo z novo ponudbo v prvi vrsti komitentom olajšati uporabniško izkušnjo in poenostaviti vsakodnevno opravljanje bančnih zadev. Paketna ponudba za stranke pomeni boljši pregled nad stroški, ki jih imajo z bančnimi storitvami, saj paketi poleg vodenja računa vsebujejo še številne druge storitve.

Odločitev, da za komitente oblikujejo štiri različne pakete je posledica sledenja sodobnim trendom, pravijo. "Z uporabo paketov in enotnim mesečnim nadomestilom bo zanje poslovanje še učinkovitejše in preglednejše." 

Tekom leta bo NLB ukinil osebne bančne račune in uvedel bančne pakete.
Tekom leta bo NLB ukinil osebne bančne račune in uvedel bančne pakete. FOTO: Aljoša Kravanja

Banka bo tako na podlagi dosedanjega poslovanja komitentu določila najprimernejši paket, a pri NLB pravijo, da lahko paket stranke še vedno brezplačno zamenjajo. Do konca leta 2019 nameravajo vse osebne račune samodejno preoblikovati v pakete, o tem pa komitente obveščajo preko e-pošte ali SMS sporočil. Stranke bodo tako prisiljene v izbiro določenega paketa, edina alternativna možnost pa bo, da se odločijo za vodenje le osnovnega računa, ki stane 2,60 evra na mesec, a ta ne bo vključeval limita, vse dodatne storitve pa se bo plačevalo posebej. 

Podrobnejšo ponudbo posameznega paketa si poglejte tukaj.

Na banki so sicer oblikovali štiri različne pakete – osnovni, aktivni, mladostni in premium – s katerimi ciljajo na različne skupine. Osnovni paket je z izbranimi bančnimi storitvami namenjen nekoliko manj aktivnim uporabnikom bančnih storitev, paket Mladostni je namenjen mladim do 27. leta starosti, zaposlenim pa ponujajo paket Aktivni. Najdražja možnost pa je paket Premium. Kot poudarjajo na NLB, upokojencem in starejšim sicer ponujajo 20 odstotkov popusta, mladim pa 50.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glavni pomislek je cena: za določen paket tudi 10 evrov mesečno 

Glavni pomislek strank je predvsem višja cena vodenja računa (pri paketu Aktivni boste vsak mesec odšteli skoraj 10 evrov), a na banki odgovarjajo, da je skupni strošek, ki ga imajo komitenti z bančnimi storitvami, nižji.

"Želimo poudariti predvsem, da paket vključuje veliko storitev, za katere bi posamezno plačali več posameznih nadomestil – stranke bodo imele po novem preprostejši pregled nad stroški, saj vse v paket vključene storitve plačajo z le enkratnim mesečnim nadomestilom," pravijo. Po njihovih podatkih si je, odkar so prvim strankam predstavili bančne pakete, svojega izbralo že več kot 200.000 uporabnikov. Do konca tega leta pa bo imetnik bančnega paketa vsak izmed 688 tisoč aktivnih komitentov pri banki.

Za paket Aktivni bodo komitenti morali odšteti 9,40 evra na mesec, za paket Premium pa 13,30 evra.
Za paket Aktivni bodo komitenti morali odšteti 9,40 evra na mesec, za paket Premium pa 13,30 evra. FOTO: Shutterstock

Paketi niso novost

Paketi, ki združujejo več storitev, sicer niso neka silna novost. Večina slovenskih bank jih je svojim komitentom ponujala že v preteklosti, toda šele letos so jih začele "agresivneje tržiti". Pri Sberbank so že pred leti za fizične osebe pripravili široko paleto paketnih računov. A za razliko od NLB, pri njih ne razmišljajo, da bi komitentom avtomatično dodelili nek paket, saj menijo, da si le tega posamezniki izbirajo na podlagi svojih potreb in na ta način optimirajo svoje bančne stroške. 

Pri NKBM na drugi strani ne načrtujejo načrtnega preoblikovanja osebnih računov v pakete. Strankam pa sicer že ponujajo dva paketa: Komplet in Premium. 

"Strankam, obstoječim in novim, predstavimo vse lastnosti paketov in tudi kaj so prednosti takšne paketne ponudbe. Izbira računa ali paketa pa je odločitev vsake stranke posebej glede na njene potrebe, zahteve in želje," so sporočili z NKBM. 

"Paket Komplet je stroškovno primeren za stranke, ki poslujejo sodobno in so uporabniki elektronske banke, izvajajo plačila preko elektronske banke, dvigujejo gotovino na bankomatih doma in v tujini ter imajo odobreno izredno prekoračitev na računu. Na ta način letno prihranijo tudi prek 100 evrov, so še zapisali. Novim komitentom ob tem omogočajo brezplačno uporabo paketa v obdobju treh mesecev, če jih paket ne prepriča, pa ga lahko brezplačno ukinejo. 

Medtem ko nekatere banke poudarjajo, da določene oblike paketov že ponujajo, drugi pravijo, da o tovrstni ponudbi še razmišljajo.
Medtem ko nekatere banke poudarjajo, da določene oblike paketov že ponujajo, drugi pravijo, da o tovrstni ponudbi še razmišljajo. FOTO: Shutterstock

SKB: Razmišljamo o razširitvi ponudbe s paketi 

Pri Abanki prav tako ne načrtujejo preoblikovanja vseh osebnih računov v pakete, saj že zdaj ponujajo različne oblike osebnih računov, ki so namenjeni določenim potrebam strank in vsebujejo različen nabor dodatnih storitev.

"Sledimo potrebam in pričakovanjem naših strank in svojo ponudbo dopolnjujejo in prilagajamo. Za zdaj ne načrtujemo preoblikovanja vseh osebnih računov v pakete. O morebitnih spremembah bomo stranke in ostale zainteresirane za našo ponudbo sproti obveščali," so zapisali.

Iz SKB pa so nam odgovorili, da razmišljajo o razširitvi ponudbe s paketi, a bodo hkrati strankam še vedno na voljo posamični bančni produkti po njihovih željah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hellyaator
02. 04. 2019 18.48
ali imamo navadni ljudje sploh moznosti da se skupaj pritozimo ker so nas dejansko poropali , ker so brez našega soglasja popravili na drazji paket, to je popolnoma enako kot ce bi zavarov. dodatno zavarovanje potrojili, brez nase potrditve....ce samo na hitrco zracunate koliko so zasluzili s tem dejanjem, kaj sele koliko to znese cez celo leto!!! jaz sem vceraj pop. in zahteval da mi popravijo nazaj na klasicen paket in so z tezkim srcem to tudi naredili.... kolega, pa bil primoran osebno iti v nlb poslovalnico in je moral nekaj podpisati, a sploh mu niso povedali za kaj se gre....
Zsolt
05. 03. 2019 07.40
+10
Prvo so nam bančniki večrat pokradli denar z dokapitalizacijami vsem nam na očeh. Potem so kradli malo bolj skrito - z kreditiranjem več tisoč slovenskih družin v TOKSČNIH CHF KREDITIH. Zdaj pa kradejo še bolj prikrito, vsakega komitenta posebej. Slovenske pohlepne bankirje bo treba naučuti kozjih molitvic!!
Brabus
05. 03. 2019 07.06
+3
Ja kdaj so pa še državni paraziti naredili nekaj dobrega in cenejšega za ljudi??
flojdi
04. 03. 2019 19.29
+3
.nlb.? pa nisem več tam. tko da mi na vse strani visi kaj so se spomnili.
Belibog
04. 03. 2019 19.18
+3
NLB je itaq kradljivka firmam, ko sem imel še tam poslovni račun, so mi včasih tud 3 izpiski na dan prišli, seveda po 0,70, zato sem pred leti šel k Addiko banki, dobil spletno banko s halpkom ključem zastonj, plačam jim 9,99 za vodenje, 5x UPN nalog imam zastonj, kar je več pa 0,30 po nalogu, pol ti pa direktor te banke hoče 500.000 za letno draženje produktov, to vsak srednješolec zna, baraba, ko je pa HR plačeval nezakonito, naj prvo tisti denar vrne.
the kop
04. 03. 2019 17.51
+2
tako še ta teden se prestavim drugam!! Banda lopovska!!
IvekKu
04. 03. 2019 13.09
+6
Čimprej prodat ta NLB!! Da se tistim kateri molzejo banko že leta, da se jim preščipne pohlepne žepe.
Romantik
04. 03. 2019 13.04
+8
boljše kot ta članek bi bila dejanska raziskava raziskovalnega novinarja, kam so izginile vse milijarde iz NLB - če le to dovoli glavni urednik
Hrenko
04. 03. 2019 12.43
+12
Kljub temu, da ustvarjajo enormne dobičke z obrestmi, nam želijo vsiliti še neke storitve, kot pri telefonskih ponudnikih. Vlada s Šarcem na čelu pa jim zraven stolček drži.
IvekKu
04. 03. 2019 13.06
+4
aristotel
04. 03. 2019 12.01
+2
To pa je prinesla privatizacija banke,ki jo je večina hotela,sistemsko banko se ne prodaja,sedaj bomo prodali tudi Abanko in bomo ostali goli in bosi odvisni od tujega kapitala,ki gleda samo in izključno na svoj dobiček še posebi ker ni izbire ogromno poslovalnic se je zaprlo kaj to pomeni se ve...se tudi ve da bo večji dobiček za lastnika,potrošniki pa bomo za to več plačevali...čudno da Francozi,Nemci,Italjani....... ne prodajajo svojih bank ampak jih celo kupujejo...ja mali smo v glavah in to plačujemo !
devlon
04. 03. 2019 10.30
+19
super. že nekaj časa čakam razlog, da grem stran od nlb
lahunin
04. 03. 2019 10.08
+9
PRVO SE VRNE DOKAPITALIZACIJE DENAR Z OBRESTMI CE SE NEVESTE VI STROKOVNJAKI IN GDO VAM SE VRJAME NA VASE KOKODAKANJE
emilzapata
04. 03. 2019 09.43
+16
ko je bila NLB v rokah vladajočih elit v Sloveniji, so rajo skubili preko dokapitalizacije, sedaj pa preko dražjih uslug.
Manandi
04. 03. 2019 09.35
+7
Kako že Komunisti smo in naša sila, utradla je od špajza ključ, ?? smo not udrli in vse požli če je, kdo kaj zucnu smo ga pa z kladivom po BUČ. Zgodba se po0navlja in ta fašistični socializem je vse bolj krvav..
Krematorij666
04. 03. 2019 08.49
+23
Paketki gor ali dol pred cca. 1. letom sem vas imel dovolj in menjal banko...pa to, pa tako zavarovanje, pa v ta sklad...ne rabim delavke na šalterju da se odločim kam in kdaj bom vlagal...
lubenichka
04. 03. 2019 08.33
+18
Paketi so totalno zgrešeni. Sploh za tiste, ki imamo več kot 500 eur limita. Ker smo primorani vzeti najdražji paket, ki ima edini dovolj visok limit, v nasprotnem primeru te kresnejo še za dodatne obresti. Vmesnih paketov pa ni. Pa pravijo da so vključena vsa plačila položnic in ne vem kaj še vse...za 13 eur jih moraš res imet ogromno. No verjetno komu paket odgovarja, večini pa prav gotovo ne.
Manandi
04. 03. 2019 08.28
+19
Kako že povišajte si plače oropajte in izsiljujete narod Vlada stoji za vami in vas podpira odrite jih kjer koli se, da metode niso pomembne..saj gre za narod ki je samo kolateralna škoda ali nepomembni stroški poslovanja..
mentorhercul
04. 03. 2019 08.21
+35
No sedaj so pričeli odkrito, brez zavijanja v celofan ,ropati stranke! In toliko miljard smo zmetali tja!
Zsolt
04. 03. 2019 08.12
+39
Najprej so nam bančniki večrat pokradli denar z dokapitalizacijami vsem na očeh. Potem so kradli malo bolj skrito - z kreditiranjem več tisoč slovenskih družin v TOKSČNIH CHF KREDITIH. Zdaj kradejo še bolj prikrito vsakega komitenta. Slovenske pohlepne bankirje bo treba naučuti kozjih molitvic!!
Manandi
04. 03. 2019 08.04
+1
To je Totalni levi Fašizem z popolnim Levim Fašističnim paketom vzemi ali crkni.