Slovenija

Bešič Loredan pred skupščino ZZZS s pojasnili glede zdravstvene reforme

Ljubljana, 14. 02. 2023 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Člani skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) niso najbolj zadovoljni s pojasnili ministra Danijela Bešiča Loredana glede napovedane zdravstvene reforme in vloge, ki bi jo pri tem imel zavod. Je pa minister z zagotovilom, da se vladni očitki o koruptivnosti ZZZS ne nanašajo na skupščino ali upravni odbor, uspel nekoliko pomiriti zbrane na izredni seji.

Edina točka dnevnega reda izredne seje skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je bilo stališče zavoda glede napovedane zdravstvene reforme. Na sejo so povabili tudi ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, od katerega so pričakovali dodatna pojasnila o izhodiščih za reformo. Bešič Loredan je na seji izpostavil predvsem pomen transparentnosti sistema, da bo jasno, ali je zbran denar za zdravstvo uporabljen smotrno in učinkovito.

Poudaril je, da bodo, ko bodo na ravni vlade zedinjeni glede sprememb in ko bodo imeli zastavljene temelje, pristopili tudi do ZZZS. "V to vas bomo vključili. Druge poti ni," je zagotovil minister. "V tem hipu imamo več opcij, ki jih pretresamo. Ko jih bomo potrdili, bo o tem razpravljal še strateški svet za zdravstvo. O ničemer ne bomo odločali, ne da bi našli najširši možni konsenz," je še dejal.

Ključna pri tem je digitalizacija, na ministrstvu pripravljajo tudi napovedan zakon o digitalizaciji zdravstva. Kot je ob današnji predstaviti osnutka izpostavila v. d. generalnega direktorja direktorata za digitalizacijo v zdravstvu Alenka Kolar, želijo predvsem sistem poenotiti. Ob tem vidijo največjo težavo pri iskanju ustreznih tehnoloških kadrov, med odprtimi vprašanji pa so predvsem, kateri zdravstveni delavci bodo imeli vpogled v pacientove podatke, v katere podatke in koliko časa ter kakšno vlogo bi pri tem imel pacient.

Član upravnega odbora ZZZS Borut Čeh je dejal, da pozdravlja kakršno koli reformo na tem področju, saj se na tem ni delalo zadnjih 20 let. Da pa mora biti ta strukturirana in narejena dobro. "Prav tako pozdravljam digitalizacijo, to je tudi edina pot naprej," je dodal, a ob tem poudaril, da bodo morali reševati tudi kadrovski problem. "Ne bomo morali zagotoviti le digitalizacije, temveč tudi kader, ki bo to digitalizacijo izpeljal."

Digitalizacija je sicer le ena od reformnih izhodišč, ki jih na ministrstvu želijo implementirati z začetkom naslednjega leta, ko naj bi po napovedih reformirali tudi plačni sistem javnih uslužbencev, uredili problematiko družinske in urgentne medicine ter prenovili ZZZS. Z reformo želi vlada nasloviti tudi kadre, absentizem, koncesionarstvo ter financiranje, a rešitve za to naj bi zaživele z letom 2025.

Kako točno naj bi bila videti prenova zdravstvene blagajne, minister ni podal konkretnih pojasnil, večkrat pa je poudaril pomen vzpostavitve transparentnosti sistema s primerljivimi podatki. "Za vsak evro, ki ga damo za zdravstvo, moramo točno vedeti, za kaj smo ga porabili," je poudaril.

Predsednik skupščine Drago Delalut je bil z nastopom ministra le delno zadovoljen. "Pričakoval sem, da bo že danes jasno, kakšna naj bi bila reforma zdravstvenega zavarovanja," je dejal v izjavi za medije po koncu seje skupščine.

Da so ostali brez konkretnih odgovorov glede zdravstvene reforme, je ocenila tudi predsednica upravnega odbora ZZZS Irena Ilešič Čujovič. Ob tem meni, da je minister mislil resno z napovedjo, da bodo ZZZS aktivno vključili v pripravo reforme. "To je edini način, da bomo prišli do nekega širšega družbenega konsenza, ki ga v tej državi potrebujemo glede zdravstvenega sistema," je dejala.

So pa zato bolj zadovoljni z odgovorom ministra glede vladnih navedb o koruptivnosti ZZZS, ki so bile tudi povod za sklic izredne seje skupščine. Po besedah Delaluta so bili nad izjavami predsednika vlade in ministrstva po januarskem vrhu koalicije zelo presenečeni, a je Bešič Loredan dovolj jasno odgovoril, da ni bila mišljena koruptivnost skupščine in upravnega odbora.

'Ne skrivamo nobenih podatkov'

Generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar je medtem ponovno zavrnila nedavne očitke vlade. Nad obtožbami so bili presenečeni, ZZZS svoja pooblastila izvaja zakonito, prav tako je pripravljen na prehod v sodobnejših zdravstveni sistem, je dejala. Izpostavila je tudi, da računsko sodišče, ki v preteklosti pri poslovanju ZZZS ni odkrilo nepravilnosti, ni samo nadzor računovodskih izkazov, ampak tudi zakonitosti, gospodarnosti in smotrnosti poslovanja.

"Naše stališče je jasno. Zagovarjamo javni, organizacijsko učinkovit zdravstveni sistem, v katerem se namensko zbrana sredstva porabijo za zdravljene in v katerem se delo plačuje po učinkovitosti in kakovosti," je poudarila.

Zatrdila je tudi, da ne skrivajo nobenih podatkov, kar je bil tudi eden od očitkov ministra. "Vsi uporabniki, ki imajo pravno podlago za koriščenje ali vpogled v te podatke, te podatke tudi dobijo. Tudi ministrstvo za zdravje jih bo prejelo, samo da si zagotovi pravne zakonske podlage. Mi smo temu izjemno naklonjeni, glede na to da je naša želja, da se podatki uporabljajo za odločitve," je dejala v izjavi za medije.

Tatjana Mlakar
Tatjana Mlakar FOTO: Bobo

Delalut je ministrstvu še očital, da se s hitrim sprejemanje zakonodaje ustvarja vtis, da razprava z javnostjo ni zaželena. V skupščini so zato tudi izrazili skrb, da bi tako izviseli pri predlogih za prenovo ZZZS.

Bešič Loredan je pojasnil, da temelje strukturnih sprememb ZZZS pripravlja vladna skupina. V treh tednih naj bi predstavili oz. ZZZS obvestili o pripravljenih rešitvah. "Nič ne bomo prehitevali, nič ne bomo skrajševali, o ničemer ne bomo odločali, dokler ne bo najširšega možnega konsenza," je napovedal minister.

Iz daljše razprave članov skupščine je bilo razbrati, da s predstavljenim niso najbolj zadovoljni. Podpredsednik skupščine Jakob Počivavšek je ob tem izpostavil, da bi bilo treba urediti oz. uskladiti podatke pred reformnimi ukrepi. Predstavnik delodajalcev Branko Meh se je spraševal, kako bo vlada zagotovila dodatna sredstva: "Nameravate ta denar dobiti z dvigom prispevkom zaposlenih, dvigom davkov za gospodarstvo?"

Samo Fakin, sicer nekdanji direktor ZZZS in minister za zdravje, meni, da se že sedaj natančno ve, kako je bil porabljen denar ZZZS. Če pa zdravstveni zavodi in bolnišnice nimajo analitike, je to problem ustanovitelja, meni Fakin. Po njegovih navedbah se je glede na podatke, ki da so na voljo, storilnost v zdravstvu v zadnjih letih zmanjšala.

Predstavnica zavarovancev Martina Vuk pa je posvarila pred tem, da bi javni zdravstveni zavodi postali gospodarske družbe. "Koncesionarji so gospodarske družbe in kaj imamo - kreativno računovodstvo in poslovanje. Namen zdravstva ne sme biti ustvarjanje dobička," je dejala.

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvoneti
15. 02. 2023 10.28
Finance, članek o koronadodatkih v letu 2023. Kako je to možno, ali se hecajo?
Castrum
14. 02. 2023 21.02
+3
A se bo Loredan spet opravičeval? Tokrat tri krat?🤣😋🤣
Anion6anion
14. 02. 2023 21.00
+2
Kje pa je golob? Gruli na kakem gabru?
GMajky
14. 02. 2023 20.32
-2
uf, klet je spet pingo dubila! aja sej so jih par vn zmetal, pa je prec visek, hahahahaha, treba prec skurt!!!
Mnogo
14. 02. 2023 20.19
+5
Ta vlada si misli da je vse tako lahko, kot preprodajat, naso elektriko, najprej mi zgradimo z davkoplacevalskim denarjem, proizvodnje elektrike, dobicke si pa delijo ala Golob in druscina.!!!!!!!!
dron
14. 02. 2023 20.25
-3
Mnogo, ti boš okopaval lubenice, da bo kangler preprodajal, jajo pa pobiral dobiček od prodaje....
Mnogo
14. 02. 2023 20.30
+3
Mnogo
14. 02. 2023 20.33
+2
Olimp, zgrajene proizvodnje elektrike so na nas racun, davkoplacevalcev, Kangler in Kordis pa imata privat lastnine, ali je tako tezko to razlocit!!!
dron
14. 02. 2023 20.46
-1
Kaj mene briga Kordiš, pokrajinski odbor sekte sds v mojem okolju je dobil črno na belem iz vrha sekte, da morajo pridelati tono lubenic na sezono.Ti, kot zvesti pripadnik sekte boš med prvimi poprijel za delo, saj se zavedaš, da so orehi v nevarnosti.....
dron
14. 02. 2023 20.57
+1
Hvala, ker si mi povedal, nisem vedel.Samo, ti se boš v vsakem primeru potil pri okopavanju lubenic, kangla te bo nadziral, jajo pa užival v hlodovine z pivom.....
Svinja 66
14. 02. 2023 20.14
-2
Loredan je pravi moški
Mnogo
14. 02. 2023 20.26
+1
Loredan je vredu zdravnik, druga pa kot da nima pet cistih, vse je pokazal ob opravicilu Jankovicu.
piu
14. 02. 2023 20.11
-2
Zdravstvena ali pokojninska blagajna nista ločena sklada, kot želi prikazati Bešić in Golub, temveč je le del enotnega proračuna, ki je na voljo politikom za vse vrste političnih malverzacij......
INAZ
14. 02. 2023 20.08
+3
Razumni ljudje, ki ne gredo na volitve omogočijo izvolitev tega kar imamo danes.
Mnogo
14. 02. 2023 19.33
+10
V kolikor bi bile te reforme tako enostavne, bi to ze zdavnaj storili, ta SVOBODA pa ocitno niti ne ve kaj dela, kot prvo oprostili so ljubljanske razgrajace, obsodili pa policiste, ve to zelo slabo vpliva na ljudi, eni si z tem mislijo da lahko pocnejo kar hocejo, policaji pa so postali prevec zadrzani.
St. Gallen
14. 02. 2023 19.52
+4
ravno zato so rekli, da so dobra ekipa, septembra zacnejo s polno paro delati
Mnogo
14. 02. 2023 20.17
+4
Mnogo
14. 02. 2023 19.24
+7
Drzava se bo sesula, v kolikor ne resujes zadeve celotno, ni tako enostavno, ta vlada prisla brez strokovnjakov, odprli so vse fronte, najprej deljenje denarja povprek, elektrogospodarstvo 800 milijonov, potem javna uprava 650 milijonov, pol pa so se zahtevki sirili kot gobe po dezju, vmes pa upokojencem nic, niti tega zgleda niso vedeli, da so upokojenci za pokojnino vplacali in ni socialna podpora, se bo zanimivo.
Letnik 1964
14. 02. 2023 19.22
+7
en sam bla bla in nič konkretnega, kaj moremo, kar smo izvolili to imamo....
razumi če lahko
14. 02. 2023 19.17
+9
Loredan in Golob sta imela pred volitvami rešitev za vse so pa dementni kot volilci in so pozabili vse !
Oknaj 4
14. 02. 2023 18.48
+17
Imam občutek da Loredan tava naokrog v zelo gosti megli
Mnogo
14. 02. 2023 19.43
+6
Mnogo
14. 02. 2023 18.48
+11
Problem je, ker nekaj delajo ne vedo pa kaj, da bi dajali vsaj kaksno primerjavo z sosednjimi drzavami primer Avstrije, ne to pa ne.
St. Gallen
14. 02. 2023 18.47
+9
obljube na vsakem koraku, 30 dni cakalne dobe se se spomnimo, nismo bili v nezavesti. Novi obraz bo mogoce uspesnejsi z obljubo 45 dni.
Julijann
14. 02. 2023 18.42
+12
Nekako nam tole ne gre. Na zavarovalnici nas sploh resno ne jemljejo. No, smo si pač sami krivi, ker še vedno nimamo dodelanega načrta. Res smo obljubili, da bomo takoj zagrizli v reševanje zdravstvenih težav. Najprej amo ugotovili, da so razmere v zdravstvu katastrofalne, a čez nekaj časa smo ugotovili, da ni tako hudo, da se ne bi dalo narediti še slabše. Z nami bo pač treba potrpeti. Potem pa, če bo, potem bo, če pa ne bo, pač ne bo.
Andrej Lon?ar3
14. 02. 2023 18.41
+12
Bluzator nesposobni,si danes dal ljubčka županu....
St. Gallen
14. 02. 2023 18.38
+6
medicinski , IT kader, vabljeni v Svico, drzava je mnogo bolj urejena, ljudje razmisljajo drugace. Ne bo vam zal
biggbrader
14. 02. 2023 18.41
+8
dron
14. 02. 2023 18.59
-4
Kangla je že naredil razpored okopavanja lubenic, preveri kdaj si na vrsti dementnež.
Arguss
14. 02. 2023 18.37
+7
Spet vam bo konferenca na krilih press trobil oprala možgane.Še slabo urico pa hitro na kavč press TV dnevnik gledat.
roten
14. 02. 2023 18.34
+2
dej še malo po zpizu udarte tam so genijalci