Slovenija

Banka Slovenije bo zaostrila pogoje za potrošniške kredite

Ljubljana, 09. 10. 2019 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Banka Slovenije bo novembra zaostrila pogoje, po katerih lahko banke podeljujejo potrošniške kredite. "Ob tem želimo tudi javnosti sporočiti, kje so meje zdravega zadolževanja," je poudaril viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc. V združenju bank medtem opozarjajo, da so ukrepi na področju kreditiranja preveč omejevalni.

Ročnost potrošniškega posojila bo po novem do največ sedem let oz. 84 mesecev. Razmerje med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca ne bo smelo preseči 50 odstotkov za osebe z dohodki do dvakratnika bruto minimalne plače in 67 odstotkov za preostali del dohodka. Imetniku kredita bo ob tem po plačilu obroka moralo ostati 76 odstotkov bruto minimalne plače, če ima vzdrževane družinske člane, pa še sorazmerno več, je povzel direktor oddelka za finančno stabilnost in makrobonitetno politiko Tomaž Košak.

Ukrep Banke Slovenije na področju stanovanjskih posojil ne bo prinesel bistvenih novosti, je napovedal. Zavezujoč ukrep bo postalo razmerje med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca, ki prav tako ne bo smelo preseči 50 odstotkov za osebe z dohodki do dvakratnika bruto minimalne plače in 67 odstotkov za preostali del dohodka. Priporočilo bankam pa bo ostalo to, da razmerje med zneskom kredita in vrednostjo stanovanjske nepremičnine, s katero je kredit zavarovan, ne presega 80 odstotkov.

Pri teh ukrepih bodo dovoljena nekatera odstopanja. Za potrošniške kredite bodo veljala do 15 odstotkov zneska novoodobrenih kreditov za instrument omejevanja ročnosti, a ročnost ne bo smela preseči 10 let, za obe vrsti posojil pa do 10 odstotkov zneska novoodobrenih kreditov za instrument omejevanja razmerja med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca.

Banka Slovenije je po besedah namestnika guvernerja Primoža Dolenca po izdaji lanskih priporočil na področju potrošniških kreditov ugotovila, da se tveganja, povezana z rastjo teh kreditov, ne zmanjšujejo. "Letne rasti ostajajo visoke in presegajo dvomestno številko," je povzel Dolenc. Povprečni znesek potrošniškega kredita se je povečal za 2000 evrov in znaša 8000 evrov, je dodal Košak. Ker je centralna banka ugotovila, da je od priporočil odstopala skoraj četrtina zneska vseh teh kreditov, se je odločila za uvedbo zavezujočega sklepa.

Dolenc je orisal, da je kreditna rast v Sloveniji primerljiva s povprečjem območja z evrom, je pa opozoril, da je med segmenti neenakomerno razporejena. Pri stanovanjskih kreditih se je rast v zadnjih letih ustalila pri petih odstotkih: "Rast ocenjujemo kot vzdržno normalno in primerno." Rast posojil podjetjem ostaja pod petimi odstotki, torej ostaja nizka, a je tudi ta stabilna. Pri potrošniških kreditih pa je rast zelo visoka. Avgusta je medletno znašala 11,7 odstotka, obseg pa 2,9 milijarde evrov.

Banka Slovenije.
Banka Slovenije. FOTO: Dreamstime

'Težava ni zadolženost ljudi, težava je trend na tem področju'

Kot je pojasnil, želijo, da je rast teh posojil v skladu s trendi na drugih področjih. Gospodarska rast je okoli triodstotna, na trgu dela je brezposelnost na zgodovinsko nizki ravni in je prej ali slej pričakovati obrat, rast razpoložljivega dohodka je med nič in štirimi odstotki, rast potrošniških posojil pa dosega dvomestno številko, pri čemer je na bančnem trgu trend, da se podaljšuje ročnost teh posojil. "Težava ni zadolženost ljudi, težava je trend na tem področju," je povedal.

Na kratek rok bodo ti ukrepi vplivali na dobičkonosnost bank, a v Banki Slovenije po njegovih besedah ocenjujejo, da bo učinek na dolgi rok tudi za banke pozitiven. Pričakujejo tudi, da bodo banke bolj spremljale namen, za katerega ljudje najemajo potrošniške kredite, in prilagodile ročnost kredita ročnosti stvari, za katero se kredit najema.

Združenje bank: Ukrepi na področju kreditiranja preveč omejevalni

V Združenju bank Slovenije so napovedane ukrepe, ki jih bo uveljavila Banka Slovenije na področju potrošniških in stanovanjskih kreditov, ocenili za pretirano omejevalne. 

"Ukrep se poleg tega nanaša zgolj na banke in hranilnice kot ponudnike financiranja, zaradi te diskriminatorne narave pa ravno najšibkejše segmente populacije dodatno spodbuja k zadolževanju zunaj striktno reguliranega in nadzorovanega bančnega sistema s potencialno izjemno problematičnimi posledicami za cenovne pogoje tovrstnih posojil ter načine izterjevanja v primeru neplačevanja," so izpostavili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

revš?ina
10. 10. 2019 16.15
+1
hej ljudje moji ,prihranke v nogavice al pa v venezuelo
Trippin balls
10. 10. 2019 14.00
Posojilo Simoni Dimic: Pogojne kazni nekdanjim bankirjem NLB
User416781
09. 10. 2019 21.37
+12
...in kar je najbolj žalostno, je dejstvo, da bo očitno otrok predstavljal oviro za najem kredita...pa že itak imamo težave z nizko rodnostjo. Se mi zdi, kot da Slovenija želi načrtno propasti...smo še v neki konjukturi, ampak pri nas se s pomočjo medijev in sedaj še BS umetno ustvarja kriza.
Uporabnik1573131
09. 10. 2019 21.17
+5
Jankoviće mormo odplacat.
Uporabnik1573131
09. 10. 2019 21.16
+12
Bravo. Se pravi, mi ki delamo za vas, z minimalno plačo, ne dobimo pravico do življenja. Lepo. Kot zavedna Slovenka razmišljam, da več ne bom.
Ka pa mislis
09. 10. 2019 20.38
+22
spet bo elita lahk dobila kredit po njihovem merilu, raja pa naj poplaca oz kot vidimo ga nitine bojo dali
Tago
09. 10. 2019 20.16
+18
Kako to, da ni enako naredila s tistimi, ki so najemali posojila in jih nikoli vrnili? Seveda niso bili navadni delavci brez 'vez'. Da smo vsi dokapitalizirali banke in jih'podarili'-prodali. Bravo banka, najvišja kontrola in nadzornik poslovanja bank.
kolbek460
09. 10. 2019 20.03
+12
Država zakreditirana za 24 milijard , vsak v državi za 15 tisoč evrov , pa da še si vsak za stanovanje vzame kredit 50 tisoč ,z tem da iz države bogati znosijo vsako leto milijardo , tujci kot lastniki firm dobiček gre njim v žep to je 23% od ustvarjenega prometa firme ,v Vatikan gre milijarda ,,Kaj ostane ? PENZIONISTI KI SO DELALI 40 LE Z 500 EVRO POKOJNINE IN DELAVCI V PROIZVODNI NA PLAČI 700 EVROV ,,ZMANJKA ZA ŠOLSTVO ,ZDRAVSTVO ,JAVNO UPRAVO ,
User416781
09. 10. 2019 19.55
+13
No, sedaj pa Levica še čim bolj zvišati minimalno plačo...
Uporabnik1573131
09. 10. 2019 21.19
+7
Neee, socialno podporo za vse lenuhe, ki glumijo
User416781
09. 10. 2019 21.39
+3
No, saj, osnova za izračun kreditne sposobnosti bo po novem minimalna plača plus zs vsakega otroka izračun socialne podpore...tako da efekt na koncu je precej podoben.
Frane Šajn
09. 10. 2019 19.43
-5
No pa konec koncev jutri bo zbor resnice pod vodstvom dveh nadresničnih politikov iz naftalina s precejšnjim maslom na glavi. Neuspešna kot sta bila sedaj upata na vse viže , da se na grbi vaših naivnih glav povspneta zopet do polnih mošnjičkov. Pa kaj se poštena Slovenija ne zna zbrati sama in organizirati tak shod,rabi ravno te adute, ki so nekomu izpadli iz hazarderskega rokava, da nam natočita čistega vina. Mogoče bo tudi kakšna resnična padla vmes ne rečem , ampak kjer združujeta Slovenijo ta dva mene zraven ni. Koristolovcev na moji koži sem sit. Bom pa z zanimanjem spremljal ta zbor in bomo kasneje kaj dorekli okrog tega.
ggregg
09. 10. 2019 19.36
+23
Očitno je spet v interesu rušitev nepremičninskega trga, da si elita nagrebe še vse kar je ostalo. Glede na cene, si sedaj tudi nekdo z nadpovprečno plačo ne bo mogel več privoščiti stanovanjskega kredita, da o ostalih sploh ne govorimo. Očitno pospešeno drvimo v neoliberalizem. Na eni strani ogromne dolgove preprosto odpisujejo, na drugi male reveže stiskajo in učijo še bolj skromnega življenja. Do kdaj še dragi Slovenci moji? Spet nam pripravljajo krizo pod pretvezo ohlajanja gospodarstva in rušitve trga nepremičnin, zadaj se bodo pa spet obračali veliki biznisi, mi bomo pa okrog hodili z zavezanimi ritmi in se tresli kaj bo jutri!
User416781
09. 10. 2019 19.52
-4
Na stanovanjske kredite ti ukrepi ne bodo imeli velikega učinka.
Frane Šajn
09. 10. 2019 19.33
+9
Okrog kreditov se vrnimo v čase stare Yuge ko smo zidali hiše kupovali stoenke Yugote fičke , škode in ves takratni vozni park. Se spomnim sem šel na banko star 23 let za vlogo kredita za stoenko, sem ispolnil formular nesel potrditi na podjetje in že smo bili v vrsti na čakanje in po šestih mesecih sem ga dočakal stojadina lepe modre brave. Na veliko so kredite dobile celo čistilke in vsi z najnižjimi dohodki. Pa nismo propadli, ravno tako se je zidalo stanovanja ceste bolnišnice in razna mestna infrastruktura na koncu ko smo naibni zapeljani sesuli Yugo naivneži, smo ostali s kreditom le 1800 dollarjev po glavi , kmalu v osamosmojeni demokratični tržni Sloveniji in dandanes imamo pa krepkih 18 000 € , pa se še ne neha in to ne dollarjev po glavi.Le kako to v tako bogati demokratični Sloveniji pa nam ne spelje. Še te male kreditke nam bodo pobrali pa smo tam. Le kje je danes ves ta denar s tako močno gospodrasko rastjo kot se hvalimo. Imajo nas tam reveži moji kjer so nas hoteli na tleh brez teže in veljave. Zzanje ste navadna kala ali tarra. No lepa je ta naša Švica kajnede. Ja ne glejte name, zejdljivo zvenim namenoma, sem zajedljiv zaradi vseh, ki temu odiranju prikimavajo.
User416781
09. 10. 2019 19.53
+10
Niste propadli? Posledica česa pa misliš, da je bila hiperinflacija in cene hrane v milijonih?
JABULARI
09. 10. 2019 19.20
+9
Ma ne...problem je zaradi nizkih obrestnih mer,pa morajo zajeziti kreditiranje....tako poceni kot je sedaj denar ne bo nikoli več
osnovna šola
09. 10. 2019 19.13
+12
BS je greznica.
cesar1
09. 10. 2019 18.56
+5
Ali šele sedaj??? Prepozno, koritarji so si že natlačili žepe z našim denarjem in ga seveda varno naložili v davčne oaze. Vrhunski nesposobneži v obliki preteklih vlad so s tem, ko so dali na razpolago svojo r.. za blagostanje fuj!
zek
09. 10. 2019 18.41
+27
No to pa je nož v hrbet najslabše plačanim delavcem in zaradi ogromnega števila zaposlenih ki so na minimalni plači ali tik nad njo ki bodo postali z tem dekretom skoraj kreditno ne sposobni si nož v hrbet rine tudi očitno NESPOSOBNA VLADA saj se bo ustavila notranja potrošnja kar bo vodilo v nezadržno spiralo nove krize! Sem na hitro preračunali kaj to pomeni za zaposlenega z 700 eur neto dohodka,ta človek bo po tem dekretu dobil kratkorčni kredit največ do 150 eur mesečnega obroka,v kolikor bo ta človek imel še dva vzdrževana člana (otroka) bo dobil kratkorčnega kredita le 100 eur mesečnega obroka! Stanovanjskega kredita pa NE BO VEČ dobil saj je kreditno nesposoben! BRAVO NESPOSOBNEŽI ki vas baje skrbi za najšibkejše IN KVAZI LEVAKI NE BODO NITI TRZNIL ob tem??
User416781
09. 10. 2019 21.34
+4
Narobe si izračunal. Minimalna plača je 667 EUR, torej bi ta tvoj nekdo bil kreditno sposoben za 33 EUR mesečno, večina bank ima omejitev minimalnega obroka na 40 EUR...torej, nekdo s 700 EUR, ne more dobiti kredita. Če pa ima še otroka, je pa itak zaključil.
Ka pa mislis
09. 10. 2019 18.04
+6
sj obstajajo banke pri sosedih...
Frane Šajn
09. 10. 2019 19.13
+6
Saj so vse, ki jih imampo doma že sosedove. Upam, da delavska in kmečka znata ubrati prave note, da nam ostane vsaj nekaj našega.
User416781
09. 10. 2019 21.46
+5
Ja seveda. Smo dokazali kako znamo upravljati z bankami, ko smo vplačali tri milijarde EUR. Mene slovenske banke ne vidijo, ne zaupam. Vedno je neka kuhinja. Katera pa sicer je kmečka banka...;)
inside1
09. 10. 2019 18.03
+4
A ni bilo rečeno, da se mora denar vrtet, da se ublaži krizo? Mi Janezi pametni bomo spet sami sebi naredili krizo......
flojdi
09. 10. 2019 17.56
+14
..mene je pa strašno razveselilo poročilo moje zdajšnje banke za preteklo leto. . Skupaj plačane obresti : 0,00 . Skupaj prejete obresti : 0,00 . Skupaj plačana nadomestila : 17,07. / zanima me samo , zakaj Moram dat Za Kaj 17, 07................
flojdi
09. 10. 2019 18.01
+17
.pa življenje mi je komot doslej minevalo brez kreditov. / ob neki krizi" mi ga nobena banka sploh ni hotela dat. hvala jim. uspelo mi je krizo rešit brez njih . / skratka , popajte se na kredite in limite ; in boste za večno prpopani
anakondabox
09. 10. 2019 17.33
-9
Dobro in predvsem zdravo za Slovenijo je, da banka zaostri pogoje za podeljevanje kreditov. Bolj bodo pogoji zaostreni, lažje bomo rezali kredite. V medčasju, pri zoastrovanju kreditev, se bo verjetno našla (še) 'zdrava pamet'. #dvemuhinamah