Slovenija

Barroso verjame v Slovenijo

Bruselj, 06. 11. 2007 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Evropske komisije Barroso je prepričan, da bo slovensko predsedovanje Evropski uniji uspešno.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je po srečanju s predsednikom vlade Janezom Janšo v Bruslju izrazil prepričanje, da bo slovensko predsedovanje Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta uspešno. "Vse razloge imam za to, da verjamem, da bo Slovenija vodila uspešno predsedovanje v tem ključnem času za EU. Slovenija geografsko ni največja država, je pa zelo velika po svoji evropski predanosti," je povedal.

Jose Manuel Barroso se že veseli sodelovanja s predsednikom vlade Janezom Janšo in njegovo ekipo.
Jose Manuel Barroso se že veseli sodelovanja s predsednikom vlade Janezom Janšo in njegovo ekipo. FOTO: Reuters
Slovenija bo predsedovanje začela kmalu po podpisu nove reformne pogodbe EU, kar pomeni, da se bo EU takrat lahko osredotočila na področja, pomembna za državljana, med njimi rast in zaposlovanje, je dejal predsednik komisije. "Naslednje leto bo pomembno za uresničevanje ciljev," je poudaril in zatrdil, da Slovenija in Evropska komisija delita skupne vrednote in se že veseli sodelovanja s predsednikom vlade in njegovo ekipo.

Premier Janša je ob tem dejal, da bo Slovenija predsedovanje po podpisu nove pogodbe začela v dobrem vzdušju. Za dokončno opredelitev svojega delovanja Slovenija še čaka na partnerico v triu, Portugalsko, da konča svoje predsedovanje, saj bo šele takrat videla, kaj bo dejansko "stalo na mizi", je pojasnil premier in med predvidenimi prednostnimi temami izpostavil prenovljeno lizbonsko strategijo, energetsko in okoljsko politiko, Zahodni Balkan in medkulturni dialog.

'ERC ne bo predstavljala težave'

Barroso zaradi odprtega vprašanja napovedane uveljavitve hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranu (ERC) za članice EU ne pričakuje nikakršnih težav. "To vprašanje ne bo imelo negativnega vpliva na delo slovenskega predsedstva. Vemo, da je Slovenija trdno zavezana evropskim vrednotam in projektu," je pojasnil in dodal, da verjame v rešitev v duhu dobrih sosedskih odnosov.
Hrvaška je uveljavitev ERC za države članice napovedala za 1. januar, ko Slovenija za šest mesecev prevzame krmilo EU.

Premier Janša je ob tem vnovič poudaril, da predvolilna kampanja na Hrvaškem ni pravi čas za odgovore na takšna vprašanja. "Vsako komentiranje teh vprašanj pomeni sodelovanje v volilni kampanji sosednje države, čemur se poskušam v največji možni meri izogniti," je dejal.

Sicer pa so se Slovenija, Hrvaška in Italija ob sodelovanju z Evropsko komisijo že dogovorile, kako bodo ravnale v zvezi z omenjenim vprašanjem. "Če bi ga želela sosednja država rešiti drugače, tega ne more storiti brez soglasja drugih dveh držav, ki sta sodelovali pri dogovoru, in mislim, da se tega zavedajo tudi v sosednji državi," je še obrazložil Janša.

Preložitev okoljsko-energetskega paketa

Pomembna tema pogovora med Janšo in Barrosom je bil tudi okoljsko-energetski paket, ki naj bi ga Evropska komisija sprejela decembra, a ga bo predstavila z zamudo - najhitreje v drugi polovici januarja prihodnje leto, ko bo na čelu EU že Slovenija. Janša je poudaril, da razume razloge za preložitev paketa, ki bo osnova za pogajanja med državami EU o zniževanju toplogrednih plinov. Po njegovem je odlog smiseln, saj bodo tako zaradi dodatnih razgovorov komisije s članicami "večje možnosti za implementacijo".

Barroso je izrazil pričakovanje, da bo Sloveniji marca in junija prihodnje leto, ko bo vodila zasedanje Evropskega sveta z voditelji 27 držav EU, uspelo narediti "pomemben napredek" glede paketa.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

keinhouse
14. 11. 2007 14.55
veljo, kakorkoli se obrneš, tako kot stoji, pač je. Slovenija ima pač nižje plače, posledično tudi nižji DDV glej kako američani, britanci in ostali radi kopujejo v Sloveniji, ker je poceni. Bosna, hrvaška in te države so še bolj skrajen primer. Ali je visoka plača/višji DDV ali nižja/nižji DDV kakorkoli se obrneš. Če so pa davki nizki, plače visoke, se to državi pozna, hudo, močno upočasni razvoj in povzroča velik ali še večji zaostanek za državami, kar državo potone v 3 p.m. Tako pač je. In verjemite mi. Tisti revni tudi v najbolj razvitih državah komajda shajajo in ne živijo v raju, tako kot si mnogi Anti-janševci predstavljajo.
cigancek@gmail.com
08. 11. 2007 19.02
Slovenska inflacija ni kratkoročna! Je zelo kritična, velika verjetnost je, da bo prišlo do cenovnega stampeda. Potrošnja hrane je zelo neelastična -nekako mora folk preživet ane? Dejstvo da je pred inflacijo povprečen državljan slovenije za hrano od plače porabil 30% je zaskrbljujoče, če ta podatke primerjamo z vstalimi državami EU kjer ljudje v popvrečju porabijo 18% za hrano. Z inflacijo pa se bo ta procent še povečal in močno prizadel ljudi z nizkimi dohodki. Tako, da nehaj govorit o svetilnikih v Evropi,mrhe2003. Naše gospodarstvo je tako zelo pregreto, da bo kmalu zelo počilo... Pravzaprav se vrtimo v začaranem krogu in treba bo korenitih sprememb, da se iz tega izvlečemo
veljo@email.si
07. 11. 2007 12.26
Ma narod poglejte...kam vse se prebijamo..to je ql...kje vse nas hvalijo..to je tudi ql...kako se razvijamo to je se lepse..da bi pa na dali place taksne da bi lahko najnizji sloj prezivel brez problema bi bilo ap se najlepse...to je edini problem ki se nahaja v nasi mali vasi...zato je narod jezen na vlado in vse pripadajoce...ce to porihtajo lahko visajo cene in vse dodatno..seveda z rastjo plac...potem bomo pa vsi srecni in nebo toliko besa nad vodilne...razumete ali vam se narisem!!! lp..veljo
barbika51@gmail.com
07. 11. 2007 08.18
pametni ljudje verjamejo sloveniji in predsedniku vlade. in tako je prav
inexslo@hotmail.com
06. 11. 2007 22.55
zkua ste mi post zbrisal????? aja omejevanje svobode govora je stopilo v veljavo, razumem!
hinko.murovec@siol.net
06. 11. 2007 19.51
Je pač g. Barosso izrazil malo diplomatskega optimizma, ki v bistvu daje jasno vedeti, da EU pričakuje, da bo nekdo v Sloveniji le začel rabit tudi razum. Drugače bo pač cena vseh traparji še kako visoka. Je pa to jezik ljudi, ki se razumejo na politiko in jim Slovenski vladni prepiri pri vaškem vodnjaku niso všeč, vprašanje je le ali bo kak naš izbran strokovnjak le dojel dejansko vsebino tako izraženega optimizma. Sam močno dvomim v to . LP
GLAVNI
06. 11. 2007 19.23
matjaz, ti pa spat
matjaz@artoblikovanje.net
06. 11. 2007 19.18
mrhe2003, k dohtarju se spravi !!
mrhe2003
06. 11. 2007 19.05
Ne bom pisal o gospodarski rasti, o brezposlenosti, ki je najmanjša doslej .... Pisal bom o tem, kako smo Slovenke in Slovenci samokritični. Včasih je to dobro, včasih pa ne in takrat moramo biti ponosni na to, kar imamo in koga imamo. Italijani, Hrvati, Portugalci, Grki, Španci in še mnogi drugi bi bili nadvse srečni, če bi imli takšen standard, ki ga imamo mi. Evropa in njeni ljudje, razen nas, državljanov državice na sončni strani Alp, so to spregledali že pred časom in to resnico vedno znova ponavljajo. Čestitk smo bili deležni ob vstopu v povezave EZ in NATO, čestitk smo bili deležni ob vstopu v evro območje. Zakaj smo deležni tega? Ker smo vzornica Evropi, ker smo vzor vsem svetovnim državam, ker smo in bomo svetilnik 21. stoletja. Zato prejemamo lepe nagrade, lepe čestitke in še lepše želje. Slovenija je v ponos Evropejcev, zato moramo nanjo biti ponosni tudi mi, Slovenke in Slovenci. Ponosni pa moramo biti tudi na našo vlado, še posebej sedanjo, ki je prispevala levji delež k rezultatom, ki krasijo našo državico. Zagodli smo si sami z zapravljanjem, to so izkoristili trgovci, zato imamo malce višjo inflacijo, ki pa je kratkega roka ... Toliko še o inflaciji, ker bi mi jo drugače zagotovo vrgli pod nos. Z mojim navedkom glede inflacije in višanja cen se strinjajo tudi poznavalci, saj navajam njihove besede.
manjakranjc@hotmail.com
06. 11. 2007 18.57
Jožajoža
06. 11. 2007 18.49
to je diplomacija.o pokvarjenem JANŠI , za koga dela in s kom se pajdaši v evropi dobro vedo.barroso in evropa so mirni, ker vedo, da so po pasje obdelani(od janše) volilci le prišli k sebi.
GLAVNI
06. 11. 2007 18.40
Celo tuji ljudje cenijo slovensko politiko, medtem ko lastni narod pljuva po njih, fuj in fej!