Slovenija

Bomo kdaj dobili odgovor, kam in zakaj smo dali več milijard davkoplačevalskega denarja?

Ljubljana, 12. 10. 2020 20.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Katarina Matejčič
Komentarji
97

Kaj se je dogajalo med skoraj petmilijardno sanacijo bank leta 2013? Banka Slovenije je ponovno vložila zahtevo za presojo ustavnosti zakona o Banki Slovenije. S tem dejanjem poskuša preprečiti objavo skorajda že končanega 400 strani dolgega poročila, ki so ga državni revizorji, tudi zaradi nesodelovanja pristojnih, sestavljali kar leto in pol.

Banka Slovenije je pred leti, še v času guvernerja Boštjana Jazbeca, že poskušala preprečiti Računskemu sodišču, da bi brskalo po njihovih papirjih, a si je Jazbečev naslednik Primož Dolenc nato premislil in zahtevo umaknil. Zato so revizorji začetek lanskega leta vendarle lahko začeli preučevati, kaj se je dejansko dogajalo leta 2013, in po naših podatkih prišli do zelo zanimivih ugotovitev.

Ugotovitve so celo tako zanimive, da so na 400 strani dolgo poročilo, ki je menda najbolj zahtevno poročilo v njihovi zgodovini, dobili kar 120 strani pripomb in pritožb. A kot kaže to ni dovolj, saj si želijo, da revizijsko poročilo ne bi nikoli ugledalo luči sveta.

'Ena izmed mojih ključni nalog je, da branim zakonistost poslovanja Banke Slovenije in da branim s tem tudi našo neodvisnost in samostojnost.'
'Ena izmed mojih ključni nalog je, da branim zakonistost poslovanja Banke Slovenije in da branim s tem tudi našo neodvisnost in samostojnost.' FOTO: Bobo

"Ne gre za posamezne ugotovitve iz tega poročila, ampak gre za vprašanje sistemske narave. Ena izmed mojih ključni nalog je, da branim zakonitost poslovanja Banke Slovenije in da branim s tem tudi našo neodvisnost in samostojnost," pravi guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Po mnenju predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela pa gre tu predvsem za "manever, da poročilo ne bi bilo predočeno tistim, ki bi bili zainteresirani revizijsko poročilo prebrati".

Sicer pa ima Banka Sloveniji odprti še dve fronti. Prva je kriminalistična preiskava sanacije, ki zaradi tožbe Evropske komisije proti Sloveniji še vedno stoji. Odločitev sodišča v Luksemburgu naj bi bila znana do konca leta, ko bo tudi jasno, kaj to pomeni za nadaljnje delo policije in predvsem tožilstva. Poleg tega pa tudi t. i. zakon o izbrisancih oziroma podrejencih, ki je prav tako na ustavnem sodišču. Banka Slovenija je zato zdaj angažirala posebno ekipo strokovnjakov, ki naj bi pripravili boljšo in predvsem za vse sprejemljivo verzijo, ki pa jo mora nato sprejeti tudi politika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
10. 12. 2020 13.05
+2
kam in zakaj smo dali več milijard davkoplačevalskega denarja? VSE TO SMO DALI NA PRIVAT RAČUNE, KI SO BILI PREJ PRAZNI ZDAJ PA IMAJO OBUTEK, DA SO GLAVNI, KER IMAJO PAPIR.
ni_mi_vse_eno
13. 10. 2020 19.28
+1
Banka je privatna inštitucija in ne državna. Njeni člani niso voljeni s strani državnih inštitucij, ampak so samostojni, nad državo. To je lepo povedal Alan Greenspan, ko je razlagal o odnosu FED in predsednikom džave : "Smo neodvisni, nobena agencija nas ne more preglasovati in ker smo prvi (dokler je to jasno), potem kakšen je odnos, pravzaprav ni pomembno."
ni_mi_vse_eno
13. 10. 2020 19.22
+2
Tu se gre samo za dejstvo, da smo vsi plačali nekaj. Tisti, ki so dobili pa denar, pa nočejo povedati, za kaj je denar šel. To imenujemo oligarhija, kjer posamezniki odločajo. Demokarcija je nekaj čisto drugega, v demokraciji namreč ljudstvo odloča. Živela svoboda in živela demokracija.
Hasan
13. 10. 2020 12.49
+4
Večina naših politikov in njihovih nastavljencev bi zanikala lastno mater,da jih "tujec"potreplja po rami,ali pa obljubi dobro plačano delavno mesto.Nižje res ni možno pasti.
yanay
13. 10. 2020 12.04
+6
Sem že večkrat napisal, kar je plačano z davkoplačevalskim denarjem, se ne sme in ne more skrivati pred javnostjo. Me res zanima, če bo sedanja oblast, ki rije vse pred sabo, pobrskala in izbrskala, kaj se je takrat res dogajalo. Se pa bojim, da so bili takrat tudi oni zraven in se bo tudi to izgubilo v tem velikanskem naritem kupu.
SDS_je_poden
13. 10. 2020 12.10
+2
Točno tako. Zakaj je SDS zahtevala, da se samo v določenem obdobju preiskuje te bančne sanacije? Ker do tam so kradli levi, od tam dalje pa desni. Banda kleptomanska!
zoran pušenjak
13. 10. 2020 11.19
-3
Saj denarja ni je skrit v davčnih oazah na računih Foruma 21
SDS_je_poden
13. 10. 2020 11.24
+5
Zoki, če ti misliš, da se politika pri denarju deli na leve in desne, si reveč spran. Mislim, da bi se tu pokazalo, da je skoraj celoten politični pol vpleten v te rabote, zato se tudi bojijo objave tega poročila, ker bi se narod v trenutku zgrnil na ulice in jih lastnoročno nesel ven iz DZ.
Miss YAY
13. 10. 2020 20.49
+1
Če praviš, da je celoten politični pol vpleten v te rabote sistemske korupcije, zakaj pa si ti pol samo proti SDSu, pa ne proti levosučnim strankam ? A zato, ker so levosučniki do sedaj v miru kradli, obtoževali pa so po večini JJ, kot grešnega kozla. S tem so prikazovali nasprotni politični pol kot nekaj nemoralnega, čemur verjameš tudi ti, ker si tko zlobiran in ne spregledaš fingiranih obtožb. Kdor 1000x ponavlja, da opolnoči sije sonce na koncu sam v to verjame.
SDS_je_poden
13. 10. 2020 11.18
+6
Če smo dali denar v banke potem si zaslužimo odgovor, katere luknje smo sanirali, v nasprotnem primeru naj BS vrne denar v proračun in sama pokrpa vse luknje v vseh bankah!
zoran pušenjak
13. 10. 2020 11.16
+3
Vprašajte člane Foruma 21 kam so spravili denar. Potem pa še jim odpisujejo davčne dolgove v milijonih. Saj se ve v katero sekto spadajo
yanay
13. 10. 2020 11.53
+2
Si upaš vprašati najvidnejše člane SDS, v katerih davčnih oazah imajo oni račune. In ne mi reči, da jih nimajo!
lajka2000
13. 10. 2020 14.06
Castrum
13. 10. 2020 10.54
+0
BojanF, ker je preprosto vprašanje in ti si pameten fant verjamem, da boš po "dveh letih" prav ti tisti, ki bo na moje preprosto vprašanje odgovoril. Za odgovor kar vnaprej hvala!
bosty33
13. 10. 2020 10.34
+2
Če bi bili Slovenci pametni, bi zakrpali t.i. "bančno luknjo" in po islandskem vzoru glavne odgovorne kreditodajalce in seveda tudi kreditojemalce, dali na odgovornost. Tako pa so si nekateri (kot vedno majcena elita) napolnili žepe, kupili po nizki vrednosti neke zelo vredne nepremičnine in se smejijo slovenski naivnosti, da "sedaj pa bo vse OK". Če običajen kreditojemalec ne more odplačati kredita, mu zarubijo vse, pa še par let prežijo na njegove prihodke....če pa "elitni" kreditojemalec ni mogel odplačati, pa so mu vse odpisali, pa še verjetno kaj dali v "pozdrav"
bosty33
13. 10. 2020 10.29
-4
Hvala bogu, da imamo Slovenci Janeza Janšo, saj s tem imamo krivca za vseh 25 let bedarij, ki s(m)o jih naredili. Bog ne daj, da bi umrl, kajti pol bomo pa imeli problem, na koga zlivati vso gnojnico....pa petkovi kolesarji ne bodo imeli več vzroka, da se malce po Ljubljani razmigajo...
Der.meister
13. 10. 2020 10.53
+6
Imel je možnost 2004-2008 vse počistit pa ni, obratno, pod njim so se začeli tajkunski krediti in prevzemi, torej, samo tišina.
bosty33
13. 10. 2020 12.10
-1
saj sem samo rekel, da bo spet on kriv za vse. če je že za korono, pa naj bo še za to, da se ne sme zvedet, kolk dnarja smo vsi dal za pokritje vsega....
vomo
13. 10. 2020 10.16
+2
Vse je enkrat prvič, zanimivo, da se to ni zgodilo že prej in zakaj?....
Der.meister
13. 10. 2020 09.54
+8
Človek bi po desetletjih popolnoma neuporabnih regulatorjev, ki so jih označili guvernerji Arhar, Gaspari in Kranjec, in po desetletjih, ko je bila Banka Slovenija servilna služkinja banksterjev, pričakoval, da se bo s kolosalnim kolapsom banksterskega omrežja začelo novo obdobje pri bančnem regulatorju. Toda ravno tako, kot so na NPU, tožilstvu in v sodstvu dokazali, da so petmilijardno bančno luknjo ustvarili vesoljci in ne banksterji z imeni in priimki, je tudi Banka Slovenije znova zapadla v letargijo. Toda razmere so tokrat še za odtenek bolj nevarne, kot so bile kadarkoli, nov spanec Banke Slovenije je treba prekiniti, dokler ne bo prepozno. Leta 2013, ko je v slovenskem bančnem sistemu nepovratno počilo in se razkrilo, da je bilo v paradržavnih bankah prav vse narobe, je bil ta pok pospremljen z upanjem, da bodo slovenske institucije zadevo enkrat za vedno počistile. Toda to upanje je trajalo bore malo časa. Najprej je slovenska policija na čelu z NPU naredila veliki preobrat in začela namesto razlogov za sanacijo preiskovati samo sanacijo. Ker so preiskovanje razlogov opustili, sanacijo pa so preiskovali na lažnih utemeljitvah oziroma so pisali scenarij za dokumentarec Mojce Pašek Šetinc, je postalo jasno, da so omrežja po slovenskih bankah preživela. Podobno je tožilstvo, ki je kompromitirano s Harijem Furlanom, v svoji nekompetentnosti in večnih izgovorih zavrglo veliko primerov. Končno je s sodišč odkorakala na svobodo še tista peščica bančnih kriminalcev, ki so se morali zagovarjati za svoja dejanja. Vse to pa ne bi bilo mogoče, če bi Cerarjeva ali Šarčeva vlada pokazali politično moč, da se preganja najtežji gospodarski kriminal v zgodovini države. Potem ko so slovenske institucije poskrbele, da za petmilijardno oškodovanje ni nihče odgovarjal, smo se zbudili v letu 2019. In to prebujanje je bilo šokantno. Na primeru Agroruše in Veselin Djurović smo namreč ugotovili, da nimamo več opravka zgolj z banksterji iz vzporednega mehanizma, ampak so se v bančnem sistemu zaredili pravi kriminalci, ki so bolj podobni pripadnikom italijanske kamore kot bančnikom. Poslovanje kreditnih odborov slovenskih bank v smislu »plačaj, ali pa boš crknil« je očitno postalo vsakdan, saj se je ravno ob primeru Agroruše tudi razkrilo, da obstaja serija podjetij, ki so morala plačevati reket za kredite. Pa da ne bo pomote, razkritje reketa ali nasprotovanje tej kriminalni zalegi se v slovenskem bančnem sistemu te dni kaže v resnih grožnjah s smrtjo.Nimamo več opravka zgolj z banksterji, ampak so se v bančnem sistemu zaredili pravi kriminalci, ki so bolj podobni pripadnikom italijanske Camorre kot bančnikom. Ali ni tega morda dovolj? Koliko časa naj se vse institucije delajo slepe? Ali ni za Banko Slovenije ultimativna sramota, da se je bančni sistem sprevrgel v neapeljsko mafijsko greznico? Če povem bolj neposredno, nekoč smo plačali pet milijard evrov za grehe bančnikov, ki jih regulator desetletja ni hotel sankcionirati. Razumem, regulatorji, zakoni, banksterske sheme, vse to je preveč abstraktno za razumevanje, celo pet milijard je morda preveč abstraktna številka, ampak leta 2019 je grožnja državi bistveno hujša. Prišli smo do točke, na kateri se je kriminalno podzemlje enostavno preselilo v slovenske banke. Tam regulatorja ni, preiskave so neučinkovite, sodnih epilogov pa si ni obetati. Skratka banke so danes en tak varen prostor za kriminalno dejavnost. Kljub temu da se prvič v zgodovini države soočamo s situacijo, v kateri je povsem možno, da bodo pobiralci kreditnega reketa, prav zaradi kreditov iz slovenskih bank, nekoga resno fizično ogrozili, je na Banki Slovenije tišina. To ni tišina, ker bi bilo odgovorne, z guvernerjem Vasletom na čelu, sram, da so bančni sistem spremenili v kriminalno greznico, ampak je prav tak molk, kot smo ga bili nekoč že vajeni. Razlika je seveda očitna. Danes ne gredo v likvidacijo samo podjetja, ampak je zagrožena tudi kreditojemalcem. Banka Slovenije je bila na začetku tega leta seznanjena z
Der.meister
13. 10. 2020 09.54
+5
Članek in raziskava Rada Pezdirja, so jo izbrisali, vendar jo bom vedno objavljal, narod, pripravite se in obvarujte se.
Bojan-F
13. 10. 2020 10.01
-6
Če kot priloge damo še letna poročila Nadzorni svetov NLB in NKBM iz let 2005-2008 ... in dogodke iz jeseni 2006, ko je bil g. Gaspari Mitja obdolžen po Jelinčić pl. Zmagu veleizdaje, ker je podvomil v makroekonomsko politiko vlade Janša 1 ... potem gornje branje zveni popolnoma drugače.
Der.meister
13. 10. 2020 10.48
+3
Pojma nimam kaj si hotel povedat, pa verjetno nisem edini.
Der.meister
13. 10. 2020 10.52
+1
Delček, ki manjka: z reketiranjem v slovenskem bančnem sistemu, z grožnjami s smrtjo kreditojemalcem. Še več, jasno se je razkrilo, da je izsiljevalnih podjetij toliko, da ne gre za naključje, ampak za delovanje dobro organiziranih kriminalnih združb v slovenskih bankah. Rezultat? Absolutno nič. Pa bi moral biti, kajti informacija, da danes zaradi kredita lahko umrete, ni ravno tisto, kar bi vzpostavljajo zaupanje v bančni sistem. Smo mar po interpretaciji Banke Slovenije prišli do točke, ko so grožnje s smrtjo kreditojemalcev postala dobra bančna praksa? Bodo kreditni odbori bank zdaj podobni zasedanjem mafijskih sindikatov? Bo potrebno čakati do trenutka, ko ta so d rga nekoga ubije? Dovolj je bilo eksperimentiranja z guvernerjem Vasletom, ki je popolnoma brez avtoritete in volje po pregonu kriminala iz bank. Enostavno je dovolj, Vasle, odstopi. Nisi človek za ta položaj, državljani pa takega regulatorja, ki nas s svojo mrtvoudnostjo ogroža, ne pa varuje, ne potrebujemo. Prepusti vodenje regulatorja sposobnejšim in tistim, ki imajo pogum.
Bojan-F
13. 10. 2020 09.50
-4
Spet se po nemarnem omenja bančna luknja ...kdor je hotel, si je sam napravil razrez bančne luknje, ki je nastala zaradi napačne makroekonomske teorije WD40 v letih 2006-2008 ...
Bojan-F
13. 10. 2020 09.51
-2
... izberemo 25 javno objavljenih največjih dolžnikov, ki so skopali luknjo v globini 2.200.000.000 € in dobimo sledeči rezultat ... črni 58% ... rudeči 33% ... brezbarvni 9% ... in to je to!
Castrum
13. 10. 2020 09.25
+4
Vprašanje je enostavno: Kam je šla razlika med najetim kreditom 11 milijard € in 4,5 milijarde € porabljenih za sanacijo bank.? Preprosto vprašanje! .....
Bavci11
13. 10. 2020 09.41
+3
Bojan-F
13. 10. 2020 10.05
+3
In na tako preprosto vprašanje nimaš odgovora že več kot dve leti ... mimogrede, kje pa je zraslo to vprašanje?
lotmerzanec
13. 10. 2020 08.53
+7
Za to luknjo ste krivi novinarji isto kot tatiči!! Niste poročali,ko so tisti z foruma 21 veselo polnili lastne žepe z odpisanimi krediti!! Narod nima za kruh levaki pa jahte seveda z nakradenim denarjem!! Tudi ogromno vil po tujini je z tega naslova!!
Der.meister
13. 10. 2020 09.51
+0
Carmenbula
13. 10. 2020 08.52
+9
Pra babica je vedno govorila večjih lopovov kot ti z zvezdo ni, tudi v kriminalu in zločinih so svetovni prvaki. Svetle tekovine NOB ja pa so spoznali, ko so grozili, morili polnili jame in otrokom iz ust vzeli zadnjo skorjo kruha za svoje veselice na Kozolcih začeli so 41. leta in nikoli niso spremenili svojih navad..TEKOVINE NOB ja so to, da so vse kar so dosegli so ukradli in uničili vsakega, ki se jim je postavil po robu. Kaj gledate danes nadaljevanko iz leta 41. Njihov sistem deluje, če so v politiki sami...??
hotchilipoper
13. 10. 2020 08.43
+8
Čudno,da ni tale članek že nekdo prepovedal
konstruktor
13. 10. 2020 08.37
+10
ejga, sem komaj še najdu ta članek, ( v bistvu precej nenavadno za 24ur, da ga je sploh objavu), nekateri članki so po par dni na naslovnici....
pravisprehajalec
13. 10. 2020 08.30
+12
Poleg vseh lopovščin povezanih s tem denarjem, ki je poniknil, je vzela Šivilja 10 milijard pufa takrat po 3,9% obrestni meri. Ob navdušujočih geslihz Levičarjev: Ne troiki in Sami na svojem. Troika je iste milijarde ponujala po 0,17%. Razlika je okoli 400 milijonov višje obresti letno. Troika bi namreč gledala pod prste, kot pa članek nakazuje, pa mnogi tega niso želeli.
Berenika
13. 10. 2020 08.40
-4
Kako deluje in je delovala Troika je znano iz filma Catastroika iz leta 2012, ampak ti bereš Dežmana, pa nič ne veš. Od kdaj pa desničarji kaj veste. :)
pravisprehajalec
13. 10. 2020 08.47
+7
kako deluje troika smo videli na islandiji, pa portugalskem. Pri čemer vam je islandija celo nek vzor, levičarjem, saj vključuje vašim ušesom blage besede "bankirji" pa "narod". V resnici je bila pa tam Troika.