Slovenija

Slovenci, ki so v tujini top znanstveniki: kaj storiti, da bomo govorili o kroženju, ne begu možganov

Ljubljana, 28. 02. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Enemu se je za las izmuznil oskar, drugi odkriva zdravilo za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen, tretja išče biomarkerje za raka trebušne slinavke. To so le trije od več kot 250 slovenskih znanstvenikov, ki delajo, ustvarjajo, raziskujejo in poučujejo po svetu.

Število naših najboljših, ki odhajajo iz države, iz meseca v mesec, raste. Po zadnjih podatkih Metine liste, ki spremlja Slovence in Slovenke, ki redno delujejo, poučujejo in raziskujejo na tujih znanstveno-raziskovalnih ustanovah, jih je že preko 270.

Znanstveniki
Znanstveniki FOTO: POP TV

Jernej Barbič je profesor računalniške grafike, za drugi del trilogije o Hobbitu je animiral fantazijska bitja. Ekipi, v kateri je sodeloval, se je za las izmuznil oskar za vizualne efekte. Je redni profesor na univerzi v Južni Kaliforniji. Jernej Ule na londonski univerzi odkriva skrivnosti možganskih celic. Vodi ekipo strokovnjakov, s katerimi išče zdravilo za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen. Zdravilo bi lahko imeli čez 10 let, pravi. Urška Vrhovšek je ena od slovenskih ambasadorjev znanosti. V znanstveno netipični Italiji raziskuje biomarkerje za raka trebušne slinavke. To je oblika raka z najslabšo prognozo, ki ga preživijo le redki.

Zakaj so odšli, kaj je zunaj drugače, pod kakšnimi pogoji bi se vrnili v Slovenijo?

Ven so šli, da oplemenitijo svoje znanje, da se v družbi enako mislečih razvijajo, da ustvarjajo, so inovativni, aktivni. Takšnih možnosti za razvoj v slovenskem znanstvenem prostoru nimajo, pri nas ni laboratorijev, kjer bi delali prebojne raziskave. V tujini tudi več zaslužijo, čeprav plača zanje ni motiv številka ena. Čisto vsi, s katerimi smo govorili, bi prišli nazaj domov, če bi tu le imeli primerne pogoje za delo.

A v Sloveniji nobenemu ni mar za znanost, opozarja prof. dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Tudi njemu so najboljši študenti pobegnili ven. Da vse več mladih, željnih znanja, odhaja, potrjujejo podatki. Odhajajo tudi takšni, ki jih zanima, kako je v tujini začeti z ničle.

So pa tudi takšni, ki odlični ponudbi rečejo ne in ostanejo doma. Jernej Pangeršič je imel ponudbo za dobro plačano službo v ZDA, a se je odločil, da bo svoje znanje in izkušnje delil z mladimi v Sloveniji.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (316)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deathbite
29. 02. 2016 13.00
+3
Dva znanstvenika, oba profesorja, poznam. Odšla sta v ZDA. Zaradi lastnega izobraževanja in boljših pogojev dela kot pri nas. Plača je bila sekundarnega pomena. En od njiju se je nameraval vrniti, ko bi končal doktorat v Ameriki, pa so mu na fakulteti odgovorili, da ne rabijo nekoga z dvema doktoratoma. Oba sta, čez določen čas, pripeljala k sebi tudi ostale družinske člane. In ni jima za zameriti! Odhajajo visoko izobraženi kadri, ki jih doma že primanjkuje. In še slabše bo!
ooResnicA
29. 02. 2016 14.38
-3
...ne nabiji....saj ti nobeden ne vrjami nič!
rde?kar
29. 02. 2016 12.30
-3
Sposobni gredo v tujino ne bodo se pustili ropat naših politikov.
rde?kar
29. 02. 2016 12.25
+0
Svoje znanje pri nas uporabljajo samo kumrovški brezvezniki ,ki uničujejo in ropajo . Sposobni si gredo denar služit v tujino.
deathbite
29. 02. 2016 12.55
+2
Ja , en par kumrovških je celo vladal po l.1991! Pod prvim kumrovškim smo se zapufali za vse večne čase. Mladi pa odhajajo!
nikhrast
29. 02. 2016 17.28
Pa kdo je to? Potrebujemo več takšnih kot Janša, ta se je spametoval, precej ostalih se ni
prašek
29. 02. 2016 11.43
Netajkun 29.02.2016 10:54:04 Tudi meni ni jasno . . zakaj najpametnejši in najsposobnejši ne vnovčijo svojega znanja in sposobnosti na prostem trgu ( kot podjetniki , ki razvijajo in zaposlujejo ) . Zakaj tako radi obtičijo v JS . . na kakšnih fakultetah ali inštitutih . . . a jih ni škoda ? ................................................ Tisti ki končajo na fakultetah, svoje znanje predajajo mlajšim kolegom in kolegicam ! Tisti pa, ki končajo na institutih , pa svoje znanje uporabljajo za pomoč gospodarstvu in podjetjem , ki potrebujejo pomoč pri programiranju ! Saj oba misliva na iste, kajneda ?
prašek
29. 02. 2016 11.45
+1
Zanimiva pa bi bila tvoja uvrstitev na Gaussovi krivulji ! Misliš da zloba tudi vpliva na rezultat ?
musicalpotato
29. 02. 2016 11.17
+4
Všeč mi je bilo ko je rekel "tisti ki jamrajo samo sedijo doma na kavču in ne naredijo ničesar". Marsikdo v sloveniji si z mizerno plačo sebe ali staršev komaj privošči šolanje na faksu, za investicije v projekte pa nekak nimajo. Greš postavljat investicijo z miljon enimi slovenia exclusive birokratskimi problemi z ogromnim rizikom da ti ne bo ratalo ker je slovensko gospodarstvo itak v k***. Pozabljaš tudi na tisoče univerzitetnih diplomantov ki investirajo v nekaj in se trudijo, ampak enostavno jim ne zlaufa in se zadolžijo in na koncu životarijo s plačo kelnerja al pa pek krompirčka v McDonaldsu. Poznam take. Pač glej, res super da hočeš pomagat sloveniji ampak če ti bo uspelo, boš primer 1 na 10.000, če greš pa ven, sploh skandinavija, kanada, avstralija, maš pa možnosti za kvalitetno življenje neprimerljivo večje. Pač ja, enim parim mora uspet, saj ni nemogoče pri nas uspet, nekaj jih mora uspet, drugače se gospodarstvo totalno zruši, samo....nima smisla. Zdrava pamet ponavadi pove človeku da gre poskusit tja kjer je večja možnost. Saj tudi v tujini vsak ne uspe ampak....dejansko maš več šans. Rešitev ni v plači, rešitev je najprej v prvi vrsti v reformi šolskega sistema, po zgledu Finske, Švedske, Danske in podobnih držav ustvariti pravo okolje in način za pridobivanje znanja ter pravo usposabljanje za poklice. Potem mora pa država krepko pregledati katere njene direktive imajo smisel, katere so pa samo za škodo, in spremeniti miselnost iz zatiranja projektov in se usmerijo v POMOČ ljudem ki imajo željo in ki bi radi nekaj ustvarili, ne zavirajte idej z birokracijo in iskanjem dlake v jajcu, da ja ne bi kdo česa novega zgradil (verjemite mi, če hočeš nekaj na novo nardit je živa katastrofa pri nas), temveč pomagajte ustvariti sistem ki omogoča kvaliteten razvoj gospodarstva. Ko bo to enkrat urejeno, bo veliko več mladih ostalo pri nas in "rešitev" z večjo plačo bo samo formalnost. Jezi me, ker smo dežela s toliko možnostmi za tekmovanje s svetom a ne znamo izkoristit popolnoma ničesar. Samo upam da se vlada zamisli v pravo smer in prvič v času svojega obstoja odreagira pravilno in preudarno.....čeprav kot poznam našo vlado, bo odreagirala z uvedbo šolnin pa kakega davka na izselitev študenta iz slovenije... sori za dolg komentar ampak to je nekaj kar mi že lep čas leži na duši. Sit sem zaviralskega dela države ki je sama kriva da se to dogaja. Vem da je na fakultetah dejansko zaposlenih polno ljudi, vsak ne mora bit znanstvenik ampak obenem je pa polno tujcev in starcev na delovnih mestih ki bi morala pripadati naši mladini...
Sniper77
29. 02. 2016 10.54
+5
dokler bo pri nas en inž. strojništva zaslužil manj, kot čistilka v avstriji, potem ne vidim razloga, zakaj bi še podpirali naše lopove. Obenem pa pričakujejo da boš celo firmo peljal sam ter "šlepal" vse ostale "luftmešalce", in vsak teden razvil neko novo "revolucionarno" novost...
askralj
29. 02. 2016 10.25
-1
Včasih so kazali uspešna slovenska podjetja in kako se da... Sedaj je Cerar vse prodal in nadaljuje z bankami ter Telekomom in se kaže kako smo vrhunski v znanju. Vse se ve zakaj smo uničli vsa podjetja in odgnali ljudi. Zasuk južno z instant strankami financiranimi iz Balkana nas uničuje in razžira.
sagesse
29. 02. 2016 11.56
+1
Glavni problem slovenije so državna podjetja in posledično kadrovanje v njih vsake vlade.Ko se bomo-če se bomo rešili teh podjetij,se bodo vlade ukvarjale z vladanjem in ne kadrovanjem.Pozabite na nemške,šwedske.... vzorce,kako je tam,ker je tam miselnost drugačna,ker pri nas je lobijem čisto vseeno če je pol slovencev na pragu revščine,glavno da oni iz državnega telekoma vsako leto pokradejo 50 milijonov eu,,,,
ooResnicA
29. 02. 2016 10.22
+7
......a FDV-jevci, pravniki in ostali socialni delavci so tudi tako iskani v tujini?
deathbite
29. 02. 2016 13.01
+2
Tam iščejo predvsem obramboslovce. S FSPN-ja!
prašek
29. 02. 2016 09.45
-3
En lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
29. 02. 2016 09.46
-6
Če so dobili znanje v Sloveniji, bi se spodobilo tudi, da svoje znanje uporabljajo v Sloveniji !
prašek
29. 02. 2016 09.48
-6
Pri pravih študijih je tudi delo dostopno ! Lahko pa s svojim velikim znanjem postanejo tudi samostojni podjetniki !
Netajkun
29. 02. 2016 10.54
Tudi meni ni jasno . . zakaj najpametnejši in najsposobnejši ne vnovčijo svojega znanja in sposobnosti na prostem trgu ( kot podjetniki , ki razvijajo in zaposlujejo ) . Zakaj tako radi obtičijo v JS . . na kakšnih fakultetah ali inštitutih . . . a jih ni škoda ?
žlikrofi
29. 02. 2016 08.47
+0
v vseh obdobjih in povsod po svetu so šli pomožnosti na boljše desnaki pa halo kaj kako je možno itd sam evforija navijanje za demolarizirat državljane tisti ki verjamejo tem hujskačem tud sam delam v aust, pa je še vedno lepše doma za malo cvenka se pri nas še premalo dela
šlogar
29. 02. 2016 07.44
+11
Pri nas so na vodilnih delovnih mestih zgube, zato se boje v svoje vrste vzeti pametne ljudi, ker se boje za svoje stolćke. Tako to je in še nekaj časa bo. V tujini je to "mičkeno" drugače. Pri nas se ti ljudje ne zavedajo, da se večina pametnih ljudi ne grebe za stolčke pač pa za garaško delo. In dokler ti nemaniči v glavi tega ne bodo spoznali, bodo učene glave iskale priložnosti drugod.
žlikrofi
29. 02. 2016 08.30
+0
malimoz2012
28. 02. 2016 21.44
+8
Ce iz Nemcije in Anglije hodijo v Ameriko, pa nebojo iz Slivenije. 24 ur, ze lep cas niste napisali normalnega dobrega clanka. Tudi tega in ostale nisem prebral vev kot dve vrstici. Ce nebi bilo komentarjev, tudi 24 ur nebi bilo.
yokerxdinterfan
28. 02. 2016 21.01
+17
dokler politika ne bo delovala v dobro ljudi bo tako kot je
žlikrofi
29. 02. 2016 08.32
-1
Netajkun
28. 02. 2016 20.32
+26
Takole gre to . . najboljši v generaciji , z magisterijem na znani tuji univerzi . . . pri nas se pa to zadevo ukvarja " prijateljski povprečnež " . Ker ni dela , ni denarja . . . tuji sošolci so začudeni in povabijo v tujino . Odlična plača , ki ji naša država odmeri astronomsko doplačilo dohodnine . Kaj preostane . . odjava stalnega prebivališča , izbris iz registra davčnih zavezancev . . in adijo Slovenija .
diocles
28. 02. 2016 20.38
+2
in pomagaj mi slovenija se nosečnice vračajo brez zdravstvenega zavarovanja in služijo samo še od tednika
Netajkun
28. 02. 2016 21.01
+0
No . . vsaj upajo si zanositi , pri nas . . brez službe , denarja in prihodnosti . . . verjetno ne bi .
diocles
28. 02. 2016 20.12
+5
problem z (mladimi) raziskovalci je v sloveniji predvsem v tem, da država še dodatno investira v ljudi (sem napisal spodaj kako) in jih potem večina z doktorati v sloveniji ne dobi službe, kar je še nadgradnja debilizma takega investiranja v izobraževanje za brezposelnost fakultete tako kot zavod za zaposlovanje in še mariskaj je namenjeno predvsem temu, da imajo usedlani ljudje službo
Netajkun
28. 02. 2016 20.37
+23
Država investira v stare profesorje in " strokovnjake " . . . v njihove nazive in imenovanja , v dodatke za stalnost in delovno dobo , v njihova svetovanja , dodatke za stalno pripravljenost , dodatno " tržno dejavnost " . . . mladi pa čakajo in čakajo . . če se pokaže priložnost ( in najboljšim se ) . . seveda odidejo , po možnosti za vedno .
Dragon_13
28. 02. 2016 20.09
+1
Kaj se morate na POP TV vtikat res v čisto vse? Pa vi veste, da ima vsaka fakulteta zaposlenih na desetine raziskovalcev? V Sloveniji pa imamo na stotine fafultet, tile raziskovalci niso nič drugega kot navadni javni uslužbenci in vi se bunite, da jih bi radi imeli še več, pri čemer od 95% njih ni drugega učinka kot da vlečejo plačo, pa četudi je "samo" 1000eur. Dajte prosim navedite praktične rezultate teh nadebudnih 1000-ev slovenskih "raziskovalcev" po slovenskih falultetah, ki so trenutno zaposleni. Prepričan sem, da razen tega, da z vodenjem raznih vaj po fakultetah maltretirajo povprečne študente, ki niso pripravljeni spoznavat visoko teoretskih osnov predmetov, oziroma vsaj ne vsakega posebaj, saj si namreč vsak tak "raziskovalec" domošlja, da je predmet oziroma področje, ki ga on pokriva, najbolj pomembna stvar na svetu....
žlikrofi
29. 02. 2016 08.34
+1
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
taurus111
28. 02. 2016 20.05
-17
Beg možganov se šteje kot en uspeh, pa ni, je poraz študenta! Šolal se je na državne stroške ., po možnosti še doktoriral, specializiral , potem pa pobegne? Lahko pobegne, prej naj vrne vso šolnino od osnovne šole naprej. Glede floskule, da pri nas ni dela in , da so mizerne plače, pa tole:. Plačo si je treba zaslužit, ne pa jo zahtevat, . V prvi vrsti so bili ti "priveski" seznanjeni v kakšen poklic se spuščajo in koliko bo plačan, ter kolikšne so potrebe trga! Tujina jih bo zastonj izkoristila, potem bodo pa prišli nazaj domov pod mamino krilo?
diocles
28. 02. 2016 20.02
+1
in del tega studio city husjkaškega šponanja so tudi tiste statistike koliko je humanistov in družboslovcev v tujini (jih je skor največ)... zakaj pa ni kakega onega vprašala, ki so v tujini al kot delo podiplomske študijske izmenjave (torej uradno vpisani v sloveniji in se bodo zelo kmalu vrnili) al pa v tujini kelnarijo ker so se tja poročili
Tone 12345
28. 02. 2016 20.02
+2
Josip Broz vrni se !!prosim te!!
Tone 12345
28. 02. 2016 20.03
+4
CestniKolesar370Wattov
28. 02. 2016 20.50
-3
Tone 12345
28. 02. 2016 19.59
-4
Še vedno pa kljub tem "strokovnjakom" ki naj bi uspeli v zda ali kje drugod ni rezultatov ampak samo flancanje-ker je onkološki v ljubljani vedno bolj poln!!ZATO NE POVELIČEVAT NEKI BEG MOŽGANOV IZ SLOVENIJE!!!!