Slovenija

Baterijska reja, dobrobit živali in padec samooskrbe

Ljubljana, 18. 04. 2018 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
10

V določenih trgovinah baterijskih jajc ne prodajajo več. Društvo za zaščito živali je do zdaj zbralo že več kot 13.000 podpisov za odpravo jajc iz baterijske reje iz vseh trgovin. Pritisk na trgovce je vse večji in verjetno bodo trendu sledili.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dosje: Jajca
    08:11
    Iz SVETA: Dosje: Jajca
  • Iz SVETA: Katera jajca najraje kupite?
    01:53
    Iz SVETA: Katera jajca najraje kupite?

V Sloveniji je 1,7 milijona kokoši, skupaj znesejo povprečno milijon jajc na dan. Samooskrba je visoka, skoraj 95-odstotna. To pomeni, da pokrijemo domačo potrošnjo za hrano, krmo in industrijo. Trenutno je največ povpraševanja po jajcih iz talne oziroma hlevske reje, kar je eno in isto. Pridelamo pa še vedno največ jajc iz baterijske reje. Povpraševanje po njih v zadnjem letu najbolj upada.

jajca
jajca FOTO: Thinkstock

Naša samooskrba temelji na baterijski reji. To pomeni, da se morajo farme jajc zdaj hitro prestrukturirati v alternativne oblike reje, kar pomeni, da uničujejo novo opremo. Evropska komisija je zahtevala standard 74/99 - vsi rejci so leta 2012 morali imeti obogatene kletke. Amortizacija teh bi morala trajati vsaj 20 let. Proizvajalci opreme, največ Nizozemci, so na hitro zaslužili več kot 10 milijard evrov. Rejcem pa so zdaj ostajajo nepoplačani krediti. Manjši kmetje so za kredite zastavili kmetije in hleve. Ponovnih kreditov za novo prestrukturiranje ne dobijo več, kar pomeni, da bodo številni manjši rejci prisiljeni dejavnost opustiti. Lani smo izvozili jajc za 4,5 milijona evrov. Uvozili smo jih za 2,5 milijona evrov. 

Cene jajc so se v trgovinah v zadnjih 10 letih dvignile za 3,8 odstotka. Hrana se je v povprečju podražila za 23,7 odstotka. Za 10 jajc v povprečju odštejemo 1,7 evra. Vsak prebivalec pa jih letno poje 178.

Znanstveniki so raziskovali, katera oblika reje je za dobrobit kokoši najboljša in ugotovili so, da je prisotnost človeka in petelina, ki ga v množičnih rejah skoraj ni, za žival zelo pomembna. 

Kot vsako živo bitje za srečno življenje potrebuje ljubezen in spoštovanje. Ampak kaj potrošnika zares zanima? Dobrobit kokoši ali kakovost jajc, ki je enaka pri vseh rejah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

decva1
19. 04. 2018 08.00
+1
Ker jih skrbi mnenje ljudi, v članku spet govori glas kapitala? Dejmo mal reklame naredit za baterijsko rejo, pa bodo ljudje kot "ovce" spet v starih tirnicah in še naprej kupovali jajca iz baterijske reje.
Robinson
18. 04. 2018 21.23
+15
Ne razumem zadnjega stavka oz zadnjih besed. "..kakovost jajc, ki je enaka pri vseh rejah". Kakovost jajc ni enaka pri vseh rejah, baterijska reja je obupna, sploh ker kokoši ne vidijo sonca oz imajo umetno svetlobo, nosijo tudi dvakrat na dan (8ur spijo, 8ur pokonci, spet 8ur spijo in spet 8 ur pokonci). To ni kakovostno jajce,napram prosti reji in soncu in travi, zuzelkam ipd.
xyxyxyxyxyxyxy
18. 04. 2018 22.05
+4
Strokovnjaki so ugotovili, da so jajca bateriske reje varnejša kot talne, kjer je večja verjetnost salmonele v jajcih in ker za vzdrževanje higiene in varstva živali uporabljajo herbicide, ki preidejo v jajca. Dokaz za to je bilo pred kratkim uničeno skoraj miljon jajc v EU. To se je zmislilo nekaj živaloljubcev, ki se ne zavedajo da se bodo jajca drastično podražila, tako da se jih revni sloji sploh ne bodo mogli privoščiti. Kure, ki se pasejo zunaj so v nevarnosti za ptičjo gripo in nosijo tudi samo ko so daljši dnevi, pozimi pa ne.
struzevo001
18. 04. 2018 22.47
+4
tako kot ljudje, 8 ur delajo (ali več :d) pa nato (če imajo srečo) spijo 8 ur. Kdo pa za nas vriska???