3°C

Beseda leta 2020 je postala karantena, drugouvrščeno kolesarjenje

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
11
Beseda leta 2020 je karantena. Zmagovalna beseda je na izboru ZRC SAZU prejela nekaj več kot 1000 glasov. Na drugem mestu ji sledi kolesarjenje, na tretjem pa besedna zveza 14 dni. Beseda sicer izhaja iz italijanščine, saj quaranta giorni pomeni 40 dni (obdobje izolacije). Hkrati so razglasili tudi kretnjo leta – koronavirus oziroma covid-19.

Glasovanje za besedo leta je potekalo od 4. januarja do danes opoldne, ko so razglasili besedo, ki je najbolj zaznamovala prejšnje leto, ob njej pa še kretnjo leta. Do nedelje so lahko pesniško navdahnjeni oddali tudi pesem leta, ki vsebuje vse besede kandidatke.

Besede, ki so si prislužile kandidaturo, so bile povezane z epidemiološko situacijo. To so bile cepivo, karantena, kolesarjenje, mehurček, pozitiven, predihovalnik, rahljanje, šolotožje, zoom, 14 dni in neleto.

Katarina Keber z Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU je na spletni razglasitvi besede leta povedala, da je karantena arhaična beseda, ki je postala moderen pojem. Beseda izhaja iz italijanske zveze quaranta giorni, kar pomeni 40 dni. To je bilo obdobje izolacije. Prvo karanteno so uvedli leta 1377 v Dubrovniku, pozneje pa so jo poznali tudi v drugih obmorskih pristaniških, je še povedala.

Beseda leta je postala karantena.
Beseda leta je postala karantena.FOTO: Dreamstime

Za besedo leta je glasovalo 5060 ljudi, kar je veliko. Lani jih je glasovalo 2139, so sporočili z ZRC SAZU. Članica strokovne komisije Simona Klemenčič je na spletni prireditvi pojasnila, da podobno glasovanje pripravljajo tudi na Poljskem, kjer je za besedo leta glasovalo 18.000 ljudi.

V strokovni komisiji v sestavi Kozma Ahačič, Marijan Dović, Simona Klemenčič, Gregor Pobežin, Petra Svoljšak, Marko Snoj, Slavko Jeričin Agata Tomažič so omenjenih deset besed izbrali iz nabora 400 predlogov. Izbirali so čim bolj sveže besede, lahko pa so to bile tudi stare z novim pomenom.

Značilnost večine letošnjih predlogov je bila, da so bili vezani na eno temo. Sem so tako sodile besede, kot so koronavirus, epidemija, pandemija, covid-19. En sveženj je predstavljal besede, ki se nanašajo na omejitve: ukrep, prehajanje občin, globa, prisila; veliko besed je izhajalo iz nove realnosti: kriza, delo na daljavo, delo na domu, zoom. Precej besed je izražalo težke razmere: kaos, obup; pa tudi optimizem: upanje. Nekaj pa je bilo tudi športnih: rumena majica, rogljiček, je naštela Simona Klemenčič.

Hkrati z besedo leta so razglasili tudi kretnjo leta, pri čemer so sodelovali z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije. Zmagovalni kretnji je na drugem mestu sledila kretnja zoom, na tretjem pa Beethoven.

Beseda leta 2019 je bila podnebje, kretnja leta 2019 pa ustava.