21°C

Simič: Bavčarju je nemogoče odpisati dolg, razen če bi ta zastaral

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
24UR ZVEČER /
KOMENTARJI
572
Ne le, da se udeležuje proslav in dogodkov, pa ribolova in vikend oddihov – zapornik in davčni dolžnik Igor Bavčar gre lahko celo do šefa finančne uprave, Ivana Simiča. In kako je mogoče, da ima pravnomočno obsojeni zapornik Igor Bavčar, ki je finančni upravi dolžan 1,6 milijona evrov, neposreden dostop do Ivana Simiča?

Ivan Simič ima tudi veliko drugih zanimivih obiskov. Oglasili so se tudi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, Franc Kangler, nekdanji direktor uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi Boštjan Lindav, poslanka SDS Romana Tomc in veliko članov Simičeve vladne posvetovalne skupine.

Na vprašanje, zakaj je na sestanek sprejel davčnega dolžnika Igorja Bavčarja, je Ivan Simič povedal: "Do mene ima dostop vsak davčni zavezanec v RS, Bavčar ni nobena izjema. Poklical me je in sprejel sem ga. Zahteval sem, da je obisk evidentiran, tako kot vsak drug, zato ni tukaj nobenih nepravilnosti, vse je bilo transparentno." 

PREBERI ŠE
Igor Bavčar na obisku pri prvem možu Fursa, Ivanu Simiču

Na vprašanje, ali  se mu ne zdi, da je šel s sprejemom Igorja Bavčarja, ki je obsojen, ki dolguje davčni upravi in je v sodnem sporu z njo, čez rob, je povedal: "To si lahko vsak razlaga, kot si hoče. K meni večinoma prihajajo takšni, ki imajo davčne dolgove ali davčne preglede in se želijo pogovoriti. Kot vršilec dolžnosti Finančne uprave sem dolžan sprejeti vsakega davkoplačevalca. Zadev ne morem rešiti, saj so običajno že v postopkih, pri pogovorih so prisotni tudi moji sodelavci. Davčnim dolžnikom večinoma že pogovor zelo pomaga."

Ampak četudi Igor Bavčar dela za neko podjetje, je še vedno davčni dolžnik in je v sporu z davčno upravo. In takoj je tukaj misel, ali je morda lobiral za svojo boljšo obravnavo na davčni upravi. Simič na to odgovarja, da so postopki za odpis dolga tako strogi, da se jih ne da kar tako odpisati. Tako lahko razmišlja samo nekdo, ki ne pozna postopkov za odpis, je dejal. 

Ivan Simič
Ivan SimičFOTO: Kanal A

Dejal je, da ne bo povedal, o čem sta govorila z Bavčarjem, saj ne razkriva pogovorov z nikomer: "Z vsakim se pogovarjam in ga poslušam. Vsega skupaj sem sprejel od 150 do 200 davčnih zavezancev in še več jih bom. Ne želim jih pustiti na cedilu, zato se bomo z njimi pogovarjali." 

Na vprašanje, zakaj lahko pove, o čem se je pogovarjal denimo z Romano Tomc, o čem se je pogovarjal z Bavčarjem, pa ne, je dejal: "Pogovarjala sva se normalne zadeve. Njegov davčni dolg je nemogoče odpisati, razen če bi ta zastaral ta rok je deset let. Nihče mu ne bo odpisal dolga, ta zadeva dviguje preveč prahu. Z njim sem se dobil transparentno. Če bi se želel skrivati, bi se dobil na skrivaj, ampak tega nisem želel."

Zavrnil je navedbe, da naj bi želel, da nekdanjega direktorja kriminalistične policije Boštjana Lindava iz Policije premestijo na Furs: "Bil je pri meni na pogovoru. Gre za zanimivega človeka, imava skupno področje, razgovor je bil zanimiv in lepo sva se razšla. O njem lahko povem samo pozitivne stvari."

Zatrdil je, da se o tem ni pogovarjal niti s Kanglerjem. "Z Romano Tomc pa sva se pogovarjala o tem, kako poenostaviti določene postopke v zvezi s socialnimi transferji, kako jih digitalizirati," je še razkril. 

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica novaFOTO: 24ur.com