Slovenija

Bi JEK 2 lahko bila priložnost za investiranje?

Ljubljana, 02. 07. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
110

Še pred nekaj leti so govorili o petih milijardah evrov za nov jedrski blok. Predsednik vlade Robert Golob pa je na zadnji seji državnega zbora uradno potrdil, da je investicija okoli 7000 evrov na kilovat moči, kar je za skoraj polovico višji znesek od prvotnih ugibanj. Glede na reaktorsko moč bi tako JEK 2 lahko stala od 7,7 do 11,2 milijarde evrov. Za proračun dvomilijonske države je to skoraj nepredstavljiv znesek, a ne tudi nedosegljiv. Na bančnih računih državljanov je za 26 milijard evrov depozitov, ki se zaradi inflacije manjšajo. Interesa za investiranje je veliko, tako doma kot v tujini.

Ob idealnem razpletu, brez zamud, podražitev in ob uspešni spremembi zakonodaje bi drugi blok Jedrske elektrarne Krško (JEK 2) lahko postavili do leta 2037. Brez teh korakov, kot je pred časom izdal premier Robert Golob, bi drugi blok zgradili šele leta 2047. Če sploh.

A kot pravi, za investiranje obstaja velik interes iz vseh sosednjih držav. "Ruska agresija je pokazala, kako odvisna je Evropa od plina, s tem pa se je povečal interes investitorjev za jedrske objekte po vsej Evropi." Projektno skupino, ki bo pripravila vse potrebno za učinkovito umeščanje v prostor, bo vodil deseti sekretar v Golobovem kabinetu, Danijel Levičar. Prednost bosta imela učinkovita organizacija projekta in finančna konstrukcija, na podlagi gradiv, ki jih bodo pripravili, pa bomo državljani predvidoma leta 2027 odšli na referendum.

"Ker je na razpolago več ponudnikov, se lahko dialog z njimi vodi bolj kakovostno, kljub temu pa prve ocene stroškov kažejo, da bo cena za gradnjo JEK 2 7000 evrov za kilovatno uro," je razkril Golob. 

Zgodovinska priložnost za investitorje, banke

"Slovenske banke so zgodovinsko v najboljši kondiciji. Imamo izjemno priložnost, da izzive naslovimo hitro, učinkovito in konstruktivno," poudarja prvi mož NLB Blaž Brodnjak. Po njegovem je prišel čas za energetske projekte, objekte in njihovo umestitev v prostor, tudi s posebnimi zakoni, "če ne gre drugače. Banke sedijo na okoli 20 milijardah evrov likvidnostnih rezerv, ki so pripravljene, da se jih razporedi za ključne projekte v državi."

Kaj pa investiranje državljanov? Predstojnik Laboratorija za energetske strategije na Fakulteti za elektrotehniko Tomi Medved je jasen. "Idejo pozdravljam in jo označujem kot odlično možnost. Slovenci imamo na bančnih računih trenutno okoli 26 milijard prihrankov, obrestne mere so blizu 0 %, ob trenutni letni inflaciji pa izgubimo od 1,3 do 2,6 milijarde evrov letno." Mehanizem potrebuje veliko dodelave in varovalk, predvsem pri omejevanju maksimalnega vložka na državljana, da ne bi bilo zlorab, meni, a ocenjuje, "da bi bilo ta denar veliko bolje uporabiti za financiranje JEK 2 in s tem pomagati državi za nek zajamčen donos, nekaj odstotkov, kot pa da se država zadolžuje po visokih obrestnih merah." 

Tomi Medved, predstojnik Laboratorija za energetske strategije
Tomi Medved, predstojnik Laboratorija za energetske strategije FOTO: LEST

Meni, da mora koordinator največ pozornosti nameniti zajamčeni ceni oziroma čim bolj učinkovitemu zavarovanju pred "aneksi", na katere opozarjajo zaradi preteklih izkušenj. 

Tehnologija znana, zasnova in dobavitelj še ne

70 odstotkov reaktorjev v obratovanju in gradnji po svetu je tlačnovodnega tipa, na tem seznamu je tudi NEK. Zato je odgovor na prvo vprašanje jasen. JEK 2 bo poganjal tlačnovodni reaktor. Na tej točki se konča vse, kar je znanega, in začnejo se ugibanja. Vodilni možje Gen energije, ki so pripravili prva izhodišča, so zožili izbor na tri proizvajalce iz Francije, Južne Koreje in ZDA, za zdaj vsem novim reaktorjem pa je skupno to, da zamujajo in se hkrati močno dražijo. 

Največji EPR jedrski reaktor v Evropi - Olkiluoto 3, na Finskem.
Največji EPR jedrski reaktor v Evropi - Olkiluoto 3, na Finskem. FOTO: Profimedia

Morda najverjetnejši kandidat je francoski koncern Framatome (prej Areva NP). Stavijo na zasnovo EPR ali evropski tlačnovodni reaktor. Letos so na Finskem s 14-letno zamudo zagnali največji evropski 1650-megavatni reaktor Olkiluoto 3. V izgradnji (prav tako z veliko zamudo) so še Flamanville 3 v Franciji in dva britanska reaktorja Hinkley point z nekoliko večjo močjo 1720 megavatov. EPR je bil zasnovan tako, da je varnejši in učinkovitejši od prejšnjih modelov. Razvili so ga Framatome in Electricite de France v Franciji ter Siemens v Nemčiji. EPR ima več varnostnih izboljšav, kot so lovilec jedra, ki zadrži staljeno jedro v primeru taljenja, in več sodobnih varnostnih sistemov. Zasnovan je tudi za proizvodnjo manj dolgoživih radioaktivnih odpadkov, kar zvišuje ceno v primerjavi z običajnimi PWR.

Barakah 4 je reaktor tipa APR-1400 v Zduženih arabskih emiratih
Barakah 4 je reaktor tipa APR-1400 v Zduženih arabskih emiratih FOTO: KEPCO

Naslednji izzivalec je APR-1400 (angl. Advanced Power Reactor 1400). Gre za napreden tlačnovodni reaktor tretje generacije (enako kot EPR), ki ga je razvil Korea Electric Power Corporation (KEPCO) v Južni Koreji. Ta reaktor je zasnovan za proizvodnjo približno 1400 megavatov električne energije, kar je več kot prejšnje zasnove. Zasnovan je z več varnostnimi izboljšavami v primerjavi s starejšimi modeli PWR. Te izboljšave vključujejo uporabo pasivnih varnostnih sistemov, ki so zasnovani tako, da delujejo brez potrebe po električni energiji (s čimer se izogne težavam, ki so jih imeli v elektrarni Fukušima) ali človeškem posredovanju. To vključuje pasivne hladilne sisteme, ki lahko odvajajo toploto iz reaktorskega jedra tudi v primeru izgube električne energije. Njegova zasnova vključuje še zmanjšanje količine radioaktivnih odpadkov, ki jih proizvaja. 

Prvi AP1000 so zagnali v kitajskem Sanmenu leta 2018
Prvi AP1000 so zagnali v kitajskem Sanmenu leta 2018 FOTO: WestinghousNuclear

Tretji na seznamu slovenskih želja je reaktor z oznako AP1000. Razvilo ga je podjetje Westinghouse Electric Company iz ZDA. To je napredna različica reaktorja s tlačno vodo (PWR), ki je zasnovan za proizvodnjo približno 1100 megavatov električne energije. Podobno kot EPR in APR-1400 uporablja pasivne varnostne sisteme, ki se zanašajo na naravne fizikalne procese, kot sta gravitacija in naravna konvekcija, namesto na črpalke in generatorje, kar pomeni, da lahko v primeru nesreče reaktor ostane varen brez potrebe po zunanji električni energiji ali človeškem posredovanju. Morda največja prednost te zasnove je modularna gradnja, kar pomeni, da se veliko komponent reaktorja izdela v tovarni in nato prevaža na gradbišče, kjer se sestavijo. To lahko zmanjša čas in stroške gradnje.

Zamude = izgube

Zamude pri jedrskih elektrarnah in umeščanju v prostor so v razvitem svetu predvsem posledica civilnih iniciativ in spreminjajoče se zakonodaje. Gradnja traja najmanj sedem let in v tem času se zgodi veliko stvari – nesreče, kot na primer Fukušima, grožnje s terorističnimi napadi, kibernetski napadi, izredne suše in podobno. "Zaradi takih dogodkov se potem naredijo novi standardi, analize, ki posledično zajamejo tudi objekte v gradnji, še posebej jedrske elektrarne, kjer je v ospredju varnost." 

Nedavno je na posledice zamud in zamikanja začetka gradnje in večjo uvozno odvisnost (leta 2033 ugašamo TEŠ) opozoril ekonomist Jože Damijan. Po njegovi oceni zamik izgradnje JEK 2 za štiri leta (vključitev v omrežje leta 2039 namesto 2035) pomeni, da bodo stroškovne cene električne energije v obdobju 2035–2038 višje za skoraj 70 evrov na megavatno uro, maloprodajne cene pa bi se dvignile na raven okrog 180 evrov na megavatno uro. "To na letni ravni pomeni višji strošek za prebivalstvo in gospodarstvo za električno energijo za dobrih 900 milijonov evrov, oziroma kumulativno za 3,5 milijarde evrov. Zaradi zamude pri odločitvi za gradnjo JEK 2 bi se uvozna odvisnost povečala za 20 do 25 %."

Z globalnega vidika bi, kot meni Medved, bilo smiselno razmisliti o nekaterih nepotrebnih, a velikih porabnikih električne energije. Mednje gotovo sodijo tudi kripto valute. "Trenutno ocenjujejo, da se za kripto rudarjenje samo za bitcoin porabi 150 teravatnih ur letno. Za primerjavo, to je okoli 10-krat več, kot je celoletna poraba Slovenije (15 TWh)."

Stroški proizvodnje jedrske energije naraščajo

Uravnoteženi stroški električne energije (angl. Levelized Cost of Electricity ali LCOE) so merilo, ki primerja povprečne skupne stroške za gradnjo in obratovanje elektrarne skozi njeno življenjsko dobo. Te nato primerjajo s skupno energijsko proizvodnjo. Izračun pogosto uporabljajo energetska podjetja in regulatorji za primerjavo stroškov različnih virov proizvodnje električne energije, vključno s fosilnimi gorivi, kot sta premog in plin, jedrsko energijo in obnovljivimi viri, kot sta veter in sonce. 

stroski energije
stroski energije FOTO: Wikipedia

In prav v tem grafu se bi lahko skrival eden od vzrokov za pomisleke. Investicije v jedrsko energijo so v primerjavi z ostalimi nizkoogljičnimi viri čedalje dražje, medtem ko se LCOE sončne in vetrne elektrarne zaradi pocenitve stroškov proizvodnje naprav znižujejo. 

"Stroški proizvodnje pri jedrski energiji naraščajo predvsem zaradi dodatnih varnostnih ter okoljskih zahtev ter nezmožnosti kopiranja projektov," pojasnjuje Medved, saj je za vsako elektrarno treba narediti specializirane izračune, analize, študije umeščanja v prostor in podobno. Dodatna težava se po njegovem pojavlja tudi z izobrazbo kadrov in posledicami zanemarjanja te panoge v zadnjih 20 do 30 letih. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
05. 07. 2023 15.11
-1
700-1000 MW je čisto dovolj. Cena bo tudi bistveno nižja. Tu reaktorji so tudi bolje dodelani kot ti najmočnejši, ker so že uveljavljena tehnologija. Zakaj se moramo iti spet megalomanskih projektov?
zibertmi
04. 07. 2023 15.44
+2
tole se bo ,kot vedno,toliko časa zavlačevalo ,da bo,upam ,da nikoli,sds pri koritu kot pri pdpisu teš 6 in še kaj ,da bo pobral provizijo,
zmerni pesimist
03. 07. 2023 10.48
-4
Hrvati nas bojo pa z plinom za j....držali
Armagedon1
02. 07. 2023 16.48
-2
...in s tem v zvezi navijanju cen električne energije, izčrpavanju slovenskega gospodarstva, slovenske nacije in drugih državljanov RS. Blok 2 mora ostati v stoprocentni lasti RS. Nebenih manipulacij in ovinkarjenj ali zahrbtnosti ne smemo in ne bomo dovolili v zvezi s tem.
Armagedon1
02. 07. 2023 16.44
-3
JEK 2, NEK 2, ne sme biti nobena priložnost za zunanje zaslužkarje in prevarante. V to lahko in mora investitati samo in le država RS sama, in tako biti in ostati 100 % lastnik. Tukaj gre za projekt in objekt posebnega pomena. Biti in ostati mora nepreklicno v državni lasti. Le tako sebomoizognili raznoraznim manipulacijam in krajam t. i. "vlagateljev".
kritika1
02. 07. 2023 14.43
+1
Nekaj nam naj bo jasno, interes za vlaganje v JEK je velik in denar je zadnji problem pa čeprav nam ga želi ta vlada vsiliti kot največji problem in s tem tudi dvom v upravičenost izgradnje. V komentarju na Alenkine sanje o nacionalnem prevozniku sem zapisal, da me bo ta projekt prepričal tisti hip, ko bo javno in dejanska pripravljenost zasebnega kapitala, da vloži del sredstev v ta projekt, ampak tega ni, ker vsi vedo, da je denar, ki je vržen stran. Električna energije je nekaj brez česa civilizacija pade v temo in vsem je kristalno jasno, da jedrska elektrarna prinaša denar, to ni stran vržen ampak dbro naložen kapital. In verjemite, če bi oz. bo imel zasebni kapital dovolj moči, ne bo dovolil mahinacij kot pri TEŠ, kjer so državni uradniki metali skozi okno denar, ki ni bil njihov in nekateri pri tem tudi dobro zaslužili. Z vesolja se vidi, da v tej vladi ni resnega interesa za izgradnjo drugega bloka ampak vse stavijo na "zeleno", ki nas dokazano ne repšuje ampak predstavlja resno grožnjo napredku! Mar res mislite, da lahko v Sloveniji postavite toliko vetrnih elektrarn, da boste nadomestili količine, ki jih proizvede jedrska elektrarna in ne pozabite, tudi te stanejo in ne malo, da o degradaciji okolja ne govorimo. Tam kjer je dovolj vetra je to čisto dobra rešitev, kot dodatek k stabilnemu sistemu. Sončne elektrarne, verjemite, to pa je zgodba, zaradi katere bodo še bolele glave. Če mislite, da vam bo država dovolila, da boste imeli lastno SE in nič plačevali, se hudo motite. Že sam prehod na električne avtomobile bo velik izpad za proračun, saj bo bistveno manj denarja, ki ga sedaj dobi proračun od prodanih goriv. To bo treba nadomestiti in nihče vam danes ne pove kako. Če imam dovolj močno SE, sem samoskrben, avto polnim doma ..., država od mene pobere bistveno manj kot sedaj? O tem se je treba pogovarjati, celostno, ne samo ali rabimo jedrsko ali ne, dejstvo je, da rabimo več neodvisnih virov in vedenja kaj bo čez 10, 20 in ja tudi 30 let!
main
02. 07. 2023 13.13
+2
Isto kot TEŠ.... sama korupcija
main
02. 07. 2023 13.12
+2
To imate v krvi....podržavit/vzet denar občanov na banki....bo spet nacionalizacija privat lastnine?
2mt8
02. 07. 2023 13.08
+4
Jek 2 bo spet idealna priložnost za pranje davkoplačevalskega denarja in prenos le-tega v tujino
jurist
02. 07. 2023 13.03
+4
Super investicija… kot v nkbm pred leti😒
Slavko BabIč
02. 07. 2023 12.54
+2
to bo novi TEŠ6
jodr
02. 07. 2023 12.38
-3
Urška bo pa temeljni kamen položila in zapela zraven.
Jernej Sekirnik
02. 07. 2023 12.40
-2
Pa s konjem bo jahala od Sevnice do Krškega, ker ona jaha in jaha in ne jezdi. A ste jo poslušali na seji?
Jernej Sekirnik
02. 07. 2023 12.42
-5
Pa s konjem bo jahala od Sevnice dol do Krškega. ker ona jaha in jajh in ne jezdi. A ste jo poslušali na seji? Saj je video arhiv....
MotenaBlondinka
02. 07. 2023 14.31
+0
Velja, bom zapela. Ampak si bom sama izbrala pesem. Eno tako živalsko.
Rothschild1
02. 07. 2023 12.32
+6
Slovenci (davkoplacevalci) potrebujemo NEK2. Stala bo na Slovenski zemlji. Potencialno bo "ogrozala" vse nas. Zato ne maram, da gradimo elektrarno s tujimi "vlagatelji". NE. Trenutne elektrarne nam proizvajajo el energijo po ceni 52 EUR za MWh. Ne vem, zakaj nam jo zaracunavajo povprecno po 0,1 EUR za KWh? Aloo. Elektrarne so nase. Od nas davkoplacevalcev. Ce je lastna cena el energije 0,05 EUR za KWh, naj bo tako. Sprasujem se, kam gre ves ta denar, ki ga preplacamo?
proofreader
02. 07. 2023 14.18
-1
Golob je mnogo let lepo živel na račun razlike v ceni.
Mnogo
02. 07. 2023 12.25
-1
Se en projekt, sedaj vem glede Besica, Bitenc delodajalec Besicu, gradi velike centre, mislim, da to kar pocne je metanje peska v oci glede privatizacije, nastavlja vse potrebno, da se zdravstvo sprivatizira.
Jernej Sekirnik
02. 07. 2023 12.27
-3
saj to se vidi, samo mediji nič ne poročajo, ker ne smejo...
MotenaBlondinka
02. 07. 2023 14.33
-4
Jernej Sekirnik
02. 07. 2023 12.23
+1
Res da bo drago kot pes, mnogo več kot v tujini, ampak moramo zaupati našim poštenim na oblasti....mogoče bo spet strošek za 3 jedrske, mi pa bomo komaj eno naredili, tako kot TEŠ?
lakala28
02. 07. 2023 13.42
+5
Več kot zanesljivo se bo to zgodilo, če se nam še enkrat zgodi bolnikova kradovlada.
iRobert
02. 07. 2023 12.00
+8
Pa je taka investicija varna? Kako bi ljudem, ki bi investirali zagotovili da na koncu njihov vložek ne bo nacionaliziran? Vprašanje je utemeljeno in opravičeno, sam imam namrec na sodiscu v strasbourgu odprt postopek zoper RS, ki nam je zasegla Hidro elektrarno zaradi "interesa drzave"... Brez kakršnekoli odškodnine seveda... Preprican sem da bi se podobno zgodilo z sredstvi ljudi ki bi investirali v Krško 2, ( samo prisklednikom se ne bo, ostalim pač )
proofreader
02. 07. 2023 12.17
+2
Sploh ker je vladi Alenka, ki je opeharila vlagatelje v NKBM.
Jernej Sekirnik
02. 07. 2023 12.38
+2
Podobno zgodbo sem slišal od enega, ko se kregajo na polno, tip je podedoval mlin, včasih je bil mlin, ga je predelal in ima HE, vse sam investiral, imel vsa soglasja in dovoljenja, zdaj pa bi mu jo vzeli? Mogoče pa bi moral direkt dati kakšno provizijo Golobu, pa bi imel mir, ali kako gre sedaj sistem v naši državi?
Mnogo
02. 07. 2023 11.57
+3
Dokler je ta vlafa na oblasti, samo vstran od nalozb, ker ti vzemejo dvakratno, pa se povrh, imamo elektrarne zgrajene z davkoplacevalskim denarjem, tajkuni ala Golob pa se veselo bogatijo, za nagrado se ga pa izvolijo na volitvah, enako predsednico drzave, ona govori kako moramo biti socialni, ona pa res, z 1500 evrsko placo je zakonito okradla nas vse ko ni placevala od povprecne place odvetnikov 6000 evrov, v 20 letih je na racun zakonite goljufije, zakonito okradla zpiz in socialo za cca 360000 evrov.
Mnogo
02. 07. 2023 11.59
+1
Koliko je se taksnih, tu naj naredijo red, pa bo denarja dovolj za vse, tudi dolgotrajno oskrbo.
Kumul
02. 07. 2023 11.53
+0
Ko bomo mi zgradili to elektrarno bomo mi sami tako €izčrpani, da ne bomo mogli položnic plačevat.
jodr
02. 07. 2023 11.36
+1
Dokler bodo v Sloveniji vladali levaki, se bodo tuji investitorji Slovenije na daleč izogibali. Miha bi jih teral z bajoneti v morje.
NeVed
02. 07. 2023 11.19
+0
Tole bi si moral pogledati vsak.. "Dr. Tomaž Žagar - Premik prsta upravlja moč štirih Jumbo Jetov! - Podcast #18" ....... Supr podcast o jedrski energiji in nasplošno energetiki.