Slovenija

Barjanski okarček po 10 letih znova v nekdanjem domu

Ljubljana, 30. 06. 2020 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
3

V Naravnem rezervatu Iški morost po 10 letih znova živijo barjanski okarčki, ena najbolj ogroženih vrst metuljev v Evropi. Tja jih je v okviru projekta PoLJUBA uspešno prenesla Tatjana Čelik z Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC SAZU. V teh dneh se iz bub izlegajo še zadnji metulji.

Gojitev in prenos več kot 120 osebkov barjanskega okarčka je izredni znanstveni in naravovarstveni dosežek, so zapisali v sporočilu za javnost strokovnjaki z Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC SAZU. Kot so pojasnili, so na inštitutu lani pričeli z gojenjem za namene doselitve in obogatitve populacije na Ljubljanskem barju.

V Naravnem rezervatu Iški morost je barjanski okarček lokalno izumrl pred desetletjem. Eden od razlogov za to je intenzivno kmetijstvo.
V Naravnem rezervatu Iški morost je barjanski okarček lokalno izumrl pred desetletjem. Eden od razlogov za to je intenzivno kmetijstvo. FOTO: Tatjana Čelik

Tatjana Čelik je tako junija lani pričela s procesom reintrodukcije. Iz narave je najprej odvzela šest samic barjanskega okarčka, ki so jajčeca izlegla v posebej prilagojene insektarije v Raziskovalni postaji Barje.

Čelikova je nato vse leto spremljala razvoj gosenic in jim zagotavljala optimalne življenjske pogoje. Med sredino maja in junija so se gosenice postopno zabubile, bube pa so prenesli v naravno okolje. Od 174 bub so jih 20 vrnili v izvorno populacijo, preostalih 154 pa naselili na območje Naravnega rezervata Iški morost, kjer je vrsta lokalno izumrla pred desetletjem, travniki pa so sedaj primerni za njen obstoj. V teh dneh se iz bub izlegajo še zadnji metulji.

Drugi del doselitev bodo izvedli v prihodnjem letu 

Skupno nameravajo v naravo preseliti vsaj 240 bub, s katerimi bodo poleg vzpostavitve nove lokalne populacije v Naravnem rezervatu Iški morost obogatili tudi izvorno populacijo med Igom in Škofljico.

Direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic je na današnji novinarski konferenci poudaril, da tega ne bi mogli doseči brez odličnega sodelovanja vseh ključnih deležnikov, tako na lokalnem kot državnem nivoju.

Barjanski okarček je do leta 1990 po besedah Čelikove raztreseno poseljeval celotno Ljubljansko barje, od leta 2001 dalje pa le še njegov jugovzhodni del. Površina življenjskega prostora barjanskega okarčka se je v zadnjih 18 letih zmanjšala za 92 odstotkov, velikost populacije pa za 75 odstotkov. Eden od razlogov za upad populacije je intenzivno kmetijstvo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trgo_mk3
30. 06. 2020 17.59
+3
Carica! Kar tako naprej Tatjana!
Skayko88
30. 06. 2020 17.58
+2
A res skos so bremzal da niso mogl delat obvoznce zdej pa pravijo da po 10 letih je nazaj prsov ze zdavnej bi bla cesta in metul bi se pomaknu proti iski
METKA102
30. 06. 2020 16.47
+10
Vsaj ena dobra, pomirjujoča novica.