Slovenija

Slovenija je bila zgled drugim državam, zdaj se v centrih utapljajo v odpadni embalaži

Ljubljana, 28. 06. 2018 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
47

Slovenija, ki je na področju ravnanja z odpadki v zadnjih letih napravila velike korake naprej in na marsikaterem področju velja za evropski primer dobre prakse, se utaplja v smeteh. V zbirnih centrih se kopiči odpadna embalaža. Samo v Ljubljani je že 2000 ton odpadne embalaže.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kopičenje odpadkov
    02:21
    Iz SVETA: Kopičenje odpadkov
  • Iz 24UR: Smeti se kopičijo, odgovorni pa ne ukrepajo
    02:45
    Iz 24UR: Smeti se kopičijo, odgovorni pa ne ukrepajo
  • Iz 24UR ZVEČER: Ekološka katastrofa?
    07:35
    Iz 24UR ZVEČER: Ekološka katastrofa?

Centri za ravnanje z odpadki, ki so se še tesneje povezali v novem združenju, so danes zahtevali, da se z njihovih dvorišč nemudoma odstrani nakopičena odpadna embalaža. Kot so poudarili med drugim, jim zmanjkuje površin, na katerih bi lahko embalažo shranjevali na način, ki bi varoval pred izbruhi večjih požarov.

Posnetki iz zraka razkrivajo nakopičeno odpadno embalažo.
Posnetki iz zraka razkrivajo nakopičeno odpadno embalažo. FOTO: Snaga Ljubljana

Centri za ravnanje z odpadki z vse države so oblikovali Združenje centrov za ravnanje z odpadki Slovenije. Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril predsednik združenja in prvi mož ljubljanske Snage Janko Kramžar, člani združenja pokrivajo več kot 70 odstotkov vseh tovrstnih kapacitet v Sloveniji. "Združenje, ki smo ga ustanovili, je torej še kako reprezentativno," je dejal.

Gre za "poskus, ki izhaja iz absurdne situacije v Sloveniji ta trenutek". Na eni strani je namreč Slovenija na področju ravnanja z odpadki v zadnjih letih napravila velike korake naprej in na marsikaterem področju velja za evropski primer dobre prakse. Na drugi strani pa so odprti številni pereči problemi.

Samo v Ljubljani je 2000 ton odpadne embalaže.
Samo v Ljubljani je 2000 ton odpadne embalaže. FOTO: Snaga Ljubljana

Najbolj aktualen je problem kopičenja odpadne embalaže, ki je ne prevzemajo pooblaščene družbe za ravnanje z odpadno embalažo. V Ljubljani imajo približno 2000 ton te embalaže, medtem ko po zakonskih določilih ljubljanski RCERO lahko skladišči med 300 do 350 ton. V Celju se je nakopičilo nekaj čez 1000 ton, na Koroškem nekaj 100 ton in v Pomurju okoli 500 ton odpadne embalaže. Velik problem so tudi odpadne sveče, saj na dvorišču centrov ležijo tone sveč še iz leta 2016 in lanskega leta.

"Ta trenutek se nimamo časa pogovarjati o spremembah sistema. Ta trenutek je nujno in zahtevamo, da se naša dvorišča izpraznijo," je poudaril Kramžar. "Ali to naredi država z interventnim odvozom, ali pooblasti nas, izvajalce, in zagotovi sredstva, ali pa uspe prisiliti družbe za ravnanje z odpadno embalažo, da to naredijo. A časa ni več, da bi se pogovarjali, dogovarjali in uvajali zakonske spremembe," je bil odločen.

Dolgoročneje centri predlagajo rešitev, ki bi ukinila profitne družbe za ravnanje z odpadno embalažo.
Dolgoročneje centri predlagajo rešitev, ki bi ukinila profitne družbe za ravnanje z odpadno embalažo. FOTO: M.K.

Največja nevarnost se trenutno pojavlja na področju požarne varnosti, je ocenil Kramžar. "Kupe odpadne embalaže smo organizirali v skladu s standardi skladiščenja na tem področju, torej da so vmes površine, ki onemogočajo preskok ognja in omogočajo posege gašenja, a teh površin zmanjkuje," je poudaril. "Smo na tem, da ne skladiščimo več varno ali da se sistem ločeno zbranih odpadkov embalaže sesuje."

Centri za ravnanje bi za odpadke lahko poskrbeli sami, a bi to pomenilo velike finančne stroške. Za odvoz tone odpadkov bi namreč morali po ocenah nameniti od 60 do 100 evrov, ta strošek pa bi morali prevaliti na uporabnike. Gre za prebivalce, ki jih spodbujamo, da ločeno zbirajo odpadke, zdaj pa bi jih to udarilo po žepu, je dejal Kramžar.

Dolgoročneje centri predlagajo rešitev, ki bi ukinila profitne družbe za ravnanje z odpadno embalažo. Za področje komunalne odpadne embalaže bi vzpostavili ločene masne tokove, ki bi vodili do ene družbe oziroma organizacije, ta pa bi morala biti obvezno neprofitne narave. "Ravno iz naslova zahteve po profitnosti je verjetno nastal kateri od problemov, s katerim se ta trenutek srečujemo," je menil prvi mož Snage.

Agencija RS za okolje (Arso) je sicer pred približno tremi tedni spremenila okoljevarstvena dovoljenja družbam za ravnanje z odpadno embalažo. Če družbe teh dovoljenj ne bodo spoštovale, jim v primeru inšpekcijskega nadzora grozijo kazni. A "ta trenutek se na terenu ni še nič spremenilo", je poudaril Kramžar.

Velik problem so tudi odpadne sveče, saj na dvorišču centrov ležijo tone sveč še iz leta 2016 in lanskega leta.
Velik problem so tudi odpadne sveče, saj na dvorišču centrov ležijo tone sveč še iz leta 2016 in lanskega leta. FOTO: M.K.

Ministrstvo za okolje in prostor je med drugim izpostavilo tudi, da bi centri lahko tožili družbe, ki ne prevzemajo embalaže. A v Ljubljani imajo že iz preteklih situacij odprtih več tožb, pa to ni prineslo rešitev, je dodal Kramžar. Obenem so v centrih prepričani, da ne bi smeli oni prevzemati na svoja ramena odgovornosti za to, da družbe za ravnanje z odpadno embalažo ne spoštujejo zakonodaje.

Podjetja oziroma organizacije v združenju pa imajo tudi druge skupne interese. Med drugim izpostavljajo, da bi v Sloveniji morali rešiti vprašanje energetske izrabe odpadkov oz. sežigalnic. Slovenija sedaj namreč svoje odpadke večinoma sežiga v tujini. "Sistemsko ta problem v Sloveniji ni rešen, včasih se postavlja tudi vprašanje, ali je postavljanje takih vprašanj v nasprotju z opredelitvami države," je pojasnil Kramžar.

V centrih ocenjujejo, da temu ni tako. "Na državnem nivoju bi morala biti strateška odločitev o tem, koliko je ta trenutek obdelanih odpadkov, ki jih ne moremo snovno izrabiti, koliko jih bo čez 10, 20, 30 let, in na podlagi tega postaviti koncept in izvesti postavitev takega objekta v Sloveniji," je poudaril Kramžar. "Tu ni le vprašanje cen, ampak tudi zanesljivosti celotnega sistema, ki bi moral biti tudi v tem delu rešen znotraj Slovenije," je pojasnil.

Na današnji novinarski konferenci so se sicer kot člani združenja predstavili ljubljanski RCERO, pomurski CEROP, koroški KOCEROD, celjski Simbio, Komunala Slovenska Bistrica ter Kostak. Članstvo ostaja odprto tudi za druge centre za ravnanje z odpadki po Sloveniji, so poudarili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BobbyP
28. 06. 2018 22.40
+3
Druga Švica je praktično že bolj švicarska od prve Švice. 😂😂😂
ni_mi_vse_eno
28. 06. 2018 21.45
+7
Mi plačamo avstriji 140€/tono, da si oni lahko grejejo toplo vodo s tem. Zakaj? Plastika lepo gori tudi v Sloveniji, samo gorenje mora biti popolno.
deltoro
28. 06. 2018 20.47
+6
zamenjat direktorje,mlade ljudi na položaje,ki so zagnani,te tastare pa v pokoj,vsak direktor je dober samo pet let....
frako
10. 07. 2018 11.25
+3
ja zato pa je tko kt je kapitalizm in taki kratkoročni direktorji ki jh zanima samo profit na kratki rok oz dokler bo on tam.
Dracul Va Domni DinNou
28. 06. 2018 19.29
+15
in pol vidis ironijo ko na tovornjaku ki odvaza smeti pise snagi sem predan vozim na metan 😑
ecnarf
28. 06. 2018 19.08
+23
KOmunalna podjetja so odiralec potrošnikov vodo zaračunavajo kot bi bila zlata enako je z drugimi njihovimi uslugami enkratno praznenje greznice zaračunajo 150e pa imaš lahko samo 1m3 gošče. to so občinski monopolisti noben drug ne more zraven.
ecnarf
28. 06. 2018 19.03
+11
Komunala pobira in zaračuna odvoz odpadkov zato naj sama poskrbi kam bo odpeljala te odpadke in naj tudi plača šežig in prevoz .Je pa reba zgradit v SLO sežigalnico ali pa skurit v termoelektrarni v Velenju.Mnogo smeti se je pokurilo v cementarni Trbovlje pa se je našel en ekološki ovčar in so morali celo cementarno zapreti zaradi njegovih kapric.
Kaktus111
28. 06. 2018 18.52
+22
Jaz bi sveče iz voska sploh prepovedal. Gori dan dva pa konec, smeti se pa kopičijo. So tiste ki gorijo tri , šest mesecev res malo dražje po komadu, ampak gorijo bistveno dlje in na letni ravni občutno cenejše.. Solarne pa sploh.
bine1212
28. 06. 2018 19.50
+25
Sveče na grobovih nasploh so butasta ideja. Preminulih se lahko tudi drugače spominjamo.
Da se mene pita..
28. 06. 2018 18.46
+8
Zgleda da manjka spodobna sortirnica v kateri bi locevali pet ,pe in ostale surovine,dnar vam uhaja pa se sploh ne zavedate tega..
1Tone
28. 06. 2018 18.15
+22
Moje mneje in to samo mnenje! Naj se naši veljaki odpravijo v Oslo in tam malo povprašajo kako se to dela. Namreč Norveška uvaža smeti iz Švedske da zadovolji svoji sežigalnici nemoteno obratovanje. Celo oslo se greje na smeti!! Mogoče to ni bila poceni rešitev vendar na dolgi rok se obnese! No sedaj vemo kam s smetmi, samo še brihtne glave skup spravit!!
ceta69
28. 06. 2018 17.45
+8
radi bi denar od države ker brez finančne pomoči ne znajo upravljati ............
Krta?a 21
28. 06. 2018 17.47
+10
Zanimivo ne? Ko bo pa dobiček pa hop v lasten žep. Lako če oni....
Imam veliki
28. 06. 2018 17.44
+8
evoi drzava naj ustanovi centre kjer bojo delal brezdelnezi in socialci in azilantje...pa tud kak politik drruzbeno koristno delo.. hkrati se bo tem privatnim centrom pokazal da niso edini
Krta?a 21
28. 06. 2018 17.51
+14
Mam boljši predlog. Firme ki prodajajo izdelke obdavčit glede na količino embalaže. Več embalaže, več davka, dražji proizvod, nižja prodaja pa se bo hit poštimal. Tisti denar pa potem država za postavitev sežigalnic in energije ter za čiščenje. Nobenih privatnikov ker, evo kaj so nardil....
Sputnik8
28. 06. 2018 21.27
+9
Se že plačuje za vsako narejeno svečo 6 centov..že večkot 10 let...kam so dali denar se pa ne ve....pač Slovenija.
Karantanija
28. 06. 2018 17.39
-11
Kljub temu smo še vedno lahko zgled drugim.
AmerikanischeFreund
28. 06. 2018 17.36
-2
nej zmečejo te smeti z avijona na hrvaško obalo...
rekof
28. 06. 2018 17.40
+1
rekof
28. 06. 2018 17.41
+2
Čeprav tebi bi drek potiskat v anus morda prija,.. bojim se da bi ti hrvati potisnili kaj drugega v perdo.
Krta?a 21
28. 06. 2018 17.36
+11
A se je bio in eko pravljica že zaključla? Se prav grejo lahko otroci spat.
gaspi007
28. 06. 2018 17.32
+13
In cekarje za trgovino
Krta?a 21
28. 06. 2018 17.39
+5
Podpirajmo domačo ekonomijo. Ribnčani čakajo.
gaspi007
28. 06. 2018 17.31
+38
Nazaj steklenice za pijačo in škrnicke za zelenjavo
Krta?a 21
28. 06. 2018 17.38
+13
Ne morem ti dat več kot en plus. Pa vseen kle še ene par plusov +++++++++++++
tarzan13
28. 06. 2018 17.11
+15
in kaj je vzrok temu da se ta plastika kopiči na kup in negre na svojo pot ?? Res se mi ne da brati tega članka...
asdfghjklqwertz
28. 06. 2018 17.05
+0
Ja in? Je drugi tir bolj pomemben kot pa zgraditi par večjih zbirnih centrov po sloveniji. Glavno, da bomo imeli drugi tir.
Madeni
28. 06. 2018 16.53
+26
A moramo na Nacionalni TV gledati posiljevanje z SRBIJANSKIMI REKLAMAMI..???
dzonimakaroni
28. 06. 2018 17.18
-6
Seveda, ker sta šrot in bavčar, kolega od ĐĐ vse zafučkala, kar jima je ta skor šenkal, zato sedaj si bogi revež prisiljen gledat balkanske reklame. bogi
MiroF
28. 06. 2018 16.32
+48
to vse kr se kopiči je zastonj vir energije, ampak pri nas nimamo za šalco kofeta volje ne znanja za to iskoristit.....nasplošno smo pa itak brezvladna država prepuščeni sami sebi za svoj namen....nekumu je več, da je brivec mehmedi na varnem, spolno zadovoljen in sit....
brusilec
28. 06. 2018 16.46
-14
ti bi vse kuril .. briga tebe kaj pa gre v zrak..