Slovenija

Besedni spopad Janše in Tonina: 'Dogovor, ki ga navajaš, je plod domišljije'

Ljubljana, 12. 10. 2022 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trenja med prvim možem SDS Janezom Janšo in vodjo NSi Matejem Toninom so dosegla nova vrelišča. Obtožbe sta si javno izmenjala kar na družbenem omrežju, beseda pa je tekla o predlogu za preiskovalno komisijo, ki ga krščanski demokrati še vedno niso podpisali, jeza pa se je nakopičila tudi, ker je vodenje komisije državnega zbora za nadzor javnih financ, vodenje katere po "logiki in praksi pripada največji opozicijski stranki", pripadlo poslancu NSi Jerneju Vrtovcu. "Sicer ni pametno, da se pogovarjamo prek Twitterja, ampak če si začel, lahko," je Janšo naposled oštel Tonin.

Skupaj sta sodelovala v koaliciji, zdaj v opoziciji. A tudi nekoč najtesnejša zaveznika sta se danes znašla na nasprotnih bregovih. Kot kaže, so se tako tudi vezi med vodjema opozicijskih SDS in NSi, Janezom Janšo in Matejem Toninom, začele trgati. Na očeh javnosti sta si namreč na spletu izmenjala ostre besede.

Prvak SDS je na družbenem omrežju namreč zapisal, da je bil predlog za preiskovalno komisijo, naj preišče odtekanje državnega denarja iz družbe Gen-i v oaze in privatne žepe, saj da tega od Policije, tožilstva in sodstva ni za pričakovati, narejen že maja letos. "A da vse od takrat zaman čakamo podpise Nove Slovenije," je dejal in s tem pod žaromete postavil Toninovo stranko. Potrebujejo sicer 30 podpisov, je dodal.

Meni, da bi lahko zadevo delno preiskala komisija državnega zbora za nadzor javnih financ, ki po zakonu pripada opoziciji. "Po logiki in praksi pripada vodenje največji opozicijski stranki, vendar jo je vladna koalicija dodelila Jerneju Vrtovcu (iz NSi). Rezultati so znani," je dejal Janša.

Spor med Janšo in Toninom
Spor med Janšo in Toninom FOTO: Aljoša Kravanja

Vendar pa mu Tonin ni ostal dolžan. "Ko bo SDS popolnila svoja mesta v Komisiji za nadzor obveščevalnih služb (KNOVS) in Komisiji za nadzor javnih financ (KNJF), se lahko pogovarjamo tudi o preiskovalki. Pred tem pa je treba vzpostaviti opozicijsko večino v KNJF, da bo Jernej Vrtovec sploh lahko delal," je poudaril in dodal, da trenutno SDS uspešno blokira tudi civilni nadzor nad obveščevalci.

"Ker gre vodenje najpomembnejšega nadzornega organa, ki pripada opoziciji, seveda stranki z osem in ne stranki s 27 poslanci?" je na slednje odgovoril Janša. "Ne sprenevedajmo se, saj vsi vemo, da gre za dogovor med Gibanjem Svoboda in Novo Slovenijo, ki ga je stkal Marko Pogorevc," je prepričan prvi mož največje opozicijske stranke. 

Tonin je naposled zapisal, da "sicer ni pametno, da se pogovarjamo prek Twitterja, ampak če si začel, lahko". Prvaku SDS je nato dejal, da Poslovnik državnega zbora določa, da največji opozicijski poslanski skupini pripada mesto podpredsednika državnega zbora, kar da SDS tudi ima. Ob tem ga je opomnil, da je tudi KNOVS njihov, medtem ko je KNJF v rokah NSi. "Dogovor, ki ga navajaš, ne obstaja in je plod domišljije," je še zaključil predsednik krščanskih demokratov.

Nova vlada po parlamentarnih volitvah še sploh ni bila sestavljena, ko se je med nekdanjima velikima koalicijskima zaveznicama SDS in NSi že vnel spor. V SDS so namreč trdili, da so na račun NSi izgubili eno predsedniško mesto v parlamentarnih odborih ter da so jih izigrali. 

Po matematičnem izračunu in razrezu, ki sta ga pripravila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in njen kabinet, je stranki SDS najprej pripadalo šest predsedniških mest, zdaj pa jih imajo le pet. Poslanska skupina NSi je namreč na seji kolegija predsednice DZ predlagala dopolnilo, ki je mesto predsednika komisije za nadzor javnih financ dodelilo njim, ob podpori koalicije pa je kolegij ta predlog potrdil. 

NSi-jev poslanec Aleksander Reberšek je poudaril, da je bil njihov predlog državotvoren, kar se je izkazalo s sprejetim dopolnilom. Ker skladno s poslovnikom vodenje Komisije za nadzor javnih financ in Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pripada opoziciji, je edino korektno, da si opozicijski stranki vodenje teh dveh komisij razdelita, je dejal. 

"Zahtevali nismo nič manj in nič več, kot nam pripada, torej šest predsedniških in šest podpredsedniških mest. Dejstvo je, da smo oškodovani za eno predsedniško mesto. S tem se krši 33. člen Poslovnika DZ in menimo, da na takšen način DZ ne more nadaljevati s svojim delom," je medtem protestirala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Glede besed predsednice DZ, da je bil "razrez zastavljen tako, kot mora biti, ampak v Državnem zboru velja večinsko pravilo in izglasovan je bil amandma, ki je bil predlagan s strani NSi", je Godčeva opozorila, da potemtakem to pomeni, da lahko večina odloči o tem, da Poslovnik DZ ne velja. 

V SDS se tako že konec maja z razrezom niso strinjali in že takrat zahtevali, da se upošteva matematični izračun na podlagi velikosti poslanske skupine. Dejali so, da do takrat ne bodo oddali svojih predlogov imen za predsedniška in podpredsedniška mesta v odborih ter za podpredsednika DZ, in jih, glede na spletno stran vlade, tudi še niso. Na seznamu razpisanih komisij KNOVS namreč manjka. 

Komisije v Državnem zboru
Komisije v Državnem zboru FOTO: Vlada RS

NSi je tako že takrat obtožbe, da so izigrali SDS, zavrnila, češ da je končni razrez pošten. "Končni razrez je po naši oceni pošten in zato nikogar nismo izigrali," je bil odločen Tonin. "Smo tretja največja stranka in se ne bomo podrejali nikomur, ne SDS in ne koaliciji," je bil jasen. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (334)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gulmor
13. 10. 2022 13.07
+1
Če hočeš, da se kaj ne reši, ustanovi komisijo. (W.C.)
son?ek11
13. 10. 2022 11.37
+6
Beden in prozoren spopad dveh glumačev!!!!! Tonin v resnici obožuje janeza, to je pa igrica , ki jo igrata oba, da bi zlezel v koalicijo
Razumnež
14. 10. 2022 11.05
Naiven_od_rojstva
13. 10. 2022 11.04
+3
Mediji so za to, da so zanimivi. Kar se kopuje, to se prodaja. Janša je blagovna znamka, ki takoj potegne. Negativno, pozitivno. Sploh ni važn, deluje. Množična manipulacija, ljudje to kopujejo, mediji pa opravičijo svoj obstoj. In evrčki kapljajo. Samo business, posel.
plavimil
13. 10. 2022 10.57
-5
In kje je članek o POVIŠANJU POKOJNIN že v tem mesecu, zginil, kot kafra, zavajanje in laž narodu vam je v krvi, tako kot tej pernati vladi, za katero velja pregovor; " če sem obljubil (mesec, golob) , še nisem dal" vi s pa ukvarjate z JJ in Toninom, 400.000 naivnežev pa še kar pleše, poje in boksa, vse požrete, pa če vas še tako nateg...
Cervantes Saavedra
13. 10. 2022 11.32
+6
za plavimil: Narobe si prebral. JJ in Tonin se ukvarjata s seboj namesto z bolj perečimi težavami. In za časa kovida je JJ v svojem "dragocenem" službenem času porabil dnevno 3-4 ure na tviterju. Da ne štejem golfanja, hlajenja na slovenski tajkunski ladji... ob nekem rajskem otoku. Verjetno je tudi kaj zaplesal in zapel o pridnem slovenskem kmetu žuljavih rok. Gotovo se še danes zgražaš ob vsem tem?
plavimil
13. 10. 2022 14.38
-4
Zakaj bi se on ukvarjal s problemi v državi, saj imate guruja za predsednika "Steve Jobsa, plesalko za predsednico DZ, lažnjivega kljukca za delo, kateri še n ikoli ni delal, financarja kateri je potopil že 3 podjetja, obrambnega lesarja, kateri še danes išče puško v koruzi, gospodarca s trgovsko šolo, JJ se ni treba več ukvarjati z vami, vi samo plešite , pojte, boksajte in obljubljajte, ČE SEM OBLJUBIL , ŠE NISEM DAL, je pa lepo nateg... 400.000 b e d - a k o v.
Cervantes Saavedra
13. 10. 2022 17.11
+1
O golfu, službenem tbitanju, žuljavih rokah nič? O Njemu, ki nikdar ni nič delal, že vsaj 32 let v breme državnega proračuna nič? Mmm? Muu?
PEACE
13. 10. 2022 10.52
+0
SLOVENIJA NE RABI ; JANŠE , JANKOVIĆA , PIRC MUASRJEVE IN OSTALIH POŽREŠNIH PODGAN !!!! SLOVENIJA MORA GRADITI NA TEMELJIH PUČNIKA !!!!!
zibertmi
13. 10. 2022 12.37
+2
in te temelje je jj izdal.mislil je da bo prevzel pučnikove ideje zaradi vodenja stranke.kot je mislil ,da bo tito po njegovi smrti
Korintos11
29. 11. 2022 16.47
Naiven_od_rojstva
13. 10. 2022 10.50
+1
Verjetn sem bil narobe razumljen. Janša je Janša. Kakorkol ga obrneš, se vedno ko mačka postavi na noge. Gre za družbeni fenomen. Na eni strani vse dobro, na drugi vse slabo. Ja, izkoristi vse, kar mu je na razpolago. Mnogi ne, pol jokajo. Zavist? Ne vem. Sam - da dva miljona ljudi pleše okol dveh- Janše in Kučana - to je pa iznad najboljših Spielbergerjevih stvaritev. Ampak to se dogaja. Generali se igrajo, pošiljajo nove obraze na politični podij. In še kar deluje. Kdo je tu nor?
frufru
13. 10. 2022 10.42
Normalno kot brglez in natasa
oježeš
13. 10. 2022 10.21
+4
Zdraharjem prej ali slej človek s saj kančkom razuma odpove sodelovanje. Če ne prej, ko čez čas ugotovi, da je le orodje nekoga, katerega smatra za še nekako sprejemljivega.
Hope2021
13. 10. 2022 10.13
+2
Kot ona stara risanka Smrkci.
enkve
13. 10. 2022 09.49
+6
Golob naj s Toninom sklene koalicijsko pogodbo, ki bi v ustavo vnesla člen o prepovedi političnega delovanja pravnomočno obsojenim osebam, z enim členom bi počistil kriminalno zalego v politiki, če moraš za zaposlitev dokazati nekaznovanost bi to bilo še bolj potrebno v vladnih vrstah.
disorderliness
13. 10. 2022 10.53
-5
Golob naj s Toninom podpiše, se bo lahko Levice rešil. Pol bomo videli, kako se bodo šli perjatle.
Naiven_od_rojstva
13. 10. 2022 09.42
-13
Ko berem komentarje na politične članke, je samo ena rdeča nit. Janša. A ni to že čez meje znanstvene fantastike? Ravno nasprotniki mu dajete nadnaravno moč. Pa ne rečem, je eden redkih sposobnih politikov v Sloveniji.Ve kaj hoče. Ni lep, je pa učinkovit.
oježeš
13. 10. 2022 10.24
+9
No hja. Janša sam skrbi, da se pojavlja v medijih. kajti spomni se nekaj let nazaj, ko se o njem ni nič pisalo, nič govorilo, je počel take neumnosti in pošiljal pritožbe, da ga nihče ne mara v medijih, da je od takrat dalje stalno v kakšnem mediju. Če bi ga mediji pustili pri miru, potem bi tudi njemu enkrat kapnilo, da se sam s seboj nima smisla bosti.
User1261802
13. 10. 2022 10.25
+7
oježeš
13. 10. 2022 10.28
+8
Sposoben??? Ja, za svoj žep, to že od prodaje orožja naprej, sploh pa, odkar ga je Drnovšek rešil pred obravnavami na sodišču in ga je v zahvalo še napadel glede zdravljenja, ko je bil že hudo bolan. Če nisi opazil, je okoli sebe nabiral le take funkcionarje, ki so mu bili zvesti in zvesto izpolnjevali njegove naloge. V kolikor niso, jih je hitro odpikal s kako podtaknjeno afero. In ti temu praviš sposobnost. Veliko zadev imamo za rešiti tako doma kot s tujci. Pa za njegov mandat ne moremo našteti nobene rešitve v korist Slovenije.
Naiven_od_rojstva
13. 10. 2022 10.58
+3
Oježeš, tu imaš point. Intelektualcev Janša ne trpi.
Cervantes Saavedra
13. 10. 2022 11.00
+6
za naiven: Res si naiven. A zate je JJ eden redkih sposobnih politikov v Sloveniji, ki ima nadnaravno moč. On, ki je v 32 letih parlamentarne demokracije pri nas bil na oblasti le 5-6 let. Nikjer v Evropi ga nobena pametna politična stranka ne bi toliko časa prenašala ob nenehnih porazih. Že zdavnaj bi ga dali na čevelj. Luzer brez primere v Evropi!
PEACE
13. 10. 2022 09.41
+14
JANŠA ne bomo pozabili kako si nat... Pučnika in slepe cerkvene vernike. Upam da se zbudijo. Za tebe pripravljamo izgon iz države , izgon v Prištino !!!
User300173
13. 10. 2022 09.30
+19
Recept za "sodelovanje" z puklastim? Pokvarjen moraš biti več kot on, vse ostalo je usojeno na brezpogojno propast z vsemi posledicami.
korošc
13. 10. 2022 09.28
+18
Pučnik se v grobu obrača, kot moj želodec….
Naiven_od_rojstva
13. 10. 2022 09.28
+0
Duh lude mile je v NSI še prisoten.Ne vem, glede na zgodovino od 1918 naprej - slovenski krščanski demokrati se ne morejo upreti želji, da bi ugajali komunistom. Pa vedno ga fašejo. V bistvu imajo komunisti v NSI zaveznika.NSi se obnaša kot župnik, ki ima nezakonite otroke - Ne glejte mene ampak vero svoje cerkve. No ja, morda čez kako stoletje.
plavimil
13. 10. 2022 09.21
-11
A vas je kaj SRAM, ko objavljate LAŽI, "pokojnine se bodo zvišale že ta mesec" , pa tudi vse tiste naivneže, kateri so zagovarjali lukca in njegove škorce iz ptičje vlade, ne vam sta pomembna JJ in Tonin, to boste trajbali cel mesec, namesto, da bi se OPRAVILIČILI za LAŽI upokojencem, nejahte se UDINJATI tej perjadi.
PEACE
13. 10. 2022 09.19
+18
Ne pozabimo kdo je Janša , največji prevarant Slovenije. Pučnik vstani od mrtvih in mu premaži klofuto !!
Belabreza
13. 10. 2022 08.56
+24
Drugega tudi ni bilo za pričakovati. Toninček bo kriv za SĐS poraz na volitvah, puklasti kalimero je pač večna žrtev - SAMEGA SEBE in osebkov, ki ga malikujejo. 🤮🤮🤮
Vladimir Mahni?
13. 10. 2022 09.04
-9
Nsi bo pri tem Petelinje ju zgubila ker nima prav. Želi v koalicijo s Golobom kar lahko pomeni izpad iz parlamenta v prvih volitvah.
disorderliness
13. 10. 2022 10.58
+3
Ne bo držalo. Verjemi mi, da nas je mnogo, desnih, ki zaradi Janše to ne moremo biti.
blazter
13. 10. 2022 08.52
+11
Tole je ponovitev iz leta 19. Vsepovsod so zabeležene izjave, s kom nikakor ne v vlado. Potem pa hop na položaj. Je pa mogoče to reševanje lastne glave. Počakajmo.
User1261802
13. 10. 2022 08.51
+25
Naj se mali Tonček še tako repenči, za vedno bo ostal zapisan kot Jajotov cucek. S svojo vlogo v prejšnji vladi, ko je zaradi parcialnih koristi mirno gledal, kako Jajo uničuje državo in njene institucije, kako serje državljanom po glavi, kako zlorablja represivni aparat... je vse povedal. V NSi je Ljudmila ena redkih, ki ima pokončno hrbtenico in si upa reči bobu bob oz. Jajotu diktator. 100x več jajc ima od Tončeka.
Vladimir Mahni?
13. 10. 2022 09.06
+4
Ne vem kje živiš. Tonin si piše sodbo izpad iz parlamenta. Krivda bo samo njegova
User1261802
13. 10. 2022 09.30
+11
Vlado, kaj ti ni jasno? Jaz sem vendar njegov kritik. Seveda se strinjam s tabo. Lahko te le dopolnim: glede na statistiko pretekle kolaboracije v Jajotovih vladah ima NSi še srečo, da so prišli tokrat noter. SLS, recimo, je po sodelovanju v njegovi (po spominu prvi) vladi odletela ne samo iz DZ, ampak tudi iz mainstream politike. For good. Enako se je zgodilo NSi, ko so šli za en mandat ven. Tokrat je kolaboracija z Jajotom ugonobila DeSUS. Vse to pravzaprav Jajotu v korist, da lahko ostane glavni petelin na desnem kupu gnoja. In obenem nesreča te države, ker imamo zahvaljujoč njemu takšno desnico, da je normalen človek, ki ima vsaj malo čuta za poštenost in spodobnost, ne more voliti. Tudi to je razlog, da je lahko levica nemoteno harala preteklih 30 let (z izjemo par let Jajotovih norih izpadov na oblasti). Vedno smo rekli: oboji kradejo, ampak desni so še nori zraven. In pač izbirali manjše zlo.
User1261802
13. 10. 2022 09.35
+3
P.S. Očitno sem te narobe prebral, ker sem bral le tvoj odgovor meni. Ti si pravzaprav podpornik NSi. Tudi prav. Se strinjam, da bo NSi letela ven, vendar razloge vidiva vsak po svoje. V prejšnjem odgovoru sem povedal vse. Statistika zaenkrat govori v prid mojih argumentov.