Gospodarstvo

Banka Slovenije vložila zahtevo za oceno ustavnosti zakona

Ljubljana, 10. 01. 2020 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Banka Slovenije je vložila zahtevo za oceno ustavnosti zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. "Kot smo že večkrat izpostavili, zakon namreč krši temeljna načela delovanja centralne banke," so prepričani. Po njihovem je zakon sporen predvsem z vidika monetarnega financiranja in finančne neodvisnosti centralne banke.

"V Banki Slovenije (BS) pozdravljamo namero Vlade RS po ureditvi pravnega varstva imetnikov podrejenega dolga, vendar trenutna rešitev tega ne omogoča," so zapisali v sporočilu za javnost. Njihovih predlogov glede ureditve položaja centralne banke v tovrstnih sodnih postopkih vlada naj ne bi upoštevala, zato so, skladno z napovedmi, uresničili namero in vložili zahtevo za oceno ustavnosti zakona.

Banka je sicer pred dnevi na svoji spletni strani objavila dokumentacijo, kot ji nalaga omenjeni zakon.

Zakon po mnenju BS krši prepoved monetarnega financiranja, po katerem sredstva centralne banke ne morejo biti porabljena za naloge, ki niso naloge centralne banke. "Splošno sprejeto stališče v EU namreč je, da reševanje bank ni naloga centralne banke," so zapisali.

Banka je sicer pred dnevi na svoji spletni strani objavila dokumentacijo, kot ji nalaga omenjeni zakon.
Banka je sicer pred dnevi na svoji spletni strani objavila dokumentacijo, kot ji nalaga omenjeni zakon. FOTO: Bobo

"Predlog zakona tudi določa, da Banka Slovenije odgovarja potencialno objektivno, ob tem ji je naloženo obrnjeno dokazno breme. Z vidika odgovornosti javnih institucij je tako stroga odgovornost javnih institucij izjema v Sloveniji in tudi v EU," so še prepričani.

Dodajajo, da zakon BS nalaga plačilo pavšalnih odškodnin investitorjem, ki so fizične osebe, pri katerih pa se niti ne ugotavlja, zakaj je škoda nastala.

"Poudarjamo, da centralna banka ne more zagotavljati sredstev za ukrepe socialne narave, kamor sodijo omenjene pavšalne odškodnine," so jasni.

Zakon naj bi s tem, ko določa, da se odškodnine poplačajo iz bodočih dobičkov BS, ki bi bili sicer pretežno namenjeni oblikovanju splošnih rezerv, in iz že oblikovanih splošnih rezerv, posega v finančno neodvisnost centralne banke.

"Predlagamo, da sodišče presodi tudi nekatera v zakonu predvidena postopkovna pravila, ki ne zagotavljajo učinkovitega sodnega varstva, Banko Slovenije postavljajo v izrazito podrejen položaj, posegajo v pristojnosti institucij EU ali so v nasprotju s pravili varovanja zaupnih nadzorniških podatkov, ki veljajo v EU."

Predlagajo prednostno obravnavo zahteve za presojo ustavnosti in začasno zadržanje uporabe zakona.    

 

Zakon je začel veljati 19. decembra, z njegovo uveljavitvijo pa je DZ izpolnil odločbo ustavnega sodišča iz jeseni 2016, piše STA. V poslanskih skupinah, ki so posamezne rešitve predlagale, in na ministrstvu za finance so prepričani, da so vsa morebitno sporna določila dobro argumentirali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimiuseen
12. 01. 2020 09.49
+9
Ko boste dojeli, da je takoimenovana Banka Slovenije samo ekspozitura NLB-ja, vam bodo stvari precej bolj jasne.
Rafael Kramar
14. 01. 2020 15.07
-5
Nimiuseen
15. 01. 2020 16.34
+4
Dobrih dvajset let v nižjem in srednjem menagementu v štirih uspešnih bankah. Pa ti tele in bajsek? Me boš mamici zatožil monter toplovodnih napeljav?
Foxn.ca
11. 01. 2020 09.15
+4
Kaj, če ustavni zakon ni ustaven...porhaantdiile
ne rabimo predsednika
10. 01. 2020 17.26
+11
ali je bivši guverner BS Jazbec že vrnil nezakonito pridobljeno odpravnino ?