Slovenija

Begunje: Steklen prah prekril vrtove

Begunje na Gorenjskem, 28. 05. 2007 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prebivalci, ki živijo v bližini Elana in Seawaya, so znova opozorili na onesnaženje. V Elanu že izvajajo ukrepe za preprečitev.

V petek so namreč opazili izdaten izpust zdravju nevarnega finega steklenega prahu, katerega krivec naj bi bil Elan. V Elanu so danes potrdili, da bi bili lahko potencialni povzročitelj problema, hkrati pa so zagotovili, da so že uvedli ukrepe za preprečitev morebitnega onesnaženja.

Steklen prah prekril vrtove

Prebivalci, ki živijo v bližini begunjskega Elana in le nekaj sto metrov oddaljenega Seawaya, znova opozarjajo na onesnaženje, ki ga povzročata oba proizvajalca plovil
Prebivalci, ki živijo v bližini begunjskega Elana in le nekaj sto metrov oddaljenega Seawaya, znova opozarjajo na onesnaženje, ki ga povzročata oba proizvajalca plovil FOTO: Kanal A

Kot so sporočili krajani Begunj na Gorenjskem in Zgoše, ki so združeni v civilno iniciativo Dolina Drage, jih je v petek presenetil fin steklen prah, ki je potresel njihov vrtove. O dogodku so obvestili radovljiško policijsko postajo, saj v petek popoldan ni bil dosegljiv noben okoljski inšpektor. Vendar so policisti pojasnili, da to ne spada v njihovo pristojnost.

V Elanu so medtem na opozorilo lokalne skupnosti, da so v Zgoši 60 na listih okrasnega grmovja odkrili lesketajoč se prah nemudoma odzvali, zagotavljajo v podjetju. Pojasnjujejo, da sta si dva predstavnika Elana kraj ogledala in ugotovila, da bi Elan lahko bil potencialni povzročitelj problema. Zato so bili še isti dan uvedeni ukrepi za preprečitev morebitnega onesnaženja.

So bila kriva odprta vrata?


V Elanu je do izpusta finega steklenega prahu ob petkovem močnem vetru lahko prišlo zaradi občasno odprtih vrat v proizvodnjo Plastike 3, kjer poteka brušenje in rezanje, ali pa zaradi nezatesnjene odprtine kontejnerja, skozi katero se sipa prah iz silosov odsesovalnega sistema za rezkanje elementov smuči, je pojasnil član uprave predsednik uprave Elana in član uprave skupine Skimar Matjaž Šarabon. Ob tem je dodal, da so nemudoma uvedli ukrepe za preprečitev onesnaževanja. Zagotovili so zapiranje vrat proizvodne hale Plastika 3 in zatesnili vodila ter priključek na dozatorje kontejnerjev pod silosi odsesovalnega sistema.

Krajani na onesnaženje opozarjajo že dlje časa

Krajani zahtevajo, da se takoj ustavi oba možna vira onesnaženja do popolne odprave tehničnih problemov. Hkrati zahtevajo, da Elan očisti in izpere vse strehe in objekte v svojem območju, kjer se še naprej zadržuje fini stekleni prah ter da izplača odškodnino v višini njihovih vrtnih pridelkov.

Krajani sicer že dalj časa opozarjajo na občasno svetlikanje v zraku in steklene delce. Ta steklen prah deluje enako kot azbest, saj ostaja v pljučih in prebavilih ter ga telo ne more razgraditi, opozarjajo v civilni iniciativi. Problem je še toliko bolj pereč, ker je Elan po njihovem mnenju onesnaževanje dva meseca prikrival. Podoben malomaren odnos pa se pojavlja tudi na lokaciji Seaway, kjer na prostem brusijo in izpihujejo fini brusilni prah, opozarjajo v iniciativi.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
28. 05. 2007 16.49
Ne vem, zakaj se lastniki obeh proizvodenj tako lahkotno dajejo ljudem v zobe. Za mal denar se da uredit. Ni treba, da ravno na okolju manifestirajo maksimiranje dobička kot zvezdo kapitalizma. Ne drži pa, da policija nima nič pri tem. Kar lahko in mora nardit je poslikat, zapisat in javit civilni zaščiti. V Avtstriji imajo policisti tudi dogajanje v okolju čez, kar je edino racionalno in logično. A bo občan okrog letal?