Slovenija

'Vsekakor ne promoviramo vampirskega življenja, a zaščititi se vseeno moramo'

Ljubljana, 02. 07. 2023 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
94

Človeško telo je narejeno tako, da nekaj sonca mora dobiti, a težko je določiti mejo, kdaj sončni žarki postanejo škodljivi. Kot vemo, lahko povzročijo več vrst raka, zavirajo celice imunskega sistema in vplivajo tudi na videz kože, saj ta ob poškodbah postane bolj suha in nagubana, pojavijo pa se tudi t. i. starostne pege. Z dermatologom Borutom Žgavcem smo spregovorili o nevarnosti sevanja sonca, ki je, kot pravi, podobno sevanju atomske bombe.

Vsi smo že slišali, da je izpostavljenost soncu lahko nevarna, a marsikdo se sploh ne zaveda, da je čudovita zagorelost, s katero radi dokazujemo, da smo bili na dopustu, pravzaprav posledica poškodbe kože. In večkrat, kot je koža poškodovana, hujše so lahko dolgoročne posledice. 

Zakaj je sonce tako nevarno? 

Sončni žarki so sestavljeni tudi iz ultravijoličnih (UV) žarkov. "Medtem ko se UVC-žarki absorbirajo v ozonu, UVB- in UVA-žarki padajo na naš planet," razlaga dermatolog Borut Žgavec in pojasnjuje, da so UV-žarki tako močni, da prodrejo v našo kožo in, ker imajo tako močno energijo, poškodujejo tkiva oziroma strukture v naši koži. "Gredo skozi celice in poškodujejo molekule, poškodujejo nukleinsko kislino, torej naš dedni material," pravi. 

Zaradi UV-žarkov lahko nastanejo zgodnje in pozne poškodbe. Zgodnje so tiste, ki jih običajno vidimo, odvisne pa so od odmerka žarkov, ki smo jim bili izpostavljeni. "Pri manjši poškodbi pride do nepravilnega delovanja naših celic, pri večjih pa celice celo propadejo. Takrat se sproži vnetje, kar na koži vidimo kot rdečico – temu strokovno rečemo dermatitis solaris, po domače pa sončna opeklina," je pojasnil strokovnjak. Če je jakost teh sončnih žarkov močnejša, potem lahko propade večje število celic – to vidimo kot močnejše sončne opekline z mehurji. 

Sončne opekline
Sončne opekline FOTO: Shutterstock

"Sevanje sončnih žarkov je podobno sevanju, ki ga sprošča atomska bomba"

Pravzaprav sončni žarki določene poškodbe naredijo prav vsakič, ko dosežejo našo kožo. "Ko pride do poškodbe, se v naši koži sprostijo posebne substance in tvoriti se začne pigment. Ko smo torej porjaveli, pomeni, da je prišlo do poškodbe," je povedal in pojasnil, da se naša koža na ta način brani pred poškodbami. 

"Razlika med sončno opeklino in sončno zagorelostjo je samo v tem, kako hitro in kako velika okvara je bila narejena. Če sta količina in okvara močni, bo to videti kot rdečica, če je manjša, pa rdečica ne bo tako izražena, a vnetje ravno tako teče in se kasneje razvije barva," pravi. 

"Sončni žarki so sevanje, to so kancerogeni dejavniki. Svetovna zdravstvena organizacija sončne UV-žarke uvršča v prvo kategorijo rakotvornih snovi oziroma rakotvornega sevanja. To je podobno kot sevanje, ki ga sprošča atomska bomba, samo da ni tako močno," je povedal. Fotoni namreč niso tako prodorni, da bi šli globoko v tkiva in poškodovali notranje organe kot pri sevanju atomske bombe. Ustavijo se na povrhnjici oziroma v spodnjih plasteh kože. 

Nas izpostavljanje soncu "postara"? Res dobimo "starostne pege"?

Večkrat, kot smo bili torej v življenju opečeni ali pa porjaveli, večje je število poškodb, ki so jih sončni žarki naredili na naši koži. "Telo sicer skuša te poškodbe popraviti, vendar vedno en delček posledic ostane. Z leti tako pride do pešanja kože oziroma kronične foto poškodbe kože. Včasih so temu rekli 'foto aging' ali staranje zaradi sonca. Danes vemo, da je to slab izraz, ker ne gre za staranje, ampak za foto poškodbe," pojasnjuje Žgavec. 

Nastale poškodbe se nato kažejo na vseh strukturah celic. Med drugim so lahko poškodovani keratinociti, ki preprečujejo, da telo prek kože ne izgubi preveč vode. Poleg tega koža postaja vse bolj suha, ker zaradi poškodb ne more več proizvajati toliko maščobe. Motena je tudi razgradnja pigmenta. "Eden prvih znakov, da so keratinociti poškodovani, je to, da slabo razkrajajo pigment in ga na nekaterih predelih naše kože sploh ne razgradijo več. Pigment se tam kopiči, kar vidimo kot rjavkaste lise temu Slovenci pogosto, seveda napačno, rečemo starostne ali pa sončne pege," je povedal in poudaril, da so to znaki poškodbe kože. 

Poškodovana koža
Poškodovana koža FOTO: Shutterstock

Pešati pa začnejo tudi celice, ki jih imamo v dermisu in tvorijo kolagenska, elastična vlakna. "Posledica je, da proizvajajo manj kolagenih vlaken, namesto, da bi bila lepa in urejena v mrežo, nastanejo beljakovinske gmote in izgubijo svojo strukturo elastičnosti in gibljivosti. To se kaže z mlahavostjo kože in tanjšanjem plasti kože, pojavijo se gube, kopiči se masa degeneriranih kolagenskih in elastičnih vlaken, čemur strokovno rečemo elastoza. Koža postane groba, nagubana, pojavijo se bunkice, lahko dobi tudi rumentkast ten," je povedal in dodal, da gre za fotopoškodbe kože, ki jih vidijo pri pacientih, ki so veliko časa preživeli na soncu. 

"Tovrstne poškodbe lahko opazimo pri starejših, pri 60 letih, 50 letih včasih žal tudi že pri 40 letih. Poškodbe boste videli po hrbtiščih rok, obrazu, dekolteju in tam, kjer so bili večkrat izpostavljeni sončnim žarkom," je povedal. Poleg tega se lahko razširijo krvne žilice, še posebej na obrazu, saj so, kot pravi strokovnjak, tudi žilice poškodovane. Ljudje dobijo tudi t. i. turkey neck oziroma puranjo kožo, saj je na teh mestih koža stanjšana, krvne žilice pa razširjene. 

"Sončni žarki zavirajo celice imunskega sistema"

Strokovnjak je povedal, da sončni žarki pravzaprav zavirajo celice imunskega sistema, ki so ves čas prisotne v naši koži. "Naša koža je kot nekakšno obzidje, ki skrbi za varnost notranjosti našega telesa. Ultravijolični žarki pa celice imunskega sistema poškodujejo, zato nam imunski sistem pri sončenju pade," je povedal. Dodal je, da nekateri zmotno mislijo, da bodo s sončenjem okrepili imunski sistem. Tipičen primer je, da pri nekaterih izbruhne herpes. 

"Zaradi sončnih žarkov nastanejo številni kožni izrastki in znamenja," pravi strokovnjak. 

"Stvari, ki pa se je najbolj bojimo, pa so spremembe, ki se dogajajo v naših genih, torej v DNK, ki nosi zapise o tem, kako naše celice delujejo, kako se denimo delijo in kdaj se ne smejo deliti," pojasnjuje, saj da žarki lahko poškodujejo tudi te celice, posledično pa se začnejo nenadzorovano razraščati in nastanejo lahko kožni tumorji. 

Številni so sicer benigni, če pa so celice bolj poškodovane, pa pride do nenadzorovanega širjenja pride do kožnega malignoma oziroma rakastega obolenja kože. "Poznamo več vrst rakov, ki so povezani s soncem, odvisno je, iz katerih celic nastanejo. Lahko nastanejo iz celic povrhnjice, takrat denimo pride do celičnega karcinoma, ki je daleč najpogostejši tumor," je povedal in naštel še denimo skvamoznocelični oziroma ploščatocelični karcinom. 

"Iz celic, ki delajo pigment, pa nastane melanom. Tega se najbolj bojimo, ker se lahko pojavi že pri mladih od 14. leta naprej. Je zelo agresiven tumor, ki se hitro razširi in je smrtonosen," je povedal. 

"Vsekakor ne promoviramo vampirskega življenja, a zaščititi se vseeno moramo"

"Če v roku nekaj dni porjavimo, to pomeni, da smo dobili prevelik odmerek sonca," pravi strokovnjak.

"Najtežje je določiti, koliko se še lahko izpostavljamo soncu, da to še ne bo škodljivo," je povedal, saj je naše telo narejeno tako, da je seveda lahko do neke mere izpostavljeno soncu. "Torej vsekakor ne promoviramo vampirskega življenja, da smo potem ves čas samo notri zaprti, pa samo ponoči ven hodimo, ampak da se pač izogibamo soncu takrat, ko je najmočnejše, da ne pride do sončnih opeklin," pravi.

Kako močno je sonce, lahko pogledamo na UV-indeksu. Gre za merilo velikosti učinka ultravijoličnega sevanja na človeško kožo. "Če je UV-indeks večji od 3, je svetovano zaščitniško obnašanje," pravi. 

Nas sonce lahko opeče samo poleti? Kaj pa, če je oblačno?

"Vsi mislimo, da nas sonce lahko opeče samo takrat, ko gremo na morje ali pa smučanje. Kot da sonce drugače ne deluje. Zanimiv podatek je, da največ sončnih opeklin vidimo v začetku sezone, aprila ali maja. Takrat ljudje sedijo na sončku, saj jim ni vroče. A UV žarkov ne čutimo, ne zaznavamo kot toploto," pravi. Potrdil je, da nas sonce lahko opeče, tudi če je oblačno. "Deluje manj, ampak vseeno sončni žarki padajo na naš planet," je pojasnil.

Trije stebri zaščite: obnašanje, fizična zaščita in 'kreme'

Kot najbolj pomembno je izpostavil prvo stopnjo zaščite, in sicer obnašanje, da torej ne gremo namensko na sonce. "Da ne bomo ležali na soncu, ker ob tem uživamo in ker želimo imeti rjavo barvo," pravi. Poudaril je, da zdrava rjava barva ne obstaja. "Barva, ki jo dobimo po sončenju, je vedno znak poškodbe," pravi. 

To, kakšna bo poškodba, je odvisno od dveh dejavnikov: jakosti sonca in časa izpostavljenosti. "Nekateri rečejo, saj se sončnim samo ob 9.00 zjutraj, ko sonce ni nevarno. Sonce je ves čas nevarno, samo zjutraj je kot sončnih žarkov tak, da je relativno šibko. Ampak deluje približno tako: če se dopoldan sončimo dve uri, dobimo enako odmerek kot če se ob 12. uri sončimo pol ure. Na koncu je poškodba enaka," je zatrdil. 

Kot najbolj pomembno je strokovnjak izpostavil prvo stopnjo zaščite, in sicer obnašanje - da torej ne gremo namensko na sonce.
Kot najbolj pomembno je strokovnjak izpostavil prvo stopnjo zaščite, in sicer obnašanje - da torej ne gremo namensko na sonce. FOTO: Shutterstock

Večkrat smo soncu izpostavljeni tudi nezavedno. Ko se na primer ukvarjamo s športom, sedimo na kavici ali pa delamo okoli hiše, na vrtu ali njivi. Moramo torej ozavestiti, kdaj smo izpostavljeni soncu in se mu izogniti, ko je najmočnejše. 

Drugi steber zaščite je fizična zaščita, torej zaščita z oblačili. Na glavo si damo klobuk z vsaj sedem centimetrskimi krajci, v poštev pa pridejo tudi legionrske kape, ki zaščitijo še zadnji del vratu in uhlje. Priporočil je dolge rokave in dolge hlače, pa tudi zaprte čevlje, saj nas lahko peče tudi po nartu. "Če boste pogledali Mehičane, Arabce ali Azijate, boste opazili, da po soncu nihče ne hodi gol," je povedal sogovornik. 

"Zaščita je odvisna predvsem od gostote tkanja, barva niti ni tako pomembna, čeprav črna barva vsrka več svetlobe," je povedal. Bolj priporočljiva so široka oblačila, saj nam tako ne bo tako vroče. "Na srečo pa zdaj obstajajo tudi moderne tkanine," pravi strokovnjak, ki ob športnih aktivnostih tudi sam uporablja oblačila iz tkanin z zaščitnim faktorjem. Predvsem so namenjena športnikom, saj tudi zelo dobro odvajajo znoj in tudi hladijo. Takšna oblačila boste našli v športnih trgovinah, na njih pa piše kakšen zaščitni faktor imajo. 

"Zadnja zaščita, ko res ne gre drugače, pa so pripravki za zaščito pred soncem," pravi. Poznamo kreme, mazila, olja, losjoni, pene in tako naprej. Predvsem moramo zaščititi dele, ki so izpostavljeni: obraz, dekolte, uhlji, hrbtišča rok in nart. "Ampak kot sem že povedal, bolj priporočljivo je, da se oblečemo, kot namažemo s kremo," je izpostavil.

S strokovnjakom smo govorili tudi o tem, kako izbrati pravo kremo za zaščito pred soncem. Prispevek si boste lahko prebrali prihodnjo soboto. 

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
02. 07. 2023 21.27
+0
Kaj pa D vitamin? Vcasih je veljalo, da ga dobimo ze ce zjutraj ali pozno popoldan malo pokukamo na sonce, dovolj bi naj bil obraz in roke. Danes vemo, da bi morali prakticno goli biti vsaj pol ure na soncu in to takrat, ko je sonce najmocnejse, ce bi zeleli prejeti priporoceno dozo D vitamina. Torej rak ali osteoporoza? Na sreco je D vitamin tudi v tabletah ali kapljicah.
ap100
02. 07. 2023 16.38
-3
vsak dan pol ure dopoldanskega sonca pa bom vse ok - lahko tudi popoldanskega - praženje na soncu pa je res nesmiselno
truelies
02. 07. 2023 15.10
+9
In potem se ljudje cisto bledi kot vampirji na debelo mazejo s kemikalijami in potem v morje, jezero,bazene itd da se to onesnazijo. Vse kreme za soncenje bi morale biti zakonsko prepovedane razen mineralnih krem za soncenje!
Ramzess
02. 07. 2023 14.30
+8
Stara pesem, zgodba v članku, sonce ne škodi, če ne preitiravaš, za vse ostalo so pa krive kreme, kjer se pretirava, in ne prebere kaj vsebujejo, potem pa se pojavi rakec, krivo pa sonce. Sonce je ravno tako pomebno za imunski sistem. Sevanje je drugačno, sploh ne takšno ali podobno kot ga sproščajo atomske b., sploh pa gre frekvence in delovanje teh.
Berth
02. 07. 2023 14.33
-7
Fascinantno, kako kavčarski doktor "odčita lekcijo" strokovnjakom. Se človek vsaj nasmeji od srca.
stromar5
02. 07. 2023 14.35
-6
Tudi malo izpostavljanja sončnemu sevanju lahko škodi, tako kot lahko od enega cigareta dobiš raka. Je pa verjetno za hujše škodljive z zmernostjo zelo majhna. Da pa sončna krema povzroča raka pa že diši na kako teorijo zarote, zato te prosim, da prilepiš link kakšne krebibilne študije, ki podpira tvojo izjavo.
stromar5
02. 07. 2023 14.35
-2
PomisliNaSonce
02. 07. 2023 14.58
-1
Vibracija sonca skozi vladarjeve pline in preko vladarjeve usmerjene energije je škodljiva kot atomska bomba. Za to pa je obstaja kreme, ki bi te obvarovala. Z usmerjeno energijo se je možno boriti zgolj z usmerjeno energijo!
Berth
02. 07. 2023 14.25
+2
Dejstva. Ljudje, ki se redno sončijo, imajo mnogo bolj postarano in uničeno kožo. To se jasno vidi. Samo poglejte Južnokorejce in Japonce, za primerjavo, ki se sonca na veliko izogibajo oz. so maksimalno zaščiteni, kako mladostno kožo imajo. Na žalost so ljudje na splošno izredno neumni in jim je pomembno samo to, da so bolj rjavi od soseda.
kle21
02. 07. 2023 14.22
+9
Tudi vcasih nas je opeklo, ker eni pravite, da ne, da sonce ni bilo mocno.. Kot otroci smo sami hodili na bazen.. kot kuhan rak smo prisli nazaj prvic, drugic.. Potem je bilo pa ok, smo imeli barvo celo poletje.. Ne recem, da je to OK, ampak tako je bilo.. Tudi na morju so se ljudje namerno pražili in bili precej opečeni.. Pa pri večini o nobenih kremah ni bilo govora..
Ivar The Boneless
02. 07. 2023 14.07
+10
Sonce rabimo in pika. Ce je kdo tako neumen, da se cel dan cvre nag na plazi tudi ok. Drugace pa ni pol toliko skodljivo, kot se govori.
stromar5
02. 07. 2023 14.16
+1
Res ne, sonce rabimo - to ni neka huda ugotovitev. Kljub temu sončno sevanje povzroča negativne učinke, nekateri od njih so opisani v tem članku. Vprašan svojce pokojnikov kot posledica melanoma, če sonce "ni pol toliko škodljivo, kot se govori".
Berth
02. 07. 2023 14.26
+5
Iz ene skrajnosti v drugo. Že v članku ti piše, da dermatolog ne priporoča, da se zapreš v klet. Gibaj se na prostem, ampak hkrati tudi uporabljaj možgane. Večina ljudi tega ni sposobna.
televizija2000
02. 07. 2023 13.41
-10
Hitro, google doktorji
Ivar The Boneless
02. 07. 2023 14.07
+7
To, da tebi povem diagnozo ne rabim biti dohtar.
PomisliNaSonce
02. 07. 2023 13.39
-1
Promovirate vampirski sistem. Ki se poganja, da iskorišča hibe posameznika
Berth
02. 07. 2023 14.28
-3
Je to tvoj domet? Da niti naslova članka ne prebereš? Živelo maloumje.
Jernej Sekirnik
02. 07. 2023 13.23
+7
Meni se zdi, da je vedno močneje. Včasih sem bil na soncu ves dan, pa sem bil lepo rjav, zdaj pa me opeče. Kaj pa ozonske luknje, a so vedno večje, gredo vedno več UV žarkov skozi? Mnogo let nazaj, ne vem 20 let, so bili alarmi zaradi ozonskiih lukenj, zdaj pa nič besed o tem???
cirenij
02. 07. 2023 13.36
+2
Ja, pred mnogimi leti smo na morju cele dneve poležavali na soncu, pa v kopalkah obdelovali vrtove. Zdaj se priporoča, da se od 10h do 16h soncu izogibaš.Tako da, ozonska luknja je vedno večja.
PomisliNaSonce
02. 07. 2023 13.42
+0
Usmerjena vladarjeva energija z obremenjevanjem žic čezmejno in vse več umetnih sonc iz ogromno asvalta in betona. Tej načrtno usmerjeni energijo je prisiljena slediti vsa prosta energija vključni z plini. Posledično nam je naravno vesolje povsem moteno, sonce svetu čez sistemsko plazmo in čez sistemske pline....načrtno
stromar5
02. 07. 2023 14.06
+1
Včasih si bil mlajši in verjetno bolj odporen na sončne opekline. Ozonska luknja je z vsakim letom manjša in ne večja.
Ivar The Boneless
02. 07. 2023 14.13
+6
Res je, vsako leto je manjsa, pa so napovedovali apokalipso. Tako bo pa s tem globalnim segrevanjem.
stromar5
02. 07. 2023 14.18
-1
Če ne bi bilo dogovora o prenehanju uporabe CFC-jev, bi se ozonska plast vztrajno ožala in bi na tem planetu konstantno bili v solariju. Naša prepoznava problema in pravočasni ukrepi so preprečili apokalipso. Podobno moramo storiti z drugimi problemi, eden od jih je globalno segrevanje.
Ramzess
02. 07. 2023 14.33
+2
Ozonske luknje so bile prevara, tako kot je globalno segrevanje prevara. Z določenim ciljem.
stromar5
02. 07. 2023 14.36
+1
Razmess: prosim ne udeležuj se volitev in referendumov.
PomisliNaSonce
02. 07. 2023 15.00
+3
Seveda je prevara. V ozadju je usmerjena vladarjeva energija preko žic in cev.
exdetektiv
02. 07. 2023 18.15
Kot froc sem bil lahko cele dneve na soncu niti krem mi ni bilo treba uporabljati...zdaj bognedaj da sem četrt ure na opoldanskem soncu...se pravi tudi leta in genski materijal naredita svoje.
Ramzess
02. 07. 2023 21.03
-1
1butnskala
02. 07. 2023 13.20
+5
Ja tudi tomos automatik deluje podobno kot jumbojet
Moni N
02. 07. 2023 13.16
-4
Super članek! Sam kaj, ko ga berejo de.ili
Ivar The Boneless
02. 07. 2023 14.10
+5
Ivar The Boneless
02. 07. 2023 14.14
+3
PomisliNaSonce
02. 07. 2023 13.15
+2
Če kdo zna pravilno razbrati, je sonce v nevarnosti. Zato, pomagajmo našemu očetu soncu in mati naravi....da se reši vladarjeve usmerjene energije in načetno ustvarjenih plinov v atmosferi
titomeni
02. 07. 2023 13.07
+12
Se strinjam glede rjave barve da ni zdrava, samo hcerka je 3x manj na soncu kot jaz pa je 3x bolj crna. Tudi opecena ni. Tako da vrjetno bo nekaj tudi na tem kaksno polt imas..
ap100
02. 07. 2023 13.12
+2
količina aktivnega melanima je gensko pogojena - na to vpliva tudi okolje čeprav je neaktiven melanin retrograden v bolj severnih ali bolj južnih širinah širi hitreje ker s tem telo bolje absorbira sončne žarke ki so nujni za preživetje brez mešanja je na dolgi rok barva kože okoljsko pogojena - na dolgi rok bomo na teh širinah vedno beli temnejši se bodo absorbirali ne glede na to kako bomo razmišljali
METKA102
02. 07. 2023 13.06
+18
Sončenje je zdravo, sončenje je škodljivo.... Zdravniki priporočajo sončenje zaradi absorbcije vitamina D, ki je dokazano koristen za človeka, za imunski sistem, proti osteroporozi, itd. Dermatologi svarijo pred sončnimi žarki, ki da povzročajo raka. Nihče pa tukaj ne pove, da so najbolj škodljive kreme za sončenje, saj vsebujejo nešteto škodljivih kemikalij. Ljudje so delali na poljih, bili ribiči, itd. zaščitili so se le s pokrivali in oblačili. Zdaj pa: vse leto smo večinoma v zaprtih prostorih, potem pa na morje in na plažo. Dobro se je treba namazati, da nas sonce ne bi opeklo. Pa ja. Kakšne kemične reakcije povzročajo te kreme? Da le cveti farmacevtska industrija, za drugo jim ni mar.
St. Gallen
02. 07. 2023 13.11
-11
ni res. Cinkovo mazilo/krema je najboljsa zascita.
Moni N
02. 07. 2023 13.13
-9
St. Gallen
02. 07. 2023 13.43
-4
stromar5
02. 07. 2023 14.11
-4
A mi kdo zna povedati, zakaj za vraga so takšne teorije tako popularne? Sončenje je tako zdravo (vitamin D, psihološki vpliv...) kot nezdravo (del sevanja je ionizirajoč). Za tvojo izjavo, da so kreme "najbolj škodljive" pa nas razsvetli s kakšnim dokazom. Zakaj bi ti verjeli na besedo? Tvoja beseda je v nasprotju z vsem kar so nas empirične raziskave naučile.
PomisliNaSonce
02. 07. 2023 13.06
+6
Sonce je škodljivo, vkadarjevi plini pa zdravilni ane. Kar nadaljujete z svojo pristransko obravnavo resnice
Jožajoža
02. 07. 2023 13.06
+3
Gledam dnevnik na rtv ob 13 uri še vedno je janšisičen,kot na nORI tv..Golob,kdaj bo rtv spet slovenski
Jernej Sekirnik
02. 07. 2023 13.24
+1
Saj boš dobil kmalu Marcela nazaj in boš lahko sreečen
Skinwalker
02. 07. 2023 13.03
+7
In ce dezuje si lahko moker...dajte nehat z to vremensko propagando...ne bo vam uspelo...
športnik66
02. 07. 2023 12.57
+9
Jaz se soncu nastavim ca 10 min na dan, da me malo pregreje in se bolj počutim. Vse te klime v avtu, v pisarnah, bankah, ...nam povzročajo vnetja in sonce se mi zdi idealno zdravilo za to. Na plaži pa obvezno v senco. Ko smo bili mulci, me sonce ni peklo, sadaj me pa res peče, mi je moteče, zato se ga izogibam.
stromar5
02. 07. 2023 14.13
-2
Zakaj bi klima povzročala vnetje? Če redno menjavaš filtre in klima ne piha direktno vate, nima kaj povzročiti vnetje.
makaron0
02. 07. 2023 12.55
+4
2-3h ko vzhaja in 2-3h ko zahaja takrat se lahko posončiš vse umes pa težko rečt.