Slovenija

Bi morali bivši ministri vrniti nadomestila za neizrabljen letni dopust?

Ljubljana, 16. 08. 2022 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Pravni mreži za varstvo demokracije menijo, da ni pravne podlage za izplačilo nadomestil ministrom in ministricam, zato vlado pozivajo, naj zoper vpletene osebe vloži tožbe na ugotovitev ničnosti odločb, na podlagi katerih so bila izplačana nadomestila za neizrabljen dopust.

Potem ko smo poročali, da so ministri, državni sekretarji in svetovalci prejšnje vlade prejeli visoke odškodnine za neizrabljen letni dopust, so s Pravne mreže za varstvo demokracije sporočili, da je iz objavljenih odločb razvidno, da so utemeljitve v različnih odločbah zelo podobne in bolj ali manj formalnost, prejeti zneski pa zelo visoki. "Menimo, da so odločbe, ki jih je izdala Komisija Vlade Republike Slovenije za administrativne zadeve in imenovanja, vsaj za izplačila ministrom nezakonite, do takih izplačil pa je prišlo prvič, zato je nujno, da se o pravilnosti oblastnih ravnanj izrečejo neodvisni organi," so zapisali. 

Prepričani so, da ni pravne podlage za izplačilo nadomestil, zato pozivajo vlado, naj zoper ministre vloži tožbe na ugotovitev ničnosti sporazuma oz. odločbe za neizrabljen dopust. Računskemu sodišču predlagajo, naj opravi revizijo vseh postopkov izplačila denarnega nadomestila, podali pa so tudi prijavo Uradu RS za nadzor proračuna za uvedbo inšpekcijskega postopka zoper ravnanje Komisije Vlade RS, ki je izdala odločbe o upravičenosti do izplačila nadomestila.

Na Pravni mreži za varstvo demokracije menijo, da so bivši ministri prejeli plačilo, ki jim ne pripada.
Na Pravni mreži za varstvo demokracije menijo, da so bivši ministri prejeli plačilo, ki jim ne pripada. FOTO: Miro Majcen

Za druge funkcionarje, kot so državni sekretarji, vodje kabinetov in svetovalci, je po njihovem mnenju potrebna dodatna analiza, saj njihov pravni položaj ni popolnoma enak položaju ministrov, zato so se v argumentaciji osredotočili samo na nezakonitost izplačil slednjim.

Ker v nobenem relevantnem zakonu ni pravne podlage za izdajo odločb ali za sklenitev sporazuma o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust, so odločbe o izplačilu nadomestil po njihovem mnenju nične, enako kot je ničen potencialni sporazum o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust. "Iz medijev ne izhaja, da bi bili o nadomestilih sklenjeni sporazumi, ampak je Komisija Vlade RS izdala enostranske oblastne odločbe."

Iz javno objavljenih odločb o izplačilu nadomestila za neizrabljen letni dopust izhaja, da je komisija kot pravno podlago za izplačila navedla Zakon o delovnih razmerjih, ki med drugim določa, da delavec in delodajalec lahko ob prenehanju delovnega razmerja skleneta sporazum o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust. "Takšno pravno naziranje je napačno, saj se Zakon o delovnih razmerjih za pravni položaj ministrov v tem primeru ne uporablja," opozarjajo.

Za ministre, tako kot za predsednika vlade in generalnega sekretarja vlade, velja Zakon o poslancih, ki za razliko od Zakona o delovnih razmerjih ne omenja sporazuma, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust. "Ministri – tako kot poslanci – niso v delovnem razmerju, ampak po prisegi nastopijo funkcijo. Ministri ne opravljajo dela v delovnem razmerju, ampak opravljajo ministrsko funkcijo."

Zakon o poslancih prav tako nikjer ne omenja niti sklenitve pogodbe o zaposlitvi ali obstoja delovnega razmerja niti subsidiarne ali smiselne uporabe Zakona o delovnih razmerjih. "Da ministri – tako kot poslanci – niso v delovnem razmerju, jasno izhaja iz določbe 27. člena ZPos, ki določa, da je poslanec v času opravljanja funkcije socialno zavarovan po predpisih o socialnem zavarovanju, ki veljajo za osebe v delovnem razmerju. Torej, minister ni v delovnem razmerju, po predpisih, ki veljajo za osebe v delovnem razmerju, se upošteva zgolj njegovo socialno zavarovanje," še dodajajo na Pravni mreži.

Poslanski oz. ministrski mandat je sui generis oblika opravljanja dela, za katero veljajo izključno pravila Zakona o poslancih, podrobnejša ureditev pa je mestoma prepuščena odločitvi kolektivnega organa, ki mu pripadajo.

Zakon o poslancih vsebuje vse, kar je za položaj in opravljanje dela ministrov oz. poslancev bistveno, izpušča pa tisto, kar je po naravi stvari za ministre oz. poslance nepotrebno oz. celo neskladno z njihovim položajem v sistemu državne ureditve, še opozarjajo. "Ministri namreč niso delavci, ampak izvrševalci oblasti, v tem smislu niso v podrejenem in odvisnem položaju do delodajalca, saj delodajalca nimajo. Zakon o poslancih, logično, ne vsebuje pravil o postopku sklepanja pogodbe o zaposlitvi, pravil o obveznostih v času trajanja mandata oz. funkcije (npr. upoštevanje delodajalčevih navodil, prepoved konkurence), pravil o posebnih oblikah izvrševanja mandata oz. funkcije (npr. za krajši delovni čas), pravil o redni ali izredni odpovedi, niti pravil o varstvu posebnih kategorij delavcev."

Pojasnili so še, da v sodni praksi sicer lahko najdemo primere, ko se sodišča brez izrecne določbe v Zakonu o poslancih sklicujejo na Zakon o delovnih razmerjih, vendar le v primeru, ko Zakon o poslancih določene materije sploh ne ureja in mora sodišče zato zapolniti zakonsko praznino. 

"Ministri niso upravičeni do izplačil denarnih nadomestil za neizrabljen dopust, kar pomeni, da so odločbe nične. Nične odločbe pa nimajo pravnega učinka. Ministri so tako prejeli plačilo, ki jim ne pripada. Država, ki je na podlagi nične odločbe že izpolnila svojo obveznost, je izpolnila nekaj, česar ni bila dolžna, zato ima pravico zahtevati svojo izpolnitev nazaj," zaključujejo na Pravni mreži.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
17. 08. 2022 18.07
+1
Ko smo vsi presenečeni izvedeli za to ta pogruntavščino o neizkoriščenem dopustu sem imel mesec zabrane komentiranja.Gremo po vrsti:PODJETJE ima redni letni dopust KOLEKTIVNI,toraj ga vsi zaposleni(razen remontarjev)koristijo.Nič plačila o neizkoristku dopustov.Parlament je poleti zaprt,je tedaj isto:VSI DOPUST!In nato izgnani iz"raja":halo mi še nismo izkoristili dopusta!Kaj pa je redno zaprtje Parlamenta poleti?VRNITE DENAR!
Marco Brecca
17. 08. 2022 17.10
+1
Šolska ministrica je celo poletje tvitala iz Tokia. Dobila je plačane dnevnice, hotel in vse kar spada zraven. Mogoče še dodatek za ločeno življenje. Zdaj je pa pokasirala še to nadomestilo?!
Voly
17. 08. 2022 12.42
+4
Takoj bi vsi morali vrniti denar, Janša bi pa moral kazensko odgovarjati za to. In to po hitrem postopku!
zavetnik
17. 08. 2022 12.13
+5
Ja saj za Janšo ne velja ne Ustava ne zakoni saj on je pa ja Car in Kralj v eni osebi njegova je prva in zadnja
Walter Pravicek
17. 08. 2022 18.08
+1
Janša je danes že prejel prvo porcijo od sodišča.Teh bo še kar nekaj.
serumresnice
17. 08. 2022 10.35
+8
Ko pride Janša na vlado, se je treba pripraviti na reševanje Slovenije po njegovi vladi.
cakra
17. 08. 2022 09.08
-3
Jaz ga v moji bivši firmi nisem mogel v celoti koristit mi je zasebni delodajalec izplačal dopust po 120% moje plače. Kritizirate pa takšni ki nimate dan delovne dobe.
KVAJSTABO
17. 08. 2022 11.31
+4
Pošteno. Če vam ni mogel omogočiti, da ga izkoristite je to druga stvar in stvar dogovora med vama. Ker vas je rabil v podjetju sta se lepo zmenila. In oba sta verjetno zadovoljna, ane.
Intihar
16. 08. 2022 21.29
+10
Kak bi morali?prvo si naj zasluzijo za dopust ne pa da mi to placujemo
Betuul
16. 08. 2022 21.14
-3
Pač tako so delal bivši! Bodo pa novi boljš
ivan z Doba
16. 08. 2022 20.43
+13
Ministrom in ostali odrgi vzeti nakradeno. Zistemu, ki se je podpisal pod sklep o izplačilu pa soditi zaradi oškodovanja države! Smrt janšizmu!
Betuul
16. 08. 2022 21.15
-4
sinhron
16. 08. 2022 20.24
+11
Janševa vlada je vseskozi skrbela samo in izključno za tiste , ki so ji blizu ! Tudi ob odhodu po katastrofalnem porazu je poskrbela zase , ker je ministrom bogato izplačala , čeprav nezakonito , visoka "nadomestila " za neizkoriščen dopust in tako dodatno oškodovala državni proračun , ki ga je tokom svojega vladanja močno oklestila ! Kdaj , če sploh kdaj bodo pričele v Sloveniji veljati tudi pravne norme in sankcije za vladajoče !
son?ek11
16. 08. 2022 20.21
+12
To je se en dokaz, kako so sds in nsi razmetavali z našim denarjem, pa se tiste odpravnine, npr.pocivalniku 100 milijonov. Ti svet ni videl, kaj so delali z denarjem. Sedaj pa novi vladi očitajo, ker nimamo denarja
-YOGI
16. 08. 2022 20.04
+5
@betul; oni so to poceli za ljudi. Zase. Tudi oni so ljudje. Tisti, ki bodo morali delati se 30 let, pa ga bodo nasankali/ sajnbi kaj drugega napisal, pa bo izbrisano.
Golob je car
16. 08. 2022 20.04
-17
Pravna mreza :)))) saj ta levicarska drustva so ze smesna
SREBRNIBREG.
16. 08. 2022 20.01
+14
Upam, da bo Urška naredil še red v parlamentu glede neupravičene odsotnosti.
Hodler
16. 08. 2022 19.59
+12
Ko se zgodi v parlamentu, jih udarijo po prstih in rečejo naj vrnejo denar... Ko isto stori navaden državljan, takoj na sodišče po kazen ali zapor. Koliko časa bomo še spali in sanjali enakopravnost?...
SREBRNIBREG.
16. 08. 2022 19.58
+10
Čudno, da oni pijandura nobenega od teh lakomnežev ne povabi v svojo oddajo - mi vam lažemo ali kaj že je, da jih slišimo kako v oči lažejo. Seveda tisti kateri njihovo noratv gledajo.
FAUSTOS1
16. 08. 2022 19.49
+18
SDS profašisti so hoteli še zadnjič oguljofati lastno državo,ter si iplačati enormne zneske za neke neizkoriščene dni dopusta,čeravno so bili cel mandat na dopustu razen ko so skrbeli za svoje žepe iz državne blagajne.
SREBRNIBREG.
16. 08. 2022 19.47
+12
Če bi bili pošteni ga sploh ne bi zahtevali.
prašek
16. 08. 2022 19.50
+6
prašek
16. 08. 2022 19.50
+3
SREBRNIBREG.
16. 08. 2022 19.54
+6
Betuul
16. 08. 2022 19.43
-15
Pustite bivše pri miru! Pa se raje ozrite po teh novih! In kaj skup spravljajo
holliday...
16. 08. 2022 19.45
+14
Bivši so tako zabiti, da nič kar so sprejeli, ni bilo zakonito.
holliday...
16. 08. 2022 19.46
+6
Zabiti kot štirna, isto, kot njihovi volilci.
holliday...
16. 08. 2022 19.48
+7
Zabiti volijo zabite, kaj češ, tako pač je.
SREBRNIBREG.
16. 08. 2022 19.49
+12
Najprej naj vse možno pokradejo potem jih pa naj pustijo pri miru kot, da nič ni bilo. Prava svečkarska filozofija za sebe.
Betuul
16. 08. 2022 19.49
-15
Bivši so delal za ljudi! Z zakoni se pa pod nos obriš pa plačaj!
holliday...
16. 08. 2022 19.51
+10
Betuul, sploh za takšne norce, kot si ti so se zelo potrudili.
Betuul
16. 08. 2022 21.01
-4
osancta simplicitas
16. 08. 2022 19.34
+14
jajotova demokracija in razlaganje odlokov!
Betuul
16. 08. 2022 21.03
-4