Slovenija

Bešič Loredan: S transparentnostjo lahko rešimo veliko težav v zdravstvu

Ljubljana, 15. 02. 2023 20.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Danijel Bešič Loredan je stanje zdravstvenega sistema in korake predvidene reforme predstavil državnim svetnikom. Ti so zanj imeli več vprašanj, med drugim glede zagotovitve boljših delovnih pogojev in poenotenja informacijskih sistemov.

Strateški svet za zdravstvo
Strateški svet za zdravstvo FOTO: Damjan Žibert

Državna svetnica Monika Ažman, predstavnica za področje zdravstva, je med drugim izpostavila, da je najprej treba poskrbeti za prave podatke, zato spodbuja ustrezno digitalizacijo. Zanimalo jo je tudi, kdaj bodo v snovanje reforme vključeni vsi pomembni deležniki v zdravstvu, kot so zdravniška in lekarniška zbornica ter zbornica zdravstvene in babiške nege, katere predsednica je Ažmanova.

Hkrati je opozorila na vse težje delovne pogoje zaposlenih v zdravstvu, zaradi katerih zapuščajo poklic, pa tudi pritiske in nasilje uporabnikov zdravstvenih storitev. Zanimalo jo je, ali ministrstvo tudi na tem področju pripravlja kakšne spremembe.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ji je pritrdil, da tudi oni zaznavajo vse več nasilja nad zdravstvenim osebjem. Kot je dejal, so zakonodajni predlogi, kako to nasloviti, v pripravi. "Bomo videli, do kod lahko pridemo. Predvsem moramo izboljšati dostopnost in bo nasilja manj," je dejal.

Ažmanova je opozorila na pritiske in nasilje uporabnikov zdravstvenih storitev, Bešič Loredan ji je pritrdil. 

Glede očitkov, da standardi in normativi za zdravstveno nego še niso bili sprejeti, je dejal, da bodo na ministrstvu čim prej začeli skupno pot za njihov sprejem in implementacijo. A slednje po njegovi oceni ob stanju s kadrom, ki ga imamo trenutno, še ne bo mogoče, lahko pa načrtujemo za naprej. Poudaril je tudi, da je treba najti način, kako kader zdravstvene nege, ki je zapustil poklic, vrniti nazaj v sistem in v nadaljevanju skozi proces izobraževanja zagotoviti ustrezno strukturo.

Smole: Okrepitev preventive za krajše čakalne dobe

Svetnik Jože Smole, predstavnik delodajalcev, eno od priložnosti za razbremenitev sistema oziroma skrajšanje čakalnih dob vidi pri okrepitvi preventive. Prav tako ga je zanimalo, ali bo zdravstvena reforma prinesla tudi povezljivost in poenotenje številnih informacijskih sistemov in kako bo to financirano.

Za sistem je najbolj poceni, če bolnik čim prej pride do zdravnika, je poudaril minister.
Za sistem je najbolj poceni, če bolnik čim prej pride do zdravnika, je poudaril minister. FOTO: POP TV

Tudi Bešič Loredan meni, da je dostopnost do zdravstvenih storitev ključ do zmanjšanja stroškov. Za sistem je najbolj poceni, če bolnik čim prej pride do zdravnika, je poudaril. Pojasnil je tudi, da je zakon o digitalizaciji zdravstva v pripravi z namenom, da predpišejo, kateri informacijski sistem bodo izvajalci lahko imeli. Prav tako bodo morali vse podatke nujno pošiljati v skupno bazo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Cilj ministra je, da ta sistem postane odprt in transparenten, da pokaže, kaj se v sistemu dogaja.

'Za nekatere bolnike z rednimi boleznimi ni sistemskih rešitev'

Svetnik Leopold Pogačar, predstavnik lokalnih interesov, je izpostavil številne težave bolnikov z redkimi boleznimi, za katere ni nekih sistemskih rešitev. Kot je dejal minister, bodo tudi to uredili, v mislih imajo fond, iz katerega bi bili financirani stroški za njihovo zdravljenje.

Svetnik Matej Slapar, predstavnik lokalnih interesov, sicer pa kamniški župan, si želi, da ne bi razkrajali oziroma zmanjševali sistemov, ki že dobro delujejo, na primer sistema urgentne pomoči. "Ne postavljajte se na okope, preden se je sploh kaj začelo," je na to dejal minister. Poudaril je, da mora celotna urgentna medicina delovati na enak način in da končna rešitev ni oblikovana.

Na očitke svetnice Elene Zavadlav Ušaj, da je aktualna vlada ukinila urad za centralno nabavo medicinskih pripomočkov in opreme, je Bešič Loredan odvrnil, da je bil omenjeni urad umeščen pod okrilje kabineta predsednika vlade, ki da tam ni imel kaj iskati in v obliki, kot je bil zastavljen, ne bi nikoli služil svojemu namenu.

Minister za zdravje je še napovedal, da bodo do konca junija pripravili preoblikovanje vodenja javnih zdravstvenih zavodov, vzporedno s tem pa bodo urejali tudi področje absentizma.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nebodijetreba
16. 02. 2023 10.27
+3
Prav zanimivo je, kako nikogar ne skrbi popolna digitalizacija v zdravstvu. V času prejšnje vlade je toliko prahu dvigoval covid sledilni, ki je kapljica v morje proti sedanjemu početju. Nikogar več ne skrbi varstvo osebnih podatkov, morebitne nevarnosti zlorab ... Sindrom "samo da ni Janša" se je trdno usidral.
Castrum
16. 02. 2023 10.11
+1
@v tri krasne......To je možno samo v Hollywood-skem filmu, pa še to samo v primeru, ko je vrhunski režiser. Skratka - fiktivni svet , ali drugače - v virtualnem svetu. ...Kako je pa v virtualnem svetu, pa ti lahko razloži docent kajolca Bertorelli.....😉
zmerni pesimist
16. 02. 2023 09.47
-1
Pijavk se ne da drugače rešit kot da jih kirurško odrežeš
jodr
16. 02. 2023 09.33
+2
Gospod minister, kaj ste v 8. mesecih ministrovanja že rešili???
Castrum
16. 02. 2023 09.31
+3
S stalnim ponavljanjem besede "transparentnost" je izgubila vsa pomet. Postala je komična izpeljanka - "ničnebomonaredili"
Castrum
16. 02. 2023 09.31
+1
marker1
15. 02. 2023 21.54
+5
G. minister. Ne zavajajte o transparentnosti. Vlada JJ jo je uvedla, vi ste jo pa takoj anulirali. Krade se še vedno lepo naprej.
Levcekk
15. 02. 2023 21.30
Politika oz.oblast rešuje težave tako,da zdravstvo zlorablja za obračunavanje in dosego svojih ciljev.2012(vlada J.J) so mi tako načrtno po ukazu politike in v sodelovanju z njimi načrtno uničili transplantirano ledvico,da bi me utišali,ustrahovali,izsiljevali in imeli v oblasti.Glej moj facebook,instagram Borut Zabret.
prinašalec2
15. 02. 2023 21.05
+3
Ti boš pač upal obelidanit v katere stranske kanale gre denar iz zdravstvene blagajne. Si iz iste gnezde kjer morate molčati ali pa vas ni več.
tron3
15. 02. 2023 21.03
+3
Vprašanje se glasi!!! Koliko milijard na leto in to vsako leto, Vam moramo dati oziroma podariti, da boste bogovi v belih haljah srečni in zadovoljni???? Da Vam bo prišlo od same sreče!!!
Rudolf Maister
15. 02. 2023 20.43
+3
Čakaj ,kam je šel pa Brecelj skončat. hahahhahahahaha. Kemofarmacija in Salus sta oddala identične ponudbe za 300 milijonov evrov v razponu pol ure. Hahahahah Je Janša kriv. Teh klovnov še zasmehovati več ne moreš,lahko se ti samo še smilijo. Nesposobni pa tako ,da se včasih zdi da to delajo nalašč. Hahahahah keri klovni