Slovenija

Bi bilo vse okužene stanovalce treba umakniti iz domov?

Ljubljana, 14. 07. 2020 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Člani parlamentarnih odborov za zdravstvo in socialne zadeve so sklenili razpravo o dogajanju v domovih za starejše v času epidemije covida-19. Razpravo je zaznamovalo različno videnje dogodkov poslancev Levice in koalicije, na nasprotnih bregovih so ostali glede tega, ali bi bilo vse okužene stanovalce treba umakniti iz domov.

Odbora DZ za zdravstvo ter za delo, družino, socialne zadeve in invalide sta se danes namreč sestala že na drugem nadaljevanju skupne seje. Prvič so sejo, ki jo sklicali na zahtevo poslanske skupine Levica, po večurni predstavitvi stališč predstavnikov stroke prekinili in naslednjič nadaljevali s poslansko razpravo. Tudi to so morali prekiniti zaradi drugih obveznosti, z glasovanjem o sklepih pa so jo danes vendarle zaključili.

Zavrnili so vse predloge sklepov predlagateljev, s katerimi bi odbora med drugim ugotovila, da Slovenija ni učinkovito zaščitila prebivalcev domov starejših občanov in da morata pristojni ministrstvi spremeniti strategijo boja proti okužbi z novim koronavirusom v domovih ter postopke obravnave zdravih in okuženih prebivalcev.

So pa člani odborov podprli naknadno predlagane s sklepe koalicije, s katerimi so ugotovili, da do 13. marca vlada ni pravočasno poskrbela za zaščitno opremo in ukrepe v domovih, po tem datumu pa je nova vlada zagotovila opremo in izvedla ustrezne ukrepe, ki so preprečili drastične posledice epidemije v domovih. Vladi ter ministrstvoma za zdravje in delo sta odbora še naložila pripravo enotnega in strokovno utemeljenega protokola za preprečevanje širjenja okužbe v domovih, o katerem morajo poročati odboroma. Ministrstvi so pozvali k pripravi poročila o stanju zdravstvene in negovalne službe v domovih na dan 13. marca s projekcijo realnih potreb, ki ga morata odboroma posredovati v 60 dneh.

Poslanec Levice Primož Siter je bil ob tem kritičen do "slabega načrtovanja seje". "Govorimo o situaciji, ki zahteva nujno in takojšnjo akcijo, strokovno in politično. Državni zbor pa si je je dovolil to stvar zavlačevati," dejal in spomnil, da je od vložitve sklica seje minilo sedem tednov, v katerih bi glede na urnik DZ sejo že lahko izpeljali v celoti.

Nasprotno je poslanka SDS Mojca Škrinjar opomnila, da je bilo sejo odborov ob prostorski stiski in upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom nemogoče organizirati drugače.

Dom za ostarele
Dom za ostarele FOTO: Dreamstime

Na nasprotnih bregovih  - Levica in koalicija

Tudi sicer je današnjo razpravo zaznamovalo različno videnje dogodkov poslancev Levice in koalicije. Nekaj strinjanja so našli glede opozoril o kadrovskih težavah domov za starejše in njihovi prezasedenosti, na nasprotnih bregovih pa so ostali glede tega, ali bi bilo vse okužene stanovalce treba umakniti iz domov.

Medtem ko v Levici menijo, da bi s tem zajezili širjenje okužbe znotraj domov, je bilo iz koalicijskih vrst slišati ocene, da so domovi ravnali ustrezno in da je vnos okužb posledica predvsem počasnih in neustreznih ukrepov prejšnje vlade.

Željko Cigler iz vrst Levice je izpostavil, da je bil dostop do bolnišnice za veliko oskrbovancev domov praktično ustavljen. "Pri tem niso imeli nobene besede. To se ne sme ponoviti", je pozval. Po oceni poslanke SDS Alenka Jeraj pa je vsak bolnik, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, to tudi dobil.

Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer se ni mogel strinjati, da so bili vsi zdravniki super."Tudi v vseh domovih niso super delali, nekateri so zaprli vrata za zunanjo strokovno pomoč," je opomnil.

Poslanka SMC Mojca Žnidarič je bila kritična do zahtev za seje, ki temeljijo le na medijskih objavah in ki da lahko naredijo več škode kot koristi. Kot je dejala, so bili vpisni listi dobrodošli pri nadomestnih zdravnikih, medijske objave pa so jih prikazale izkrivljeno.

Po mnenju poslanke NSi Tadeje Šuštar obravnavano vprašanje ni primerno za DZ, saj se spuščajo na nivo strokovnih vprašanj in odločitev. "Ruši se zaupanje med zdravniki in bolniki oziroma varovanci," je opozorila. Boji se, da zaradi iskanja težav tam, kjer jih ni, ne bo nihče več upal sprejemati odgovornosti in prevzemati hudih obremenitev, saj ne bo želel tvegati pogroma.

Jurij Lep iz DeSUS pa je izpostavil, da smo iz prvega vala dobili izkušnje, iz katerih je treba graditi strategijo za naprej.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je ob tem pojasnila, da se domovi trudijo uveljaviti sistem socialne oskrbe. Eden od vidikov te je, da se stanovalcu, če je to možno, zdravstvena oskrba nudi v domu, in ne v bolnišnici. "To je tudi želja večine stanovalcev in svojcev," je dejala.

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1940659
21. 07. 2020 15.09
Kdor je bolan, sodi v bolnico in tu ne bi smelo biti nobene razprave! Odnos me spominja na neko obdobje, ki so ga (žal) nekateri že pozabili..........🙈🙉🙊
RamzesII
14. 07. 2020 17.02
-1
Da bi, kam pa, zakaj bi širili virus.
bababu
14. 07. 2020 15.45
+1
Virus kroži preko prezračevalne ga sistema.... Torej, ja!
Darko32
14. 07. 2020 14.42
+8
Kdor si postavlja to vprašanje sploh nikoli več ne bi smel delati kot novinar, uradnik, sodnik in ne sme več biti v politiki. Če je ugotoviljeno, d aje nekdo okužen je potrebno TAKOJ ZAGOTOVITI KARANTENO IN ZAŠČITITI OSTALE PREBIVALCE TEH DOMOV. oKUŽENEGA PA PRESTAVITI V OBMOČJE KARANTENE. čE JE POTREBNO TUDI V BOLNICO. Edino tako s ebo zavarovalo zdravje ostalih stanovalcev. SEDAJ PA SEDEBATIRA ALI LAHKO ZDRAVIMO ALI PA JIH PREPUSTIMO KAR MATILDI. NORO DO KONCA.
sa4
14. 07. 2020 14.11
+13
Izzid dvoboja med levico in desnico bo torej odlocal kaj bodo naredili s starejsimi v domovih. Po besedah koalicije je za tako stevilo okuzb v domovih kriva prejsnja vlada. Mogoce. Ampak kaj je pa naredila ta vlada v tem casu ko so na oblasti. Spet veliko razpravljanja, mogoce veliko izplacil raznih sejnin...Rezultat bo verjetno tak kot vedno.Nula. Norca se vsi skupaj delajo iz starejsih. Stevilo okuzb raste in vsak cas boste verjetno zaprli domove za obiske. Ta stare boste zaprli v sobe, kjer bodo slabse kot v zaporu. Ko smo bili marca in aprila vsi v krogu druzine doma, so oni trpeli brez stikov z bljiznimi. Vsakic ko poslusam samo blebetanje brez rezultatov, me popade taka jeza.
ajdak02
14. 07. 2020 13.59
+7
Slej ko prej bomo vsi umrli, a ni tako? V domovih so vecinoma ze vsi bolni in ce dobijo se pljucnico, je majhna moznost, da prezivijo. Cudno bi bilo, da bi za pljucnico umirali samo mladi...
sa4
14. 07. 2020 14.32
-5
Najbrz nimas starsa, ki bi bil cez 80 let, sicer pripombe vsi bomo enkrat umrli ne bi napisal. Ce imas starsa rad, ti je pomemben vsak dan, ki ga dozivi. Ko bos ti mogoce teh let ali vec, ti najbrz tudi ne bo vseeno ali bos odsel na oni svet danes ali cez vec let.
Zentrum
14. 07. 2020 14.41
+6
solarcek1234
14. 07. 2020 14.44
-3
Ajda-na smrt nisi nikoli pripravlnen kaj sele,ce gre za bliznje. Ti ostareli so nam polozili temelje za lepso prihodnost...sedaj pa neka vlada razpravlja ce in kako zascititi starejse?!Obupno!Ja,vsi bomo enkrat umrli,pred tem pa bomo(ce)bili tudi stari...ne pozabit na to!!!Kaksen odnos druzbe in svojcih si boste takrat zeleli,pricakovali?
Darko32
14. 07. 2020 14.45
-2
ajdak02 Predlagam ti, da se zamisliš nad svojim pisanjem. Razumljeno je tako, da se namerno okuži te stanovalce samo zato, da se jih čimprej pošlje k matildi. Prosim te, da malo razmisliš o moralnih standardih pri sebi.
cini?no
14. 07. 2020 13.58
+0
kriminalistično pregledat vse primere ko so ljudje umrli v domovih v tem času...ne da zdravniki preiskujejo zdravnike,,, policija naj to naredi zasliši sestre zdravnike svojce
Kazimir Plemeniti
14. 07. 2020 13.58
+2
Vem da ni lahko za svojce, ampak starejši v domovih ukokojenvev umirajo, na zaradi corone ampak zaradi starosti. To je del življenja in tega ne moremo spremeniti. In neumni je zganjari paniko in ustrahovati ljudi zaradi tega.
AlternativeFacts
14. 07. 2020 14.23
+4
Zaradi starosti DO DANES ni še nobeden umrl..STAROST NI BOLEZEN ljube duše. Vsak je nekomu star, če tega še niste dojeli....
Tojeres
14. 07. 2020 13.54
-6
Levica pametna kot vedno...njih ne moras nikjer upoštevati, samo pogledas kdo sestavlja stranko te vse mine.
Darko32
14. 07. 2020 14.46
+4
BEDAK, Ne mešati politike z resno temo, kot je zdravje ljudi.
NeMoresVerjet
14. 07. 2020 13.54
+11
Nasprotno je poslanka SDS Mojca Škrinjar opomnila, da je bilo sejo odborov ob prostorski stiski in upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom nemogoče organizirati drugače. Šola se na daljavo izvaja, ljudje imajo sestanke preko Zooma...naši poslanci se pa niso bili sposobni zmeniti na nek online način. In to so ljudje, ki potem NAM govorijo, kako naj rešujemo te probleme?
Slovenskimuri
14. 07. 2020 13.51
-1
Kar bodo naredil bo za vas narobe
freska
14. 07. 2020 13.46
+11
Še stroka si ni enotna, kaj šele politika. Drugače pa... Sej je hudo, ko ti kdo umre. Ampak ljudje božji, tem gospem in gospodom se življenje že tako izteka. Kaj hudiča pričakujete, da bodo živeli večno? Tudi moji stari starši bi lahko bili tam, okuženi, umrli... Ampak, vse to je del življenja! Ni tragedija, če umre nekdo pri 85,90 letih s celim kupom diagnoz, marsikdo si ob tem na nek način oddahne. Le priznat si je potrebno!
medus
14. 07. 2020 14.16
+1
goldie_treasure
14. 07. 2020 13.41
+19
Korono odstranite iz medijev, pa se bo življenje normaliziralo v dveh tednih.
Asclepius
14. 07. 2020 13.35
+7
Bedarija. Kaj bos dosegel ce okuzene umaknes drugam ker bo prej kot slej celi dom okuzen. Raje naj zagotovijo ustrezno testiranje za osebje ter usposobljeno osebje, ki zna uporabljat osebno varovalno opremo. Frizerka oz. oseba brez strokovne izobrazbe zal nebi smela delat v domu za ostarele kot negovalec/oskrbovalec.
KunarDaskal
14. 07. 2020 13.53
+3
Ja samo pri zaposlitvi nimajo izbire, ker tisti z ustrezno izobrazbo in strokovnim izpitom nočejo delati.
Uporabnik1940659
21. 07. 2020 15.13
Ti ljudje so delali vse življenje, plačevali prispevke, da je sedaj nam dobro. Malo več odnosa prosim! In še nekaj: delo v domovih za ostarele in posebnih socialnih zavodih je težko, za malo denarja. Zaposleni ne gledajo na to.... Želijo pomagati.... Ne govorite in ne obsojajte na pamet!
mojcd
14. 07. 2020 13.23
+2
Pejte spat vsi mal
zennn
14. 07. 2020 13.17
+0
Ker okuženi lahko okužijo druge in bo še več okuženih. Potem bo še veliko več okuženih, mogoče se bomo okužili vsi in potem bomo vsi okuženi!!!
Tara29
14. 07. 2020 13.14
+20
Alenko Jeraj bi spomnila, da je Vlada 27.5. na svoji strani objavila sledeče: "Moramo se soočiti z dejstvom, da med starostniki, zlasti med oskrbovanci DSO, živi veliko veliko ljudi, ki se jim življenje počasi izteka. Tudi pri njih premeščanje v bolnišnico samo zato ker so okuženi z novim koronavirusom ni smiselno. "
Uporabnik1940659
21. 07. 2020 15.10
Žal je to res........ Žalostno in spominja na neke čase, tam pred 80 leti......
bodočipartizan
14. 07. 2020 13.12
+8
To kar je vlada počela v prejšnjem valu virusa je bilo kriminalno: omogočali so, da nekdo, brez privolenja starostnika ali njegovih svojcev odloča o življenju in smrti. In zato smo v svetovnem vrhu glede smrtnosti starostnikov, o čemer se sloh ne govori in piše!
Zentrum
14. 07. 2020 13.43
+4
Naše kapacitete pa 33 % polne. Saj v Italiji je bila ista zgodba - Bergamo je pokal po šivih, na jugu države pa so se praskali po j.
VAREN
14. 07. 2020 13.10
-6
Pa kaj še. Da okužujejo še drugje druge. Imajo v domovih dovolj prostora za vse. Samo ločijo naj jih in vmes prepovedana cona, pa je problem rešen.
KunarDaskal
14. 07. 2020 13.30
+8
Si sploh že bil v domu starejših ali govoriš na pamet?
VAREN
14. 07. 2020 13.45
+2
AlternativeFacts
14. 07. 2020 13.07
+16
Ja seveda iz domov k svojcem, zraven jim pa še kar naprej zaračunavati stroške domovanja v domovih....(02. 04. 2020 vir: “Če lahko, starostnike vzemite iz domov” | ....Sedanja ureditev znižanja plačila doma za čas, ko je svojec v domači oskrbi, ne predvideva. Odšteje se le cena hrane....)
KunarDaskal
14. 07. 2020 13.33
-7
Da ostane soba rezervirana tudi stane. Bo pač dom naslednjega na čakalni listi sprejel in tja nastanil. Vsi bi radi imeli vse zastonj ne?
AlternativeFacts
14. 07. 2020 13.53
+2
Rezervirana za koga, če pravite da se tem ljudem življenje izteka?
AlternativeFacts
14. 07. 2020 14.08
+0
Pa tudi, kaj ima rezervacija s stroški bivanja?
KunarDaskal
14. 07. 2020 14.13
+1
Prvo kot prvo kje sem sploh to napisal: "če pravite da se tem ljudem življenje izteka?". Kot drugo, da vam razložim osnovnošolski način: Stroški oskrbe v DSO je sestavljena iz stroški nastanitve(najem sobe/postelje enostavno povedano) + dnevni stroški(hrana + oskrba). Če sorodniki za čas trajanja korona krize vzamejo starostnika k sebi domov ne rabijo več plačevati dnevne oskrbe, morejo pa plačevati stroške nastanitve če želijo da ostane postelja "rezervirana" za njihovega svojca ko se odločijo, da ga vrnejo v dom. V primeru da nočeš plačat se postelja tretira kot prosta in lahko dom namesti naslednjega, ki ga ima na čakalni listi za sprejem v dom. Torej, da nekdo pričakuje, da ob umiku svojca iz doma tista postelja ostane zastonj rezervirana za njega je nerealen.