Slovenija

Bazeni tudi z do sedemkrat višjimi stroški, ponekod že dražijo storitve

Ljubljana, 18. 09. 2022 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
224

Bazenski kompleksi po Evropi se zaradi stroškov energentov, ki letijo v nebo, srečujejo s hudimi izzivi, v Franciji, na primer, so že zaprli 30 javnih bazenov. Kaj pa pri nas? Javnemu zavodu Šport Ljubljana so se stroški ogrevanja v zadnjem letu dvignili za 130, plina za 119, elektrike za 440 odstotkov. Posledično so se dvignile cene na njihovih objektih. V Vodnem mestu Atlantis visokih stroškov energentov ne morejo več pokrivati s prihodki iz prodaje vstopnic in so že sprejeli vrsto ukrepov, kot je večerno pokrivanje bazenov. Situacija je zelo zaskrbljujoča, opozarjajo v zdraviliščih, v Sava turizmu pa: v skrbeh je celotna turistična panoga.

Po tem, ko smo poročali, da je Francija zaradi visokih stroškov ogrevanja pred kratkim zaprla že 30 javnih bazenov, smo preverili, kakšna je situacija pri nas. Na več upravljavcev bazenskih kompleksov na različnih koncih Slovenije smo naslovili vprašanja o tem, kako občutijo energetsko krizo, kakšna so odstopanja pri stroških ogrevanja bazenov in ali so bili že pripomorani sprejeti kakšne ukrepe. 

Zdravilišča: Situacija je zelo zaskrbljujoča 

V Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) opozarjajo, da je situacija zelo zaskrbljujoča. "V nekaterih slovenskih naravnih zdraviliščih se stroški še ne občutijo, ker so nekatere družbe še za letošnje leto imele podpisane pogodbe o dobavi energentov pod zelo ugodnimi pogoji. V nekaterih družbah, ki so se jim pogodbe že končale, pa imajo tudi do 730-odstotno povišanje cen električne energije. V veliko primerih je tudi termalna voda na izviru takšne temperature, da je ni potrebno segrevati, vendar ne v vseh termah," so pojasnili. 

Termalne družbe se o posameznih ukrepih sicer odločajo individualno, so se pa preko SSNZ skupaj povezali z drugimi turističnimi panožnimi združenji, kot so hotelirji, agencije, igralnice, smučarska središča ... in naslovili zahteve na pristojna ministrstva in vlado. 

Prek Turistično gostinske zbornice sodelujejo tudi v pogovorih in pogajanjih z vlado za omilitev energetske draginje. "Prizadete družbe bodo zagotovo kandidirale za sredstva, ki pa jih je absolutno premalo," opozarjajo. 

V nekaterih slovenskih naravnih zdraviliščih imajo tudi do 730-odstotno povišanje cen električne energije.
V nekaterih slovenskih naravnih zdraviliščih imajo tudi do 730-odstotno povišanje cen električne energije. FOTO: Shutterstock

JZ Šport Ljubljana: Cene so se že dvignile, morda se bodo še 

Tudi z Javnega zavoda Šport Ljubljana, ki upravlja s kopališči Tivoli, Kolezija in Kodeljevo, so sporočili, da so se jim v zadnjem letu zelo dvignili stroški energentov (ogrevanja za 130 odstotkov, plina za 119 odstotkov, elektrike za 440 odstotkov), pa tudi stroški storitev in materiala. 

Posledično so se dvignile cene na njihovih objektih, prav tako ne izključujejo nadaljnjih dvigov cen dobaviteljev in storitev/objektov. O zapiranjih objektov še niso govorili. 

"Brez pomoči države bo pokrivanje stroškov z višjim sofinanciranjem ustanovitelja in našimi višjimi cenami vsekakor nevzdržno. Težko je napovedati cene energentov – napovedi so slabe. Državna pomoč bo nujno potrebna," svarijo. 

V Vodnem mestu Atlantis sprejeli vrsto ukrepov, ki pa jih obiskovalci še ne občutijo  

Iz Vodnega mesta Atlantis so sporočili, da se srečujejo s podobnimi izzivi zaradi rasti stroškov energentov kot ostali bazenski kompleksi po Evropi. Do tega trenutka sicer bazenov zaradi tega razloga niso zapirali. 

Kot so pojasnili, je poslovanje bazenov povezano z visokim deležem fiksnih stroškov, ki so enaki skozi celo leto, ne glede na število obiskovalcev. "Znotraj teh fiksnih stroškov, ki danes dosegajo približno 70 odstotkov vseh obratovalnih stroškov, pretežni del predstavljajo stroški energentov. V prvem osemmesečju letos glede na enako obdobje lani so se stroški energentov zvišali za preko 100 odstotkov in jih ni več mogoče pokrivati s prihodki iz prodaje vstopnic."

Sprejeli so že vrsto ukrepov za doseganje energetskih prihrankov, ki jih obiskovalci zaenkrat niti ne občutijo (npr. večerno pokrivanje bazenov za zmanjšanje toplotnih izgub). V letošnjem letu so za krajši čas omejili kapacitete wellness dela s savnami in termalnimi bazeni, vendar ne zaradi energetske krize, temveč zaradi prenove, katere cilj je omogočiti obiskovalcem izboljšano in bolj zaokroženo ponudbo udobja, zabave in sproščanja.

Dodali so še, da v družbi BTC skrbno spremljajo dogajanje na energetskih trgih in bodo svoje nadaljnje ukrepe prilagajali razvoju dogodkov. "Naša ključna usmeritev pri tem ostaja omogočiti obiskovalcem uporabo storitev Vodnega mesta Atlantis (bazeni, masaže, savne) po dostopnih cenah. Zaradi negotovih okoliščin, ki so povezane tako z energetsko draginjo kot z morebitnim novim valom epidemije, v tem trenutku ne moremo napovedati prihodnjega poslovanja in morebitne potrebe po državni pomoči."

V vodnem mestu Atlantis pravijo, da so sprejeli že vrsto ukrepov za doseganje energetskih prihrankov, ki pa jih obiskovalci zaenkrat niti ne občutijo.
V vodnem mestu Atlantis pravijo, da so sprejeli že vrsto ukrepov za doseganje energetskih prihrankov, ki pa jih obiskovalci zaenkrat niti ne občutijo. FOTO:

Sava turizem: V skrbeh je celotna turistična panoga 

Tudi v družbi Sava turizem, ki upravlja številne termalne komplekse in wellness centre po Sloveniji, pravijo, da občutijo povišanja stroškov energentov in osnovnih surovin tako kot celotno gospodarstvo. "Zaenkrat cen še nismo poviševali. Cene bivanj v letošnjem letu pri nas zaenkrat še približno na nivoju lanskega leta. Se pa v naši skupini Sava Hotels & Resorts cene že nekaj let oblikujejo dinamično. Pri dinamičnem postavljanju cen so nihanja lahko celo dnevna kot odraz vsakodnevno (tudi zelo hitro) spreminjajočega se stanja prostih kapacitet in povpraševanja na trgu." 

Je pa celotna turistična panoga v skrbeh tako za preostanek leta 2022 kot za leto 2023, saj opažajo, da so odzivi trga za jesensko zimsko obdobje še zadržani. Napovedi recesije, povišanja stroškov, situacija v Ukrajini in odprto stanje epidemiološke slike v hladnejših mesecih vplivajo na zadržanost pri rezervacijah gostov, kapacitete se za jesensko zimsko obdobje precej počasneje polnijo v primerjavi s prejšnjimi leti.

Poslovanje turističnih družb v prihodnje bo tako odvisno od razvijajočih se okoliščin, predvsem spreminjajoče se potovalne omejitve, inflacija, povišanja stroškov energentov in osnovnih surovin, razvoja situacije v Ukrajini, zdravstvene situacija vezana na pandemijo, pridobivanja kadra in birokratske ovire, ki povzročajo počasno zaposlovanje tujcev, hudi zastoji na letališčih ter zamude in odpovedi letov, še dodajajo.

"Skladno z razvojem okoliščin, ki vplivajo na poslovanje, se seveda interno pripravljamo z ukrepi, ki bodo ublažili vpliv na poslovanje. Turistični ponudniki v okviru stanovskih združenj že pripravljajo predloge državi za ublažitev povišanj stroškov v turistični branži," so zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
18. 09. 2022 21.13
+0
Na Ptuju,Sava hotels&resort in zudi v privatnih termah v Banovcih imamo upokojenci kombi vstopnico:malica in kopanje celodnevno po nižji tarifi,ali dve osebi z ceno ene vstopnice.Če se to spremeni za toliko,da se bo upokojenska denarnica jokala,ne gremo več k njim.
nikhrast
18. 09. 2022 17.11
-2
Tu v Severni Ameriki smo že zaprli bazene za pse, ohladilo se je, jesen prihaja.
SlepiSlovenc
18. 09. 2022 16.33
-2
Nazadne sm bil na bazenu kot froc. Vsi smo lulali notr.
kepar11
18. 09. 2022 15.24
+1
To je vse kar nam.lahko zahodna elita ponudi, izgubo prihrankov, izgubo kontrole da lahko prezivljas sam sebe, izgubo dostojanstva. Ali resnicno se kdo misli da za tem stoji Putin? On je samo prikazan kot krivec za vse kar se dogaja, ko pa se v ozadju dejansko odvzema mpc srednjemu delavnemu sloju, samo to zimo lahko pricakujemo ustavljanje industrije na racun spelulativnega vojnega dobickarstva
Walter Pravicek
18. 09. 2022 21.16
+1
Krivci so hlapci Amerike:Ursula von der Layen,stari Borelj ter ostala klapa iz EU,ki je odpovedala nakup energentov po za nas spreejemljivih cenah.Ti so krivci,ter se sedaj ustijo o finančni pomoči državam,a vprašanje je koliko bodo gospodinjstva od te pomoči imela koristi.KAJ pa drugo leto in kasnejša leta?
Tone 12345
18. 09. 2022 15.23
+3
Boste take količine vode grel ja!nikdar več!kar zaprite pa izpraznite bazene čim prej!atlantis sploh take količine vode sred ljubljane in to iz vodovoda!!!kaj ste normalni??
dasmullkind
18. 09. 2022 15.09
+4
V teh bazenih in đakuzijih je tok svinjarije pa se lulajo vsi not, ker se nobenmu ne da na skret.
Walter Pravicek
18. 09. 2022 21.17
+1
Entip?ek
18. 09. 2022 14.28
+5
dokler eu ne bo stopila na prste vmesnim zaslužkarjem bo tako...očitno so zeleni v nemčiji premočni za vse..
fcrs_lj
18. 09. 2022 14.09
+11
Poznam ljubljanskega gostinca, ki mora imeti vsak mesec 50.000€ plusa, na zacetku krize, mu je podrazitev energentov, mesa itd, zarezala v dobicek, da je imel “samo” 40.000€ plusa, sedaj je zvisu cene in ima 60.000€ plusa. Vso krizo bodo ljudje poplacali s svojimi povprecnimi placami. Nekaterim je pac premalo 40.000€ na mesec, nekterim je pa 1.000€ dovolj. Jaz vec ne hodim v gostilne, edino na malco in se to ce imajo kej za 6,5€ ker ne dam vec, kokr sm daju pred krizo za malico.
SlepiSlovenc
18. 09. 2022 16.32
-1
User1280007
18. 09. 2022 13.17
+12
Toplice naj bi imele geotermalno ogrevano vodo. Če ne, to niso. Poleti se gre na morje, pozimi v toplice, rešeno. Vse ostalo pa je kot vidite nepotrebno onesnsžwvsnje okolja.
User300173
18. 09. 2022 13.37
+10
Naslednje poletje vstopnice na morsko plažo se bodo povečale v % dviga energentov. Utemeljitev ni potrebna, kakor tudi ne v toplicah z geotermalno vodo nad 35 stopinj C. Smo pa res umetniki nemogočega, prodajanje megle in naivnosti.
akmt
18. 09. 2022 12.54
+7
Pomoje bodo Madzari najboljse prestali tole in se naslednje zime
akmt
18. 09. 2022 12.54
+4
Septična jama vseh jam
18. 09. 2022 12.53
+4
predvsem v Radence ne hodite. živ obup na celi postarani črti.
akmt
18. 09. 2022 12.52
+0
Ukinite te scalnice
gostb6fa2
18. 09. 2022 12.37
+8
To bo še vesela zima.
Destra
18. 09. 2022 12.31
+4
Problem samo za tiste, ki potrebujejo vodno terapijo iz zdravstvenih razlogov. Dodaten strošek za ZZZS, ki bo še bolj restriktiven pri napotnicah za zdravilišča. Vsi ostali pa (predvsem petični turisti) naj pa pač plačajo. Lahko pa Ursula izda vseevropski odlok, da kWh elektrike ne sme stati več od 18 centov. Vse variante so možne.
akmt
18. 09. 2022 12.55
+2
Taksnih je zelo malo. Vecina hodi v toplice na napotnico na psihicni relaks
ŠKIS
18. 09. 2022 13.10
+1
a 18 centov elektrika brez dodatkov a z vsemi priskledniki
za resnico
18. 09. 2022 12.22
+5
res mocno upam ,da kopiramo cehe ,ki se protestirajo proti tej neumnosti ,ko unicujemo sami sebe se nam pa eni fajn smejejo
za resnico
18. 09. 2022 12.20
+10
kar ni unicila corona bo pa neumna podkupljena politika z sankcijami proti nam
hondoid
18. 09. 2022 12.17
+6
Hvala za bazene,terme...leglo strupa,klora...Morje je zakon.
akmt
18. 09. 2022 12.53
+0
Tocno tako. Ce gres na bazen, opazis, da nihce ne gre na wc...
Potouceni kramoh
18. 09. 2022 13.04
+5
Aja zato je v termah voda 37 stopnij in rumenksta od tekocih mineralov 😎
graf
18. 09. 2022 11.35
+7
Terme Krka so imele že pred podražitvijo energentov cene storitev v vesolju , v Balnei (Dolenjske toplice) so v petih mesecih kar dvakrat dvignili cene ! Glede na to da je kvaliteta storitev ob vesoljskih cenah zelo padla .. se lahko zgodi da si uprava Term Krka v bodočnosti ne bo delila na 100.000€ dobička tako kot to delajo zdaj ! Oni se usmerjajo zgolj v hotelski turizem in z visokimi cenami zaenkrat zelo uspešno odganjajo dnevne goste ki hodijo (smo hodili) samo na kopanje , samo osebno sem prepričan da smo na zelo dobri poti da se bodo še vrnili časi ko bodo veseli denarja dnevnih gostov ! Tako da ob teh cenah energentov prav nič ne sočustvujem z njimi , nasprotno , mogoče bo celo prišel čas ko bodo pri Temah Krka ugotovili da je pomembnejši od dobička zadovoljen gost ki se rad vrača ...
Škrnicl
18. 09. 2022 15.55
Dokler je ZZZS glavni sponzor tega pajzla od term se ne bodo sekirali...
periot22
18. 09. 2022 11.30
+9
Vojni dobičkarji!
testtest
18. 09. 2022 11.30
+10
EU enotna do samega propada