Slovenija

Bill Gates o novih digitalnih napravah

Ljubljana, 28. 01. 1998 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Microsoft
Komentarji
0

Microsoftov predsednik Bill Gates je na sejmu Consumer Electronics Show v Las Vegasu govoril o prihodnosti tehnologij potrošne elektronike. Predstavil je novi rod digitalnih naprav, ki prinašajo uporabnikom nove in vznemirljive možnosti zabave in informiranja doma, v pisarnah in celo v avtomobilih.

Po Gatesovi sodbi je programska oprema postala ključnega pomena v ustvarjanju nove generacije izdelkov z možnostmi, ki so bile prej nedosegljive. Kot je dejal Gates, uporabniki ob PC-ju v vsakdanjem življenju uporabljajo tudi številna druga orodja, kot so TV sprejemniki, pagerji, celularni telefoni in najnovejše spremne naprave PC, med njimi Auto PC in Palm PC. Novost pri teh izdelkih je to, da postajajo čedalje bolj inteligentni in povezani med seboj, obenem pa ohranijo svoje posebne značilnosti.

Gates je opredelil tri poglavitne značilnosti te nove generacije naprav: novi specializirani mikroprocesorji z majhno porabo energije; povezljivost z drugimi napravami ter računalniškimi omrežji in internetom; izboljšana funkcionalnost naprav, ki jih uporabniki že poznajo.

Gates je govoril o uporabniških trgih, na katere meri Microsoftov operacijski sistem za te naprave Windows(R) CE. Dejal je, da sodi začetna skupina izdelkov z Windows CE v razred mobilnih spremnih naprav PC (Handheld PC, Auto PC in Palm PC). Poudaril pa je, da so še drugi močni potencialni trgi za osnovo Windows CE. >>Merili bomo tudi trg naprav za poslovne namene, kot so terminali na prodajnih mestih, zelo pa nas vznemirjajo tudi možnosti Windows CE kot osnove za zabavne aplikacije, >> je dejal Gates.

Gates je predstavil spekter naprav, ki kot operacijski sistem že uporabljajo Windows CE ali Windows, ali pa ga bodo uporabljale v prihodnosti. Med njimi so >>spletni televizorji<< (WebTV(R)), PC-ji z Windows 98 (zdaj v različici beta), ki premorejo storitve za sprejem in oddajanje podatkov, ter digitalni TV zasloni. Ko je govoril o izdelovalcih strojne in programske opreme za Windows CE, je Gates omenil, da so izdelovalci doslej prodali že 500.000 ročnih PC-jev, kar presega prodajo npr. celularnih telefonov, pagerjev in številnih drugih naprav v prvem letu.