Slovenija

Devet bank na ustavno sodišče vložilo oceno ustavnosti zakona za ureditev problematike posojil v frankih

Ljubljana, 28. 02. 2022 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Banke so na ustavno sodišče vložile pobudo za oceno ustavnosti zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih, s predlogom za začasno zadržanje izvrševanja. Kot poudarjajo v Združenju bank Slovenije, zakon krši tako nacionalne kot evropske predpise.

Na novinarski konferenci na temo vložitve zahteve za presojo ustavnosti Zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih na ustavno sodišče ter predloga za začasno zadržanje izvajanja zakona so spregovorili odvetnica Minu A. Gvardjančič, Marko Pahor z Ekonomske fakultete in Stanislava Zadravec Caprirolo, direktorica Združenja bank Slovenije (ZBS).

Na ustavno sodišče je zahtevo za presojo ustavnosti zakona danes vložilo devet od 15 bank. Direktorica ZBS Zadravec Caprirolova je uvodoma pojasnila, da stroka že ves čas opozarja na posledice sprejetja omenjenega zakona. Izpostavila je, da niso bili sprejeti nobeni argumenti, zato je bančni sektor napovedal vlogo ustavne presoje in vlogo za zadržanje tega zakona. Razlogov za to je več, je pojasnila. Gre namreč za kršitev evropskega in nacionalnega prava. Zakon je neizvršljiv, je poudarila, saj je v nasprotju z obstoječo zakonodajo. Zakon tudi določa, da mora centralna banka, če se v desetih primerih ne zagotovi izvrševanja, kar se bo vsekakor zgodilo, začeti postopek za odvzem licence banki. Zakon je tudi izjemno škodljiv, saj vsebuje več kot eno določilo, ki so v nasprotju z evropskim pravom, zato je škodljiv za celotno gospodarstvo. 

Vlogo za zadržanje veljavnosti do presoje ustavnosti zakona so vložili "zaradi nepopravljivih škodljivih posledic za pobudnice, za finančno stabilnost in za gospodarstvo kot celoto".

Gvardjančičeva pa je pojasnila, da so vlogi vložili, ker zakon posega v že sklenjena pogodbena razmerja, pri čemer ne loči, ali se kredit še plačuje, je že bil odplačan, prekinjen itd. Zakon krši tudi načelo enakosti, kar pomeni, da je treba enake položaje urejati enako, različne pa različno, česar zakon ne ločuje, je dejala. Velik del teh kreditnih pogodb je bil namreč že odplačan, plačuje se jih zgolj še nekaj. Zakon tudi ne določa jasno, kdaj določeni roki tečejo, od kdaj tečejo itd. Kot je še pojasnila, zakon krši varstvo osebnih podatkov, saj banke ne smejo imeti podatkov o razmerjih, ki so bila zaključena pred več kot desetimi leti. Zakon pa posega še v svobodno gospodarsko pobudo, je dodala. Če zakon ne bo zadržan, bodo škodljive posledice za gospodarstvo veliko hujše, je še poudarila.

Pahor je povedal, da je z ekonomskega stališča omenjeni zakon popolnoma nesmiseln. Napisan je zelo populistično, saj naj bi kreditojemalca ščitil pred bankami. Prav tako naj se kreditojemalci ne bi zavedali, v kaj se spuščajo, banke pa naj bi se s tem tudi okoristile, kar je nesmiselno, je povedal, saj banke ne smejo in ne morejo sprejemati špekulativnih tveganj. Zakon tako nesorazmerno obremenjuje banke, saj jim nalaga prevzemanje tveganja in s tem stroškov, s čimer posega v samo naravo poslovanja bank. Zakon je zato neposredno škodljiv za banke, kar prepoznavajo tudi že nekatere agencije, je dejal. Kot je še pojasnil Pahor, bodo, če bi do sankcij in s tem odvzem licenc bank prišlo, banke dobile slabše ocene, kar bi lahko vodilo do podražitev kreditov za vse, tudi za državo, v primeru izvrševanja kazni pa ima to lahko neslutene posledice za celotno državo.

Švicarski franki
Švicarski franki FOTO: iStock

Spomnimo

DZ je zakon, katerega predlog so pripravili v Združenju frank, v parlamentarni postopek pa ga je vložil državni svet, potrdil v začetku februarja, veljati pa je začel v soboto. Združenje je že pred glasovanjem v DZ večkrat izrazilo ostro nasprotovanje in ogorčenje zaradi sprejemanja zakona, napovedalo pa je tudi ustavno presojo zakona.

Kot so poudarili v združenju, zakon retroaktivno posega v zakonito sklenjene pogodbene odnose in lahko povzroči precedens za druga pogodbena razmerja, negira odločitve sodišč, saj je bilo od 250 tožb v polovici primerov že odločeno. Je tudi ekonomsko in socialno neupravičen ter ogroža finančno stabilnost bančnega sistem. Zakon je po njihovem neizvedljiv, ker zaradi predpisov s področja varovanja osebnih podatkov za kreditne pogodbe, ki so bile odplačane pred letom 2012, banke ne razpolagajo več s podatki. Hkrati predvideva visoke denarne kazni za neizvedbo aktivnosti v rokih, ki jih v praksi ni mogoče izvesti, so kritični v bankah.

Na problematičnost zakona so opozorili v centralni banki ter izpostavili načelo pravne varnosti in posledično prepoved retroaktivnega učinka splošnih pravnih aktov. Zakon po njihovem ni skladen z evropskim in slovenskim pravnim redom, saj je za odvzem dovoljenja bankam v skladu z uredbo Sveta EU izključno pristojna Evropska centralna banka, in ne Banka Slovenije, kot to določa zakon.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gyuhgevfin
02. 03. 2022 14.29
+2
Banke niso zavajale..???? Tao Capricoolovo je potrebno kazensko preganjati... in niso zavajale? ŠE ZDAJ ZAVAJATE,.DA SO KREDITI DOBRI, KO VSI VEDO, DA JE TO KRAJA... takrat pa niste🤣🤣🤣🤣🤣🥰🥰🥰. So dobri samo 200 tozb je kar pomeni da.so ostali zadovoljni???? Nikaj z njo ni ok. Banke zamenjajte jo ker vam sramoto dela.
mprinc
01. 03. 2022 10.44
+3
Zakon je sprejet, US naj da piko na goljufijo in banke naj začnejo vračati, kar so ukradle oz nezakonito pridobile.
mprinc
28. 02. 2022 18.48
+6
Banke so goljufale in zavajale sedaj morajo plačati. Čisto preprosto. Kdo smo mi, da bi sodili drugače?
PATRIOT-SLO
28. 02. 2022 18.30
+3
In bodo zgubile,.ne kličite nas, da vam spet polnemo vaše luknje,..
prevalanar
28. 02. 2022 16.37
-7
Moja neizmerna želja je, da moj, kredit, ki ni tako velik, je pa evrski, da ga konvertirajo v CHF in mi, za obdobje, ko je bil kredit v CHF ugodnejši od €, vrnejo preveč plačano obrestno mero. Po datumu, ko se je vse skupaj obrnilo, pa naj mi ga zopet konvertirajo nazaj v € in naj mi država pokrije stroške, ki sem jih imel zaradi neznanja in nepismenosti. V tistem času je moj znanec najel kredit v CHF in je vedel vse o ugodni ponudbi, kot ponujevalci piramidnih shem in, ko sem omenil, da sem sam vzel kredit v € je naredil podcenjevalni izraz, kakršnega zna zaigrati samo Mr. Bean. Počutil sem se totalno nevednega in bedastega, ker nisem znal izbrati zadolževanje v pravi valuti. Sedaj, ko pa se situacija ni najbolje obrnila v njihovo korist, pa vsi v jok in stok, da niso bili obveščeni o skritih pasteh ( kakšen de....bil pa moraš biti, da ne veš ali si podpisal spremenljivo ali fiksno obrestno mero?). Po tej logiki bo potrebno spremeniti tudi zakonodajo o zakonski zvezi, tako civilno, kot cerkveno, ker se v primeru, da v zakonski zvezi kaj zaškriplje, lahko pričnemo nakladati in zganjati vik in krik, da smo bili s strani partnerja zavedeni, oz. mi zavajali njega in si nismo povedali drobnega tiska. V moji preljubi SLO vedno tisti, ki so ali pa se še dodatno delajo beeedake, vedno pridejo dobro skozi in po pravilu z vladnim blagoslovom, čeprav ni važno, kdo je na oblasti.
Zsolt
28. 02. 2022 17.00
+4
Za tke želje pa piši Božičku in Dedku Mrazu. Raje si zaželi, da bi te srečala pamet, ko take neumnosti pišeš po spletu.
Pa kaj
28. 02. 2022 18.22
+9
Jao bože...me zanima, ce bi pisal te nebuloze ob pravem imenu in priimku...
mprinc
28. 02. 2022 18.56
+6
Prevalnar samo bančnik bi tako napisal, kot ti da so se mu smejali. Vem, da v tebi vre in te muči, ker si bančnik in ker bodo morale banke vrniti goljufijo. Vseeno pa vedi, da na koncu vedno zmaga pravica.
RokV.
28. 02. 2022 20.33
+3
Najbolje konverzacijo evrskega posojila v valuto Rubelj pri Sberbank. Vsi pljuvajo po teh kreditojemalcih v Frankih, glede na to kaj se dogaja trenutno ga bomo kmalu nasrkali vsi, ne le tisti s franki, tudi tisti z evrskimi posojili, ko bo evribor šel v višave, na koncu pa gredo v maloro še naši prihranki. Potem se pa ne bo potrebno prepirati, kdo ima prav. Ura resnice je zelo blizu.
Gyuhgevfin
02. 03. 2022 14.20
+1
Po.moje ti to banke takoj nardijo spremebo v frank... to ti jaz nardim.. bom zasluzil par dest jurjev..
Gyuhgevfin
02. 03. 2022 14.21
+1
OMG.. koliko kaže si star vec koz 7 let ker znaš pisati.. in to me skrbi
AZ64
28. 02. 2022 16.23
-2
Banke so dale v podpis pogodbe, kreditojemalci pa so pač podpisali, ne da bi prej prebrali pogodbo v celoti!!!! Zadeva je jasna! Kaj pa v Sloveniji pomeni US in koliko so kvalitetne in verodostojne njihove sodbe pa se tako in tako ve!
Zsolt
28. 02. 2022 16.35
+11
Jasno je tudi, da so banke zaradi goljufanja z chf krediti obsodili na sodiščih Francije, Italije, Španije, Ukrajine, Poljske, Portugalske, Bolgarije, Romunije, Črne Gore, Srbije, Hrvaške, BiH, .... ter sodišče SEU, vključno z ESČP. Torej obstajata le dve možnost - ali si preprosto butast, ali pa si bankir. V najboljšem primeru si oboje.
Kajtimar
28. 02. 2022 16.03
+8
Cela EU je že obsodila banke ki so tržile tak toksičen produkt. Dajte no, slovensko združenje bank, dajte no mir...
mprinc
28. 02. 2022 15.34
+8
Zakon je sprejet, US ga potrdi, banke svojo goljufijo plačajo, dobički bank ( leto 2021 nekje okoli 365 milijonov) se bodo pač za par milijonov zmanjšali in je koža cela in volk sit.
mprinc
28. 02. 2022 15.23
+10
Gospa Caprioli je bila takrat v Banki Slovenije, sedaj pa zastopa ZBS. Ali bi tukaj lahko govorili o navzkrižju interesov in koliko je dotična gospa verodostojna ? Presodite sami.
Zsolt
28. 02. 2022 15.08
+8
Banke naj preprosto upoštevajo zakon, ki ga je sprejela RS, ter vrnejo, kar so si na nezakonit način prisvojile. Slovenci si zaslužimo pošteno bančno poslovanje, ne pa goljufije nekaterih bank.
mprinc
28. 02. 2022 14.50
+11
Banke so goljufale in zavajale sedaj morajo plačati. Čisto preprosto. Kdo smo mi, da bi sodili drugače?
Diegol14
28. 02. 2022 14.44
+17
nlb vrni to kar si pokradel
Nimasmisla
28. 02. 2022 14.41
-13
mprinc
28. 02. 2022 14.46
+10
strela premal si napisal za komentar 60 centov od banke, se pa strinjam, da so Caprioli in ostali bančniki špekulanti, ampak jim tokrat ni uspelo z goljufijo.
Kajtimar
28. 02. 2022 16.03
+1
mprinc
28. 02. 2022 14.28
+14
Zakon je sprejet, US naj to potrdilo in banke naj plačajo svojo prevaro.
Kajtimar
28. 02. 2022 16.04
+2
Zakon je KONČNO sprejet... da ne bo dileme... veliko prepozno za nekatere kreditojemalce
Nightrider
28. 02. 2022 14.28
+12
Če vrnes kar si ukradel se ne steje kot izguba
Pa kaj
28. 02. 2022 14.24
+17
To stanislavo bi bilo treba prijaviti, ker ni opravila svojega dela, ko so Aut banke opozarjale, da ti krediti niso primerni za dolgorocno poslovanje.. Morala bi v zapor..mogoce bi potem pela malo drugace...
Andrew16
28. 02. 2022 14.21
+17
Caprirolova tako zavaja javnost glede CHF, da je ze prav nehigienicno. Bori se, da bankirji ohranijo svoje extra dobicke, ki si so jih ustvarili z goljufijo. In ta bo slej ko prej dokazana, ce ne preje pa na ESČP. Samo takrat bodo zapitek goljufivih bankirjev placali vsi drzavljani saj bodo odskodnine poravnane iz proracuna.
mprinc
28. 02. 2022 14.07
+10
Banke so goljufale in zavajale sedaj morajo plačati. Čisto preprosto. Kdo smo mi, da bi sodili drugače?
Malek
28. 02. 2022 14.02
-11
Ni bilo nobenega goljufanja, tudi meni so ga ponujali v frankih, pa mi je moja zdrava kmecka pamet dala vedeti, da vzames kredit v valuti, v kateri prejemas placo, edino kar sem prevzel tveganje, je bila spremenljiva obrestna mera, na mojo sreco, je evribor padel
mprinc
28. 02. 2022 14.04
+9
Malek ti ze veš k si bančnik, mi takrat žal nismo vedeli, da se zadaj skriva goljufija in prevara.
norinapoli
28. 02. 2022 14.32
+2
Nekateri smo imeli limit do koliko lahko gremo,za euribor smo bili premajhni ,za libor bi ga pa lahko dobuili še več tako da ne bluzi preveč dečko
Malek
28. 02. 2022 16.01
-3
Ti bi se smrtno obsodbo podpisal v drobnem tisku, samo da dobis denar. Ce bo to sprejeto, potem nobena pogodba, ki se bo podpisala ne bo veljavna in se bo lahko na sodiscu izpodbijala in razveljavila, a bo pretezko to za tebe? Ne rabis bit bancnik, samo malo pameti, ki tebi manjka, zato pa si podpisal.
Malek
28. 02. 2022 16.03
-3
Ze vceraj si utrujal z komentarji, polovica je bila tvojih, ce ni kaj v glavi, pac ni, tiste lahko naserjes. A so ti v banki drzali pistolo na glavi, da si podpisal v frankih?
Malek
28. 02. 2022 16.06
-2
Zakaj obstojajo banke, da delajo minus ali za dobicek? Ti si zamenjal banko za Karitas, ti bi rad vrnil manj, kot si dobil, decko malo se sprehodi, kdo ti je kriv, ce si neuk in naiven.
mprinc
28. 02. 2022 13.58
+8
Banke so goljufale in zavajale sedaj morajo plačati. Čisto preprosto. Kdo smo mi, da bi sodili drugače?