Slovenija

Biografije političnih strank

Ljubljana, 12. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 29 min

Po abecednem vrstnem redu objavljamo kratke biografije političnih strank, nestrankarskih list ter neodvisnih kandidatov, ki bodo nastopili na letošnjih državnozborskih volitvah.

Aktivna Slovenija (AS)

SEDEŽ:
Komenskega 12, Ljubljana
organizacijska pisarna: Partizanska cesta 32, Maribor
KONTAKTI:
telefon: (02) 228 08 02
spletna stran: www.aktivnaslovenija.si
ČLANSTVO:
Stranka ima 1117 članov.
VODSTVO:
Predsednik AS je Franci Kek, podpredsedniki so Vitomir Rožej, Alenka Padežnik in Igor Štemberger. Glavni tajnik stranke je Tadej Slapnik, programskemu svetu pa predseduje Aleksander Zidanšek.
KRATKA ZGODOVINA:
Stranka je imela ustanovni kongres 8. maja v Novem mestu.
PROGRAMSKA USMERITEV:
AS se zavzema za demokratično in pravno državo, ustvarjalno in inovativno družbo znanja ter za razvoj talentov in tehnologij. V stranki zagovarjajo tudi socialno vključenost in enakopravno medgeneracijsko solidarnost, enake možnosti in uravnoteženo zastopanost žensk ter moških, odgovorno zunanjo politiko in zaščito nacionalnih interesov ter enakopravno vključitev civilnih iniciativ v odločanje.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Stranka doslej še ni nastopila na volitvah.
NASTOP NA VOLITVAH:
Stranka bo na volitvah nastopila samostojno in v vseh volilnih okrajih.

Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS)

SEDEŽ:
Kersnikova 6, Ljubljana
KONTAKTI:
Telefon: 01 439 73 50; 01 439 73 55
e-pošta: desus@siol.net
Spletna stran: www.desus.si
ČLANSTVO:
Stranka ima približno 36.000 članov.
VODSTVO:
Predsednik stranke je Anton Rous, podpredsedniki pa Dragica Karolina Nenadič, Marija Gjerkeš Dugonik in Ivan Kebrič. Generalni sekretar je Pavel Brglez. Predsednik izvršnega odbora je Anton Rous, predsednik sveta pa Elizej Prinčič.
KRATKA ZGODOVINA:
Stranka je bila ustanovljena v začetku 90. let. Na državnozborskih volitvah leta 1992 je nastopila v koaliciji Združena lista in zasedla en poslanski sedež, na volitvah leta 1996 pa je dobila pet poslanskih mandatov. Po volitvah v državni zbor leta 2000 je DeSUS vstopil v vladno koalicijo z Liberalno demokracijo Slovenije, Združeno listo socialnih demokratov in Slovensko ljudsko stranko.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Stranka podpira politiko socialno pravične države, ki je usmerjena k stabilni gospodarski rasti, deluje za kakovostno življenje vseh starostnih skupin, zahteva solidarnost v zdravstvenem zavarovanju in dosledno spoštovanje pokojninskega zakona ter nasprotuje poskusom razvrednotenja NOB. Zavzemajo se tako za upokojence kot za druge generacije, tudi za socialno šibkejše.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
DeSUS je na zadnjih volitvah dobila 5,2 odstotka glasov.
NASTOP NA VOLITVAH:
Nastopili bodo samostojno v vseh volilnih okrajih.

Demokratska stranka Slovenije (DS)

SEDEŽ:
Linhartova 13, Ljubljana
KONTAKTI:
telefon: (01) 4314392
e-pošta: dss@netsi.net
ČLANSTVO:
Stranka ima 1755 članov.
VODSTVO:
Predsednik DS je Mihael Jurak, podpredsednik stranke je Alojz Krapež, predsednik glavnega odbora pa je Stanislav Jecelj.
KRATKA ZGODOVINA:
Demokratska stranka Slovenije je bila ustanovljena leta 1994. Delovanje stranke se navezuje na program Demokratske stranke, ki je delovala od 13. oktobra 1991 do 12. marca 1994 in na izročilo Slovenske demokratične zveze, ki je bila ustanovljena leta 1989.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Za stranko je zelo pomembno spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, ki zagotavljajo svoboden vsesplošen razvoj in blaginjo slovenskih državljanov, ki temelji na znanju in naravnih virih. Demokrati Slovenije zagovarjajo odprto gospodarstvo, domače znanje in delo. Zagovarjajo temeljne socialne pravice, ob tem so prepričani, da sociale, zdravstva in šolstva ni mogoče prepustiti prostemu trgu.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Stranka je na volitvah prejela 0,75 odstotka glasov.
NASTOP NA VOLITVAH:
Stranka bo na volitvah nastopila samostojno in v vseh volilnih okrajih.

Glas žensk Slovenije, Zveza za Primorsko, Zveza neodvisnih Slovenije in Nova demokracija Slovenije bodo na volitvah nastopili skupaj v koaliciji pod geslom Slovenija, zbudi se. Koalicijo strank vodi koordinacijski odbor. Telefon v predvolilnem času je 01 52 00 596 in 031 735 555, njihov E-mail pa slovenijazbudise@volja.net. Zavzemajo se za svobodo delovanja, grajeno na svobodi človeka kot posameznika, spoštovanje različnosti ter odprtosti za vse ideje in pobude, uravnotežen razvoj celotnega slovenskega prostora kot bistven element gospodarske in socialne kohezije.

Glas žensk Slovenije (GŽS)

SEDEŽ:
Leona Zalaznika 12, Maribor
KONTAKTI:
Telefon: 02 250 29 00
E-pošta: monika.piberl@triera.net
Spletna stran: www.glaszensk.si
ČLANSTVO:
Števila svojih članov ne želijo razkriti.
VODSTVO:
Predsednica stranke je Monika Piberl, podpredsednica pa Danica Kokošar.
KRATKA ZGODOVINA:
Stranka je bila ustanovljena leta 2000 pred državnozborskimi volitvami. Predhodnica stranke je bila ženska lista Glas žensk, ki je na lokalnih volitvah v Mariboru leta 1998 dobila v mestni svet tri predstavnice.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Namen ustanovitve stranke je bil približati politiko ženskam in jim omogočiti, da sodelujejo pri odločanju o prihodnosti svojih otrok in da se uvrščajo na funkcije v državni upravi.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Kandidirala je v treh volilnih enotah: v 7. volilni enoti je dobila 1,45 odstotka, v 8. volilni enoti 0,93 in v 1. volilni enoti 1,28 odstotka glasov.
NASTOP NA VOLITVAH:
Nastopili bodo skupaj z Zvezo za Primorsko, Zvezo neodvisnih Slovenije in Novo demokracijo Slovenije.

Zveza za Primorsko (ZZP)

SEDEŽ:
Partizanska 18, Sežana
KONTAKTI:
Telefon: 05 302 48 11 (pisarna v Novi Gorici), 031 308 664 (glavni tajnik Ivan Mignozzi)
E-pošta: ivan.mignozzi@nova-gorica.si
Spletna stran: http://zzpkp.cjb.net
ČLANSTVO:
Zveza ima 2800 članov.
VODSTVO:
Predsednik zveze je Pavel Gregorčič, podpredsedniki so Matej Koglot, Bogdan Lulik, Evgen Prinčič in Zoran Škrlj, predsednik glavnega odbora je Aleksander Lemut, glavni tajnik pa Ivan Mignozzi.
KRATKA ZGODOVINA:
Stranka je bila ustanovljena leta 1992 na ustanovnem kongresu v Portorožu.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Osnovna programska usmeritev je decentralizacija upravljanja Slovenije, skladen in policentrični razvoj države, zavzemanje za uveljavitev razvojnih interesov Primorske, negovanje rodoljubnih izročil Primorske ter regionalizacija Slovenije z ustanovitvijo pokrajin.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Na državnozborskih volitvah leta 2000 je nastopila v koaliciji z LDS, ki je dobila 36,3 odstotka glasov.

NASTOP NA VOLITVAH:
Nastopili bodo v koaliciji skupaj z Glasom žensk Slovenije, Zvezo neodvisnih Slovenije in Novo demokracijo Slovenije.

Zveza neodvisnih Slovenije (ZNS)

SEDEŽ:
Poštna ulica 3, Maribor
KONTAKTI:
Telefon: 02 25 11 835, 02 624 04 33, 041 731 533
E-pošta: zveza.neodvisnih.slovenije@siol.net
Spletna stran: zveza-zns.si
ČLANSTVO:
Imajo približno 1500 članov.
VODSTVO:
Predsednik zveze je Alojz Križman, podpredsednik pa Valter Pristovnik.
KRATKA ZGODOVINA:
Leta 1994 je bila ustanovljena nestrankarska lista za Maribor, 29. januarja letos pa so se preimenovali v Zvezo neodvisnih Slovenije - ZNS.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Zveza je samostojna in ideološko neodvisna politična stranka, ki si v okviru političnega sistema parlamentarne demokracije prizadeva za uveljavitev pogojev za gospodarsko uspešen, socialno uravnotežen ter naravi prijazen razvoj Slovenije.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Na državnozborskih volitvah leta 2000 je Neodvisna lista za Maribor sodelovala na volitvah s tremi kandidati na listi SDS.
NASTOP NA VOLITVAH:
Nastopili bodo v koaliciji skupaj z Glasom žensk Slovenije, Zvezo za Primorsko in Novo demokracijo Slovenije.

Nova demokracija Slovenije (NDS)

SEDEŽ:
Stična 50a, Ivančna Gorica
KONTAKTI:
Telefon: 031 585 333
E-pošta: NovaDemokracijaSlovenije@email.si
Spletna stran: www.nds.si
ČLANSTVO:
Ima 720 članov.
VODSTVO:
NDS vodi Nikolaj Erjavec, častni predsednik stranke pa je Janez Jug.
KRATKA ZGODOVINA:
Stranka se je temeljito notranje spremenila 31. maja 2003, ko je bil izveden drugi kongres. Je naslednica stranke Slovenski forum, ki je nastopila že na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji.

PROGRAMSKA USMERITEV:
Nova demokracija Slovenije je mlada politična stranka, odprta za ljudi zdravih in naprednih misli, ki jim je pomembno vprašanje človeka, slovenstva, etičnih vrednot in človečnosti. Je sredinska zmerno napredna stranka, njena cilja pa sta med drugim ohranitev dejanske neodvisnosti Slovenije ter povezanost in sodelovanje vseh Slovencev doma in po svetu.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Stranka ni nastopila na zadnjih državnozborskih volitvah.
NASTOP NA VOLITVAH:
Nastopili bodo v koaliciji skupaj z Glasom žensk Slovenije, Zvezo za Primorsko in Zvezo neodvisnih Slovenije.

Liberalna demokracija Slovenije - LDS

SEDEŽ:
Trg republike 3, Ljubljana
KONTAKTI:
Telefon: (01) 2000 310 ali (01) 2312 659
e-pošta: lds@lds.si
spletna stran: www.lds.si
ČLANSTVO:
Stranka ima približno 6900 članov.
VODSTVO:
Predsednik LDS je Anton Rop, podpredsedniki stranke so Majda Širca, Slavko Gaber in Anton Anderlič. Predsednik sveta LDS je Gregor Golobič, generalni sekretar stranke pa Peter Jamnikar. Izvršni direktor LDS je Bogdan Biščak.
KRATKA ZGODOVINA:
LDS je bila ustanovljena 12. marca 1994 na združitvenem kongresu Demokratske stranke, Liberalno-demokratske stranke, Socialistične stranke Slovenije in Zelenih - ekološko socialne stranke. Janez Drnovšek je spomladi leta 1992 prevzel vodenje Liberalno-demokratske stranke, kmalu potem pa tudi vodenje slovenske vlade. Po volitvah 1992 je stranka skupaj s SKD, ZLSD in SDS oblikovala vladno koalicijo, iz katere sta kasneje izstopili ZLSD in SDS. Po volitvah 1996 pa je LDS oblikovala vladno koalicijo skupaj s SLS in DeSUS. Po izstopu SLS iz koalicije, izglasovani nezaupnici in izvolitvi vlade Andreja Bajuka se je LDS junija 2000 preselila v opozicijo, po jesenskih državnozborskih volitvah istega leta pa je spet dobila mandat za sestavo vlade in oblikovala koalicijo z ZLSD, SLS+SKD in DeSUS ter podporo SMS. Po izvolitvi Janeza Drnovška za predsednika republike leta 2002 je Drnovška na kongresu leta 2003 zamenjal Anton Rop, ki je še pred tem sestavil novo vlado.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Program stranke se zavzema za človekovo dostojanstvo, samostojnost, neodvisnost in suverenost slovenske države, pravno državo in zagotavljanje človekovih pravic in svoboščin, odprtost za pobude posameznikov, nazorski in politični pluralizem, osebno, nazorsko, duhovno in politično toleranco, preprečevanje vseh vrst diskriminacij, tržno gospodarstvo ter socialno in laično državo, svobodo lastništva in podjetništva, varstvo okolja, politiko miru in nenasilja ter kulturno identiteto in pluralnost kulturnega izražanja.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Stranka je na volitvah 2000 dobila 36,26 odstotka glasov.
NASTOP NA VOLITVAH:
LDS bo na volitvah nastopila samostojno in v vseh volilnih okrajih.

Naprej Slovenija

SEDEŽ:
Jurčkova cesta 69, Ljubljana
KONTAKTI:
telefon: 041 860 866 in (01) 4274 250 ali (01) 4274 350
ČLANSTVO:
Stranka ima 3000 članov.
VODSTVO:
Predsednik stranke je Blaž Svetek.
KRATKA ZGODOVINA:
Stranka je bila ustanovljena leta 1996.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Stranka se zavzema za "osvoboditev naroda od dosedanjih oblastnih tolp", zamenjavo sodstva ter za vrnitev "nakradenega premoženja", s tem denarjem pa bi ustvarili nova delovna mesta. Prav tako se zavzemajo za novo ustavo, ki bo razumljiva vsakomur.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Stranka je na volitvah leta 2000 dobila 0,31 odstotka glasov.
NASTOP NA VOLITVAH:
Stranka bo nastopila samostojno v Kranju (1. volilna enota), v Ljubljani - Center (3.volilna enota), Ljubljani - Bežigrad (4. volilna enota) ter v Celju (5. volilna enota).

Nova Slovenija - Krščansko ljudska stranka (NSi)

SEDEŽ:
Cankarjeva 11, Ljubljana
KONTAKTI:
telefon: (01) 241 66 50
e-pošta: tajnistvo@nsi.si
spletna stran: www.nsi.si
ČLANSTVO:
Stranka ima približno 8500 članov.
VODSTVO:
Predsednik NSi je Andrej Bajuk, podpredsedniki stranke pa so Janez Drobnič, Alojz Sok in Avguštin Vivod, ki predstavlja člane v tujini. Predsednik sveta NSi je Lojze Peterle, tajnik stranke pa Anton Kokalj.
KRATKA ZGODOVINA:
Stranka je bila ustanovljena 4. avgusta 2000, njen predsednik pa je postal Andrej Bajuk. Stranka je nastala le nekaj mesecev po tem, ko sta se po dolgih letih prizadevanj združili takratni vladna SLS in opozicijski Slovenski krščanski demokrati (SKD). Z združitvijo obeh strank je razpadla takratna vladna koalicija (LDS, SLS in DeSUS), pozneje pa sta združena stranka in SDS uspeli oblikovati Bajukovo vlado. Hkrati je potekala tudi razprava o uveljavitvi večinskega volilnega sistema, ki je nazadnje pripeljala do novega razkola v združeni stranki. Večina poslancev SLS+SKD je namreč podprla ustavne spremembe, s katerimi je bil uzakonjen proporcionalni sistem, zato sta podpredsednika SLS+SKD, Bajuk in Lojze Peterle izstopila iz stranke in ustanovila NSi. NSi deluje skupaj s SDS v opozicijski koaliciji Slovenija.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Program stranke temelji na dostojanstvu, svobodi, domoljubju in poštenosti ter na vrednotah, "ki so slovenskemu narodu najdražje", v svojem delu pa želi uresničevati načelo "za vse enake možnosti". Med drugim se zavzemajo za prepričljivo zunanjo politiko, razvoj socialne države ter za državo, v kateri ne bo nasprotovanja med mladimi in starimi ter v kateri bodo vsi spoštovali zakone.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Stranka je na volitvah leta 2000 dosegla 8,66 odstotka glasov.
NASTOP NA VOLITVAH:
Stranka bo nastopila samostojno in v vseh volilnih okrajih.

Slovenija je naša (SJN)

SEDEŽ:
Gortanov trg 15, Koper
volilni štab: Dunajska 136, Ljubljana
KONTAKTI:
telefon:(05) 62 78 158
e-pošta: info@slovenijajenasa.com
spletna stran: www.sjn.si
ČLANSTVO:
Stranka ima okrog 1100 članov.
VODSTVO:
Predsednik stranke je Boris Popovič, generalni sekretar pa Janez Sodržnik.
KRATKA ZGODOVINA:
Stranka je bila ustanovljena 6. marca 2004 v Kopru. Stranko so ustanovile neodvisne liste oz. svetniki v posameznih občinah iz vseh slovenskih regij, ki so bili na lokalnih volitvah 2002 izvoljeni v občinske svete. Stranka je prvič na volitvah nastopila 13. junija 2004 (volitve v Evropski parlament) in dosegla 4,11 odstotka glasov.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Programsko izhodišče stranke je v neodvisnih listah, ki so na lokalnih volitvah dosegle dober rezultat in ki so se združile in ustanovile stranko z razliko od raznih forumov, kar stranko uvršča v sredino. Stranka je zrasla iz lokalnih in regijskih okolij in ne iz političnega vrha ali elite. Ime Slovenija je naša opredeljuje prepričanje stranke, da je država skupni servis vseh državljanov, za katere državljani plačujejo davke. Državljani prek poslancev in poslank, izvoljenih v svojih regijah, upravljajo s skupnim premoženjem za dobro in v imenu vseh. Pri tem v stranki poudarjajo odgovornost pri vodenju države kot servisa državljanov v skupno korist, v kateri lahko ustvarjajo in delajo (svobodna - enakopravna podjetniška pobuda) ter se počutijo varne in solidarne (učinkoviti in pravični socialni sistem).
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Stranka na zadnjih državnozborskih volitvah ni nastopila.
NASTOP NA VOLITVAH:
Stranka SJN bo na volitvah nastopila samostojno v vseh volilnih okrajih. Na listi SJN bo skupno kandidiralo 81 kandidatov in kandidatk.

Slovenska demokratska stranka (Slovenski demokrati) - SDS

SEDEŽ:
Komenskega 11, Ljubljana
KONTAKTI:
Telefon: 01 434 54 50
e-pošta: tajnistvo@sds.si
spletna stran: www.sds.si
ČLANSTVO:
Imajo približno 21.200 članov.
VODSTVO:
Za predsednika stranke je bil na 7. kongresu SDS v Celju leta 2001 ponovno izvoljen Janez Janša. Podpredsedniki so Miha Brejc, Andrej Bručan in Alenka Jeraj. Predsednik sveta stranke je Milan Zver, glavni tajnik pa je Dušan Strnad.
KRATKA ZGODOVINA:
Ustanovni kongres stranke, ki se je takrat imenovala Socialdemokratska zveza Slovenije, je bil sklican 16. februarja 1989. Prvi predsednik stranke je postal France Tomšič, ki ga je novembra 1989 nasledil Jože Pučnik. Pučnik je takoj zatem postal tudi predsednik Demokratične opozicije Slovenije (DEMOS), ki je zmagala na volitvah 1990. Na 3. kongresu stranke leta 1993 je bil prvič za njenega predsednika izvoljen Janez Janša. SDS je sodelovala tudi v drugi vladi, in sicer skupaj z LDS, SKD in Združeno listo. Potem ko je državni zbor spomladi leta 1994 na predlog takratnega predsednika vlade Janeza Drnovška razrešil Janšo z mesta obrambnega ministra, je stranka izstopila iz omenjene vladne koalicije. Leta 2000 so sodelovali v vladi Andreja Bajuka. Člani sveta SDS so 19. septembra v Izoli potrdili spremembo imena stranke iz dotedanje Socialdemokratske stranke Slovenije (skrajšano Socialdemokrati Slovenije) v Slovensko demokratsko stranko oz. skrajšano Slovenski demokrati.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Zavzemajo se za družbo svobodnih in dejavnih posameznikov, ki sprejema in varuje delovanje prostega trga, hkrati pa lajša njegove socialne posledice. Strateški cilj SDS je ustvarjanje nove kakovosti življenja in ne politična oblast za vsako ceno. Prizadevajo si za več demokracije, spoštovanja človekovih pravic in medsebojnega spoštovanja, gospodarske učinkovitosti, svobode in solidarnosti. Politična oblast za SDS ni končni cilj.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Stranka je dobila 15,8 odstotka glasov.
NASTOP NA VOLITVAH:
Stranka bo na volitvah nastopila samostojno v vseh volilnih okrajih.

Slovenska ljudska stranka (SLS)

SEDEŽ:
Beethovnova 4, Ljubljana
KONTAKTI:
telefon: (01 241 88 00, (01) 241 88 20 ali (01)241 8802
e-pošta: piar@sls.si
spletna stran: www.sls.si
ČLANSTVO:
Stranka ima približno 11.230 članov.
VODSTVO:
Predsednik SLS je Janez Podobnik, podpredsednika stranke sta Bojan Šrot in Nada Skuk. Glavni tajnik je Aleš Vehar, predsednik glavnega odbora Igor Draksler, predsednik sveta stranke je Tone Hrovat, predsednik izvršilnega odbora pa Janez Podobnik.
KRATKA ZGODOVINA:
Slovenska ljudska stranka je bila ustanovljena maja 1988 kot Slovenska kmečka zveza in se leta 1990 preimenovala v Slovensko kmečko zvezo - Ljudsko stranko ter dve leti kasneje v Slovensko ljudsko stranko. Slovenski krščanski demokrati so bili ustanovljeni leta 1989 z imenom Slovensko krščansko socialno gibanje, ki se je kmalu zatem preimenovalo v Slovenske krščanske demokrate in so pravni in politični nasledniki Slovenske ljudske stranke, ustanovljene leta 1892. Slovenska ljudska stranka in Slovenski krščanski demokrati so se na kongresu v Ljubljani 15. aprila 2000 združil v stranko z imenom SLS + SKD Slovenska ljudska stranka. Preimenovanje v Slovensko ljudsko stranko je bilo sprejeto po realizaciji sklepov kongresa stranke v Murski Soboti 31. januarja 2002. Stranka ima najdaljšo zgodovino med vsemi strankami.
PROGRAMSKA USMERITEV:
SLS je desnosredinska stranka s čutom za malega človeka in slovenstvo. Zavezana je slovenski ustavnosti in državnosti. Med vrednotami postavlja v ospredje slovenske tradicionalne vrednote, verjame v človeka, njegovo svobodo, v sočutje do sočloveka, pravičnost, solidarnost in strpnost. SLS je stranka zmernosti in napredka in razume slovenski nacionalni interes kot narodnostno, ozemeljsko, gospodarsko, kulturno, jezikovno in socialno ohranitev slovenstva in slovenske države.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
SLS je na volitvah dobila 9,5 odstotka glasov.
NASTOP NA VOLITVAH:
Stranka bo nastopila samostojno in v vseh volilnih enotah.

Slovenska nacionalna stranka - SNS

SEDEŽ:
Tivolska 13, Ljubljana
KONTAKTI:
Telefon: (01) 252 90 20
e-pošta: info@sns.si
spletna stran: www.sns.si
ČLANSTVO:
Stranka ima okrog 5500 članov.
VODSTVO:
Predsednik SNS je Zmago Jelinčič, podpredsednik Sašo Peče, predsednik nadzornega odbora Matjaž Engel, glavna tajnica Miša Glažar.
KRATKA ZGODOVINA:
Stranka je bila ustanovljena 17. marca 1991, leta 1992, 1996 in 2000 pa je uspešno sodelovala na državnozborskih volitvah.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Na tokratnih parlamentarnih volitvah bo stranka pod geslom Brez dlake na jeziku; ob tem bodo zagovarjali, podpirali in uveljavljali vse, kar je dobro in koristno za Slovenijo. Tako si v svojem programu med drugim prizadevajo za samostojno, neodvisno in ekonomsko močno Slovenijo. Težijo pa tudi k kakovostni, strokovni, brezplačni in laični šoli, razvoju aplikativne znanosti. Med drugim pa si prizadevajo tudi za kulturno razvito slovensko družbo, ohranjanje narodne dediščine, spoštovanje in pravilno ovrednotenje narodnoosvobodilnega ter spremembo državnih simbolov.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Na volitvah leta 2000 je SNS dosegla 4,39 odstotka glasov.
NASTOP NA VOLITVAH:
Stranka bo na letošnjih volitvah nastopila samostojno in v vseh volilnih okrajih; nekateri kandidati bodo nastopili v dveh okrajih.

Socialna liberalna stranka - Slovenski liberalci (LS)

SEDEŽ:
Prešernova 3, Ljubljana
KONTAKTI:
telefon: (01) 251 26 14
ČLANSTVO:
Stranka ima 3650 članov.
VODSTVO:
Predsednik stranke je Vitomir Gros, podpredsednik Franci Košnjek, glavni tajnik pa Daniel Malenšek.
KRATKA ZGODOVINA:
Stranka je bila ustanovljena leta 1989 kot Slovenska obrtniška stranka, leta 1990 se je preimenovala v Liberalno stranko, leta 1999 pa v Socialno liberalno stranko. V obdobju 1990-1992 je bila stranka članica slovenske skupščine.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Strankino delovanje temelji na liberalnem pojmovanju človekovih pravic, svoboščin in vrednot. Med drugim se zavzema za uveljavljanje političnih svoboščin ter slovenskega jezika na javnih mestih, vzajemno sodelovanje z vsemi narodi in državami, enakopravnost in spoštovanje vseh oblik lastnine ter za depolitizacijo in funkcionalno preureditev šolstva, kulture, gospodarstva, pravosodja ter državne oziroma javne uprave.
NASTOP NA VOLITVAH:
Stranka bo nastopila samostojno v Mariboru (7. volilne enota), Ljubljani (3. in 4. volilna enota) ter v Kranju (1. volilna enota).

Stranka ekoloških gibanj Slovenije (SEG)

SEDEŽ:
Kardeljeva ploščad 1, Ljubljana
KONTAKTI:
telefon: (01) 568 21 70
e-pošta: info@seg.si
spletna stran: www.seg.si

ČLANSTVO:
Stranka ima 480 članov.
VODSTVO:
Predsednica stranke je Marinka Vovk, podpredsednika sta Metka Lebar Lado Srečnik, generalni sekretar pa je Karel Lipič. Programski svet vodi Metka Filipič.
KRATKA ZGODOVINA:
Stranka je nastala leta 2002 zaradi potrebe po prepoznavni okoljski stranki v Sloveniji, ki bo delovala strokovno in učinkovito. Na ustanovitev je sicer vplivala tudi pobuda Evropske federacije zelenih, ki je bila podana Zvezi ekoloških gibanj. Stranka deluje prioritetno na okoljskem področju, močna pa je tudi socialna in domovinska komponenta.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Volilno geslo stranke je Varuhi okolja. Stranka si prizadeva za način življenja, ki bi bil prilagojen zmožnostim obnovljivih virov. Poleg tega se zavzemajo za uveljavitev načela vzdrževanja naravnih razmerij. Stranka meni, da je treba sprejeti okoljevarstveni kodeks, ob tem pa naj se s progresivnimi davki obremeni naravi škodljive dejavnosti.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Stranka na zadnjih državnozborskih volitvah ni nastopila.
NASTOP NA VOLITVAH:
Stranka bo nastopila samostojno in v vseh volilnih enotah.

Stranka enakopravnih dežel (SED)

SEDEŽ:
Ulica Vide Pregarčeve 22, Ljubljana
KONTAKTI:
telefon: 01 524 24 64; 041 601 762
e-pošta: sed@sed-si.com
spletna stran: www.sed-si.com
ČLANSTVO:
Stranka ima približno 115 članov, simpatizerjev pa 17.820.
VODSTVO:
Predsednik stranke je Jožef Jarh, podpredsednica pa Sanela Sinanovič.
KRATKA ZGODOVINA:
Stranka enakopravnih dežel je bila ustanovljena v Celju, 11. maja 1994. Stranka črpa moč iz naraščajočega nezadovoljstva ljudstva do oblasti ter iz njihovih zahtev, ko so podpisali zahtevo po slovenskem referendumu o deželni ureditvi Slovenije, v kateri bi v nasprotju s sedanjo centralistično oblastjo enakopravno odločali o vseh skupnih zadevah, o gospodarskem in socialnem razvoju vseh dežel v Sloveniji.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Stranka poudarja deželno-decentralizirano državno ureditev Slovenije ter uveljavitev demokratičnih standardov. Prizadevajo si tudi za uresničitev 3. člena ustave, torej da je Slovenija država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe. V Sloveniji ima oblast ljudstvo, državljanke in državljani pa jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Stranka na zadnjih državnozborskih volitvah ni nastopila.
NASTOP NA VOLITVAH:
Stranka bo nastopila samostojno v tretji (sedež Ljubljana Center) ter v četrti volilni enoti (Ljubljana Bežigrad).

Stranka mladih Slovenije (SMS)

SEDEŽ:
Rimska cesta 8, Ljubljana
KONTAKTI:
Telefon: (01) 421 14 00,
e-pošta: info@sms.si
spletna stran: www.sms.si
ČLANSTVO:
Stranka ima približno 2500 članov.
VODSTVO:
Predsednik SMS je Dominik S. Černjak, podpredsedniki stranke so Dušan Krajnik, Marko Diaci, Uroš Brežan in Vanja Režonja. Glavni tajnik je Jože Vozelj, predsednik sveta Drago Žura, predsednik Konvencije SMS Darko Krajnc in predsednik programskega sveta Sašo Matas.
KRATKA ZGODOVINA:
SMS je bila ustanovljena 4. julija 2000 in 15. oktobra istega leta postala parlamentarna stranka. V Stanko mladih Slovenije so se združili posamezniki, ki so delovali na področju mladinske politike. SMS je 2002 nastopila na lokalnih volitvah, kjer je izboljšala svoj uspeh in dobila 124 občinskih svetnikov. V letošnjem letu je nekaj članov izstopilo iz stranke in sodelovalo pri ustanovitvi Aktivne Slovenije.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Stranka mladih zastopa moderno evropsko zeleno politiko, ki je sredinska, temelji na prihodnosti, predvsem na mladih in njihovih vsebinah. Posebno pozornost bodo v SMS posvetili temam rodnosti, štipendijam, prvi zaposlitvi, stanovanjem, čisti vodi in alternativnim virom energije.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Stranka je na volitvah leta 2000 dobila 4,34 odstotka glasov.
NASTOP NA VOLITVAH:
SMS bo nastopila samostojno v vseh volilnih okrajih.

Stranka slovenskega naroda (SSN)

SEDEŽ:
Komenskega 11, Ljubljana
KONTAKTI:
telefon: pisarna v Mariboru (02) 46 22 405 ter 040 700 256
e-pošta: ssninfo@volja.net
spletna stran: www.ssn.si
ČLANSTVO:
Stranka ima 1315 članov.
VODSTVO:
Predsednik SSN je Borut Korun, podpredsednika sta Leopold Vrbančič in Ana Marija Hafner, glavni tajnik pa Zdenko Vinkov Vincenc.
KRATKA ZGODOVINA:
Stranka je bila ustanovljena leta 2001 v Mariboru, po letošnjem kongresu v Velenju pa ji predseduje Borut Korun.
PROGRAMSKA USMERITEV:
SSN zagovarja slovenske vrednote in tradicijo, kot so na primer dom, družina, delo,

znanje, domoljubnost ter navezanost na slovensko zemljo in jezik. Strankino delovanje temelji na poštenosti enakih možnosti za vse, hkrati pa zastopa vrednote, ki so temelj gospodarskega in socialnega razvoja.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Stranka na zadnjih državnozborskih volitvah ni nastopila.
NASTOP NA VOLITVAH:
Stranka bo nastopila samostojno in v vseh volilnih okrajih.

Združena lista socialnih demokratov (Združena lista) - ZLSD

SEDEŽ:
Levstikova 15, Ljubljana
KONTAKTI:
Telefon: (01) 42 54 222
e-pošta: office@zlsd.si
spletna stran: www.zlsd.si
ČLANSTVO:
Stranka ima 27.000 članov in simpatizerjev.
VODSTVO:
Predsednik stranke je Borut Pahor, podpredsednika sta Miloš Pavlica in Breda Pečan. Strankin glavni tajnik ZLSD je Dušan Kumer.
KRATKA ZGODOVINA:
ZLSD je nastala po uspešnem nastopu volilne koalicije Združena lista na državnozborskih volitvah 1992, 29. maja leta 1993 pa je bila na združitvenem kongresu Socialdemokratske prenove Slovenije, Delavske stranke, Socialdemokratske unije ter dveh skupin iz Socialistične stranke Slovenije in Demokratične stranke upokojencev Slovenije tudi formalno ustanovljena ZLSD. Koalicija Združena lista je po volitvah vstopila v t.i. veliko vladno koalicijo, januarja 1996 pa je iz nje izstopila zaradi nestrinjanja z odnosom vlade do upokojencev in nekaterimi njenimi ukrepi na področju socialne politike. Pomemben korak k izraziti socialdemokratski politiki je stranka naredila leta 1995 na 2. kongresu v Slovenj Gradcu, ko je sprejela Socialdemokratski program za Slovenijo. Leta 1997 je bilo na 3. kongresu v Ljubljani izvoljeno novo vodstvo stranke, njen predsednik pa je postal Borut Pahor, ki je bil na 4. kongresu leta 2001 vnovič izvoljen.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Temeljno programsko usmeritev ZLSD, ki letos nastopa pod geslom Prihodnost za vse, predstavlja socialdemokratski program, sprejet leta 1995. Strateška usmeritev ZLSD je usmerjena v gospodarski napredek, delo, socialno varnost ter družino v varnem in zelenem okolju. Ob tem izpostavljajo pet popotnic za uspeh, socialno varnost, znanje, družino, nova in kakovostna delovna mesta ter socialno vključenost.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Stranka je na volitvah 2000 dosegla 12,08 odstotka glasov in s tem 11 poslanskih mandatov.
NASTOP NA VOLITVAH:
Stranka bo na volitvah nastopila samostojno, njeni kandidati pa bodo nastopili v vseh 88 volilnih okrajih, kjer bo nastopilo skupno 87 kandidatk in kandidatov.

Zeleni Slovenije (Zeleni)

SEDEŽ:
Dravska ulica 25, Ptuj
KONTAKTI:
Telefon: (02) 77 81 071
e-pošta: zeleni@zeleni.si
spletna stran: www.zeleni.si
ČLANSTVO:
Članstvo v stranki sicer narašča, vendar Zeleni natančnih podatkov o članstvu niso posredovali.
VODSTVO:
Predsednik stranke je Vlado Čuš. Podpredsedniki so Žare Lipušček, Branimir Bajde, Andrej Žele. Predsednik sveta stranke je Zdenka Bezjak.
KRATKA ZGODOVINA:
Ustanovni kongres stranke je bil 11. junija 1989 v Mostecu pri Ljubljani. Stranka se je v zadnjih letih razdelila na dve frakciji, ki sta se znova združili v skupno sredinsko stranko, vendar pa so zapleti stranki povzročili velike finančne težave, ki so otežili delovanje stranke. Leta 2002 so uspeli ustanoviti klub občinskih svetnikov, nastopili pa so tudi na letošnjih volitvah v Evropski parlament.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Stranka zastopa zeleno politiko, tako so si na letošnjih parlamentarnih volitvah izbrali geslo Barva pove vse. Tako je stranka za svoje programsko izhodišče kot temelj postavila trajnostni razvoj, z vsemi njegovimi stebri, ekonomskim, družbeno-socialnim in okoljskim. Zeleni Slovenije svojo vlogo vidijo zlasti v skrbništvu nad okoljem. Tako si Zeleni v svojem programu prizadevajo za kakovost življenja, bivalnega okolja in na znanju temelječe družbe.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Na volitvah 2000 so Zeleni nastopili skupaj z Zeleno alternativo in dobili 0,9 odstotka glasov.
NASTOP NA VOLITVAH:
Na letošnjih volitvah bodo Zeleni nastopili samostojno, in sicer v vseh volilnih okrajih.

____________________________________________________

NESTRANKARSKE LISTE:

Junijska lista

SEDEŽ:
Dunajska cesta 56a, Ljubljana
KONTAKTI:
e-pošta: lista@junij.si
spletna stran: www.junij.si
PREDSTAVNIKI LISTE:
Listo predstavljajo Marija Drofenik, Helena Čretnik, Gorazd Drevenšek, Franc Gabrovšek in Marjan Račnik.
KRATKA ZGODOVINA:
Listo sestavlja skupina volivk in volivcev in je po zgledu Danske in Švedske nastala kot odziv na delovanje slovenske politike na slovenski družbeni in ekonomski razvoj ter vprašanj EU. Junijska lista je tako nadstrankarska lista, s predstavniki več različnih socialnih skupin, njeno ime pa izvira iz datuma evropskih volitev, ki so ponavadi meseca junija. Tako je lista skušala nastopiti že na letošnjih volitvah slovenskih poslancev v Evropski parlament, vendar listi ni uspelo zbrati zadostnega števila podpisov podpore za vložitev kandidature.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Junijska lista namerava svoje delovanje graditi na socialni pravičnosti, človekovih pravicah ter odnosu do invalidov in okolja. Tako se bo lista zavzemala za zmanjševanje socialnih razlik, ki se po njihovem mnenju prehitro povečujejo. Predstavniki liste so tudi prepričani, da bi morala država temeljiti na načelih demokracije, človekovih pravicah in pravu ter transparentnemu delovanju. Prizadevali naj bi si tudi, da bi invalidni ljudje uživali človekove pravice v celotnem obsegu, tako na političnem, socialnem, ekonomskem, izobraževalnem in kulturnem področju. Posebno skrb pa nameravajo nameniti tudi okoljski politiki.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Junijska lista na zadnjih državnozborskih volitvah ni nastopila.
NASTOP NA VOLITVAH:
Na letošnjih volitvah bo lista nastopila samostojno v vseh 88 volilnih okrajih.

Lista za podjetno Slovenijo

SEDEŽ:
Najeti prostori na Obrtni zbornici Slovenije, Celovška 71, Ljubljana
KONTAKTI:
Telefon: (01) 58 30 807
e-pošta: info@lista-zaps.org
spletna stran: www.lista-zaps.org
ČLANSTVO:
Listo je podprlo okoli 1000 volilcev.
VODSTVO:
Organizator volilne kampanje je Vlado Puc.
KRATKA ZGODOVINA:
Kandidatke in kandidati so začeli z ustanavljanjem liste lani, ko so začeli izvajati prve aktivnosti za nastop na volitvah. Ob tem so dobili tudi moralno podporo Obrtne zbornice Slovenije.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Lista si bo v okviru svojega delovanja prizadevala za dosledno spoštovanje pravil finančne discipline, za hitrejšo gospodarsko rast, za razbremenitev stroškov dela in za zmanjšanje stroškov javnega sektorja. Ob tem zagovarjajo kulturo socialnega dialoga, sprostitev in hitrejše urejanje prostorske politike ter odpravo nepotrebnih administrativnih ovir na vseh nivojih državne uprave.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Lista še ni nastopila na volitvah.
NASTOP NA VOLITVAH:
Lista bo na volitvah natopila samostojno in v vseh volilnih okrajih.

Združeni za samostojno in pravično Slovenijo

SEDEŽ:
Jožef Horvat, Gažon 37 d, Šmarje pri Kopru
KONTAKTI:
Telefon: (05) 65 60 447; 041 560 453
spletna stran: www.zdruzimo-slovenijo.com
3. Podpora:
Listo je podprlo 974 volivcev.
VODSTVO:
Koordinator liste je Jožef Horvat.
KRATKA ZGODOVINA:
Zamisel o združevanju je nastal po referendumu o vstopu v Evropsko unijo in zvezo NATO marca 2003. V listi menijo, da je tako prišlo do ukinitve samostojnost Slovenije, ki je sicer največja pridobitev in vrednota v obstoju nekega naroda. Ker pa je na referendumih na volitvah relativno malo volilnih upravičencev glasovalo za vstop v EU in NATO, štejejo rezultat za manipulacijo oz. prevaro. Združene povezuje tudi kritika nad vse večjim povečanjem dolga države. Na listi sodelujejo tudi člani Nacionalne stranke dela.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Združeni za samostojno pravično Slovenijo - Združeni si prizadevajo za konec krutega kapitalizma, nepoštene privatizacije in denacionalizacije, za konec izkoriščanja priviligirane manjšine, prevelikih socialnih razlik in razlik v plačah. Nujno potrebne spremembe so še konec neutemeljenih privilegijev za vplivne posameznike in krivični zakoni, zahtevajo pa tudi konec zlorab v korist ozkih skupin na skoraj vseh področij življenja in dela. Združeni nasprotujejo neodgovornemu zadolževanju države v tujini in doma ter članstvu Slovenije v EU in NATO. Zavzemajo se tudi za postopno ukinitev političnih strank in za bolj civilno urejanje javnih vprašanj.
REZULTATI ZADNJIH VOLITEV:
Lista na zadnjih državnozborskih volitvah ni nastopila.
NASTOP NA VOLITVAH:
Stranka bo nastopila samostojno in v vseh volilnih okrajih.

____________________________________________________

NEODVISNI KANDIDATI

Lista Mihael Svanjak (neodvisni kandidat)

SEDEŽ:
Mihael Svanjak, Zadružna 3, Koper
telefon: (05) 627 1552
O KANDIDATU:
Mihael Svanjak, rojen leta 1943 v Črni na Koroškem, je univerzitetni diplomirani pravnik. Zaposlen je kot odvetnik, strokovnjak za delovno pravo.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Svanjak se zavzema za učinkovito uresničevanje načel pravne države, zagotavljanje inšpekcijskega nadzora s področja kršitev delovnega nadzora, zagotavljanje dostojnega in kakovostnega življenja vsem generacijam, učinkovit nadzor na porabo davkoplačevalskega denarja ter odpravljanje vzrokov za nasilje med mladimi in v družini.
NASTOP NA VOLITVAH:
Svanjak bo kot neodvisni kandidat nastopil v vseh volilnih okrajih 2. volilne enote.

Lista Štefan Hudobivnik (neodvisni kandidat)

SEDEŽ:
Štefan Hudobivnik, Krakovo 46, Naklo
telefon: 041/654 529
e-pošta: info@stefan-Hudobivnik.org
O KANDIDATU:
Štefan Hudobivnik, rojen leta 1961 v Ljubljani, je po izobrazbi strojni inženir, zaposlen je v zasebnem podjetju. Na predsedniških volitvah leta 1997 in 2002 se je kot neodvisni kandidat potegoval za funkcijo predsednika republike.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Kandidat se zavzema za preklic zakona o obdavčitvi nepremičnin, prenos nekdanjega družbenega premoženja na lastnike, prepoved opravljanja sodniške funkcije sodnikom, ki so kršili človekove pravice, ter organizacijo mednarodnega zgodovinskega simpozija glede odnosov s Hrvaško.
NASTOP NA VOLITVAH:
Hudobivnik bo kandidiral v vseh okrajih 6. volilne enote.

Lista Marko Brecelj (neodvisni kandidat)

SEDEŽ:
Marko Brecelj, Kvedrova 10, Koper
telefon: 041/318 245
elektronski naslov: lista@markobrecelj.org
O KANDIDATU:
Marko Brecelj je dolgoletni vodja Mladinskega kulturnega centra Koper, vodja Društva prijateljev zmernega napredka, mestni svetnik v koprski občini in nekdanji član glasbene zasedbe Buldožer. Leta 2002 je kandidiral za mesto koprskega župana.
PROGRAMSKA USMERITEV:
Temeljno izhodišče Marka Breclja je: "Globalno uničevalni in zmagoviti Kapitalizem je povzročitelj ekoloških in vojnih katastrof, vedno hujše bede dveh tretjin človeštva ter nenasitne potrošnje virov energije. Sistem vkleščenja zavesti javnosti s pomočjo medijev mu omogoča upravljanje tako zvane dobro urejene (razvite) družbe in prikrivanje neizprosne resnice, da je končni postaji njegovega navidezno smiselnega potovanja ime NIČ."
NASTOP NA VOLITVAH:
Brecelj se bo za mesto poslanca potegoval v vseh okrajih 2. volilne enote.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3