Slovenija

Bešič Loredan o investicijah v zdravstvo: Do leta 2025 bi v celoti prenovili UKC Ljubljana

Ljubljana, 02. 08. 2022 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kot je povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, se na Ministrstvu za zdravje po dveh mesecih analiziranja podatkov začenja nova epizoda s podatkovno znanostjo. "Podatke želimo predstaviti v luči tega, koliko investicij gre kam in koliko denarja je bilo porabljenega. Tudi v luči dogajanja v UKC Ljubljana, saj je bilo v javnosti doslej preveč lažnih informacij," je dejal. Kot je povedal, iščejo pot, da bi do leta 2025 v celoti prenovili stavbo UKC Ljubljana, ki doslej razen manjših popravkov ni bila nikoli prenovljena.

Kot je sklenil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, so podatki o pridobivanju sredstev za investicije v zdravstvu jasni: "Črpanje sredstev za investicije v zdravstvu je nizko. Ne nameravamo iskati krivcev, naša naloga je, da do okvirnih časovnic počrpamo, kar se da, največ sredstev. Stanje v slovenskem zdravstvu je slabo, tako da je vsak milijon evrov, ki ni počrpan, škoda za slovenskega bolnika, kajti denar je na voljo in če ga ne znamo počrpati, je naša naloga spodbuditi, da do tega pride."   

Kot je pojasnil v. d. urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder, so na področju investicij v zdravstvu identificirali dve ključni težavi. Ena je nizka počrpanost sredstev, druga pa nesorazmerna razdelitev sredstev med posameznimi zdravstvenimi zavodi: "Zato trenutno pripravljamo pravilnik z jasnimi kriteriji in odločevalsko komisijo, ki bo ocenila vse prispele potrebe po investicijah s strani javnih zavodov, saj je želja in potreb bistveno več, kot je zagotovljenih sredstev, zato je nujno pripraviti jasne kriterije, po katerih se bodo tudi postavljale prioritete."

Iščejo pot, da bi do leta 2025 v celoti prenovili stavbo UKC Ljubljana

Na ministrstvu za zdravje so se glede poteka prenove glavne stavbe Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v prejšnjem tednu sestali z vodstvom UKC, je povedal Bešič Loredan."Naloga UKC Ljubljana je, da do 15. avgusta ob polnem delovanju UKC pripravi načrt preselitve stavbe po četrtinah, usklajen z vsemi strokovnimi vodji, imajo nalogo, da se kapaciteta UKC ne spremeni. Iščemo pot, kako bi v najkrajšem možnem času prišli do tega, da bi za 90 milijonov evrov do leta 2025 v celoti prenovili stavbo UKC Ljubljana, ki je še vedno takšna, kot je bila, ko je bila postavljena pred 50 leti ali več."  Kot je poudaril, je zato, ker je UKC Ljubljana na voljo največ milijonov, tudi odgovornost ministrstva, da se ti  milijoni počrpajo in se stavba prenovi. Dodal je, da upa, da se gradnja čim prej začne. 

Prenova glavne stavbe je sicer sestavljena iz projekta energetske sanacije in projekta notranje prenove, oba bo izvedlo podjetje GH Holding. Časnik Delo je pred časom poročal, da poznavalce razmer razburja predvsem dejstvo, da razpis za energetsko sanacijo, na katerem je bil izbran GH Holding, ni vseboval natančnega popisa del, količine in cene materialov in je bil sestavljen ad hoc. Iz UKC Ljubljana so takrat sporočili, da navedbe o pomanjkljivosti izvedbe posla ne držijo, da je bil razpis izveden v skladu s predpisi, posel pa da ni bil vnaprej dogovorjen.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Aljoša Kravanja

Bešič Loredan je poudaril, da teče pravni pregled projektov, prav tako so prijave o nepravilnostih predali na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Šabeder je pojasnil, da vse pogodbe ministrstva vsebujejo protikorupcijsko klavzulo. "V primeru, če bi se ugotovila kakršnakoli nepravilnost ali korupcija, pogodba seveda pade, s tem pa pade tudi črpanje evropskih sredstev," je dejal.

Kot je v sredini junija ob začetku energetske sanacije povedal generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič, bo projekt energetske sanacije v vrednosti 41 milijonov evrov brez DDV v celoti financiran iz evropskih sredstev sklada za okrevanje in razvoj. V okviru sanacije bodo zamenjali fasado, izolacijo in okna ter uredili streho, delno pa tudi prezračevanje in dvigala. Projekt notranje prenove pa bo znašal 30 milijonov evrov brez DDV in bo financiran iz zakona o investicijah v zdravstvu.

Načrtujejo 27 novih projektov

Spomnimo, vlada je v načrt razvojnih programov za obdobje 2022-2025 uvrstila  tudi 27 novih projektov. Gre za investicije na primarni ravni zdravstvenega varstva za letošnje in prihodnje leto, ki bodo sofinancirane na podlagi javnega razpisa, ki ga je izvedlo Ministrstvo za zdravje.

Ministrstvo je že izdalo sklepe o določitvi višine sredstev za sofinanciranje prijavljenih investicij. Po uvrstitvi projektov v načrt razvojnih programov pa bo s prejemniki sredstev sklenilo pogodbe za dodelitev sredstev. Namen je zagotavljanje enakih pogojev za zadovoljevanje skupnih potreb prebivalcev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
17. 08. 2022 16.14
+1
Prenovljeni zidovi ne zdravijo ljudi, ampak OSEBNA OBRAVNAVA.!!!
Senzor
17. 08. 2022 16.12
+1
Zdravljene prek e-pište in telefona. Za takšen način zdravljenja je lahko UKC tudi v še bolj stari preobleki. Prenova ni potrebna, ker z načinom dostopa do zdravnika in zdravja onemogoča te normalno osebno obravnavo pacienta.
Oknaj 4
02. 08. 2022 21.23
+0
Kaj je pa v tem mandatu drugače da bo ravno Aleš Šabeder kar na enkrat znal počrpati namenska sredstva ko jih pa v svojem ni
Andrew16
02. 08. 2022 20.29
+1
Naloga rdečih podtaknjencev je da se čim veste sredstev investicij prekanalizira v davčne oaze. Bolnice bodo pa životarile. Modus operandi rdečih komijev. Na specialista boh pa še vedno čakal xx let, če ga bos spoloh dočakal.
twitty
02. 08. 2022 17.45
+3
A niso imeli nedolgo nazaj celo projektno skupino za finančno sanacijo teh ustanov? Projektna skupina dobila nagrade, sanacija se ni zgodila. In gremo v novi krog. Nove skupine, nove nagrade, naslednji minister bo reševal iste težave.
INAZ
02. 08. 2022 20.36
+0
In ogromno študij vrednih več desettisoč evrov. Modus operandi levakov.
Harpuna
02. 08. 2022 17.36
+3
Čudno,v predvolilnih obljubah se je točno vedelo kaj je treba narediti,sedaj ko so prišli do korita,pa samo analizirajo in načrtujejo.V zdravstvu pa vse po starem.
Tone 12345
02. 08. 2022 17.06
-4
Sploh ne razume kaj ves folk že deset let jamra o tem zdravstvu!jest sploh ne vem da obstaja!kaj sam jokate!!naj dohtarji fušajo!fušajte še vi!!če ste sposobni!!
Gabiula
02. 08. 2022 15.55
+2
A zdaj ne bodo več podpisovali pogodb v dnevni sobi pacienta.Lobisti bodo pa še naprej hodili na Mavricija igrati golf.Zdaj hodijo helikopterski planinci raje na Triglav.
NLKP
02. 08. 2022 15.10
+4
Analizirali? 🤣🤣 V Sloveniji je preveč analiz in premalo dela.
*Violate*
02. 08. 2022 15.09
+2
Cist vsi zavodi, domovi in bolnice so si med Corono financno opomogli. Bil je celo clanek tu gor o dobickih. Cisto vsi imajo zelene stevilke, razen LJ, Bolnica Celje pa se nekdo (verjetno UKC Maribor). V glavnem, da ne bo bo prevec govora, kako bi bilo moznosti za napredek. V 3 letih ste pokradli se pa se in zasluzili se vec na podlagi laznih testov, ogromno ljudi je umrlo zaradi napacnega zdravljenja in prisiljevanja s cepljenjem, pa se kar imate neke probleme ob 250 hospitalizacijah in nekem pomanjkanju postelj. Nekak se mi dozdeva, da je fora bl v pomanjkanju kadra. Kar je pa vidno tudi samo iz razpisov na Zavodu za zaposlovanje. Folk je pac sel, kjer je dnar - to je blo pa zasebno in testiranje s HAG; zlata jama, zdravniki ratali v enem letu milijonarji, nizji kader ima dost teh minimalcev, ki ne vozijo nikamor, ostali so pa samo se priskledniki, ki si lahko dovolijo lazno evidentiranje in 9k dodatkov. Tko da, kaj ti bo lepa bajta, ko pa je morala zaposlenih v dnu, zdravilec ni nihce vec, so zgolj solani povprecnezi z nazivom, vsak drugi pa nima problema zapret oci in usta ob nepravilnostih. Da niti ne govorim, kaksen ugled ima to podrocje in tam zaposleni. Odnos sam pa...cakalne dobe in izjave MS 'pac pa vzamte kredit pa pejte samoplacnisko na operacijo in ste cez 14 dni na vrsti' ali pa teh "poniznih 15 minut" za pacienta, da se res pocutis kot zadnji olupek na cesti. Oh ja, lepa zgradba je se najmanjsi problem; bo treba najprej spremeniti dojemanje kaj je to medicina in zdravilstvo, kaj je poanta tega poklica (in to ni denar) in zelo nadgraditi znanje - to evropsko solstvo je en K vredno. Fizioterapevte kakrsne goji Rusija in Indija, mi se 5000 let ne bomo mel. Ti skoraj invalida na noge postavi s primernimi terapijami; pri nas pa 5 specialistov, 15 slikanj, 5 let cakanja in operacija, po kateri imas potem pa cel kup drugih problemov, ker si tudi tok ne vzamejo casa, da izvedejo meritve telesa (kar so vcasih poceli). Je lazje, da pride cez 5 let pa z novim problemom. Problemi so drugje.
Matej101
02. 08. 2022 15.08
+5
Kaj pa če bi zapuščene Stožice predelali v UKC? Prostora ogromno, dostopnost,...
Super-man
02. 08. 2022 15.02
-1
Bravo Danijel
Kraljm
02. 08. 2022 14.45
-6
Prenovil, ali kar ukinil?
devote
02. 08. 2022 14.41
+1
oddelki se v ukc zapirajo ker ni sester.. ostaja tisto kar ne gre privat...torej tezki zahtevni pacienti, v 10 letih bo ta UKC hisa duhov... noben se ne bo hotel zaposliti vec v njem. najbolje da ga drzava proda , in zgrad novega. za bolnico sodobnega tipa itak ni vec primeren.
slovenka62
02. 08. 2022 14.35
+4
Do 2025?? Pokličite Kitajce do tega leta vam zgradijo deset bolnic ne pa da vi obnovite en ukc.Joj joj
caspera1
02. 08. 2022 14.43
+0
Brez pacientov po sobah, v ambulantah, v operacijskih sobah je dovolj eno leto. Med normalnim poslovanjem so pa tri leta premalo.
zoran pušenjak
02. 08. 2022 14.11
-1
Bilo katerega ministra poslušaš ali pa PV ugotoviš da tekmujejo kdor nateguje ljudi
Boris Kavčič
02. 08. 2022 14.28
+4
Yjsgramor Skyerim
02. 08. 2022 13.56
+0
delovno soboto, dohtarjem mačka in hobok jupola pa marš malat....
Jožica55
02. 08. 2022 14.21
+10
Yjsgramor. Verjetno do sedaj še nisi rabil rabil pomoči doktorjev UKC-ja ali Bog ne daj, Onkološkega inštituta. Govorim iz lastnih izkušenj in ko boš imel tudi ti izkušnje z njimi, boš razmišljal čisto drugače zato ti priporočam, da ne pišeš takšnih bedarij če se na njihovo humano delo prav nič ne spoznaš. Kot sem že dejala, ti pa vseeno želim, da jih nikoli ne bi potreboval.
Spacapal
02. 08. 2022 15.03
+1
Jožica55 žal bi miral vsak v bolnico pa mal skoz dat, seveda da pride zdrav iz bolnice, pa da pol vidim pametnjakoviče na forumih
Andrej Lon?ar3
02. 08. 2022 13.55
-4
Tale pa laže da sam sebi verjame...
Super-man
02. 08. 2022 15.04
+3
Perovsky
02. 08. 2022 13.54
+1
Človek, ki bi v 21. stoletju v ambulantah zaposloval dodatne administratorje, namesto digitaliziral postopke je za moje pojme nekompetenten.
vlahov
02. 08. 2022 13.50
+3
V državi kjer je več kot pol državljanov Revežev bi za 90mio eur naredili nov UKC. Moja pokojnina je 370 e ... 10 let čakam na operacijo krčnih žil.