Slovenija

Voda v bazenu pozelenela od alg, a v termah mirijo: bazen smo že očistili

Moravske Toplice, 28. 06. 2019 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Obiskovalce moravskega kopališča je neprijetno presenetila nečista in alg polna voda v bazenu s črno termomineralno vodo. Kot so pojasnili upravljavci term, se je v bazenu pojavila tehnična napaka, zaradi česar se je zamašil prelivni rob, a so bazen že očistili. Dodali so še, da se alge niso namnožile v bazenu, kjer so inšpektorji lani odkrili občutno preseženo vrednost benzena.

Bazen, poln alg
Bazen, poln alg FOTO: Vestnik.si
Črno termomineralno vodo na spletnih straneh term opisujejo kot edinstveno v svetovnem merilu. "Voda izvira iz vrelcev, ki se nahajajo v globinah od 967 do 1467 metrov v Mursko-Zalskem bazenu. Izvir termomineralne vode so naključno odkrili pred več kot 60 leti, ko je družba Nafta Lendava tu iskala nafto, iz vrtine pa je pritekla zdravilna voda," navajajo v termah. Vodo so leta 1964 razglasili tudi za naravno zdravilno sredstvo.

Kopalce v Termah 3000 – Moravske Toplice je v soboto, 22. junija neprijetno presenetila nečista, motna in od alg pozelenela voda v enem od tamkajšnjih bazenov, poroča Vestnik.si.

Nečista voda se je pojavila v bazenu s črno termomineralno vodo, ki pa je ne klorirajo. Ta voda je namreč namenjena naravnim kopelim in je v pretočnih bazenih, kjer sistem deluje tako, da se vanj neprenehoma dodaja sveža voda.

Kot so pojasnili v družbi Sava Turizem, pod okrilje katere spadajo moravskotopliške terme, so vzrok za pojav alg takoj raziskali in ugotovili tehnično napako v bazenu, katere posledica je bila zamašitev prelivnega roba. Posledično voda ni odtekala in so se tvorile alge. A če to drži in je voda kljub vsemu dotekala, se je tako prelivala tudi čez rob bazena, še pišejo na omenjenem spletnem portalu. V družbi odgovarjajo, da do razlivanja bazenske vode čez rob bazena ni prišlo.

"Napako smo takoj pričeli odpravljati. Nastalo situacijo smo še isti dan rešili tako, da je bila kakovost vode normalna, kopel je bila že opoldne brez alg. Zvečer pa smo kopel v celoti izpraznili, izvedli temeljito čiščenje in dezinfekcijo bazenske školjke," pa so pojasnili iz Save Turizma in dodali, da omenjeno kopel čistijo dvakrat tedensko tako, da v celoti izpraznijo vodo, bazensko školjko očistijo s čistili in mehanično ter jo dezinficirajo. "Naj poudarimo, da je bil to enkratni dogodek, ki smo ga takoj rešili," dodajajo.

Po informacijah Vestnika je sicer najverjetnejši razlog za onesnaženje v moravških termah, slaba kontrola vode in nevzdrževanje bazenov, ki izhaja iz pomanjkanja kadra. Vzdrževalcev bazenov in reševalcev iz vode, ki naj bi sicer skrbeli za čistočo bazenov, je namreč v kopališču premalo.

Kdaj točno so se alge pojavile ni znano, so pa v termah za 24ur.com pojasnili, da so pojav alg v bazenu opazili v soboto dopoldne. S fotografij je sicer razvidno, da je alg ogromno in da so se že precej namnožile. To bi pa lahko pomenilo, da se je organsko onesnaženje vode začelo že prej. Vestnik sicer navaja informacije poznavalca, da tega bazena že več dni niso čistili. "Nabralo se je tudi veliko sluzi, kar kaže na to, da so se mikroorganizmi dlje časa razmnoževali. Če dežuje, se alge razrastejo v 24 urah. Če pa je lepo vreme, to traja veliko dlje, tako da tega bazena zagotovo niso čistili ves teden," je dejal.

V termah so nam zagotovili, da za kakovost vode skrbijo skladno s pravilniki z rednim čiščenjem kopeli, dnevnimi pregledi stanja kopalne vode, meritvami in s kontinuiranim dodajanjem sveže vode v kopel. Za to je zadolžena služba za kakovost voda in ekolog v družbi Sava Turizem, so dejali. "V vodnem parku imamo zaposlenih ustrezno število vzdrževalcev in reševalcev iz vode, ki z meritvami dnevno preverjajo skladnost parametrov kopalnih voda," pravijo. Na vprašanje, koliko vzdrževalcev in reševalcev imajo zaposlenih, nam niso odgovorili, so pa dodali, da se število zaposlenih vzdrževalcev bazenov spreminja med letom glede na kopalno sezono.

NIJZ: V kopališču je treba poostriti notranji nadzor

Nevarnost za pojav alg nastopi, ko je temperatura bazenske vode nad 28 stopinj Celzija. Alge običajno niso nevarne, vendar lahko zaradi spolzkega dna in sten bazena pride do neprijetnih padcev. Služba za odnose z javnostmi Save Turizma

Glede pojava alg in morebitnega vpliva na zdravje kopalcev smo se obrnili tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Kot so nam pojasnili, so takoj stopili v stik z Zdravstvenim inšpektoratom in tudi z upravljavcem kopališča.

"Odgovorna oseba upravljavca (ki je zadolžena za vzdrževanje bazena oziroma kopališča in skladnost kopalne vode v bazenih ter nemoteno delovanje naprav za pripravo kopalne vode) nam je sporočila, da so imeli tehnično napako, ki so jo odpravili ter izvedli čiščenje, razkuževanje in izpiranje bazenske školjke po predpisanem protokolu," pravijo in dodajajo, da je bilo stanje tako v soboto, 22. junija, sanirano.

Nečista in alg polna voda v bazenu
Nečista in alg polna voda v bazenu FOTO: Vestnik.si

Za zagotavljanje higienskih zahtev je po navedbah NIJZ odgovoren upravljavec bazena oziroma kopališča. So jih pa opozorili, da je treba poostriti notranji nadzor na kopališču in izvajanje spremljanja in čiščenja bazenov ter pogostejše menjave vode.

Določeno tveganje za zdravje pri kopanju v takih bazenih - brez razkuževanja z rezidualnim učinkom - tako za zdrave ljudi, še posebej pa za bolj občutljive skupine, vsekakor obstaja. Zato je dosledno in natančno čiščenje, vzdrževanje in ustrezna menjava vode izrednega pomena. V nasprotnem primeru se tveganje poveča. Nacionalni inštitut za javno zdravje

Ko gre za bazene s kopalno vodo, ki ima priznano lastnost naravnega zdravilnega sredstva in v katerih se voda ne razkužuje, mora glede na Pravilnik o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih biti ob vstopu v bazen na vidnem mestu objavljeno opozorilo "Voda v bazenu ni razkužena", še pravijo na inštitutu. V vodi so lahko namreč prisotni mikroorganizmi, ki predstavljajo tveganje za prenos nalezljivih bolezni, in snovi, ki predstavljajo tveganje za zdravje kopalcev. Po zagotovilu upravljavca je ta napis ustrezno nameščen.

Decembra presežene vrednosti benzena

Je pa ravno v teh termah zdravstvena inšpekcija decembra lani odkrila preseženo vrednost benzena. Dovoljena vrednost benzena v štirih bazenih s črno mineralno vodo je bila presežena za kar do 180-krat. Zakonodaja namreč dovoljuje do en mikrogram benzena v litru vode, inšpektorji so ga ugotovili od 130 do 180 mikrogramov. Savi Turizem, katere del so toplice, so izrekli globe.

V družbi so nato dejali, da so štiri bazene že sami preventivno zaprli za goste, skladno z opozorilom pa so se lotili ureditve skladnosti z zakonsko določenimi parametri in da je ta postopek skupaj z vzorčenjem vode potekal dober mesec.

Inšpekcija se je za nadzor sicer odločila, potem ko je lani predstojnica kliničnega inštituta za medicino dela Metoda Dodič Fikfak dejala, da je v nekem zdravilišču izmerila prevelike vrednosti benzena, ki med drugim povzroča levkemijo.

V družbi Sava Turizem so nam še dejali, da preseženih zakonsko določenih parametrov vrednosti benzena lani niso zanali v tem dotičnem bazenu, prav tako ne v nobenem izmed rekreativnih bazenov, ki so namenjeni kopanju in plavanju, pač pa jih je inšpekcija decembra 2018 "opozorila na neskladnosti v štirih hotelskih kopelih s črno termomineralno vodo".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
29. 06. 2019 09.52
+3
Voda polna nafte pa je zdravilna ja folk je pa res naiven. Še spomnim na Pagu je bila ena luza z blatom, ljudje so se celi dan notri valjali kot prašiči. Baje je iz telesa to blatna obloga potegnila vso revmo 😏
pijanec22
28. 06. 2019 21.54
-3
Javna firma, kaj češ. Nihče kriv.
marveb
28. 06. 2019 19.50
-7
Klor dela cuda, biznis je biznis..
Optimisty
28. 06. 2019 19.36
+11
Vse terme so katastrofa Čatež, Moravske,smarjeske, Topolšica itd.... Lahko bi se malo zgledovali po renovaciji terme olimij ali pa novo zgrajene terme tuhelj... Brez investicij ni nič, se pa cudim da so Čatež in Moravske se vedno prilju ljene in polne kljub katastrofi
Ilena Hevka
28. 06. 2019 19.32
+9
Pa Ptujske terme joj joj škoda da kvarijo tudi bazene
KomentatorVeselegaDecembra
28. 06. 2019 18.35
+4
Najboljše terme so rimske
JApajaDAja
28. 06. 2019 19.35
+3
Žac
28. 06. 2019 19.36
+0
Patras
28. 06. 2019 18.22
+15
Sava turizem ga sracka na polno Sploh se ne znajo iti
01xxy
28. 06. 2019 18.19
+15
Koliko urina je potrebnega, da zrastejo tako lepe alge? In koliko časa ni bila zamenjana voda?
Sentis
28. 06. 2019 17.05
+38
Zanimivo kako se te stare žabe namakajo v teh mlakužah, po več ur neprekinjeno. Potem se pa vprašaš kako hudiča zdrži toliko časa pri tako starem mehurju. No, ni zastonj topla voda.
Chaparral M
28. 06. 2019 16.48
+48
Terme, bazeni, vse to je zadnja leta velik biznis. Visoke cene, higiena in kakovost pa precej nizki ....
Uporabnik1385495
28. 06. 2019 16.39
+39
Javna kopalisca so ena mocno fuj zadeva.Glivice,ljudje,ki se nr stusirajo preden gredo noter,take in drugacne žavbe,ki plabajo maokoli....bruh
lumpimonster
28. 06. 2019 16.16
+6
Kro pa se hod v bazene....sej smo valda v sloveniji mamomtok ciatih voda da kr glava boli....pa se zastonj so....zaenkrat
lumpimonster
28. 06. 2019 16.16
+7
Tut ce gres 15km ven iz ljubljane se ze lahko v ljunbjanci kopas ce si mal bol crazy,je cist kulll
Sunshine73
28. 06. 2019 16.14
+34
Ne hodim več na bazene, ker se hodi folk tja umit in ne kopat ... zelo redko koga vidiš, da se potuša ko gre in ko pride iz bazena - enako velja za savne .... OGABNO !!
JApajaDAja
28. 06. 2019 16.22
+9
najbolje se je skopat oblečen-z dozo persila in desdermana !
Wahl
28. 06. 2019 16.11
+20
Na tapeti so vedno terme 3000 , a v preostalih, tako na hitro, 23. tih je pa idila? Močno dvomim.
RamzesII
28. 06. 2019 16.07
+15
"Dodali so še, da se alge niso namnožile v bazenu, kjer so inšpektorji lani odkrili občutno preseženo vrednost benzena." Kaj so hoteli povedati s tem, da je benzen učinkovito sredstvo proti algam.
Samo?lovek
28. 06. 2019 16.02
+17
Slovenska zdravilišča - Kraj, kamor greš po bolezni.
andrejak28
28. 06. 2019 16.02
+13
Moravske so res bile umazano kopališče in mislim da so se vedno najlepše se vidi v nočnem kopanju ko se spodaj luči ki osvetlijo vodo in se lepo vidi kaj vse plava v vodi
Frzenk
28. 06. 2019 16.01
+26
še u čatežke toplice pejte mal pogledat......
Krta?a 21
28. 06. 2019 15.59
+19
Upam da upate plavat v morju, ker tam mrgoli mikroorganizmov. Pa ježki pa rakovice, ožigalke, alge, vetrnice, kumare, ribe seksajo......
JApajaDAja
28. 06. 2019 16.13
+16
morje se čisti samo-po naravni poti...bazeni pač ne!
pravicnez.
28. 06. 2019 15.59
+18
Ne bi šel v tisto mlako, pa če mi plačaš. Pred leti sem v notranjem bazenu naletel na polno nečistoč, med njimi tudi smrkli ipd. Odvratno. Samo vstopnino bi pobirali. Never again.