Slovenija

Bešič Loredan ni več minister, vlada imenovala nove državne sekretarje

Ljubljana, 13. 07. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Maja Pavlin
Komentarji
239

Premier Robert Golob je po seznanitvi državnega zbora z odstopom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana zatrdil, da zdravstvena reforma ostaja ključna prioriteta vlade. Vodenje resorja začasno prevzema sam, vladi pa je takoj predlagal novo ekipo državnih sekretarjev. Predlagana imena je vlada na dopisni seji tudi potrdila. Minister v odhodu se sicer seje ni udeležil, novim obrazom ministrstva pa je zaželel uspešno delo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bešiča Loredana na sejo ni bilo
    02:50
    Iz 24UR: Bešiča Loredana na sejo ni bilo
  • Iz SVETA: Reforma ostaja prva prioriteta
    02:39
    Iz SVETA: Reforma ostaja prva prioriteta

Danijelu Bešiču Loredanu je s seznanitvijo državnega zbora o njegovem odstopu prenehala ministrska funkcija, vodenje zdravstvenega resorja pa začasno prevzema premier Robert Golob.

Po seznanitvi državnega zbora z odstopom ministra je premier zatrdil, da zdravstvena reforma ostaja ključna prioriteta vlade. "Prenova sistema je nujna, ker vse izkušnje zadnjega leta kažejo, da je treba okrepiti javno zdravstveno mrežo s posebnim poudarkom na javnih zdravstvenih zavodih," je v izjavi medijem ob robu izredne seje dejal predsednik vlade, ki bo začasno opravljal tudi funkcijo ministra za zdravje, Golob. Zatrdil je, da bodo tudi vsi ukrepi šli v to smer, hkrati pa računa, da bodo v naslednjih mesecih naredili enega ali več pomembnih korakov naprej v zdravstveni reformi in našli človeka, ki bo prevzel vodenje zdravstvenega resorja.

Robert Golob in Danijel Bešič Loredan
Robert Golob in Danijel Bešič Loredan FOTO: Bobo

Vladi je tudi nemudoma predlagal novo ekipo državnih sekretarjev, in sicer raziskovalko na ljubljanskem inštitutu za ekonomska raziskovanja Valentino Prevolnik Rupel, direktorja združenja zdravstvenih zavodov Marjana Pintarja in dosedanjo sekretarko Azro Herceg.

Na dopisni seji je vlada tako sprejela sklepe o razrešitvi državnih sekretarjev na zdravstvenem ministrstvu: Tadeja Ostrca, Tjaše Vidic in Azre Herceg. Obenem pa so imenovali novi državni sekretarji, ki jih je predlagal Golob. Zagotovili so, da bo prenova zdravstvenega sistema v Sloveniji tako nemoteno tekla dalje.

"Prepričan sem, da bo delo teklo nemoteno, oba že imata izkušnje iz zdravstvenega sistema in izkušnje z delom v strateškem svetu, zato verjamem, da bodo stvari stekle mogoče celo hitreje, kot so do sedaj in da prenova sistema ne bo zastala," je ob predstavitvi ekipe, ki bo v naslednjih mesecih zagrizla v zdravstveno reformo, dejal premier.

O tem, ali izbira državnih sekretarjev kaže na to, da novi minister za zdravje s polnim mandatom ne bo zdravnik, pa je premier dejal, da je bolj kot to pomembno, da bo novi minister postal sestavni del že obstoječe ekipe, na mizo pa bo dobil že razdelan koncept reforme. "Ne bomo čakali tri mesece, potem pa še tri mesece ministra, ki bo poskušal priti s svojim konceptom. Koncept bomo poskušali izpeljati v tem času in od bodočega ministra pričakujemo predvsem, da bo ta koncept učinkovito izpeljal," je še sklenil. Ob tem je zatrdil, da je tak načrt usklajen z vsemi deležniki, tudi s strateškim svetom za zdravje. In je po njegovi oceni tudi najbolj ustrezen.

Bešiča Loredana na sejo ni bilo, novim obrazom ministrstva želi uspešno delo

Z zdravstvenega ministrstva so še pred obravnavo sporočili, da se Bešič Loredan seje državnega zbora, na kateri so se poslanci seznanili z njegovim odstopom, ne bo udeležil. "Vsem svojim sodelavkam in sodelavcem na ministrstvu za zdravje se zahvaljujem za izjemno požrtvovalnost in vse opravljeno delo, ki je po koalicijsko usklajenih korakih sledilo cilju transparentnega, kakovostnega in učinkovitega zdravstvenega sistema ter zdravstvene blagajne v najvišjo korist pacientov," je dejal minister v odhodu.

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: Damjan Žibert

 Posebej pa se je zahvalil tudi državljanom in državljankam, ki so jim izkazovali podporo, "zavedajoč se nujnosti strukturnih sprememb slovenskega zdravstva".

"Slovenija si po 30 letih zasluži prenovo vseh nivojev zdravstvene mreže, ki bo temeljila na najboljših praksah iz tujine, čemur mora biti zavezan kdorkoli bo prevzel vodenje te pomembne naloge. Novim obrazom ministrstva za zdravje želim uspešno delo," je še dejal.

Kam bo odšel Bešič Loredan?

Ali se bo Bešič Loredan odločil za prehod v poslanske klopi, sicer za zdaj še ni znano. To možnost bi namreč lahko izbral kot nadomestni poslanec ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona.

Minister v odstopu in dosedanji podpredsednik vlade uradno sicer tega ne komentira. Po doslej znanih informacijah pa naj bi bil njegov prehod med poslance Gibanja Svoboda malo verjeten. Bešič Loredan mora svojo odločitev Državni volilni komisiji (DVK) sporočiti v osmih dneh, ta pa mu je tudi že poslala dopis, naj sporoči svojo odločitev.

Kot je razvidno s spletne strani DZ, pa se je na DVK obrnila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in zaprosila za pojasnilo, kateri kandidat ima pravico opravljati poslansko funkcijo. Bešič Loredan namreč zaradi nastopa ministrske funkcije, funkcije poslanca nikoli ni opravljal, namesto njega pa je v poslanske klopi sedel Aleksander Prosen Kralj.

Odstopno izjavo je Bešiču Loredanu zaradi različnih pogledov na delovanje javnega zdravstva v podpis ponudil kar sam premier. Odstop ministra, na katerega je Svoboda stavila že pred lanskimi državnozborskimi volitvami, pa je ob tem Golob ocenil za "logičen in pričakovan", pa čeprav so še nedavno v Svobodi govorili, da minister še uživa podporo stranke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ribi? pepe 1
14. 07. 2023 10.37
+1
bravo Loredan,beži ča od teh svobodnjakov!
Pravicnost.
16. 07. 2023 15.45
-1
Dr. Danijel Bešič Loredan - gospod z veliko začetnico. Zdravnik kakršnega si lahko država samo želi. Minister, edini minister, ki je želel zdravstvo narediti dostopno navadnim ljudem, državljanov, ki nimamo kuvert za pod mizo dajati, ki nimamo vplivnih poznanstev. Dr. Bešič Loredan je človek, ki je lahko zgled mnogim- ne samo zdravstvu. Deloven kot malokdo, sebe je max. dal in se trudil da bi po 30 letih kooooooncno nekaj premaknil. A to je bila očitno napaka. To, da je želel porezati korupcijo, lovke zaslužkarjem v zdravstvu. In vec kot jasno je, da je očitno stopil na prave prste. Zato so se spravili nanj, treba ga je bilo zlomiti, tj. odsloviti. In to so naredili. Gospod minister - dr. Bešič Loredan ni odstopil, bil je odstavljen. Ker nekaterim to ustreza, da ne bi delal red v zdravstvu, da ne bi počietil z nesposobnimi direktorji kliniki, bolnišnic, ipd. Ker si določeni s svojo močjo, vplivom dovolijo vse. In želijo nadaljevati s tistim kar najbolje znajo - korupcija, mešetarjenje, zaslužkarštvo ipd.. Se se bomo spomnili dr. Bešič Loredana - saj je bil upanje za boljše čase, upanje za zdravstvo, upanje za nas navadne državljane, upanje za tiste, ki delamo pošteno. Dr. Danijel Bešič Loredan - človek oboževanja vreden, zaslužite vse najboljše v življenju.
junij66
14. 07. 2023 09.53
+1
Še nobena vlada ni uspela rešit problem imenovan zdravstvo pa ga ne bo niti najbolj nesposobna vlada v zgodovini naše države. Zdaj ima zdravstvo v rokah pernati kateri nima pojma kako zdravstvo deluje.
perjad
14. 07. 2023 11.30
+0
User1563571
14. 07. 2023 09.29
-1
Ob bolj kot ne praznih čakalnicah imamo pol do enoletne čakalne vrste, ljudi se pošilja pa kar v tujino, kjer bo "hitreje in ceneje". Normalno? Komu?
User1563571
14. 07. 2023 09.27
-1
Katera od vlad je do sedaj delala za ljudstvo, naj se vrne tista, ki bo dohodnino znala izračunati tako, da revež ne bo še revnejši. Menjave stolčkov so nepomembne. Kot počasi tudi volitve.
zoran pušenjak
14. 07. 2023 08.47
-1
In nastavil si je svoje državne sekretarje, da bodo še v zdravstvu harali
?ebula
13. 07. 2023 21.58
+3
Zdravstva ne bo uredil nihče.
punkracij
14. 07. 2023 10.31
+1
Najboljša bi bila drzavljanska neposlušnost in tako bi se prešteli kdo je kdo.
Honeybear
14. 07. 2023 10.52
+2
Bo ko bojo delavci plačani vsaj toliko koker v avsrtriji saj imajo tam odprta vrata.
Fomin
13. 07. 2023 21.57
-3
Kr j.j naj reši zdravstvo.. butci
perjad
14. 07. 2023 11.31
+1
Betuul
13. 07. 2023 21.57
-1
A ste ga mogl sred šubičeve lj v DZ posekat!
Fomin
13. 07. 2023 21.55
-5
Pomoje bi I.j.j resu zdravstvo
zasvobodo22
20. 07. 2023 10.23
+1
ne on ga unicil z podkupovanjem in covid dodatki v eu niso mel covid dodatkov
Fomin
13. 07. 2023 21.54
-4
Janšo bi predlagal
zajebant1
13. 07. 2023 21.51
+2
Sramotna nesposobna vlada
Fomin
13. 07. 2023 21.54
+1
Ivar The Boneless
14. 07. 2023 10.13
+2
perjad
14. 07. 2023 11.31
+1
Covid 19
13. 07. 2023 21.45
+4
S korupcijo v zdravstvu se ne da biti nikomur več. .Dokler ne bo nekaj glavnih akterjev šlo na hladno za vsaj 20 let,pri nas ne bo drugače,edino slabše..
Fomin
13. 07. 2023 21.58
+1
Pravicnost.
16. 07. 2023 15.46
NoviceResnice
13. 07. 2023 21.32
+4
a sekretarje rabi, ....... nove, ki bodo nadaljevali staro delo...... mislim da bo tokrat uspelo ........ čakalne vrste , korupcija v zdravstvu , adijo....yeeeesss... zdej pa na vodi čutm da bo res ratal....
Pravicnost.
16. 07. 2023 15.49
Zakaj je moral dr. Bešič Loredan, če bodo nadaljevali z delom, tistim delom ki ga je zastavil minister Loredan. Zakaj je moral potem stran, zakaj ste ga umaknili. Aja, a je začel odkrivati stvari in nepravilnosti v javnih zdravstvenih zavodih, a je stopil na žulj korumpiranim v zdravstvu. Več kot jasno, da je to to.
vvvilice
13. 07. 2023 21.31
+0
Ker ni primeren za politiko se je pokazalo, naj hre nazaj v stroko in koristi ljudem. Samo predlagam.
ap100
13. 07. 2023 21.28
+2
Ja dodatne sekretarje pa nujno rabimo - imamo zelo malo minstrstev
Fomin
13. 07. 2023 21.20
perjad
14. 07. 2023 11.34
+1
tebi 🧠 naštelal da ne bos vec tak 🐏🐏🐏
Ivar The Boneless
13. 07. 2023 21.08
+8
Boste kaj pisali o cepilnem programu, ki ga ta vlada proba spraviti cez? Me drugimi, se delo lahko pogojuje s cepljenjem za c19!
Honeybear
13. 07. 2023 21.12
+6
Nisem se cepil zaradi janše za goloba se pa sploh ne bom.
Ivar The Boneless
13. 07. 2023 21.13
+7
Jaz za nikogar. Bodo pa se izsiljevali, ce ne za c19 pa za kaj drugega.
Honeybear
13. 07. 2023 21.15
+5
Slovenci smo kar močni anticepilci tako da ne morejo nič.
Ivar The Boneless
13. 07. 2023 21.18
+3
Misli, da imas prav, bo pa seveda se borba.
Kollerik
13. 07. 2023 21.33
+4
cepil sem se 4x, nobenih problemov. Putkoti se bojite pikeca
Ivar The Boneless
14. 07. 2023 08.47
+2
Honeybear
14. 07. 2023 09.23
+2
Ti dam mojo zdravstevno da še greš še 4 krat?
Ivar The Boneless
14. 07. 2023 10.09
+2
perjad
14. 07. 2023 11.35
+1
Ho Chi Joža
13. 07. 2023 20.50
+2
Janula za ministra,da vidimo gobezdalo koliko je sposoben.
kala 09
13. 07. 2023 20.29
+11
Vlada daleč najslabša ever,luzerji
Betuul
13. 07. 2023 20.21
-1
Nič bat! Pride nazaj močnejši!
Kollerik
13. 07. 2023 21.33
+3
Naj kar ostane šef v vašem domu za rehabilitacijo, mi ga ne rabimo