Slovenija

Logar Tihanovski izrazil podporo v boju za demokratično Belorusijo

Ljubljana, 03. 05. 2021 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je na neformalnih delovnih pogovorih sprejel belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko. Na pogovoru je Tihanovska podrobneje predstavila situacijo v Belorusiji, Logar pa je izrazil podporo Slovenije v boju za demokracijo. "Slovenija kot država, ki se je izvila iz nedemokratičnega sistema, še posebej pozorno spremlja demokratične procese v drugih državah," je ob tem dejal zunanji minister, Tihanovska pa se je zahvalila za podporo. "Samo skupaj nam lahko uspe in lahko zmagamo," je dejala.

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska se je danes sestala z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem. "Predstavnica gibanja za demokracijo je podrobneje predstavila situacijo v Belorusiji," je po pogovoru dejal Logar in izrazil podporo Slovenije pri boju za demokracijo. "V Belorusiji se trenutno izvaja represija nad svobodomiselnostjo in aktivnostmi državljanov, ki se borijo za demokratično Belorusijo. Obveščen sem bil, da je strah uradne oblasti pred demokratičnimi procesi celo tako veli, da so prepovedali shode ob prvem maju," je dejal.

V aktivnostih za demokratizacijo Belorusije je bilo v zadnjega pol leta aretiranih preko 35 tisoč ljudi, mnogi med njimi so prejeli visoke denarne kazni, ki presegajo tri- oz. štirikratnik njihovih mesečnih plač, s čimer se jih skuša utišati, je povedal Logar ter dodal, da tudi soporgu Tihanovske očitajo aktivnosti, ki lahko pomenijo zapor tudi do 15 let. Minister je močno obsodil represijo. "Nedopustno je, da miroljubni protestniki, študentje, zaposleni, opozicijski politiki, predstavniki sindikatov, zagovorniki človekovih pravic in vsi ostali zaradi izražanja svojega političnega prepričanja pristanejo za zapahi kot politični zaporniki," je poudaril.

Tihanovska se je ob tem zahvalila za podporo Slovenije. "Slovenija je sicer majhna, ampak ponosna država in zavzema jasno stališče glede pritiskov na demokratične procese. Zelo pomembno je, da Belorusija ostane visoko na dnevnem redu političnih srečanj na mednarodni ravni," je opozorila. Da bo dogajanje v Belorusiji ob prihajajočem predsedovanju Slovenije visoko na agendi, pa ji je zagotovil tudi Logar. "Slovenija kot država, ki se je izvila iz nedemokratičnega sistema, še posebej pozorno spremlja demokratične procese v drugih državah. Ob tem želim poudariti naklonjenost Slovenije za demokratizacijo procesov v Belorusiji," je dejal. "Kot predsedujoča Svetu EU bo Slovenija proces demokratizacije in razpravo o Belorusiji postavila visoko na agendo predsedovanja." 

Beloruska opozicijska voditeljica je poudarila tudi, da je Belorusija sredi globoke politične in humanitarne krize, ter da so volitve edini izhod iz nje. Prepričana je sicer, da bo demokratični proces v Belorusiji prej kot slej zmagal in da bo tudi v času slovenskega predsedovanja to že zgodba o uspehu. "Pozivam vas, da ste glasni in da poročate o kršitvah človekovih pravic, o strahotah, o mučenju, ki se dogaja v beloruskih zaporih. Ljudje v demokratičnih državah si pogosto ne morejo niti predstavljati, kaj se dogaja pri nas," je še dejala.

Podporo je zagotovil tudi Janša

Po srečanju z zunanjim ministrom je belorusko opozicijsko voditeljico sprejel tudi predsednik vlade Janez Janša. Tudi na tem neformalnem delovnem pogovoru je beseda tekla o stanju v Belorusiji, Tihanovska pa je ocenila, da je tako politična kot gospodarska situacija v Belorusiji vedno slabša ter da se režim nadaljuje z represijo.

Predsednik vlade pa je tako kot pred njim že minister Logar zagotovil nadaljevanje močne podpore vsem naporom, ki krepijo demokratizacijo, spoštovanje vladavine prava in človekove pravice v Belorusiji.

Svetlana Tihanovska
Svetlana Tihanovska FOTO: AP

Prav tako pa bosta Belorusinjo jutri gostila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Tihanovska Sloveniji voščila ob dnevu boja proti okupatorju

Logar se je z vodjo beloruske opozicije sestal že oktobra lani v Litvi, kamor se je Tihanovska zatekla po predsedniških volitvah v Belorusiji. Na tedanjem pogovoru sta se posvetila nasilju nad predstavniki opozicije, vprašanju izvedbe demokratičnih volitev, spoštovanju človekovih pravic in svoboščin ter možnosti večje prisotnosti Evropske unije.

Tihanovska je na družbenem omrežju Sloveniji voščila tudi ob nedavnem dnevu boja proti okupatorju. "Osvobodilna fronta slovenskega naroda je pred 80 leti vodila slovensko ljudstvo k svobodi in narodni samoodločbi. Zdaj znajo tudi Belorusi ceniti svobodo in neodvisnost," je zapisala med obiskom na Dunaju, kjer se je med drugim srečala z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom in kanclerjem Sebastianom Kurzem.

V Belorusiji že vse od spornih volitev avgusta lani, na katerih je po uradnih podatkih aktualni predsednik Aleksander Lukašenko premagal Tihanovsko, potekajo množični protesti proti Lukašenkovemu režimu, ta pa protestnike preganja s silo. Položaj v Belorusiji je iz dneva v dan slabši, je v pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo menila Tihanovska.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlati70
04. 05. 2021 16.07
Janša in Logar z voditeljico beloruske opozicije, Čeferin pa z zatiralcem demokratične opozicije. Minister za zunanje zadeve Anže Logar in premier Janez Janša sta beloruski opozicijski voditeljici Svetlani Tihanovski izrazil vso podporo Slovenije v boju za demokracijo v Belorusiji. Tihanovska je namreč danes obiskala Slovenijo, kjer jo je sprejel najvišji državni vrh. V Belorusiji že vse od spornih volitev avgusta lani, na katerih je po uradnih podatkih aktualni predsednik Aleksander Lukašenko na sicer nepoštenih volitvah premagal Svetlano Tihanovsko, potekajo množični protesti proti Lukašenkovemu režimu, ta pa protestnike preganja s silo. V zadnjem času so protesti zamrli, prihaja pa do spontanih manjših shodov. Tihanovska se je lani zatekla v Litvo, še naprej pa nadaljuje boj za demokratično Belorusijo. Danes je Tihanovska prišla na neformalne delovne pogovore v Slovenijo.Seveda pa ni skrivnost, da je Lukašenko že dolga leta dober prijatelj zadnjega partijskega šefa Milana Kučana. A to še ni vse – sodeč po fotografiji se dobro razume tudi z aktualnim prvim možem Uefe, sicer soimenjakom Aleksandrom Čeferinom. Kar sicer ne bi bilo nič nenavadnega, saj je znano, da se prvaki mednarodnih nogometnih zvez sestajajo s politiki, tudi z avtokrati. Vendar pa je Čeferin znan po svojem stališču, da se politika ne sme vmešavati v šport, a to pri njem ne velja vedno, saj zelo rad komentira domače politične razmere, medtem ko se pod pretvezo boja proti rasizmu tudi na nogometnih zelenicah širi novodobno levičarstvo.Je pa Čeferin beloruskemu diktatorju, ki sicer trdo preganja tamkajšnjo opozicijo, dejal: “Smo prijatelji, to je pomembno.” Posnetek je sicer nastal leta 2019, a pove veliko. Če velja star pregovor “Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si“, potem se ve, kakšna je razlika med vodstvom sedanje vlade in prvim možem Uefe, ki so ga Lukašenkovi slovenski prijatelji že izbrali za novega “prestolonaslednika” …
rdeča petokraka
04. 05. 2021 10.20
+0
Svetlana, Svetlana, od enega diktatorja do drugega.
Mariborcan1970
04. 05. 2021 10.07
+1
Lepo in prav. Kdaj se bomo pa zavzeli in gostili Snowdna in Assangea?
User300173
04. 05. 2021 09.07
+2
Logar komentira prepoved prvomajskih shodov v Belorusiji. Kaj če bi ji povedal, da pri nas dobiš kazen že, če odpreš dežnik in na njem so napisane tvoje želje po svobodi gibanja in govora? Lahko tudi omeni, da je sodišče kazni za prekršek ovrglo, ker ga ni bilo. Na kratko, kaznujejo te za prekršek katerega ni bilo in to naj bi bil odprt dežnik. Uboga reva, še sanja se ji ne kam je prišla.
SLObunkeljn
04. 05. 2021 08.56
+3
A ta ženska ne spremlja novic? A bo prosila Slovenijo, Poljsko in Madžarsko za podporo demokraciji? 😄
batom@pinkponk.com
04. 05. 2021 08.33
+4
a to je tista k jo je logar že enkrat ukužu s kovidom, ko je bil tam? in zdaj je pršla po novo dozo?
borjac
03. 05. 2021 21.22
+1
Zelo mi je žal gospa Svetlana Tihanovska, ampak pri Janši in Logarju se pač nimate kaj učiti demokracije, nekaterih stvareh je Janša še naprednejši od Lukašenka, seveda v diktaturi in ne v demokraciji.
APOKALIPSA21
03. 05. 2021 20.58
+0
UBER takoj propade, če ga slo režim najame za državne prevoze. Sedaj dobi vsak minister SHARANA , ker je najbolj primeren za prevoze poslancev Desusa, poslance nacionalce, ki nimajo izpita, počivavšekove poslance ker pijejo po novem malinovec in redno padajo v delirij
Ate_ist
03. 05. 2021 19.42
-1
a puigdemont je tudi prišel na zastonj kosilo z nočitvijo h našim vrlim butalcem?
JApajaDAja
03. 05. 2021 19.33
+5
opozijska tihanovska pri logarju....čeferin pa pri predsedniku njene države :-)
Millady
03. 05. 2021 19.30
+2
Kakšni kekci, sprejem na najvišjem nivoju za ženo opozicijskega voditelja! Če že, lahko bi jo sprejel kakšen državni sekretar, ne pa vsi predsedniki in minister.. Blamaža in diplomatski fiasko.
JApajaDAja
03. 05. 2021 19.34
+3
sekretar bo sprejel jurovo...je le manj pomembna!
Ate_ist
03. 05. 2021 19.40
-1
millady ne sekiraj se, butalce v butalah, svet jih take tudi razume
Millady
03. 05. 2021 19.50
+1
Bedna vlada, z Barbiko vred. Si lahko predstavljaš, da bi Lukašenko sprejel Jenulla ?
Banion
03. 05. 2021 19.20
+2
Tole trkanje s komolci spominja na ona dva iz risanke a je to, no saj taka je tudi naša zunanja politika,
uporabnica portala
03. 05. 2021 19.17
+0
Tihanovska bodite pozorna, če bi vas kdo za protiuslugo prosil za političen azil. 🤣
Stauffenberg
03. 05. 2021 19.13
+2
Za Belorusijo se brigajo, doma pa štala.
nikhrast
03. 05. 2021 19.08
-6
Kar precej nas čaka da bi se znebili Janšo, slab zgled daje desnici. Samo Janšo se lahko znebita samo SDS stranka in parlament, navadni volivci nimamo niš s tem, mi glasujemo samo za poslance. Tako je Janša lahko samo avtokrat, ne more biti diktator kot večna Lukašenko ali Putin.
samuray1
03. 05. 2021 19.12
+6
Pri nas čakamo da se znebimo tebe in tvojih dobrot BIDNOVIH.
nikhrast
03. 05. 2021 21.37
-2
V Kanadi imamo dobrote liberalcev, to je Justin Trudeau.
sinhron
03. 05. 2021 19.03
+5
Logar je Tihanovski obljubil podporo pri borbi proti demokraciji , tako kot jo izvajajo v Sloveniji SDS -ovci !
turojen
03. 05. 2021 18.59
+4
Janxhari in njegova sekta bi prav pasali v Belorusiji..
samuray1
03. 05. 2021 18.57
+6
Tale kokoška izigrava nekakšno proevropejko,sevedamučenico ki bi rda popeljala svoj narod v češ boljšo toda zahodnjaško svobodo demosratično. Če že želi svojem narodu pomagat in olajšat življenje,prvo kar mora povedat ko pride v z zahodnjaškimi zavojevalci, da naj prenehajo diskriminacijo,sankcijami,izsiljevanjem,poniževanjem,hujskanjem,skratka naj se losajo podtalnih rabot in Belorusija nebo imela nobene potrebe po zahodnjaški demosraciji,kulturi in komolčarenju s Logarjem... Sploh pa ne po takšnI kot so jo uvozili v Ukrajino. Naj prenehajo iskat hudiča okrog RUsije. Enako tako naj pove da je Logarjeva osladnost in skrb prozorna neiskrena in podtalna.
Jožajoža
03. 05. 2021 18.52
+7
tihanovska Logarju izrazila zaskrbljenost s stanjem demokracije v sloveniji.
SEHE
03. 05. 2021 18.35
+5
upam, da jim rata, čeprav dvomim. Je pa prav cinično, da je podporo izrekel LOGAR, en od TWITOTOVIH pajdašev!