Slovenija

'Aretacija domnevnih ruskih vohunov bi lahko bila največji uspeh Sove doslej'

Brdo pri Kranju, 30. 01. 2023 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Organi pregona so pred časom aretirali dva tuja državljana in vsi znaki kažejo na to, da pripadata tuji obveščevalni službi, je potrdil državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič. Če se izkaže, da gre za vohuna, bo to po njegovi oceni največji uspeh slovenske obveščevalne agencije doslej. Zunanja ministrica Tanja Fajon je medtem aretacijo označila za resno in mednarodno odmevno. Povedala je še, da ruskega veleposlanika v Sloveniji za zdaj ni povabila na zagovor, v zvezi z aretacijo pa na zunanjem ministrstvu trenutno ne vodijo nobenih aktivnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sova razkrila rusko vohunsko celico
    03:26
    Iz 24UR: Sova razkrila rusko vohunsko celico
  • Iz SVETA: Odkritih ruskih vohunov vedno več
    02:48
    Iz SVETA: Odkritih ruskih vohunov vedno več

 

"Potrdim lahko, da so naši organi pregona že pred časom aretirali dva tuja državljana in da vsi znaki kažejo na to, da pripadata tuji obveščevalni službi. Ravno zato je tožilstvo uvedlo predkazenski postopek, sodišče pa je odredilo pripor in uvedlo kazensko preiskavo," je novinarjem dejal Andrej Benedejčič ob robu sprejema diplomatskega zbora na Brdu pri Kranju.

"V kolikor se izkaže, da gre dejansko za rusko vohunjenje, bo to eden največjih uspehov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) od njenega nastanka," je poudaril. Dodal je, da so pri vsem tem sodelovali s partnerji, tako v zvezi Nato kot tudi v Evropski uniji.

Andrej Benedejčič
Andrej Benedejčič FOTO: Bobo

Izpostavil je, da je v času ruske invazije na Ukrajino izredno pomembna enotnost zaveznic Nata in EU, ta enotnost pa se po njegovem kaže tudi skozi medsebojno zaupanje in skozi medsebojno izmenjavo podatkov. "Tip obveščevalcev, ki naj bi deloval v Sloveniji, je sicer izredno težko odkriti. Gre namreč za tuje državljane, za uporabo različnih identitet in državljanstev," je pojasnil.

Na vprašanje, zakaj ruskega veleposlanika ni bilo na diplomatskem zboru na Brdu pri Kranju, pa je odgovoril, da je že nekaj mesecev praksa med članicami zveze Nato in EU, da se ruskih diplomatov na takšne dogodke ne vabi.

Ministrica ob robu tradicionalnega sprejema za diplomatski zbor novinarjem ni želela potrditi, da gre za ruska državljana oz. razkriti več podrobnosti o identiteti aretiranih, ker preiskava še poteka.

"V tem trenutku poteka preiskava, gre za dva tuja državljana, ki sta obtožena vohunjenja, in gre za zelo resno zadevo, ki jo spremljamo z vso pozornostjo," je poudarila Fajonova. "Ko bo preiskava zaključena, in če se izkaže, kar so indici, da sta obtožena res vohunila in da je ta dejavnost potekala na slovenskih tleh, bo to zagotovo zelo velik uspeh tudi naše obveščevalno-varnostne službe," je še ocenila.

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: AP

Če se obtožbe izkažejo za resnične, bosta aretirana po besedah ministrice obtožena vohunjenja.

Na novinarsko vprašanje, ali je ruskega veleposlanika že povabila na zagovor, je Fajonova odvrnila, da v tem trenutku ne vodijo nobene aktivnosti, povezane z aretacijo, torej na ministrstvu z veleposlanikom niso govorili, prav tako niso pošiljali protestne note. "Zadeva je resna, preiskava poteka, organi pregona jo primerno naslavljajo, mi pa smo o tem redno obveščeni," je pojasnila.

'Slovenija zaradi svoje lege od nekdaj predmet relativno aktivne obveščevalne dejavnosti'

Evropski poslanec in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za obrambo Klemen Grošelj je medtem na Brdu pri Kranju za medije dejal, da je Slovenija zaradi svoje lege vedno bila predmet relativno aktivne obveščevalne dejavnosti, še posebej v devetdesetih letih. "Glede na dogajanje v Ukrajini in v svetu se je očitno ta mreža, ki je delovala v devetdesetih letih, ponovno oblikovala," je dejal.

Slovenijo in njeno okolico je označil za pomembno regijo, kjer je pretok informacij in ljudi dokaj neoviran. Slovenija pa je po njegovem mnenju v luči aktualnih geopolitičnih razmer ponovno postala vozlišče, kjer obveščevalne službe delujejo in izvajajo svoje aktivnosti. Ocenil je, da sta bila ruska vohuna verjetno osredotočena na področje Zahodnega Balkana. "Vemo, da se tam dogajajo relativno pomembne zadeve in da sta verjetno imela s tega področja določeno vlogo zbiranja informacij, iskanja kontaktov in podobno," je še dodal.

'Novica je v javnost verjetno prišla s premislekom in z določenim političnim ciljem'

Aretacije vohunov sicer ni označil za največji uspeh Sove. "Osebno verjamem in trdim, da so največji uspehi obveščevalnih služb običajno tisti, ki niso poznani javnosti. Tukaj pa je novica prišla v javnost verjetno s premislekom in z določenim političnim ciljem," je opozoril.

"Ta cilj bi lahko bil politično sporočilo našim partnerjem, da Slovenija lahko prepreči sovražno vohunsko dejavnost na svojem ozemlju. Slovenija se je že izkazala kot pomemben podpornik ukrajinskega boja, s tem pa se postavlja v določen krog ljudi, ki uživajo določeno stopnjo zaupanja med svojimi zavezniki," je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (302)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajdanakolesu
03. 02. 2023 09.59
A res mislite da imamo samo dva iz Rusije ?
Xdata1
31. 01. 2023 16.44
Ko pogledaš sliko v članku, imaš občutek, ha ha ha, da so aretirali nekoga, ki so ga na zahodu označili za prevelikega rusofila.
Castrum
31. 01. 2023 09.11
+1
Grošelj, Zalar in Mahnič so jasno povedali kaj si o tej aretaciji mislijo. In se strinjam z vsemi tremi.
Xdata1
31. 01. 2023 08.29
+1
Takih stvari se sploh ne objavlja oziroma zakaj se je?
Skadi
31. 01. 2023 08.24
+2
To pa je super uspeh. Prava sova podnevi spi, naša Sova pa za domači kriminal podnevi in ponoči.
zemljan10
31. 01. 2023 08.18
+3
Vse skupaj kost za rajo. Bla, bla, bla.
proofreader
30. 01. 2023 21.59
-1
Kako se financirajo Rusofili tu v komentarjih? Ali so tako fanatični, da delajo gratis?
Xdata1
30. 01. 2023 21.52
+3
Pri nas bi morali imeti malo večji nadzor nad ZPIZ in EX primerki, ki bi še kar nekaj delali za nekaj evrov dodatnega denarja, da ne uporabim hujše besede, in kažejo kot da so sploh in oh nad vsemi. Ali je kdo od njih že kdaj dobil po prstih ali kako jim to dopuščajo?
St. Gallen
30. 01. 2023 21.44
-1
prosim za komentar kaksnega rusofila, njegov pogled na akcijo...hvala.
proofreader
30. 01. 2023 21.36
+3
Kmalu torej tudi aretacije vpletenih v Irangate?
DAN ODPRTIH VRAT
30. 01. 2023 21.31
+0
A od Janše hči še dela za ruske plinovode
DAN ODPRTIH VRAT
30. 01. 2023 21.29
+5
Sova je zatajila pri vseh gospodarskih poslih in tujih prevzemih v Sloveniji... Zdej se pa tukaj neki hvalijo k so ta dva umetnika aretirali k sta ruske slike prodajala
anatomija
30. 01. 2023 21.22
+3
še tukaj jih bodo nekaj našli . Verjetno bolj plačancev kot vohunov , ki z komentarji širijo Rusko resnico . Če jih ne morejo zapreti pa naj jim prekinejo dostavo sendvičev in soka
jodr
30. 01. 2023 21.08
+6
Kaj sploh pa sta lahko vohunila v SLO za Ruse? Ima kdo kakšno idejo?
Sqirting
30. 01. 2023 21.00
+2
Hojsa pa nič ne omenjajo
FaTa Albanka
30. 01. 2023 21.00
+5
A so do zdaj v 30 letih sploh že kaj delal , ena tistih služb kjer dobiš "zaspano debelo črevo" ter zaprtje
Defragment
30. 01. 2023 20.54
+1
Fajonova veleposlanika ni povabila na razgovor. Kako ga bo le, ko se je pa njen ideološki brat Brglez ob EU resoluciji o ruski agresiji pri glasovanju vzdržal. Za razliko od evropskih jedrnih držav. Hinavka lažnjiva in glupi volilci.
Matjaz1000
30. 01. 2023 20.46
+5
Res neverjeten uspeh !!!! ..neki pa morajo delat..mater..plače imajo dobre najbrž..ne morejo samo sedeti v pisarnah .. Tako da nasvet...naj se ne hvalijo preveč!!!
JohannDoe
30. 01. 2023 20.45
+6
Večji uspeh naših obveščevalcev je bila samo še predaja vohunskega kombija Hrvatom, izdaja seznama vseh slovenskih obveščevalcev po svetu in komunikacijska linija Sekolca in Drenikove. Lahko se sprdujete, da je to "A je to" v premium izvedbi in se še malo iz sebe norca delate zraven. Ampak raje se vprašajte kdo jim daje ukaze in zakaj nihče nikoli za nič ne odgovarja.
Pepelko
30. 01. 2023 20.42
+5
Ko se bo sova lotla udbomafije, takrat piste o uspehis