11°C

Logar Tihanovski izrazil podporo v boju za demokratično Belorusijo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA /M.P. /
KOMENTARJI
59
Minister za zunanje zadeve Anže Logar je na neformalnih delovnih pogovorih sprejel belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko. Na pogovoru je Tihanovska podrobneje predstavila situacijo v Belorusiji, Logar pa je izrazil podporo Slovenije v boju za demokracijo. "Slovenija kot država, ki se je izvila iz nedemokratičnega sistema, še posebej pozorno spremlja demokratične procese v drugih državah," je ob tem dejal zunanji minister, Tihanovska pa se je zahvalila za podporo. "Samo skupaj nam lahko uspe in lahko zmagamo," je dejala.

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska se je danes sestala z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem. "Predstavnica gibanja za demokracijo je podrobneje predstavila situacijo v Belorusiji," je po pogovoru dejal Logar in izrazil podporo Slovenije pri boju za demokracijo. "V Belorusiji se trenutno izvaja represija nad svobodomiselnostjo in aktivnostmi državljanov, ki se borijo za demokratično Belorusijo. Obveščen sem bil, da je strah uradne oblasti pred demokratičnimi procesi celo tako veli, da so prepovedali shode ob prvem maju," je dejal.

V aktivnostih za demokratizacijo Belorusije je bilo v zadnjega pol leta aretiranih preko 35 tisoč ljudi, mnogi med njimi so prejeli visoke denarne kazni, ki presegajo tri- oz. štirikratnik njihovih mesečnih plač, s čimer se jih skuša utišati, je povedal Logar ter dodal, da tudi soporgu Tihanovske očitajo aktivnosti, ki lahko pomenijo zapor tudi do 15 let. Minister je močno obsodil represijo. "Nedopustno je, da miroljubni protestniki, študentje, zaposleni, opozicijski politiki, predstavniki sindikatov, zagovorniki človekovih pravic in vsi ostali zaradi izražanja svojega političnega prepričanja pristanejo za zapahi kot politični zaporniki," je poudaril.

Tihanovska se je ob tem zahvalila za podporo Slovenije. "Slovenija je sicer majhna, ampak ponosna država in zavzema jasno stališče glede pritiskov na demokratične procese. Zelo pomembno je, da Belorusija ostane visoko na dnevnem redu političnih srečanj na mednarodni ravni,"je opozorila. Da bo dogajanje v Belorusiji ob prihajajočem predsedovanju Slovenije visoko na agendi, pa ji je zagotovil tudi Logar. "Slovenija kot država, ki se je izvila iz nedemokratičnega sistema, še posebej pozorno spremlja demokratične procese v drugih državah. Ob tem želim poudariti naklonjenost Slovenije za demokratizacijo procesov v Belorusiji," je dejal. "Kot predsedujoča Svetu EU bo Slovenija proces demokratizacije in razpravo o Belorusiji postavila visoko na agendo predsedovanja." 

Beloruska opozicijska voditeljica je poudarila tudi, da je Belorusija sredi globoke politične in humanitarne krize, ter da so volitve edini izhod iz nje. Prepričana je sicer, da bo demokratični proces v Belorusiji prej kot slej zmagal in da bo tudi v času slovenskega predsedovanja to že zgodba o uspehu."Pozivam vas, da ste glasni in da poročate o kršitvah človekovih pravic, o strahotah, o mučenju, ki se dogaja v beloruskih zaporih. Ljudje v demokratičnih državah si pogosto ne morejo niti predstavljati, kaj se dogaja pri nas," je še dejala.

Srečala se bo tudi z Janšo in Pahorjem

Po srečanju z zunanjim ministrom je belorusko opozicijsko voditeljico sprejel tudi predsednik vlade Janez Janša. Prav tako pa bosta Belorusinjo jutri gostila tudi predsednik republike Borut Pahorin predsednik državnega zbora Igor Zorčič

Logarse je z vodjo beloruske opozicijesestal že oktobra lani v Litvi, kamor se je Tihanovska zatekla po predsedniških volitvah v Belorusiji. Na tedanjem pogovoru sta se posvetila nasilju nad predstavniki opozicije, vprašanju izvedbe demokratičnih volitev, spoštovanju človekovih pravic in svoboščin ter možnosti večje prisotnosti Evropske unije.

Svetlana Tihanovska
Svetlana TihanovskaFOTO: AP

Tihanovska je na družbenem omrežju Sloveniji voščila tudi ob nedavnem dnevu boja proti okupatorju. "Osvobodilna fronta slovenskega naroda je pred 80 leti vodila slovensko ljudstvo k svobodi in narodni samoodločbi. Zdaj znajo tudi Belorusi ceniti svobodo in neodvisnost,"je zapisala med obiskom na Dunaju, kjer se je med drugim srečala z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom in kanclerjem Sebastianom Kurzem.

V Belorusiji že vse od spornih volitev avgusta lani, na katerih je po uradnih podatkih aktualni predsednik Aleksander Lukašenko premagal Tihanovsko, potekajo množični protesti proti Lukašenkovemu režimu, ta pa protestnike preganja s silo. Položaj v Belorusiji je iz dneva v dan slabši, je v pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo menila Tihanovska.

Koronavirus pasica nova